Списък на вещите, върху които не може да бъде насочено принудително изпълнение съгласно чл. 24, т. 1 от Закона за събиране на държавните вземания

МС

Държавен вестник брой: 64

Година: 1996

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 27.03.2004

I. Вещи за всекидневна употреба на длъжника и на неговото семейство:
1. Лични вещи, както и вещи, свързани със задоволяване на домашни нужди, като дрехи, бельо, легла, домашни и кухненски прибори, доколкото те позволяват длъжника да живее, като води разумно и скромно домашно съществуване.
2. Всички детски храни и принадлежности.
3. Хранителни стоки:
а) необходими за осигуряване на домакинските нужди на длъжника и на неговото семейство за период четири седмици, или паричната сума за набавянето им, ако липсват запаси от тях и не съществува друг начин за осигуряването им освен закупуване;
б) когато длъжникът е земеделски производител, срокът е до нова реколта, а ако няма такава - равностойността й в земеделски произведения от друг вид, като тютюн, семена, ориз, вълна, памук, вино, ракия и други подобни.

II. Необходими горива, осветителни и отоплителни средства за осигуряване на домакинските нужди на длъжника и на неговото семейство в течение на три месеца.

III. Необходим работен добитък за земеделските производители:
1. Два коня (или два бивола, или два вола, или две магарета) и една крава или биволица, или две крави, или две биволици, ако те са единственият работен добитък на длъжника.
2. Една свиня, пет овце или три кози, десет пчелни кошера и домашните птици, ако тези животни ще осигурят изхранването на длъжника и на неговото семейство.
3. Необходимата животинска храна и фураж за осигуряване изхранването на животните за срок четири седмици, а ако липсват запаси от храна или фураж - паричните средства за набавянето им.

IV. Предмети за упражняване на занятие или дейност:
1. При лицата, упражняващи физическа, умствена или друга дейност за осигуряване на приходи - онези вещи, без които не е възможно извършването на тези дейности.
2. При лицата, упражняващи дейност, свързана със селско стопанство - средствата на труда, животните, торовете и селскостопанските произведения, необходими за обработване на земята.
3. Необходимото семе за посев на земеделските земи, притежавани от длъжника, но не повече от размерите, посочени в чл.24, т. 4 от Закона за събиране на държавните вземания.
4. Предвидените или получените възнаграждения в натура, ако съответните натурални продукти осигуряват жизненото съществуване на длъжника и на неговото семейство.
5. Работното облекло, както и работните инструменти, доколкото те са предназначени за използване от длъжника, както и всички вещи, включително необходимото облекло, свързани с упражняване на дейността на служители, духовни лица, адвокати, нотариуси, лекари и акушерки.
6. Всички уреди, инвентар и продукти, необходими за нормалната работа на една аптека.
7. Изкуствените органи, очила и други помощни приспособления и предмети, които се употребяват поради физически недъзи или наранявания от длъжника и от неговото семейство.
8. Книгите и музикалните инструменти, чието използване от длъжника и от неговото семейство е в тясна връзка с училището и с провеждането на други занятия за обучение.
9. Домашни животни (домашни любимци), непредвидени за продажба.
10. Семейните и личните ордени и отличия.

"Семейство" по смисъла на този списък са всички лица, които живеят съвместно с длъжника и се издържат от него. От посочените вещи не могат да се ползват длъжниците по отношение на вещите, дадени от тях в залог.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив