Спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество за 2005 г.

МИЕ

Държавен вестник брой: 56

Година: 2006

Орган на издаване: МИЕ

Дата на обнародване: 14.07.2006

Правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия
в духа на съществуващите приятелски отношения между Република България и Федерална република Германия,
желаейки да укрепят и да задълбочат тези приятелски отношения чрез техническо сътрудничество в духа на партньорството,
съзнавайки, че поддържането на тези отношения е основа на тази спогодба,
възнамерявайки да допринесат за социалното и икономическото развитие в Република България,
позовавайки се на протокола за експертните разговори за 2005 г., проведени на 28 април 2005 г.,
се споразумяха за следното:

Член 1

(1) В изпълнение на Рамковата спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество от 27 март 1997 г. се насърчават следните проекти:
1. "Програма за насърчаване на икономиката и заетостта" в размер до 4 300 000 евро;
2. "Фонд за проучване и специалисти" в размер до 700 000 евро, ако след проведена проверка бъде установена годността на тези проекти за насърчаване.
(2) Правителството на Федерална република Германия осигурява за посочените в алинея 1 проекти за своя сметка принос в кадри и материали, както и евентуално отпуска средства за финансиране на обща стойност до 5 000 000 евро. Тази сума се състои от посочените в алинея 1, номер 1 и 2 суми. Правителството на Федерална република Германия възлага изпълнението на посочените в алинея 1 проекти на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ GmbН) в Ешборн.
(3) Правителството на Република България осигурява прилагането на чл.5 на Рамковата спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество от 27 март 1997 г. и относно провеждането на посочените в алинея 1 проекти.
(4) Посочените в алинея 1 проекти могат при взаимно съгласие между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия да бъдат заменени с други проекти.
(5) Съгласието за провеждането на посочените в алинея 1 проекти и за отпускането на посочената в алинея 2 сума за техническо сътрудничество отпада без замяна, ако в срок от осем години след годината на даването на съгласие не са били сключени посочените в член 2 договори за провеждане на проектите и евентуално договори за финансиране. За даденото през настоящата година съгласие този срок приключва с изтичането на 31 декември 2013 г., като с това не се засяга разпоредбата на алинея 4. Ако в предвидения срок бъдат сключени договори за провеждане на проектите и евентуално договори за финансиране само за част от проектите, тази клауза за отпадане касае само тези частични суми, които не са обвързани с тези договори.

Член 2

Подробностите по отношение на посочените в член 1, алинея 1 проекти и на изисквания принос и изискваните задължения се определят с отделни договори за провеждане на проектите и евентуално договори за финансиране, които се сключват между посочените в член 1, алинеи 2 и 3 институции, на които е възложено или ще се възложи провеждането на проектите. Договорите за провеждане на проектите, както и евентуално договорите за финансиране подлежат на действащите във Федерална република Германия правни разпоредби.

Член 3

За освобождаването от данъци и други държавни вземания на предоставените от правителството на Федерална република Германия суми и доставки за провеждането на посочените в член 1 алинея 1 проекти важат разпоредбите на член 8 от Рамковата спогодба между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество от 27 март 1997 г.

Член 4

По всички останали въпроси разпоредбите на посочената в член 1, алинея 1 Рамкова спогодба за техническо сътрудничество от 27 март 1997 г. са валидни и за тази спогодба.

Член 5

(1) Предвиденият в протокола на експертните разговори от 2002 г. финансов принос за проекта "Борба с чумата по свинете" в размер 100 000 евро ще се репрограмира и ще се използва допълнително за посочения в член 1, алинея 1, номер 2 проект "Фонд за проучване и специалисти", ако след проведена проверка бъде установена годността на този проект за насърчаване.
(2) Предвиденият в Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество за 2003 г. от 22 февруари 2005 г. финансов принос за проекта "Укрепване на инфраструктурата на поземлената администрация" в размер 100 000 евро ще се репрограмира и ще се използва допълнително за посочения в член 1, алинея 1, номер 2 проект "Фонд за проучване и специалисти", ако след проведена проверка бъде установена годността на този проект за насърчаване.
(3) Предвиденият в Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество за 2003 г. от 22 февруари 2005 г. финансов принос за проекта "Мобилно компютърно оборудване за граничен и митнически контрол на пътническите влакове" в размер 100 000 евро ще се репрограмира и ще се използва допълнително за посочения в член 1, алинея 1, номер 2 проект "Фонд за проучване и специалисти", ако след проведена проверка бъде установена годността на този проект за насърчаване.
(4) Предвиденият в Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална република Германия за техническо сътрудничество 2004 г. от 4 август 2005 г. финансов принос за проекта "Реинтеграция на уволнени членове на армията" в размер 500 000 евро ще се репрограмира и ще се използва допълнително за посочения в член 1, алинея 1, номер 1 проект "Програма за насърчаване на икономиката и заетостта", ако след проведена проверка бъде установена годността на този проект за насърчаване.

Член 6

Тази Спогодба влиза в сила от деня на подписването й.

Съставена в София на 5 май 2006 г. в два оригинални екземпляра, всеки на български и на немски език, като всеки текст има еднаква сила.

За правителството на
Република България:
Румен Овчаров,
министър на
икономиката и енергетиката

За правителството на
Федерална република Германия:
Елмар Тимпе,
временно управляващ
Посолството на Федерална
република Германия в
Република България

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив