Служебното правителство приема проектозаконите на държавния бюджет

28.04.2023 | 09:00
по статията работи: econ.bg
Те ще бъдат внесени за окончателно приемане в Народното събрание, като служебният кабинет предлага дефицит от 6,4%, без да се орязват социалните разходи
Служебното правителство приема проектозаконите на държавния бюджет

Служебното правителство се събира днес на извънредно заседание, за да приеме проектозаконите на държавния бюджет за тази година, както и бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Те ще бъдат внесени за окончателно приемане в Народното събрание, като служебният кабинет предлага дефицит от 6,4%, без да се орязват социалните разходи, предаде БНР.

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров коментира, че подходът за разработване и на трите законопроекта е един и същи.

"Всички приходи и разходи са планирани на база действащото към този момент законодателство, без въвеждането на нови политики. Поради тази причини те представляват моментна снимка на финансите на държавата."

Така е заложено минималната заплата да остане до края на годината 780 лв., някои от бюджетните ведомства да повишат заплатите с 10 на сто, анонсира се и осъвременяване с 12% от 1 юли на всички пенсии, средната пенсия ще е 788 лв., като доходът от пенсия ще замества почти 71 на сто от нетния доход на човек преди пенсионирането.

Ако се предлагат нови политики в бюджета, отговорността трябва да се поеме от други, допълни Лазаров.

"Стабилно парламентарно мнозинство и редовен кабинет."

Заместник финансовият министър Людмила Петкова допълни за разработената финансова рамка и високия дефицит.

"Огледално на политиките и на решенията, които бяха приети от предходните Народни събрания и които оказват отрицателно влияние както върху приходната, така и върху разходната част на бюджета".

Петкова каза още, че в актуализацията на тригодишната бюджетна прогноза има предложени мерки от служебното правителство, които биха могли да понижат и дефицита.

"И ако някои от тези мерки получат достатъчна политическа подкрепа, същите могат да бъдат ползвани, за да бъде постигнат дефицит от 3%."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...