Спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална Република Германия за финансово сътрудничество (1999 г.)

НС

Държавен вестник брой: 42

Година: 2000

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 22.04.2004

Правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия;

в духа на съществуващите приятелски отношения между Република България и Федерална република Германия;

с желанието чрез партньорско финансово сътрудничество да укрепват и да задълбочават тези приятелски отношения;

със съзнанието поддържането на тези отношения да бъде основата на тази спогодба;

с намерението да допринасят за социалното и икономическото развитие в Република България;

с оглед на правителствените разговори от 15 до 16 април 1999 г.;

се споразумяха за следното:


Член 1


(1) Правителството на Федерална република Германия дава възможност на правителството на Република България и/или на други, избрани съвместно от двете правителства получатели, да получат следните суми от Кредитната институция за възстановяване (Кредитанщалт фюр Видерауфбау), Франкфурт на Майн:

1. заем на обща стойност максимално 9.000.000,-ДМ (словом: девет милиона германски марки) при срок 40 години, от които 10 години без погасяване, и при лихвен процент 3/4 % годишно за проекта "Програма за изграждане на тържищни структури за плодове и зеленчуци", ако след проведено проучване бъде установена годността му за насърчаване;

2. средства за финансиране създаването на фонд "Проучвания и специалисти" в размер максимално 1.000.000,-ДМ (словом: един милион германски марки).

(2) Упоменатият в ал.1, т.1 заем е предвиден за изграждането и оборудването на тържища и пазари на производители на плодове и зеленчуци между другото в Хасково.

(3) Упоменатите в ал.1 проекти могат да бъдат замествани с други проекти при съгласие между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия и с оглед на правните процедури на двете страни.

(4) Тази спогодба се прилага в случаите, в които правителството на Федерална република Германия на по-късен етап даде възможност на правителството на Република България да получи от Кредитната институция за възстановяване допълнителни заеми или допълнителни средства за фонда "Проучвания и специалисти".

(5) Средствата за финансиране на фонда "Проучвания и специалисти" съгласно ал.1, т.2 и ал.4 ще се превърнат в заеми, ако не се използват за тази цел.


Член 2


(1) Използването на споменатите в чл.1 суми, условията за тяхното предоставяне, както и процедурата на възлагането на поръчки се установят с договори, които трябва да се сключат между Кредитната институция за възстановяване и получателите на заемите, съответно на средствата за финансиране, като за тези договори се прилага действащата във Федерална република Германия правна уредба.

Съгласието за отпускане на упоменатите в чл.1, ал.1, т.1 и 2 средства отпада, ако в срок осем години след годината на даване на съгласие не са били сключени съответните договори за заеми, съответно за финансиране. За тези суми срокът приключва с изтичането на 2007 г.

(2) Правителството на Република България, доколкото то не е заемополучател, след съгласуване с министъра на финансите ще гарантира пред Кредитната институция за възстановяване всички плащания в германски марки по задълженията на кредитополучателите въз основа на договорите, които следва да бъдат сключени съгласно ал.1.

(3) Правителството на Република България, доколкото то не е получател на средствата за финансиране ще гарантира пред Кредитната институция за възстановяване погасяването на сумите по евентуални претенции, които могат да възникнат въз основа на договорите, които следва да бъдат сключени съгласно ал.1.


Член 3


Правителството на Република България освобождава Кредитната институция за възстановяване от всички данъци и други държавни вземания, които се събират в Република България във връзка със сключването и изпълнението на споменатите в чл.2 договори.


Член 4


Във връзка с предоставянето на заеми, както и отпускането на средства за финансиране, по отношение на превозите на хора и стоки с воден и въздушен транспорт, правителството на Република България остава на пътниците и доставчиците свободния избор на транспортните предприятия, няма да взема мерки, които изключват или усложняват равноправното участие на транспортни предприятия със седалище във Федерална република Германия, и при необходимост издава необходимите за участието на тези транспортни предприятия разрешителни.


Член 5


Тази спогодба влиза в сила от деня, в който правителството на Република България уведоми правителството на Федерална република Германия, че са изпълнени вътрешнодържавните предпоставки за влизането в сила на тази спогодба. Меродавен е денят на получаването на уведомлението.

Съставена в София на 8 септември 1999 г. в два оригинала на немски и български език, като всеки текст има еднаква сила.

За правителството на Република България:

За правителството на Федерална република Германия:

Валентин Василев, министър на търговията и туризма

Винфрид Шлоте, временно управляващ Посолството на ФРГ в Република България

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив