Споразумение за свободна търговия между Република България и Република Турция

Държавен вестник брой: 32

Година: 2004

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 20.04.2004

ПРЕАМБЮЛ

Република България и Република Турция (наричани страните); потвърждавайки твърдата си привързаност към принципите на пазарната икономика като основа на техните икономически отношения и спазването на правата и задълженията, произтичащи от Споразумението за създаване на Световната търговска организация (СТО) и Общото споразумение за митата и търговията 1994 (ГАТТ 1994); отчитайки общата воля активно да участват в процеса на международна икономическа интеграция; решени за тази цел да премахнат постепенно пречките пред цялата си взаимна търговия в съответствие с разпоредбите на Общото споразумение за митата и търговията 1994 (ГАТТ 1994); отчитайки правата и задълженията, произтичащи от Споразумението за асоцииране между Република Турция и Европейската икономическа общност, и Споразумението за асоцииране между Европейските общности и техните страни членки, от една страна, и Република България, от друга страна; убедени, че това споразумение ще създаде нов климат за техните икономически отношения и, в частност, за развитието на търговията, инвестициите и икономическото и технологично сътрудничество; се договориха, както следва:

Член 1
Цели

1. Страните постепенно ще създадат зона за свободна търговия в течение на преходен период, изтичащ най-късно на 1 януари 2002 г. съгласно разпоредбите на това споразумение и в съответствие с тези на ГАТТ 1994, в частност на чл. XXIV от ГАТТ 1994, и Споразумението за създаване на СТО. 2. Целите на това споразумение са: а) да насърчава чрез разширяване на взаимната търговия хармоничното развитие на икономическите отношения между двете страни; б) да осигури справедливи условия за лоялна конкуренция в търговията между двете страни; в) да допринесе по този начин чрез премахване на пречките в търговията за хармоничното развитие и разширяване на световната търговия; г) да задълбочи сътрудничеството между страните.

Глава I
ПРОМИШЛЕНИ СТОКИ

Член 2
Обхват

1. Разпоредбите на тази глава ще се прилагат за промишлените стоки с произход от страните. 2. За целите на това споразумение "промишлени стоки" означава стоките, включени в глави от 25 до 97 на Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, с изключение на стоките по приложение I.

Член 3
Базови мита

1. За търговския обмен по силата на това споразумение Митническата тарифа на Република България ще се прилага за класифицирането на стоките, внасяни в Република България. Митническата тарифа на Република Турция ще се прилага за класифициране на стоките, внасяни в Република Турция. 2. За всеки продукт базовото мито, от което ще се извършва намаляването на митата по това споразумение, ще бъде митото, прилагано при третиране най-облагодетелствана нация, което е в сила в страните, erga omnes, в деня на влизане в сила на това споразумение. 3. Ако след влизането в сила на това споразумение, се приложи тарифно намаление erga omnes, в частност намаления в резултат на тарифно споразумение, сключено в резултат на Уругвайския кръг на ГАТТ, намалените мита ще заменят базовите по ал. 2 от датата на прилагане на намаляването. 4. Намалените мита, изчислени в съответствие с ал. 3, ще се прилагат закръглени до първия десетичен знак. 5. Страните взаимно ще се уведомяват за прилаганите от тях базови мита.

Член 4
Мита по вноса

1. От влизането в сила на това споразумение няма да бъдат въвеждани никакви нови мита по вноса в търговията между двете страни, нито прилаганите ще бъдат увеличавани. 2. Митата по вноса, прилагани в Република България за стоки с произход от Република Турция, с изключение на посочените в приложение II, ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на това споразумение. 3. Митата по вноса, прилагани в Република България за стоки с произход от Република Турция, посочени в приложение II, ще бъдат постепенно премахнати в съответствие със схемата, посочена в приложението. 4. Митата по вноса, прилагани в Република Турция за стоки с произход от Република България, с изключение на посочените в приложение III, ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на това споразумение. 5. Митата по вноса, прилагани в Република Турция за стоки с произход от Република България, посочени в приложение III, ще бъдат постепенно премахнати в съответствие със схемата, посочена в приложението.

Член 5
Такси, имащи ефект на мита по вноса

1. Никакви нови такси, имащи ефект на мита по вноса, няма да бъдат въвеждани в търговията между страните. 2. Всички такси, имащи ефект на мита по вноса, ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на това споразумение.

Член 6
Мита от фискално естество

Разпоредбите на чл. 4 ще се прилагат и към митата от фискално естество.

Член 7
Мита по износа и такси, имащи ефект на мита по износа

1. Никакви нови мита по износа или такси, имащи равностоен ефект, няма да бъдат въвеждани в търговията между страните. 2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат една спрямо друга всички мита по износа и такси, имащи равностоен ефект.

Член 8
Количествени ограничения по износа и мерки с равностоен ефект

1. Никакви нови количествени ограничения по износа или мерки с равностоен ефект няма да бъдат въвеждани в търговията между страните. 2. От влизането в сила на това споразумение страните ще премахнат всички количествени ограничения по износа и мерки с равностоен ефект.

Член 9
Количествени ограничения по вноса и мерки с равностоен ефект

1. Никакви нови количествени ограничения по вноса или мерки с равностоен ефект няма да бъдат въвеждани в търговията между страните. 2. Всички количествени ограничения и мерки с равностоен ефект по вноса на стоки с произход от страните ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на това споразумение.

Член 10
Технически пречки в търговията

1. Правата и задълженията на страните, свързани със стандартите или техническите правила и подобни мерки, се определят от Споразумението по техническите пречки в търговията на СТО. 2. Страните си сътрудничат и обменят информация в областта на стандартизацията, метрологията, оценка на съответствието и акредитацията с цел намаляване на техническите пречки в търговията. 3. Всяка страна при поискване от другата страна предоставя информация за отделни индивидуални случаи на стандарти, технически правила или подобни мерки. 4. За премахването на техническите пречки в търговията и ефективното прилагане на това споразумение страните могат на основата на тук договореното да сключат споразумение за взаимно признаване на тестване, сертификати за съответствие или други документи, непосредствено или косвено свързани с оценката на съответствието на стоките, предмет на обмен между страните, на основата на нормативните актове в сила в страната на вноса.

Глава II
СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ, ПРЕРАБОТЕНИ СЕЛСКОСТОПАНСКИ СТОКИ И РИБНИ СТОКИ

Член 11
Обхват

1. Разпоредбите на тази глава ще се прилагат към селскостопанските, преработените селскостопански и рибните стоки с произход от страните. 2. За целите на това споразумение "селскостопански стоки" означава стоките, включени в глави от 1 до 24 на Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, включително стоките по приложение I.

Член 12
Размяна на концесии

1. Страните декларират тяхната готовност да ускорят, доколкото техните селскостопански политики позволяват, хармоничното развитие на търговията със селскостопански стоки и да обсъждат този въпрос в Смесения комитет периодично. 2. За постигането на тези цели страните си предоставят една на друга концесиите, описани в Протокол А, включващ мерките за насърчаване на търговията със селскостопански стоки, в съответствие с разпоредбите на тази глава и предвидените в посочения протокол. 3. Вземайки предвид: - ролята на селското стопанство в своите икономики; - развитието на търговията със селскостопански стоки между страните; - особената чувствителност на селскостопанските стоки; - правилата на своята селскостопанска политика; - последиците от многостранните търговски преговори в рамките на ГАТТ и СТО, страните ще проучват възможностите за взаимно предоставяне на по-нататъшни концесии.

Член 13
Концесии и селскостопанска политика

1. Без да се нарушават концесиите, предоставени по чл. 12, разпоредбите на тази глава няма да ограничават по никакъв начин осъществяването на съответната селскостопанска политика от страните или прилагането на каквито и да е мерки в рамките на тази политика, включително прилагането на разпоредбите на Споразумението по селското стопанство, договорено в рамките на ГАТТ 1994 и на Споразумението за създаване на СТО. 2. Страните ще уведомяват Смесения комитет за промени в осъществяваната от тях селскостопанска политика или за прилаганите мерки, които могат да засегнат условията за търговия със селскостопански стоки между тях, регламентирани с това споразумение. По искане на която и да е от страните в Смесения комитет ще бъдат провеждани незабавни консултации за проучване на ситуацията.

Член 14
Специфични защитни мерки

Независимо от останалите разпоредби на това споразумение и в частност чл. 21, ако вследствие на особената чувствителност на селскостопанските стоки вносът на стоки с произход от една от страните, които са предмет на концесии по това споразумение, причинява сериозно разстройство на пазарите на другата страна, засегнатата страна незабавно ще започне консултации за намиране на подходящо решение. До приемане на такова решение засегнатата страна може да вземе мерките, които счита за необходими.

Член 15
Санитарни и фитосанитарни мерки

1. Страните ще прилагат своите нормативни изисквания за ветеринарен, фитосанитарен и здравен контрол по недискриминационен начин и няма да въвеждат никакви нови мерки, които неоправдано да възпрепятстват търговията. 2. Ветеринарно-санитарните мерки и работата на ветеринарните служби ще бъдат в съответствие с Международната служба по епизоотиите и другите международни конвенции в тази област. 3. Фитосанитарните мерки и работата на службите за защита на растенията ще бъдат в съответствие с Международната конвенция за защита на растенията.

Глава III
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Член 16
Право на установяване и предоставяне на услуги

1. Страните ще разширяват обхвата на това споразумение, за да се регламентира установяването на компании на една от страните на територията на другата страна и либерализирането на предоставянето на услуги от компания на едната страна на потребители на услуги на другата. 2. Страните ще дискутират това сътрудничество в Смесения комитет с цел да развиват и задълбочават техните отношения по този член.

Член 17
Вътрешно облагане

1. Страните ще се въздържат от всякакви мерки или действия от вътрешно фискално естество, установяващи пряко или косвено дискриминация между стоките, произхождащи от страните. 2. Стоките, изнасяни за територията на една от страните, не могат да се ползват от възстановяване на суми, платени като вътрешни данъци, в размер по-голям от размера на преките или косвени данъци, наложени върху тях.

Член 18
Митнически съюзи, зони за свободна търговия и погранична търговия

1. Това споразумение няма да препятства поддържането или създаването на митнически съюзи, зони за свободна търговия или споразумения за погранична търговия в такъв обхват, в който не засягат търговския режим и в частност разпоредбите относно правилата за произход, установени в това споразумение. 2. При поискване страните ще проведат консултации в рамките на Смесения комитет с цел взаимно да се информират относно влезлите в сила за страните споразумения, установяващи такива митнически съюзи или зони за свободна търговия.

Член 19
Структурни изменения на икономиката

1. Всяка от страните може да вземе извънредни мерки с ограничено времетраене, отклоняващи се от разпоредбите на чл. 4, под формата на повишени мита. 2. Тези мерки могат да се отнасят само до нови производства или определени сектори, подложени на преструктуриране или изправени пред сериозни трудности, особено когато тези трудности водят до значими социални проблеми. 3. Въведените като такива мерки мита по вноса, приложими в съответната страна по отношение на стоките с произход от другата страна, не могат да надвишават 25 % ad valorem и ще съдържат преференциален елемент по отношение на стоките с произход от другата страна. Общата стойност на вноса на стоки, подложени на тези мерки, не може да надвишава 15 % от общия внос на промишлени стоки от другата страна, определени в чл. 1, за последната година, за която има статистически данни. 4. Тези мерки ще се прилагат за период, не по-дълъг от четири години, освен ако не бъдат продължение по решение на Смесения комитет. Те ще престанат да се прилагат най-късно до изтичането на преходния период. 5. Такива мерки не могат да се въвеждат по отношение на стока, ако са изминали повече от три години от премахването на всички мита и количествени ограничения или такси и мерки с равностоен ефект по отношение на тази стока. 6. Страните ще уведомяват Смесения комитет за всички извънредни мерки, които възнамеряват да вземат, и при поискване от всяка от страните ще се провеждат консултации в Смесения комитет по тези мерки и секторите, в които те ще се прилагат преди тяхното въвеждане. При вземане на такива мерки страните ще представят в Смесения комитет схема за елиминирането на митата, въведени по този член. Тази схема ще предвижда премахването на тези мита да започне най-късно две години след тяхното въвеждане на равни годишни части. Смесеният комитет може да реши да се прилага друга схема.

Член 20
Дъмпинг

Ако страна по това споразумение установи наличието на дъмпинг по смисъла на чл. VI от Общото споразумение за митата и търговията в търговските отношения между страните по силата на това споразумение, тя може да вземе подходящи мерки срещу такава практика в съответствие с чл. VI на ГАТТ 1994 и Споразумението за прилагане на чл. VI от ГАТТ 1994 и в съответствие с процедурите по чл. 24 от това споразумение.

Член 21
Спешни мерки по вноса на дадени стоки

Когато някоя стока е внасяна в такива увеличени количества и при такива условия, че причинява или заплашва да причини: а) сериозна вреда на местните производители на подобни или пряко конкурентни стоки на територията на страната вносител; или б) сериозни смущения във всеки свързан сектор на икономиката или затруднения, които могат да предизвикат сериозно влошаване на икономическата ситуация в даден регион, засегнатата страна може да вземе съответните мерки при условията и в съответствие с процедурата по чл. 24.

Член 22
Реекспорт и сериозен дефицит

1. Когато изпълнението на разпоредбите на чл. 7 и 8 води до: а) реекспорт към трета страна, по отношение на която страната по износа поддържа за дадената стока количествени ограничения по износа, мита по износа или мерки и такси с еквивалентен ефект; или б) сериозен дефицит или заплаха от дефицит на стока, която е съществена за страната по износа и когато посочените по-горе ситуации пораждат или е възможно да породят големи затруднения за страната по износа, тази страна може да предприеме подходящи мерки при условията и в съответствие с процедурите по чл. 24. 2. Мерките, предприети в резултат на ситуацията, отнасяща се към ал. 1, ще се прилагат по недискриминационен начин и ще се премахнат, когато условията вече не оправдават тяхното съществуване.

Член 23
Държавни монополи

Страните по това споразумение ще трансформират всеки държавен монопол от търговски характер, така че до края на годината, следваща влизането в сила на това споразумение, да не съществува дискриминация между местни лица на страните по отношение на условията, при които стоките се купуват и продават. Смесеният комитет ще бъде уведомяван за мерките, приети за изпълнение на тази цел.

Член 24
Процедура за прилагане на защитни мерки

1. Преди откриване на процедурата за прилагане на защитни мерки, описана в следващите алинеи на този член, страните по това споразумение ще се постараят да разрешат различията помежду си чрез преки консултации. 2. Когато страна подложи вноса на стоки, който може да предизвика ситуацията, описана в чл. 21, на административна процедура, имаща за цел бързото осигуряване на информация за тенденцията на търговските потоци, тя ще информира за това другата страна. 3. Без да накърнява действието на ал. 7 на този член, страна, която има намерение да приложи защитни мерки, ще уведоми веднага другата страна за това и ще даде цялата необходима информация. В Смесения комитет незабавно ще се проведат консултации между страните с цел намиране на взаимноприемливо решение. 4. (а) Що се отнася до чл. 20, 21 и 22 Смесеният комитет ще проучи случая или ситуацията и може да вземе всяко необходимо решение, за да прекрати затрудненията, за които съобщава засегнатата страна. Ако той не е взел такова решение в рамките на 30 дни от момента, в който случаят е бил отнесен към него, засегнатата страна може да вземе необходимите мерки, за да се справи със ситуацията, и ще уведоми за предприетите мерки другата страна; (б) що се отнася до чл. 36 засегнатата страна може да приеме съответните мерки след като консултациите са приключили или са изтекли три месеца от датата на първото уведомление до другата страна; (в) що се отнася до чл. 28 и 29 засегнатата страна ще окаже на Смесения комитет цялото необходимо съдействие за проучване на случая и където е подходящо, за преустановяване на практиката, срещу която се възразява. Ако Смесеният комитет не успее да вземе такова решение в рамките на 30 работни дни от момента, в който случаят е бил отнесен към него, засегнатата страна може да вземе съответни мерки, за да се справи със затрудненията, произтичащи от въпросната практика. 5. Въведените защитни мерки ще бъдат незабавно нотифицирани пред Смесения комитет. Те ще бъдат ограничавани с оглед на размера им и времетраенето им до това, което е необходимо за подобряване на ситуацията, довела до тяхното прилагане, и няма да надхвърля причинената вреда или въпросното затруднение. Приоритет ще имат мерките, които в най-малка степен накърняват прилагането на това споразумение. 6. Въведените защитни мерки ще са предмет на редовни консултации в Смесения комитет с оглед тяхното намаляване или премахване, когато условията повече не обосновават тяхното поддържане. 7. Когато изключителни обстоятелства, налагащи незабавни действия, правят невъзможно предварителното проучване, засегнатата страна може в случаите на чл. 20, 21 и 22 да въведе незабавно временни мерки, стриктно необходими, за да се справи със ситуацията. Мерките ще бъдат съобщени без забавяне и консултации между страните ще се проведат, колкото е възможно по-скоро, в Смесения комитет.

Член 25
Правила за произход и сътрудничество в митническата администрация

1. Протокол Б определя правилата за произход и свързаните с тях методи на административно сътрудничество. 2. Страните по това споразумение ще предприемат подходящи мерки, включващи редовен преглед в Смесения комитет, и договорености за административното сътрудничество за осигуряване ефективното и хармоничното прилагане на Протокол Б и чл. от 3 до 9, 13, 17 и 19 от това Споразумение и намалят доколкото е възможно формалностите по осъществяване на търговията, както и постигане на благоприятно и за двете страни решение на проблемите, възникващи от прилагането на тези разпоредби.

Член 26
Общи изключения

Това споразумение няма да изключва налагането на забрани или ограничения по вноса, износа или транзита на стоки, основани на съображения за обществен морал, обществения ред и обществената сигурност; защитата на здравето и живота на хората, животните и растенията и на околната среда; защитата на националните ценности с художествена, историческа или археологическа стойност; защита на интелектуалната собственост или правилата относно златото или среброто или съхраняването на изчерпаеми природни ресурси, ако тези мерки се прилагат във връзка с ограничаване на местното производство и потребление. Такива забрани или ограничения обаче няма да представляват средство за произволна дискриминация или прикрито ограничение на търговията между страните.

Член 27
Плащания

1. Плащанията в свободно конвертируема валута, свързани с търговските сделки, освен тези по действащото законодателство на страните, в рамките на това споразумение между страните, и трансферът на такива плащания на територията на страната, в която пребивава кредиторът, ще бъдат свободни от всякакви ограничения. 2. Страните ще се въздържат от всякакви валутни или административни ограничения освен тези по действащото законодателство на страните, свързани с предоставянето, изплащането или получаването на краткосрочни и средносрочни кредити за търговски сделки в рамките на това споразумение, когато участник в сделката е местно лице на една от страните. 3. Независимо от разпоредбите на ал. 2, всяка мярка, отнасяща се до текущите плащания, свързана с движението на стоки, ще бъде в съответствие с условията на Устава на Международния валутен фонд (МВФ), по отношение на Турция и Споразумението на МВФ, по отношение на България.

Член 28
Правила за конкуренцията между предприятията

1. Несъвместими с правилното функциониране на споразумението, доколкото биха могли да повлияят на търговията между страните са: а) споразуменията между предприятия, решения на асоциации на предприятия и съгласуваните действия на предприятия, имащи за предмет или ефект предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията; б) злоупотребата от страна на едно или повече предприятия с господстващо положение на територията на страните като цяло или със съществена част от него. 2. Разпоредбите на ал. 1 ще се прилагат към дейностите на всички предприятия, включително публичните предприятия или предприятия, на които страните са дали специални или изключителни права. Предприятията, на които е поверено предоставянето на услуги от общ икономически интерес, или които имат характер на монополи, създаващи доходи, ще са обект на ал. 1, доколкото прилагането на тези разпоредби де юре и де факто не пречи на изпълнението на възложените им конкретни обществени задачи. 3. По отношение на стоките по глава II разпоредбите, предвидени в ал. 1, буква "а", няма да се прилагат към такива споразумения, решения и действия, които са неразделна част на организацията на националния пазар. 4. Ако една от страните счита, че дадена практика е несъвместима с ал. 1, 2 и 3 на този член, или че тази практика причинява или заплашва да причини сериозно накърняване на интересите й или материална вреда на нейното национално стопанство, тази страна може да вземе съответните мерки при условията и в съответствие с процедурата по чл. 24.

Член 29
Държавна помощ

1. Всяка помощ, предоставяна от държава, която е страна по това споразумение, или чрез източници на тази държава под каквато и да е форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията чрез поставяне в по-благоприятно положение определени предприятия или производството на определени стоки, доколкото може да повлияе на търговията между страните, ще се счита за несъвместима с правилното функциониране на споразумението. 2. Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат за стоките по глава II. 3. Страните ще осигурят прозрачност в областта на мерките на държавна помощ, включително чрез ежегодно докладване пред Смесения комитет на общия размер и на разпределението на дадената помощ, и чрез предоставяне при поискване на другата страна на информация за схемите на помощта и за отделни конкретни случаи на държавна помощ. 4. Ако една от страните счита, че определена практика: а) е несъвместима с условията по ал. 1; или б) причинява или заплашва да причини сериозна вреда на интересите на тази страна или материална вреда на националната й икономика, тя може да предприеме подходящи мерки при условията и в съответствие с разпоредбите на чл. 24. Такива подходящи мерки могат да бъдат взети само в съответствие с процедурите и при условията на ГАТТ 1994 и Споразумението за създаване на СТО, както и на всички други правила, договорени в техните рамки, които са приложими между страните.

Член 30
Затруднения, свързани с платежния баланс

Когато една от страните има сериозни затруднения с платежния баланс или е изправена пред непосредствена заплаха от такива затруднения, засегнатата страна може в съответствие с условията по ГАТТ 1994 и Устава на Международния валутен фонд (МВФ), по отношение на Турция и Споразумението на МВФ, по отношение на България да предприеме ограничителни мерки, включително мерки по вноса, които ще бъдат ограничени със срок на приложение и няма да надхвърлят необходимото за подобряване на положението с платежния баланс. С подобряване на условията по платежния баланс мерките постепенно ще бъдат смекчавани и ще бъдат премахнати, когато обстоятелствата вече не оправдават тяхното поддържане. Съответната страна ще уведоми другата страна за тяхното въвеждане и когато е практически възможно за схема за тяхното премахване.

Член 31
Защита на интелектуалната собственост

1. Страните ще предоставят и осигуряват адекватна и ефективна защита на правата на интелектуална собственост на недискриминационна основа, включително мерки по предоставяне и осъществяване на такива права. Страните потвърждават своята воля да спазват задълженията, произтичащи от споразумението, за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост - приложение 1В към Маракешкото споразумение за създаване на СТО, както и другите конвенции за защита на интелектуалната собственост, посочени в приложение IV. 2. За целите на това споразумение "интелектуална собственост" обхваща всички категории на интелектуална собственост като: авторски права и сродните им права, правата на изобретателите, търговските марки и декоративните образци, географските наименования, промишлените образци, патентите, топографията на интегрални схеми, както и секретната информация относно "ноу-хау", нови видове растения, както и защита срещу нелоялната конкуренция. 3. Страните ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на нарушения срещу правата на интелектуална собственост и в частност срещу фалшифицирането и пиратството. 4. В изпълнение на задълженията им по международни споразумения и законодателството в областта на правата на интелектуална собственост страните по това споразумение няма да предоставят третиране на гражданите на другата страна по-неблагоприятно от това, предоставено на собствените граждани или гражданите на трета държава. 5. Страните ще си сътрудничат по въпросите на интелектуалната собственост. При поискване от някоя от страните ще се провеждат експертни консултации по тези въпроси, в частност относно дейностите, свързани със съществуващите или бъдещи международни конвенции по хармонизиране, управление и защита на правата на интелектуална собственост, и дейностите в международните организации като СТО, Световната организация за интелектуална собственост, а така също и отношенията на страните с трети страни по въпросите на интелектуалната собственост.

Член 32
Държавни поръчки

1. Страните считат либерализацията на своите пазари за държавни поръчки като цел на това споразумение. 2. Смесеният комитет годишно ще разглежда напредъка в тази област.

Член 33
Смесен комитет

1. С това споразумение се създава Смесен комитет, който ще се състои от представители на всяка от страните. 2. Смесеният комитет администрира прилагането на това споразумение и осигурява правилното му прилагане. 3. За целите на правилното прилагане на това споразумение страните ще си обменят информация и по искане на една от страните ще се провеждат консултации в рамките на Смесения комитет. Комитетът ще преразглежда възможностите за по-нататъшно премахване на пречките в търговията между страните. 4. Смесеният комитет може в съответствие с разпоредбите на ал. 3 на чл. 34 да взема решения в случаите, предвидени в това споразумение. По други въпроси Смесеният комитет може да дава препоръки.

Член 34
Процедури на Смесения комитет

1. За правилното прилагане на това споразумение Смесеният комитет ще заседава винаги когато е необходимо, но най-малко веднъж годишно. Всяка страна може да поиска провеждане на заседание. 2. Смесеният комитет ще действа с общо съгласие. 3. Ако представител на страна по това споразумение в Смесения комитет е приел решение, предмет на изпълнение на вътрешноправни изисквания, решението ще влезе в сила, ако в него не е определена по-късна дата, в деня, в който е изпратено уведомление за оттеглянето на резервата. 4. Смесеният комитет ще приеме свои процедурни правила, които между другото ще съдържат разпоредби за свикване на заседания и за определянето на председател и срока на неговия/нейния мандат. 5. Смесеният комитет може да реши да изгради такива подкомитети и работни групи, каквито счита за необходими, за да му съдействат за изпълнение на неговите задачи.

Член 35
Изключения от съображения за сигурност Нищо в това споразумение няма да попречи на някоя от страните да предприеме всяка мярка, която тя счита за необходима, за да: 1) предотврати разкриването на информация, противоречаща на съществените интереси на нейната сигурност; 2) защити съществените си интереси в областта на сигурността или за да изпълни международните си договорни задължения или национална политика; 3) по отношение на трафика на оръжие, муниции и военни съоръжения при положение, че тези мерки не влошават условията на конкуренцията по отношение на стоки, които не са изключително с военно предназначение, и по отношение подобен трафик на други стоки, материали или услуги, осъществяван пряко или косвено за снабдяване на някакъв военен обект; или 4) свързана с неразпространението на биологическо и химическо оръжие, ядрено оръжие или други ядрени взривни устройства; или 5) взети по време на война или друг сериозен международен конфликт.

Член 36
Изпълнение на задължения

1. Страните ще предприемат всички необходими мерки за изпълнението на техните задължения по това споразумение. Те ще осигурят постигането на целите на това споразумение. 2. Ако някоя от страните счете, че другата страна не е изпълнила задължение по това споразумение, засегнатата страна може да предприеме съответни мерки при условията и в съответствие с процедурата по чл. 24.

Член 37
Клауза за по-нататъшно усъвършенстване на договореностите

1. Когато някоя от страните счете, че би било ползотворно и в интерес на икономиките на страните да развиват и задълбочават отношенията, установени с това споразумение, чрез разпростирането им в области, необхванати от това споразумение, тя следва да представи обосновано искане до другата страна. Страните могат да възложат на Смесения комитет да преразгледа искането на страната и където е целесъобразно да направи препоръки в частност за започване на преговори. 2. Договореностите в резултат на процедурата по ал. 1 ще са предмет на ратификация или одобрение на страните в съответствие със собствените им процедури.

Член 38
Изменения и допълнения

Изменения и допълнения в това споразумение, различни от тези, решени по ал. 3 на чл. 34 и приети от Смесения комитет, ще бъдат предоставяни на страните за приемане в съответствие с изискванията на съответните им национални законодателства и влизат в сила от датата на получаване на втората от дипломатическите ноти, потвърждаващи, че са изпълнени изискванията на националните законодателства на всяка от страните за влизане в сила на измененията и допълненията.

Член 39
Протоколи и приложения

Приложенията и протоколите към това споразумение са негова неразделна част. Смесеният комитет може да реши да внася изменение и допълнение в приложенията и протоколите.

Член 40
Изтичане срока на действие

Това споразумение се сключва за неопределен срок. Всяка страна може да денонсира това споразумение чрез писмено уведомление до другата страна. Прекратяването влиза в сила на първия ден на шестия месец, следващ датата на получаване на уведомлението от другата страна.

Член 41
Влизане в сила

1. Това споразумение ще влезе в сила на първия ден от месеца, следващ датата, на която страните са се уведомили взаимно, че са изпълнени съответните им вътрешни изисквания за влизане в сила на това споразумение. 2. Това споразумение ще се прилага временно от първия ден на първия месец, следващ датата на уведомлението от Република Турция, че са изпълнени съответните й вътрешни изисквания за влизане в сила на това споразумение. В уверение на горното долуподписаните министри, надлежно упълномощени, подписаха това споразумение. Изготвено в София на 11 юли 1998 г. в два оригинални екземпляра на английски език, като двата текста са с еднаква правна сила.
За Република
Турция:
Ъшън Челеби,
държавен
министър
За Република
България:
Валентин Василев,
министър
на търговията
и туризма

Приложение I
(отнасящо се до чл. 2 и 11 на споразумението)

Тарифен код Описание
2905 43 00 - - Манитол
2905 44 - - D-глюцитол
ex 3502 Албумини и други производни на албумините:
- яйчен албумин:
ex 3502 11 - - изсушен:
3502 11 90 - - - друг
ex 3502 19 - - друг:
3502 19 90 - - - друг
ex 3502 20 - Млечен албумин:
- - друг:
3502 20 91 - - - изсушен
3502 20 99 - - - друг
ex 3505 10 декстрин и други модифицирани скорбяла и нишесте, с изключение на подпозиция 3505 10 50
3505 20 лепила
3809 10 препарати за апретура или дообработка на базата на скорбялни продукти
3824 60 -сорбитол, различен от посочения в подпозиция 2905 45
4501 естествен корк, необработен или само почистен, натрошен или гранулиран
5201 00 памук, некардиран, нито пениран
5301 необработен или обработен лен, но непреден, дреб и отпадъци от лен (включително отпадъци от прежди и развлакнени отпадъци)
5302 коноп, необработен или обработен, но непреден, дреб и отпадъци от коноп (включително отпадъци от прежди и развлакнените отпадъци)

Приложение II
(отнасящо се до чл. 4 на споразумението)

Митата, прилагани в Република България при вноса на стоки с произход от Република Турция, посочени в това приложение (в съответствие с Митническата тарифа на Република България за 1998 г.), ще се намаляват прогресивно съгласно следната схема: - в деня на прилагане на споразумението - до 45 % от базовото мито; - на 1.I.2000 г. - до 30 % от базовото мито; - на 1.I.2001 г. - до 15 % от базовото мито; - на 1.I.2002 г. - останалите мита ще бъдат премахнати.
250510000 441810900 610822000 730791000 850140910
250590000 441820100 610829000 730792100 850140990
250610000 441820500 610831100 730792900 850151100
250621000 441820800 610831900 730793110 850151900
250629000 441830910 610832110 730793190 850152910
250700200 441830990 610832190 730793910 850152930
250700800 441840000 610832900 730793990 850152990
250810000 441850000 610839000 730799100 850153500
250840000 441890100 610891100 730799300 850153920
250850000 441890900 610891900 730799900 850153940
250860000 442010110 610892000 730830000 850153990
250900000 442010190 610910000 730840900 850161910
251400000 442090110 610990100 730890510 850161990
251710100 442090190 610990900 730890590 850162900
251710200 442090910 611010100 730890990 850163900
251710800 442090990 611010310 730900300 850164000
251720000 442110000 611010350 730900510 850211910
251730000 442190100 611010380 730900590 850211990
251741000 442190300 611010910 730900900 850212900
251749000 442190500 611010950 731010000 850213100
251810000 442190700 611010980 731021110 850213910
251820000 442190910 611020100 731021190 850213990
251830000 442190990 611020910 731029100 850220910
252010000 480240100 611020990 731029900 850220990
252020100 480240900 611030100 731210510 850231000
252020901 480251100 611030910 731210590 850239100
252020909 480251900 611030990 731210710 850239910
252100000 480253200 611090100 731210750 850239990
252210000 480253800 611090900 731210790 850240100
252220000 480300100 611120100 731210820 850240900
252230000 480300390 611120900 731210840 850410910
252310000 480300900 611130100 731210860 850410990
252321000 480411110 611130900 731210880 850421000
252329000 480411150 611190000 731210990 850422100
252330000 480411190 611211000 731300000 850431310
252390100 480411900 611212000 731700100 850431390
252390300 480419110 611219000 731700200 850431900
252390900 480419150 611220009 731700400 850432300
252910000 480419190 611231100 731700610 850432900
252930000 480419310 611231900 731700690 850433900
253010100 480419350 611239100 731700900 850434000
253010900 480419390 611239900 731811000 850440300
253020000 480419900 611241100 731812100 850440350
253040000 480429100 611241900 731812900 850440500
253090200 480429900 611249100 731813000 850440930
253090950 480431100 611249900 731814100 850440940
270300000 480431510 611300100 731814910 850440960
270710100 480431590 611300900 731814990 850440970
270710900 480431900 611410000 731815100 850440990
270720100 480439100 611420000 731815200 850450300
270720900 480439510 611430000 731815300 850450800
270740000 480439590 611490000 731815410 850610111
270750100 480439900 611511000 731815490 850610150
270750900 480441100 611512000 731815510 850610191
270760000 480441910 611519100 731815590 850610911
270791000 480441990 611519900 731815610 850610950
270799110 480442100 611520110 731815690 850610991
270799190 480442900 611520190 731815700 850650100
270799300 480449100 611520900 731815810 850710310
270799500 480449900 611593100 731815890 850710390
270799700 480451100 611593300 731815900 850710810
270799910 480451900 611593910 731816100 850710890
270799990 480452100 611593990 731816300 850720310
270810000 480452900 611610200 731816500 850720390
270820000 480459100 611610800 731816910 850720810
271000110 480459900 611691000 731816990 850720890
271000150 480510000 611692000 731819000 850730100
271000210 480521000 611693000 731821000 850730910
271000250 480522100 611699000 731822000 850730930
271000260 480522900 611710000 731823000 850730980
271000270 480523000 611720000 731824000 850740100
271000290 480529100 611780100 731829000 850740900
271000320 480529900 611780900 732010110 850780910
271000340 480530100 611790000 732010190 850780990
271000360 480530900 620111000 732010900 850810100
271000370 480560100 620112100 732090900 850810910
271000390 480560200 620112900 732113000 850810990
271000410 480560400 620113100 732181100 850820100
271000450 480560600 620113900 732183000 850820300
271000510 480560900 620119000 732190000 850820900
271000550 480810000 620191000 732211000 850880100
271000590 480820000 620192000 732219000 850880300
271000610 480830000 620193000 732393100 850880510
271000650 480890000 620199000 732393900 850880530
271000660 481410000 620211000 732394100 850880590
271000670 481420000 620212100 732394900 850880700
271000681 481430000 620212900 732399990 850880800
271000689 481490100 620213100 732429000 850880900
271000810 481490901 620213900 732591000 850920000
271000830 481490909 620219000 732611000 850940000
271000850 481500000 620291000 732619100 850980000
271000871 481610000 620292000 732619900 851030000
271000872 481720000 620293000 732620300 851110900
271000873 481810900 620299000 732620500 851120900
271000874 481820990 620311000 732620900 851130900
271000875 481840110 620312000 732690100 851140900
271000876 481840130 620319100 732690300 851150900
271000877 481840910 620319300 732690400 851180900
271000879 481840990 620319900 732690500 851210000
271000880 481850000 620321000 732690600 851220000
271000890 481890100 620322100 732690700 851230000
271000921 481890900 620322800 732690800 851410050
271000922 481910000 620323100 732690910 851410100
271000929 481920109 620323800 732690930 851410800
271000940 481920909 620329110 732690950 851420050
271000960 481930001 620329180 740710000 851420100
271000981 481930009 620329900 740721100 851420800
271000989 481940000 620331000 740721900 851440000
271119000 481950000 620332100 740729000 851519000
271290330 481960000 620332900 740819100 851521000
271320000 482010100 620333100 740819900 851531000
271390100 482010300 620333900 740821000 851539130
271390900 482010500 620339110 740829000 851539180
271410000 482010900 620339190 740911000 851539900
271490000 482020000 620339900 740919000 851580050
271500100 482030000 620341100 740921000 851580110
271500900 482040100 620341300 740929000 851580190
280110000 482040900 620341900 740931000 851580910
280429100 482050000 620342110 740939000 851580990
280429900 482090000 620342310 740940100 851590100
280430000 482360100 620342330 740940900 851590900
280450100 482360900 620342350 740990100 851610110
280450900 482370100 620342510 740990900 851610190
280461000 482370900 620342590 741011000 851610910
280469000 482390100 620342900 741012000 851610990
280480000 482390200 620343110 741021000 851621000
280490000 482390300 620343190 741022000 851629100
280511000 482390500 620343310 741110110 851629500
280519000 482390900 620343390 741110190 851629910
280521000 500500100 620343900 741110900 851629990
280522000 500500900 620349110 741121109 851631900
280530100 500600100 620349190 741121900 851632000
280530900 500600900 620349310 741122000 851660100
280610001 500710000 620349390 741129100 851660510
280610009 500720110 620349500 741129900 851660590
280800009 500720190 620349900 741220000 851660700
280920001 500720210 620411000 741300910 851660800
281123000 500720310 620412000 741300990 851660900
281310000 500720390 620413000 741420000 851671000
281390100 500720410 620419100 741529000 851672000
281390900 500720510 620419900 741811000 851679800
281410000 500720590 620421000 741819000 851680910
281420000 500720610 620422100 741991000 851680990
281512000 500720690 620422800 760410100 851690000
281620000 500720710 620423100 760410900 851711000
281700000 500790100 620423800 760421000 851719900
282410000 500790300 620429110 760429100 851730000
282420000 500790500 620429180 760429900 851750100
282490000 500790900 620429900 760511000 851750900
282612000 511000000 620431000 760519000 851810200
282619000 511111110 620432100 760611100 851810800
282620000 511111190 620432900 760611910 851821100
282630000 511111910 620433100 760611930 851821900
282690100 511111990 620433900 760611990 851822100
282690900 511119110 620439110 760612109 851822900
282733000 511119190 620439190 760612509 851829200
282749100 511119310 620439900 760612910 851829800
282810000 511119390 620441000 760612930 851830100
282890000 511119910 620442000 760612990 851830200
282911000 511119990 620443000 760691000 851830800
282919000 511120000 620444000 760692000 851840300
283010000 511130100 620449100 760820990 851840910
283210000 511130300 620449900 761010000 851840990
283311000 511130900 620451000 761090900 851850100
283319000 511190100 620452000 761519100 851850900
283323000 511190910 620453000 761519900 851910000
283410000 511190930 620459100 761610000 851993810
283429100 511190990 620459900 761699900 851999120
283429300 511211100 620461100 790390000 852032110
283429500 511211900 620461800 820220000 852032190
283429900 511219110 620461900 820239000 852032300
283531000 511219190 620462110 820299110 852032500
283620000 511219910 620462310 820299900 852032910
283630000 511219990 620462330 820320900 852032990
283640000 511220000 620462390 820330000 852033110
283650000 511230100 620462510 820411000 852033190
283711000 511230300 620462590 820551000 852033300
283719000 511230900 620462900 820559100 852033900
283720000 511290100 620463110 820559900 852090100
283800000 511290910 620463180 820590000 852110300
283911000 511290930 620463310 820713000 852110800
283919000 511290990 620463390 820719100 852190000
284290100 511300000 620463900 820719900 852320110
284290900 520299000 620469110 820740300 852320190
284690000 520411000 620469180 820820000 852320900
284910000 520419000 620469310 820890000 852330000
284920000 520420000 620469390 821000000 852390000
284990100 520514000 620469500 821110000 852431000
284990300 520515100 620469900 821195000 852432000
284990500 520515900 620510000 821210100 852439100
284990900 520521000 620520000 821210900 852439900
285100100 520523000 620530000 821410000 852440100
285100300 520524000 620590100 821510200 852440910
285100500 520526000 620590900 821510800 852440990
285100809 520527000 620610000 821520900 852451000
290219100 520528000 620620000 821599900 852452000
290219300 520531000 620630000 830110000 852453000
290219910 520532000 620640000 830130000 852460000
290219990 520533000 620690100 830140110 852491100
290314000 520534000 620690900 830140190 852491900
290315000 520535100 620711000 830140900 852499100
290410001 520535900 620719000 830150000 852499900
290513000 520541000 620721000 830160000 852510500
290517000 520543000 620722000 830170000 852510800
290531000 520544000 620791100 830210900 852520100
290545000 520546000 620791900 830220900 852520910
290611000 520547000 620792000 830230000 852520990
291010000 520548000 620799000 830241000 852712100
291411000 520611000 620811000 830242900 852712900
291450000 520612000 620819100 830249900 852713100
291732000 520613000 620819900 830250000 852713910
291735000 520614000 620821000 830260900 852713990
291813000 520615100 620822000 830300100 852719000
292610000 520615900 620829000 830400000 852721200
292620000 520621000 620891110 830520000 852721520
293319100 520622000 620891190 830710900 852721590
293319900 520624000 620891900 830790900 852721700
293332000 520625100 620892100 830820000 852721920
293339100 520625900 620892900 830990900 852721980
293339200 520631000 620899000 831000000 852729000
293339250 520632000 620920000 831110109 852731110
293339350 520633000 620930000 840211000 852731190
293339400 520634000 621010100 840212000 852731910
293339450 520635100 621010910 840219100 852731930
293339500 520635900 621010990 840219900 852731980
293339550 520641000 621020000 840290000 852732100
293339950 520642000 621030000 840310100 852732900
293340100 520643000 621040000 840310900 852739100
293340300 520644000 621050000 840390100 852739910
293340900 520645100 621111000 840390900 852739990
293490890 520645900 621112000 840410000 852790100
293500901 520811900 621120009 840490000 852790920
300190100 520812130 621131000 840890360 852790980
300190990 520812150 621132100 840890570 852812140
300210100 520812190 621132310 841319900 852812160
300210910 520812910 621132410 841320900 852812180
300210950 520812930 621132420 841330100 852812220
300210990 520812950 621132900 841330910 852812280
300220000 520812990 621133100 841330990 852812520
300230001 520813000 621133310 841340000 852812540
300290100 520819000 621133410 841350300 852812560
300290300 520821100 621133420 841350500 852812580
300290500 520821900 621133900 841350710 852812620
300290900 520822110 621139000 841350790 852812660
300310000 520822130 621141000 841350900 852812720
300320000 520822150 621142100 841360300 852812760
300331000 520822190 621142310 841360410 852812900
300339000 520822910 621142410 841360490 852812930
300340000 520822930 621142420 841360510 852812950
300390100 520822950 621142900 841360590 852812980
300390900 520822990 621143100 841360600 852813000
300410100 520823000 621143310 841360900 852821140
300410900 520829000 621143410 841370210 852821160
300420100 520831000 621143420 841370290 852821180
300420900 520832110 621143900 841370300 852821900
300431100 520832130 621149000 841370400 852822000
300431900 520832150 621210000 841370500 852830050
300439100 520832190 621220000 841370610 852830200
300439900 520832910 621230000 841370690 852830900
300440100 520832930 621320000 841370700 852910150
300440900 520832950 621390000 841370800 852910200
300450100 520832990 621420000 841370910 852910310
300450900 520833000 621490100 841370990 852910390
300490110 520839000 621520000 841381900 852910400
300490190 520841000 621710000 841382000 852910450
300490910 520842000 621790000 841391100 852910700
300490990 520843000 630120910 841391909 852910900
300510000 520849000 630120990 841410200 852990100
300590100 520851000 630130100 841410300 852990400
300590310 520852100 630190900 841410500 852990510
300590510 520852900 630221000 841410800 852990590
300590550 520853000 630222100 841420910 852990720
300590990 520859000 630222900 841420990 852990819
300610900 520911000 630231100 841430999 852990880
300640002 520921000 630231900 841440100 853110200
310210100 520922000 630232100 841440900 853110300
310210900 520929000 630232900 841451900 853110800
310221000 520931000 630240000 841459300 853120300
310229000 520932000 630251100 841459500 853120510
310230100 520939000 630251900 841459900 853120590
310230900 520941000 630252000 841480310 853120800
310250900 520943000 630253100 841480390 853180100
310260000 520949100 630253900 841480410 853180300
310270000 520949900 630259000 841480490 853180800
310280000 520951000 630260000 841480600 853210000
310290000 520952000 630291100 841480710 853222000
310310900 520959000 630291900 841480790 853223000
310490000 521011100 630292000 841480900 853224100
310510000 521011900 630299000 841490100 853224900
310590910 521012000 630312000 841490900 853225000
320810100 521019000 630391000 841581900 853229000
320810900 521021100 630392100 841583900 853310000
320820100 521021900 630392900 841780100 853321000
320820900 521022000 630399100 841780200 853329000
320890110 521029000 630399900 841780800 853510000
320890130 521031100 630419100 841810910 853521000
320890190 521031900 630419300 841810990 853530100
320890919 521032000 630419900 841821100 853530900
320890990 521039000 630492000 841821910 853540000
320910000 521041000 630493000 841821990 853590000
320990000 521042000 630499000 841829000 853610100
330123100 521049000 630510100 841830910 853610500
330123900 521051000 630510900 841830990 853610900
330125100 521052000 630520000 841840910 853620100
330125900 521059000 630532110 841840990 853620900
330300100 521111000 630532810 841850110 853630100
330410000 521112000 630532890 841850190 853630300
330430000 521119000 630533100 841850910 853630900
330491000 521121000 630533910 841850990 853641100
330499000 521122000 630533990 841861900 853641900
330510000 521129000 630590000 841869910 853649000
330520000 521131000 631090000 841869990 853650030
330530000 521132000 640191100 841891000 853650050
330590100 521139000 640191900 841899109 853650070
330590900 521141000 640192100 841899909 853650110
330610000 521142000 640192900 841919000 853650150
330690000 521143000 640199900 841939100 853650190
330710000 521149100 640212100 841939900 853650800
330720000 521149900 640212900 841950100 853661100
330730000 521151000 640219000 841950900 853661900
330741000 521152000 640220000 841981910 853669100
330749000 521159000 640291000 841981990 853669300
330790000 521211100 640299100 841989100 853669900
340111000 521211900 640299310 841989150 853690010
340119000 521212100 640299390 841989200 853690100
340120100 521212900 640299500 841989270 853690200
340120900 521213100 640299910 841989300 853690850
340211100 521213900 640299930 841989981 853710100
340211900 521214100 640299960 841989989 853710910
340212000 521214900 640299980 842111000 853710990
340213000 521215100 640312000 842119950 853720910
340219000 521215900 640319000 842119960 853720990
340220100 521221100 640320000 842119970 853810000
340220900 521221900 640330000 842121900 853890110
340290901 521222100 640340000 842122000 853890190
340540000 521222900 640351110 842123900 853890910
340590100 521223100 640351150 842129909 853890990
340590900 521223900 640351190 842131900 853910100
340600110 521224100 640351910 842191100 853910900
340600190 521224900 640351950 842191300 853921300
340600900 521225100 640351990 842191900 853921920
350190100 521225900 640359110 842199000 853921980
350190900 530911110 640359310 842290900 853922100
350211100 530911190 640359350 842310100 853922900
350219100 530911900 640359390 842310900 853929300
350220100 530919100 640359500 842320000 853929920
350290200 530919900 640359910 842330000 853929980
350290700 530921100 640359950 842381100 853931100
350290900 530921900 640359990 842381300 853931900
350510500 530929100 640391110 842381500 853932100
350510900 530929900 640391130 842381900 853932500
360100000 531010100 640391160 842382100 853932900
360200000 531010900 640391180 842382900 853939000
360300100 531090000 640391910 842389100 853941000
360300900 531100100 640391930 842389900 853949100
360410000 531100900 640391960 842390000 853949300
360490000 540110900 640391980 842410100 854320000
360500000 540120900 640399110 842410910 854340000
360610000 540232000 640399310 842410990 854381000
360690100 540233000 640399330 842420000 854389150
360690900 540239900 640399360 842430010 854389200
370310001 540241000 640399380 842430050 854389510
370320100 540261000 640399500 842430090 854389550
370320900 540610000 640399910 842430100 854389590
370390100 540620000 640399930 842430900 854389700
370390900 540710000 640399960 842481100 854389720
380110000 540720110 640399980 842481310 854389730
380510100 540720199 640411000 842481390 854389750
380510300 540720900 640419100 842481910 854389790
380510900 540730000 640419900 842481990 854389950
380810100 540741000 640420100 842489300 854411100
380810200 540742000 640420900 842489950 854411900
380810300 540743000 640510100 842490100 854419100
380810400 540744000 640510900 842490300 854419900
380810900 540751000 640520100 842490900 854420000
380820100 540752000 640520910 842511100 854430900
380820150 540753000 640520990 842531900 854441100
380820300 540754000 640590100 842542900 854441900
380820400 540761300 640590900 842810910 854449200
380820500 540761500 640620900 842810990 854449800
380820600 540761900 650400000 842820100 854451100
380820800 540769100 650590900 842820300 854451900
381900000 540769900 650699000 842820910 854459100
382000000 540771000 660320000 842820990 854459200
390110100 540772000 670210000 842831000 854459800
390110900 540773000 670411000 842832000 854460100
390190100 540774000 680210000 842833900 854460900
390190200 540781000 680221000 842839910 854520000
390190900 540782000 680222000 842839930 854610000
390210000 540783000 680223000 842839980 854620100
390220000 540784000 680229000 842940100 854620910
390230000 540791000 680291100 842940300 854620990
390290100 540792000 680291900 843020000 854690100
390290200 540793000 680292100 843131000 854690900
390290900 540794000 680292900 843210100 854710100
390311000 540810000 680293100 843210900 854710900
390319000 540821000 680293900 843221000 854720000
390320000 540822100 680299100 843229100 854790000
390330000 540822900 680299900 843229300 854890100
390710000 540823100 681011100 843229500 854890900
390720110 540823900 681011900 843229900 860500000
390720210 540824000 681019100 843230110 860610000
390720290 540831000 681019310 843230190 860630000
390720910 540832000 681019390 843230900 860691100
390720990 540833000 681019900 843240100 860691909
390730000 540834000 681091100 843240900 860692000
390740000 550320000 681091900 843280000 860699000
390760000 550330000 681099000 843290100 860719110
390810000 550820100 681310100 843290910 860721100
390910000 550820900 681310900 843290990 860721900
391190110 550969000 681390100 843311100 860729100
391190130 551110000 681390900 843311510 860729900
391190190 551120000 681520000 843311590 860730010
391190910 551130000 681591000 843311900 860730990
391190930 551211000 681599100 843319100 860791100
391190990 551221000 681599900 843319510 860791910
391310000 551229100 690410000 843319590 860791990
391400000 551229900 690490000 843319700 860799100
391710100 551291000 690710000 843319900 860799300
391710900 551299100 690790100 843320100 860799500
391723100 551299900 690790910 843320510 860799900
391723910 551311100 690790930 843320590 860800900
391723990 551311300 690790990 843320900 860900900
391731909 551311900 690810100 843330100 870110100
391732110 551312000 690810900 843330900 870110900
391732190 551313000 690890110 843340100 870120900
391732310 551319000 690890210 843340900 870130100
391732350 551322000 690890290 843352000 870130900
391732390 551323000 690890310 843360100 870190110
391732510 551329000 690890510 843360900 870190150
391732910 551331000 690890910 843390000 870190210
391732990 551332000 690890930 843420000 870190250
391733100 551333000 690890990 843510100 870190310
391733900 551339000 691010000 843510900 870190350
391739110 551341000 691090000 843590000 870190390
391739130 551342000 691110000 843710000 870190500
391739150 551343000 691190000 843780000 870190900
391739190 551349000 691200100 843790000 870210111
391739910 551411000 691200300 843850000 870210119
391739990 551412000 691200500 843860000 870210191
391810100 551413000 691200900 843880100 870210199
391810900 551419000 691410000 843880990 870210911
391890000 551421000 691490900 843890000 870210919
391910110 551422000 700100910 844110200 870210991
391910130 551423000 700100990 844110300 870210999
391910150 551429000 700319909 844110800 870290110
391910190 551431000 700320001 844190900 870290190
391910310 551432000 700320009 844351000 870290310
391910350 551433000 700330000 845011110 870290390
391910390 551439000 700490700 845011190 870290901
391910610 551441000 700490921 845019000 870290909
391910690 551442000 700490929 845121100 870410119
391910900 551443000 700490981 845129000 870423100
391990100 551449000 700490989 845610100 870423910
391990310 551512100 700800200 845610900 870423990
391990350 551512300 700800810 845630110 870590900
391990390 551512900 700800890 845691000 870911100
391990610 551522110 701010000 845699300 870911900
391990690 551522190 701020000 845699500 870919100
391990900 551522910 701091100 845699800 870919900
392020210 551522990 701091210 845710100 870990000
392020290 551592110 701091290 845710900 871110000
392020710 551592190 701091601 845720000 871120100
392020790 551592910 701091609 845730100 871120910
392020900 551592990 701091901 845730900 871120930
392041110 551612000 701091909 845811200 871120980
392041190 551613000 701092100 845811410 871200100
392041910 551614000 701092210 845811490 871200300
392041990 551621000 701092290 845811800 871200800
392042110 551622000 701092601 845819200 871500100
392042190 551624000 701092609 845819400 871610100
392042910 551631000 701092901 845819800 871610910
392042990 551632000 701092909 845891200 871610940
392051000 551633000 701093100 845891800 871610960
392059100 551634000 701093210 845899000 871610990
392059900 551641000 701093290 845910000 871620100
392190110 551642000 701093611 845921000 871620900
392190190 551644000 701093619 845929000 871631000
392190300 551691000 701093691 845931000 871639100
392190410 551693000 701093699 845939000 871639510
392190430 551694000 701093700 845940100 871639590
392190490 560122100 701093901 845940900 871639800
392190500 560122910 701093909 845951000 871640000
392190600 560122990 701094100 845959000 871680000
392190900 560311100 701094200 845961100 900140200
392220000 560311900 701094601 845961900 900140410
392290000 560312100 701094609 845969100 900140490
392310000 560312900 701094710 845969900 900140800
392321000 560313100 701094790 845970000 901710100
392329100 560313900 701094901 846011000 901710900
392330100 560314100 701094909 846019000 901720050
392330900 560314900 701321110 846021110 901720110
392350900 560391100 701321190 846021150 901720390
392390100 560391900 701321910 846021190 901720900
392410000 560392100 701321990 846021900 901790100
392490110 560392900 701329100 846029110 901790900
392490190 560393100 701329510 846029190 901812000
392510000 560393900 701329590 846029900 901813000
392520000 560394100 701329910 846031000 901814000
392530000 560394900 701329990 846039000 901831100
392590200 570110100 701331100 846040100 901890100
392590800 570110910 701332000 846040900 901890410
392620000 570110930 701339910 846090100 901890490
392630000 570110990 701391100 846090900 901890750
392640000 570190100 701399000 846110000 901890850
392690100 570190900 701610000 846120000 901920000
392690500 570210000 701690100 846130100 902519910
392690910 570231100 701690300 846130900 902519990
392690990 570231300 701990990 846140110 902580200
400291000 570231900 710121000 846140190 902580910
400300000 570232100 710420009 846140310 902580990
400400000 570232900 710692910 846140390 902610510
400910000 570241100 710692990 846140710 902610590
400920000 570241900 711100000 846140790 902610910
400930000 570242100 711210000 846140900 902610990
400940000 570242900 711890000 846150110 902620300
400950100 570249100 720810000 846150190 902620510
400950300 570249900 720825000 846150900 902620590
400950500 570251000 720826000 846190000 902620900
400950700 570252000 720827000 846210100 902680910
400950909 570291000 720836000 846210900 902680990
401011000 570292000 720837100 846221050 902690900
401012000 570310100 720837900 846221100 902910100
401013000 570310900 720838100 846221800 903010100
401019000 570320110 720838900 846229050 903020100
401021000 570320190 720839100 846229100 903031100
401022000 570320910 720839900 846229910 903210100
401023000 570320990 720840100 846229980 903210300
401024000 570330110 720840900 846231000 903210910
401029000 570330190 720851100 846239100 903210999
401110000 570330510 720851300 846239910 903220100
401120109 570330590 720851500 846239990 903220901
401120909 570330910 720851910 846241100 903220909
401140100 570330990 720851990 846241900 903281100
401140910 570390100 720852100 846249100 903281900
401140990 570390900 720852910 846249900 903289100
401150100 570410000 720852990 846291101 903289900
401150900 570490000 720853100 846299100 903290100
401191100 570500100 720853900 846299500 903290900
401191300 570500310 720854100 846299900 903300000
401199109 570500390 720854900 846310100 911310100
401199309 570500900 720890100 846310900 920710300
401199909 580110000 720890900 846330000 920710500
401210100 580121000 720915000 846390000 930310000
401210300 580126000 720916900 846591100 930320100
401210500 580131000 720917900 846591200 930320950
401210800 580132000 720918910 846591900 930330000
401220100 580190100 720925000 846592000 930390000
401220900 580190900 720926901 846593000 930400000
401290100 580211000 720926909 846594000 930521000
401290900 580219000 720927900 846596000 930610000
401310100 580220000 720990900 846599100 930621000
401310900 580310000 721011100 846599900 930629400
401320000 580390100 721011900 846610100 930629700
401390100 580390300 721012110 846610310 930630100
401390900 580390500 721012190 846610390 930630300
401610100 580390900 721012900 846610900 930630910
401610900 580410110 721041100 846620100 930630930
401691000 580410190 721041900 846620910 930630980
401692000 580410900 721049100 846620990 930690100
401693100 580421100 721049900 846630000 930690900
401693900 580421900 721070310 846692200 940110900
401699100 580430000 721070390 846692800 940120000
401699300 580500000 721070900 846693150 940130100
401699520 580620000 721090100 846693170 940130900
401699580 580631100 721090310 846693950 940140000
401699820 580631900 721090330 846711100 940150000
401699880 580632100 721090380 846711900 940161000
401700110 580632900 721090900 846719000 940169000
401700190 580639000 721113000 846810000 940171000
401700910 580640000 721114100 846820000 940179000
401700990 580790100 721114900 846880000 940180000
410511100 580790900 721119200 846911000 940190100
410511910 580810000 721119900 846912000 940190300
410511990 580890000 721123100 846920000 940190800
410520000 590210100 721123510 846930000 940290000
410611100 590210900 721123910 847021000 940310100
410611900 590410000 721123990 847029000 940310510
410620000 590491100 721129200 847030000 940310590
410721000 590491900 721129500 847040000 940310910
410729100 590492000 721129900 847050000 940310930
410729900 590700100 721190110 847090000 940310990
420100000 600122000 721190190 847130100 940320100
420211100 600129100 721190900 847130910 940320910
420211900 600129900 721210100 847130990 940320990
420212110 600191100 721210910 847141100 940330110
420212190 600191500 721210930 847141300 940330190
420212500 600191900 721210990 847141910 940330910
420212910 600192100 721220110 847141990 940330990
420212990 600192300 721220190 847149100 940340100
420219100 600192500 721220900 847149300 940340900
420219900 600192900 721230110 847149910 940350000
420221000 600199100 721230190 847149990 940360100
420222100 600199900 721230900 847150100 940360300
420222900 600220100 721240100 847150300 940360900
420229000 600220310 721240910 847150910 940370100
420231000 600220390 721240930 847150990 940370900
420232100 600220500 721240980 847160100 940380000
420232900 600220900 721260110 847170100 940390100
420239000 600230100 721260190 847170510 940390300
420291100 600241000 721260910 847170530 940390900
420291800 600242100 721260930 847170590 940410000
420292110 600242500 721260990 847170600 940421100
420292150 600242900 721310000 847170900 940421900
420292190 600243110 721420000 847180100 940429900
420292910 600243190 721430000 847180900 940490100
420292980 600243310 721491100 847190000 940490900
420299000 600243330 721491900 847290300 940510100
420310000 600243350 721499100 847290800 940510210
420321000 600243390 721499310 847431000 940510290
420329100 600243500 721499390 847710100 940510300
420329910 600243910 721499500 847710900 940510500
420329990 600243930 721499610 847720000 940510910
420330000 600243950 721499690 847810000 940510990
420340000 600243990 721499800 847890000 940520110
420400900 600291000 721499900 847910000 940520190
420500000 600293100 721550110 847930100 940520300
430219100 600299000 721550190 847930900 940520500
430219200 610120100 721550300 848010000 940520910
430219300 610120900 721550900 848020000 940520990
430219410 610130100 721590100 848030100 940530000
430219490 610130900 721590900 848030900 940540100
430219500 610190100 721610000 848041000 940540310
430219600 610190900 721621000 848049000 940540350
430219700 610210100 721622000 848050000 940540390
430219800 610210900 721631110 848060100 940540910
430219950 610220100 721631190 848060900 940540950
430230100 610220900 721631910 848071100 940540990
430230210 610230100 721631990 848071900 940550000
430230250 610230900 721632110 848079000 940560100
430230310 610290100 721632190 848110110 940560910
430230350 610290900 721632910 848110190 940560990
430230410 610311000 721632990 848110910 940591110
430230450 610312000 721633100 848110990 940591190
430230510 610319000 721633900 848120100 940591900
430230550 610321000 721640100 848120900 940592100
430230610 610322000 721640900 848130100 940592900
430230650 610323000 721650100 848130910 940599100
430230710 610329000 721650910 848130990 940599900
430230750 610331000 721650990 848140109 940600100
430310100 610332000 721691100 848140909 940600900
430310900 610333000 721691300 848180110 950100100
430390000 610339000 721691500 848180190 950299000
430400000 610341100 721691900 848180310 950310100
440500000 610341900 721699100 848180390 950320100
440610000 610342100 721699900 848180510 950390320
440690000 610342900 721710100 848180590 950390340
440910110 610343100 721710500 848180610 950390990
440910190 610343900 721710900 848180630 950420900
440910900 610349100 721720300 848180690 950430300
440920110 610349910 721720500 848180710 950490100
440920190 610349990 721720900 848180730 950611100
440920910 610411000 721730110 848180790 950612000
440920990 610412000 721730190 848180810 950621000
441011100 610413000 721730310 848180850 950632000
441011900 610419000 721730390 848180870 950639100
441019100 610421000 721730500 848180990 950651000
441019300 610422000 721730900 848190000 950661000
441019500 610423000 722100100 848210100 950662900
441019900 610429000 722100900 848210900 950669100
441090000 610431000 730110000 848220000 950669900
441111000 610432000 730240100 848230000 950670100
441119009 610433000 730240900 848240000 950670900
441121000 610439000 730290100 848250000 950691000
441129000 610441000 730429110 848280000 950699100
441131000 610442000 730429190 848291100 960110000
441139000 610443000 730511000 848291900 960200000
441191000 610444000 730512000 848299000 960310000
441213110 610449000 730519000 848310410 960329100
441213190 610451000 730520100 848310510 960329300
441213900 610452000 730520900 848310570 960329900
441214000 610453000 730531000 848310600 960330100
441219000 610459000 730539000 848310800 960330900
441222100 610461100 730590000 848320100 960340100
441222910 610461900 730610110 848320900 960340900
441222990 610462100 730610190 848330900 960350000
441223000 610462900 730610900 848340840 960390100
441229200 610463100 730630210 848340980 960390910
441229800 610463900 730630510 848360910 960390990
441292100 610469100 730630590 848360990 960500000
441292910 610469910 730630710 848390300 960610000
441292990 610469990 730630780 848390929 960622000
441293000 610510000 730630900 848390989 960629000
441299200 610520100 730660310 850110100 960630000
441299800 610520900 730660399 850110910 960711000
441300000 610590900 730660900 850110930 960719000
441400100 610610000 730711100 850110990 960720100
441400900 610620000 730711900 850120100 960720900
441510100 610711000 730719100 850120900 960810100
441510900 610712000 730719900 850131900 960810300
441520200 610719000 730721000 850132910 960810910
441520900 610721000 730722100 850132990 960810990
441600100 610722000 730722900 850133100 960820000
441600900 610791100 730723100 850133900 960850000
441700200 610791900 730723900 850134100 960860100
441700900 610811100 730729100 850134500 960860900
441810100 610811900 730729300 850134910 960899980
441810500 610821000 730729900 850134990 960910100

Приложение III
(отнасящо се до чл. 4 на споразумението)

Митата, прилагани в Република Турция при вноса на стоки с произход от Република България, посочени в това приложение (в съответствие с Митническата тарифа на Република Турция за 1998 г.), ще се намаляват прогресивно съгласно следната схема: - в деня на прилагане на споразумението - до 60 % от базовото мито; - на 1.I.2000 г. - до 40 % от базовото мито; - на 1.I.2001 г. - до 25 % от базовото мито; - на 1.I.2002 г. - останалите мита ще бъдат премахнати.
3102 10 7604
3102 21 7612
3102 30 8544 51
3102 40 8701 90 11 00 00
3901 10 90 00 11 8701 90 15 00 00
4202 8701 90 21 00 00
4804 11 8701 90 25 00 00
4804 21 8701 90 31 00 00
4805 10 8701 90 50 00 00
4819 40 00 8702 10 11 11 00
6403 8702 10 11 12 00
6405 8702 10 11 13 00
6406 8702 10 19 11 00
6911 8702 10 19 12 00
6912 8702 10 19 13 00
7010 91 8202 10 91 11 00
7207 11 (ex.7207 11 90 00 11, 12) 8702 10 91 12 00
7207 12 (ex.7207 12 90 00 11, 12) 8702 10 91 13 00
7207 19 (ex.7207 19 19 00 00, 8702 10 99 11 00
7207 19 39 00 00, 8702 10 99 12 00
7207 19 90 00 00 ) 8702 10 99 13 00
7207 20 11 00 11 8702 90 11 11 00
7207 20 11 00 12 8702 90 11 12 00
7207 20 11 00 13 8702 90 11 13 00
7207 20 11 00 14 8702 90 19 11 00
7207 20 15 00 11 8702 90 19 12 00
7207 20 15 00 12 8702 90 19 13 00
7207 20 15 00 13 8702 90 31 11 00
7207 20 15 00 14 8702 90 31 12 00
7207 20 17 00 11 8702 90 31 13 00
7207 20 17 00 12 8702 90 39 11 00
7207 20 17 00 13 8702 90 39 12 00
7207 20 17 00 14 8702 90 39 13 00
7207 20 32 00 11 8703.21.10.10.00
7207 20 32 00 12 8703.21.90.10.00
7207 20 32 00 13 8703.22.19.10.00
7207 20 32 00 14 8703.22.90.10.00
7207 20 51 00 00 8703.23.19.11.00
7207 20 55 00 00 8703.23.19.12.00
7207 20 57 00 00 8703.23.90.11.00
7207 20 71 00 00 8703.23.90.12.00
7208 (ex.7208 90 90 10 00, 8703.31.10.10.00
7208 90 90 90 00) 8703.31.90.10.00
7209 (ex.7209 90 90 10 00, 8703.32.19.11.00
7209 90 90 90 00) 8703.32.19.12.00
7210 30 10 8703.32.90.11.00
7210 41 10 8703.32.90.12.00
7210 49 10 8704 21 31 00 00
7212 20 11 8704 21 39 00 00
7212 30 11 8704 21 91 00 00
7213 8704 21 99 00 00
7214 (ex. 7214 10 8704 22 91 00 00
7216 (ex. 7216 61, 7216 69, 8704 22 99 00 00
7216 91, 7216 99 90) 8704 23 91 00.00
7224 90 05 10 00 8704 23 99 00 00
7224 90 05 20 00 8704 31 31 00.00
7224 90 15 10 00 8704 31 39 00 00
7224 90 15 20 00 8704 31 91 00 00
7305 8704 31 99 00 00
7306 (ex. 7306 30 10 00 00, 8704 32 91 00 00
7306 40 10 00 00, 8704 32 99 00 00
7306 50 10 00 00, 8711 10
7306 60 10 00 00) 8711 20
7312 (ex.7312 10 10, 8712
7312 10 30, 7312 90 10) 9401
9403

2523 - митата ще бъдат премахнати на 1.I.2002 г.

Приложение IV
(отнасящо се до ал. 1 на чл. 31)

Защита на интелектуалната собственост

Многостранните споразумения, упоменати в ал. 1 на чл. 31, са следните: 1. Парижка конвенция от 20 март 1883 г. за защита на индустриалната собственост (Стокхолмски акт от 1967 г., изменен през 1979 г.) 2. Бернска конвенция от 9 септември 1886 г. за защита на литературните и художествени творби (Парижки акт от 1971 г.) 3. Международна конвенция от 26 октомври 1961 г. за защита на изпълнителите, производителите на звукозаписи и радиоразпръскващите организации (Римска конвенция) 4. Мадридска спогодба за международна регистрация на марките (Стокхолмски акт от 1967 г., изменен през 1979 г.) 5. Будапещенски договор за международното признаване на депата от микроорганизми за целите на процедурата за патентоване (1977 г., изменен през 1980 г.) 6. Договор за патентно сътрудничество (Вашингтон 1970 г., изменен през 1979 г. и модифициран през 1984 г.) 7. Конвенцията за създаване на Световната организация за интелектуална собственост (Стокхолмски акт 1967 г., изменен през 1979 г.) 8. Мадридско споразумение за преследване на лъжливи или подвеждащи указания за източника на стоките (1891 г., изменено през 1967 г.) 9. Конвенция за защита на производителите на звукозаписи срещу неразрешен презапис на техните звукозаписи (Женева 1971 г.)

ПРОТОКОЛ А
(отнасящ се до чл. 12)
Размяна на селскостопански концесии между Република Турция и Република България

Член 1

Този протокол ще се прилага за стоки, които са определени в глава II на споразумението.

Член 2

Вносните мита, прилагани в Република Турция за стоки с произход от Република България, изброени в приложение 1 към настоящия протокол, ще бъдат намалени без количествени ограничения или в рамките на квоти, посочени в това приложение, до равнището, изложено в това приложение, от датата на прилагане на споразумението.

Член 3

Вносните мита, прилагани в Република България за стоки с произход от Република Турция, изброени в приложение 2 на този протокол, ще бъдат намалени без количествени ограничения или в рамките на квоти, посочени в това приложение, до равнището, изложено в приложението, от датата на прилагане на споразумението.

Член 4

1. Базови мита, договорени по този протокол, са митническите ставки Най-облагодетелствена нация, прилагани към датата на влизане в сила на това споразумение. За стоките, невключени в приложенията към протокола, ще се прилагат ставките за MFN към момента на действителния внос. 2. Ако след влизането в сила на това споразумение бъдат приложени някакви намаления на митническите ставки на основа erga omnes, тези намалени мита ще заменят базовите мита, посочени в ал. 1, от датата, когато такива намаления ще се прилагат.

Член 5

С цел осигуряване на правилно функциониране на разпоредбите на този протокол и обсъждане възможностите за предоставяне една на друга на по-нататъшни концесии, страните ще провеждат периодични консултации на взаимноизгодна и реципрочна основа в рамките на Смесен комитет.

Приложение № 1
към Протокол А

Тарифен код Описание Тарифна квота Мито
010119 (ехcluding 01011910) живи коне без 01011910 20 т 15 %
020734 тлъст черен дроб, пресен или охладен 10 т 50 % намаление
020736 други замразени от патици и гъски
ex030799 ex брашна, прахове и агломерати под формата на гранули, от водни безгръбначни, различни от ракообразните, годни за консумация от човека 55 т 50 % намаление
040690 други сирена 150 т 50 % намаление
0409 естествен мед 150 т 40 %
060120 луковици, грудки, грудести корени във вегетация или цъфтене; разсад, растения и корени от цикория 10 т 0 %
060220 дървета, храсти и дръвчета с годни за консумация плодове без 06022010 10 т 0 %
060240 рози, присадени или неприсадени 4000 бр. 0 %
060290 други живи растения без 06029030 700 т 0 %
071040 сладка царевица 20 т третиране като при EС
071333 фасул обикновен 2500 т 3 %
071339 друг фасул
080231 орехи с черупки 600 т 20 %
080232 орехи без черупки 75 т 20 %
080290 други ядки, пресни или сушени 100 т 20 %
080940 сливи и трънки 100 т 25 %
0810 (ехcluding 081010) други плодове, свежи, без ягоди 081010 500 т 50 % намаление
0811 (ехcluding 081110) плодове, варени или неварени във вода, без ягоди 081110 500 т 50 % намаление
081210 череши, временно консервирани, но негодни за консумация в това състояние 50 т 50 % намаление
090920 семена от кориандър 40 т 15 %
090940 семена от ким
091099 други подправки
10019010 други от твърда пшеница, за посев 500 т 50 % намаление
10030010 ечемик за посев 100 т 50 % намаление
100510 царевица за посев 100 т 50 % намаление
100820 просо 1500 т 15 %
100830, 90 други житни растения 250 т 20 %
ex12050090 други семена от репица, различни от тези за посев от 1.I до 31.VIII (ex Canola type) неограничено 50 % намаление
1206 слънчогледови семена от 1.I до 31.VIII 25 000 т 0 %
120991 зеленчукови семена 20 т 10 %
121299 други зеленчукови продукти, служещи главно за консумация от хората 700 т 10 %
140310 сорго за метли 1000 т 0 %
140390 други материали, използвани за метли или четки
15010090 птича мас 10 т 0 %
1512 11 слънчогледово, шафраново или намаление памучно масло и техните фракции 15 000 т 50 %
151521 царевично масло и неговите фракции 1000 т 6 %
152190 восък от пчели или други насекоми 100 т 0 %
1704 дъвка и захарни изделия 3000 т третиране като при EС
1902 тестени храни, макарони, юфка, спагети 100 т третиране като при EС
1905 хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти 3000 т третиране като при ЕС
200110 краставици и корнишони, консервирани 150 т 50 % намаление
200190 други зеленчуци и плодове, консервирани
200310 консервирани гъби 20 т 23 %
2007 сладка и мармалади 100 т 30 %
2008 плодове и други части от растения, подходящи за консумация, преработени или консервирани 800 т 30 %
2009 плодови сокове 100 т 35 %
210320 кетчуп от домати и други сосове от домати 50 т 0 %
2201 минерална вода 200 т 0 %
220410 шампанизирано вино 500 хл 50 %
220421 вино в контейнери от 2 л или по-малко
220429 друго вино
230230 трици от пшеница 2000 т 7 %
230670 кюспе от царевични зародиши 300 т 7 %
240110 тютюни на листа 100 т 15 %
240120 тютюни, изцяло или частично очистени от твърдите жилки
240220 цигари, съдържащи тютюн 200 т 50 % намаление

Приложение № 2
към Протокол А

Тарифен код Описание Тарифна квота Мито
020724
020725
месо от пуйки 100 т 12.5 min 50 eкю/т
12.5
0406 сирена и извара; без 040690291,2; 040690501 и 040690991 100 т 21,00 %
060310 свежи цветя 50 т 28 %
0701 90 510 картофи от 1.I до 15.V 700 т 17,50 %
0702 00 00 1,2 домати от 1.XI - края на февруари; от 1.III до 31.V 1000 т 22.5 + 110.25 eкю/т
0713 40 леща 800 т 28 %
0802 21 лешници с черупки неограничено 20 %
0802 22 лешници без черупки неограничено 20 %
0804 20900 сушени смокини неограничено 11,50 %
0805 10 портокали 10 000 т 8,50 %
0805 20 мандарини 7 %
0805 30 лимони 7 %
0805 40 грейпфрути 7 %
0806 20 сушено грозде 50 т 25,50 %
0813 10 сушени кайсии 50 т 20 %
0902 чай 70 т 10,50 %
1509 10 90 чисто маслиново масло 200 т 8,50 %
1512 19 слънчогледово масло 500 т 10,50 %
1604 14 риба тон консерви 100 т 24,50 %
604 20 70 риба тон консерви 100 т 24,50 %
1704 10
1704 90
дъвка
други захарни изделия
3000 т 22 %
36 %
1902 тестени храни, такива като спагети, макарони, юфка 100 т 35 %
1905 хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти 3000 т 33 %
2001 10
2001 90
краставици и корнишони консервирани;
други
150 т 28 %
28 %
2005 70 маслини консервирани 3000 т 8,50 %
2007 сладка 100 т 28 %
2008 плодове и други части от растения, годни за консумация 400 т 28 %
200911,19, 20,30, 40,90 плодови сокове 100 т 21,30%
28 %
2009 50, 60, 70, 80
2105 сладолед 50 т 35 %
2203 бира 1500 хл 35 min 11.4 eкю/т
2401 10 10, 20, 30, 41 240120 10, 20, 30, 41 тютюн 100 т 7 %
2401 10 49, 50, 70, 80, 90 28 %
2401 10 60 240120 60 40 %
2402 цигари 200 т 28 min 5.39 eкю/т1000 къса

ПРОТОКОЛ Б
(относно дефиницията на понятието "стоки с произход" и методите за административно сътрудничество)
(Изм. и доп., ДВ, бр. 96 от 09.11.2001 г.)

Съдържание

Глава I Общи разпореди
- член 1 Дефиниции.
Глава II Дефиниция на понятието "Стоки с произход"
- член 2 Общи изисквания;
- член 3 Двустранна кумулация на произхода;
- член 4 Диагонална кумулация на произхода;
- член 5 Изцяло получени продукти;
- член 6 Достатъчно обработени или преработени продукти;
- член 7 Недостатъчни операции по обработка или преработка;
- член 8 Единица за оценка;
- член 9 Принадлежности, резервни части и инструменти;
- член 10 Комплекти;
- член 11 Неутрални елементи.
Глава III Териториални изисквания
- член 12 Принцип за териториалност;
- член 13 Директен транспорт;
- член 14 Изложби.
Глава IV Възстановяване или освобождаване
- член 15 Забрана от възстановяване на или освобождаване от мита.
Глава V Доказателство за произход
- член 16 Общи изисквания;
- член 17 Процедура за издаване на сертификат за движение EUR 1;
- член 18 Сертификат за движение EUR 1, издаден впоследствие;
- член 19 Издаване на дубликат на сертификат за движение EUR 1;
- член 20 Издаване на сертификат за движение EUR 1 на базата на предварително издадено или изготвено доказателство за произход;
- член 21 Условия за изготвяне на декларация върху фактурата;
- член 22 Одобрен износител;
- член 23 Валидност на доказателствата за произход;
- член 24 Представяне на доказателствата за произход;
- член 25 Внос, осъществяван чрез поредица от доставки;
- член 26 Освобождаване от доказателство за произход;
- член 27 Потвърждаващи документи;
- член 28 Съхранение на доказателствата за произход и потвърждаващите документи;
- член 29 Несъответствия и формални грешки;
- член 30 Стойности, изразени в ЕКЮ.
Глава VI Разпоредби за административно сътрудничество
- член 31 Взаимна помощ;
- член 32 Проверка на доказателствата за произход;
- член 33 Уреждане на спорове;
- член 34 Санкции;
- член 35 Свободни зони.
Глава VII Заключителни разпоредби
- член 36 Подкомитет по митническата материя;
- член 37 Изменения на Протокола;
- член 38 Стоки в режим транзит или склад.

Глава I
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Член 1
Дефиниции

За целите на този протокол: (а) "производство" означава всякакъв вид обработка или преработка, включително сглобяване или специфични операции; (б) "материал" означава всякаква съставка, суровина, компонент или част и т.н., използвани в производството на продукта; (в) "продукт" означава продуктът, който е бил произведен, дори ако е предназначен за използване на по-късен етап в друга производствена операция; (г) "стоки" означава както материали, така и продукти; (д) "митническа стойност" означава стойността, определена съгласно Споразумението за прилагане на член VII от Общото споразумение за митата и търговията (Споразумение на СТО по митническата стойност); (е) "цена на производител" означава цената "ex works" в страна по споразумението, заплатена за продукта на производителя, в чието предприятие е извършена последната обработка или преработка, при условие че цената включва стойността на всички използвани материали, намалена с всички вътрешни данъци, които са или могат да бъдат възстановени, когато полученият продукт бъде изнесен; (ж) "стойност на материалите" означава митническата стойност в момента на вноса, на използваните материали без произход, или ако това не е известно и не може да бъде определено, първата определима цена, заплатена за материалите в страна по споразумението; (з) "стойност на материалите с произход" означава стойността на тези материали, така както е дефинирана в подточка (ж), прилагана със съответните изменения; (и) (изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.) "добавена стойност" означава цената на производител, намалена с митническата стойност на всеки от вложените материали с произход от другите страни, посочени в чл. 3 и 4, или, когато митническата стойност не е известна или не може да бъде установена, първата проверима цена, платена за материалите в Република Турция или в Република България; (к) "глави" и "позиции" означава главите и позициите (четиризначни кодове), използвани в номенклатурата, съставляваща Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките, наричана в този протокол "Хармонизираната система" или "ХС"; (л) "класиране" се отнася за класирането на продукт или материал в определена позиция; (м) "пратка" означава продукти, които са или изпратени едновременно от един износител до един получател или са обхванати от един единствен транспортен документ, обхващащ техния превоз от износителя до получателя или, при липса на такъв документ, от една единствена фактура; (н) "територии" включва териториалните води.

Глава II
ДЕФИНИЦИЯ НА ПОНЯТИЕТО "СТОКИ С ПРОИЗХОД"

Член 2
Общи изисквания

1. За целите на прилагане на това споразумение следните продукти се считат с произход от страна по споразумението: (а) продукти, изцяло получени в страна по споразумението по смисъла на чл. 5 от този протокол; (б) продукти, получени в страна по споразумението, съдържащи материали, които не са били изцяло получени там при условие, че тези материали са претърпели достатъчна обработка или преработка в страна по споразумението по смисъла на чл. 6 от този протокол.

Член 3
Двустранна кумулация на произхода

Материали, с произход от страна по споразумението, се считат като материали с произход от другата страна по споразумението, когато са вложени в продукт, получен там. Не е необходимо такива материали да са претърпели достатъчна обработка или преработка при условие, че те са претърпели обработка или преработка, по-напреднала от тази, посочена в чл. 7, ал. 1 от този протокол.

Член 4
Диагонална кумулация на произхода

1. При спазване разпоредбите на ал. 2 и 3 материалите с произход от Европейската общност, Полша, Унгария, Чешката република, Словашката република, Румъния, Латвия, Литва, Естония, Словения, Исландия, Норвегия или Швейцария по смисъла на споразуменията между страна по това споразумение и тези страни се считат с произход от тази страна, когато са вложени в продукт, който е бил получен там. Не е необходимо такива материали да са претърпели достатъчна обработка или преработка. 2. Продукти, които са придобили произход по силата на ал. 1, ще продължават да се считат за продукти с произход в страна по споразумението само когато добавената стойност там превишава стойността на използваните материали, произхождащи от всяка от другите страни, посочени в ал. 1. Ако това не е така, въпросните продукти се считат с произход от страната, посочена в ал. 1, която придава най-високата стойност на използвани материали с произход. В определянето на произхода няма да се държи сметка за материалите, произхождащи от другите страни, посочени в ал. 1, които са претърпели достатъчна обработка или преработка в страна по споразумението. 3. Кумулацията, предвидена в този член, може да бъде прилагана само когато използваните материали са придобили произход чрез прилагане на правила за произход, идентични с правилата в този протокол. Страните по споразумението си предоставят една на друга подробна информация за споразумения и съответните им правила за произход, които са сключили с другите страни, посочени в ал. 1, чрез Европейската комисия.

Член 5
Изцяло получени продукти

1. Следните продукти се считат за изцяло получени в страна по споразумението: (а) минерални продукти, добити от тяхната почва или от тяхното морско дъно; (б) растителни продукти, събрани там; (в) живи животни, родени и отгледани там; (г) продукти, получени от живи животни, отгледани там; (д) продукти, получени чрез лов и риболов, извършен там; (е) продукти от морски риболов и други продукти, уловени извън териториалните води на страна по споразумението от нейни кораби; (ж) продукти, произведени на борда на нейни кораби заводи изключително от продукти, посочени в буква "е"; (з) употребявани продукти, събрани там, годни само за възстановяване на суровини, включително употребявани гуми, годни само за регенериране или за използване като отпадък; (и) отпадъци и скраб, получени от производствени операции, извършени там; (к) продукти, добити от морската почва или подпочва извън нейните териториални води, при условие, че тя има изключителни права да обработва тези почви или подпочви; (л) продукти, получени там изключително от продуктите, посочени в букви "а" до "к". 2. Понятието "нейни кораби" и "нейните кораби заводи" в букви "е" и "ж" се прилага само за кораби и кораби заводи: (а) които са регистрирани или записани в страна по споразумението; (б) които плават под флага на страна по споразумението; (в) които се притежават до размер най-малко 50 % от граждани на онази страна по споразумението или от компания с главно седалище в една от страните по споразумението, на която ръководителят или ръководителите, председателят на борда на директорите или управителният съвет и болшинството от членовете на тези съвети са граждани на тази страна по споразумението и на която, освен това в случай на сдружение или дружество с ограничена отговорност, поне половината от капитала принадлежи на тази страна или на държавни органи, или на граждани на тази страна; (г) на които капитанът и служителите са граждани на страна по споразумението; и (д) на които най-малко 75 % от екипажа са граждани на страна по споразумението.

Член 6
Достатъчно обработени или преработени продукти

1. За целите на чл. 2 продукти, които не са изцяло получени, се считат за достатъчно обработени или преработени, когато са изпълнени условията, посочени в списъка на приложение II. Условията, посочени по-горе, показват за всички продукти, обхванати от споразумението, обработките или преработките, които трябва да бъдат извършени върху използваните в производството материали без произход, и се прилагат само по отношение на тези материали. Следователно, ако продукт, който е добил произход чрез изпълнение на условията, посочени в списъка, е използван в производството на друг продукт, изискванията, прилагани за продукта, в който е вложен, не се прилагат за него и не се вземат предвид материалите без произход, които може да са били използвани в неговото производство. 2. Независимо от ал. 1, материалите без произход, които съгласно изискванията, посочени в списъка, не трябва да бъдат използвани в производството на продукта, въпреки това могат да бъдат използвани при условие, че: (а) тяхната обща стойност не превишава 10 % от цената на производител за продукта; (б) никой от процентите, дадени в списъка за максималната стойност на материалите без произход, не е превишен чрез прилагането на тази алинея. Тази алинея не се прилага за продуктите, включени в глави 50 до 63 на Хармонизираната система. 3. Алинеи 1 и 2 се прилагат освен в случаите, предвидени в чл. 7.

Член 7
Недостатъчни обработки или преработки
(Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.)

1. Без да се нарушават разпоредбите на § 2, следните операции се считат за недостатъчни обработки или преработки, за да придадат на продуктите произход, независимо дали са изпълнени изискванията на член 6: (a) операции, предназначени да осигурят запазването на продуктите в добро състояние по време на транспорт и складиране; (b) разделяне и събиране на пакети; (c) измиване, почистване; премахване на прах, оксид, масло, боя или други покрития; (d) гладене на текстилни изделия; (e) прости операции по боядисване и полиране; (f) лющене, частично или изцяло избелване, полиране и гланциране на житни растения и ориз; (g) операции по оцветяване на захар или оформяне на захарни бучки; (h) белене, премахване на костилките и черупките на плодове, ядки и зеленчуци; (i) подостряне, просто смилане или просто нарязване; (j) пресяване, отделяне, сортиране, класиране, градиране, съчетаване (включително комплектоване); (k) просто поставяне в бутилки, консерви, флакони, торби, каси, кутии, прикрепване на подложки или плочи и всякакви други прости операции по опаковане; (l) прикрепване или отпечатване на маркировки, етикети, лого и всякакви други подобни отличителни знаци върху продуктите или техните опаковки; (m) просто смесване на продукти, дори и от различни видове; (n) просто сглобяване на части от артикули за съставяне на завършено изделие или разглобяване на продукти на части; (o) комбинация от две или повече операции, посочени в букви от "a" до "n"; (p) заколване на животни. 2. Всички операции, извършени в Република Турция или в Република България върху даден продукт, се преценяват заедно при определянето дали обработките или преработките, извършени с този продукт, следва да се считат като недостатъчни по смисъла на § 1.

Член 8
Единица за оценка

1. Единицата за оценка при прилагане разпоредбите на този протокол е конкретният продукт, който се счита като основна единица при определяне класирането, използвайки номенклатурата на Хармонизираната система. Следователно: (а) когато един продукт, съставен от група или от събиране на артикули, се класира съгласно изискванията на Хармонизираната система в една единствена позиция, като цяло този продукт съставлява единица за оценка; (б) когато една пратка се състои от няколко идентични продукта, класирани в една и съща позиция в Хармонизираната система, всеки продукт трябва да бъде третиран индивидуално при прилагане разпоредбите на този протокол. 2. Когато съгласно общо правило 5 на Хармонизираната система опаковката се включва в продукта за целите на класирането, същата се включва за целите на определяне на произхода.

Член 9
Принадлежности, резервни части и инструменти

Когато принадлежности, резервни части и инструменти, представляващи част от нормалната окомплектовка на отделно съоръжение, машина, апарат или превозно средство са изпратени заедно с него и са включени в неговата цена или не са отделно фактурирани, се считат като едно цяло с въпросното съоръжение, машина, апарат или превозно средство.

Член 10
Комплекти

Комплектите, дефинирани в общо правило 3 на Хармонизираната система, се считат с произход, когато всички съставящи ги продукти са с произход. Въпреки това, когато един комплект е съставен от продукти с произход и такива без произход, комплектът като цяло се счита с произход, при условие, че стойността на продуктите без произход не превишава 15 % от цената на производител за продукта.

Член 11
Неутрални елементи

При определяне дали даден продукт е с произход не е необходимо да се установява произходът на следните елементи, които могат да бъдат използвани в неговото производство: (а) енергия и гориво; (б) инсталации и оборудване; (в) машини и инструменти; (г) стоки, които не влизат и не са предназначени да влязат в крайния състав на продукта.

Глава III
ТЕРИТОРИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Член 12
Принцип за териториалност

1. Условията, посочени в глава II, свързани с придобиване на произход, трябва да бъдат изпълнени без прекъсване в страните по споразумението, с изключение на предвиденото в чл. 4. 2. Ако стоки с произход, изнесени от страна по споразумението в друга страна, бъдат върнати, с изключение на предвиденото в чл. 4, те трябва да се считат без произход, освен ако бъде доказано пред митническите власти, че: (а) върнатите стоки са същите, които са били изнесени; и (б) те не са претърпели каквито и да е операции над необходимите за запазването им в добро състояние, докато са били в тази страна или докато са били изнесени.

Член 13
Директен транспорт

1. Преференциалното третиране, предвидено в споразумението, се прилага само за продукти, изпълняващи изискванията на този протокол, които се транспортират директно между страните по споразумението или през териториите на другите страни, посочени в чл. 4. Въпреки това продуктите, представляващи една- единствена пратка, могат да бъдат транспортирани през други територии и ако се наложи с претоварване или временно складиране в тези територии, при условие, че са останали под контрол на митническите власти в страната на транзита или складирането и не са претърпели операции, различни от разтоварване, обратно натоварване или всякакви операции, целящи да ги запазят в добро състояние. Продукти с произход могат да бъдат транспортирани чрез тръбопроводи през територии, различни от тези на страните по споразумението. 2. Доказателство, че условията, посочени в ал. 1, са били изпълнени, се предоставя на митническите власти на страната на вноса чрез представяне на: (а) един-единствен транспортен документ, покриващ преминаването от страната на износа през страната на транзита; или (б) сертификат, издаден от митническите власти на страната на транзита: (i) даващ точно описание на продуктите; (ii) уточняващ датите на разтоварване и обратно натоварване на продуктите и където е възможно, имената на корабите или другите използвани транспортни средства; и (iii) удостоверяващ условията, при които продуктите са останали в транзитната страна; или (в) при невъзможност от представяне на посочените - всякакви други доказателствени документи.

Член 14
Изложби

1. Продукти с произход, изпратени за изложба в страна, различна от тези, посочени в чл. 4, и продадени след изложбата за внос в страна по споразумението, ползват при вноса разпоредбите на споразумението при условие, че е представено доказателство на митническите власти, че: (а) износителят е изпратил тези продукти от страна по споразумението в страната, в която е проведена изложбата, и ги е изложил там; (б) продуктите са продадени или са предоставени по друг начин от този износител на лице в страна по споразумението; (в) продуктите са изпратени по време на изложбата или непосредствено след това в състоянието, в което те са били изпратени за изложбата; и (г) от изпращането им за изложбата продуктите не са били използвани за каквито и да е цели, различни от тези за представяне на изложбата. 2. Доказателство за произход трябва да бъде издадено или изготвено в съответствие с разпоредбите на глава V и да бъде представено на митническите власти на страната на вноса по нормалния ред. Наименованието и адресът на изложбата трябва да бъдат посочени в него. При нужда могат да бъдат изисквани допълнителни документални доказателства относно условията, при които продуктите са били изложени. 3. Алинея 1 се прилага за всякакви търговски, промишлени, селскостопански или занаятчийски изложби, панаири или подобни обществени изложения, които не са организирани за частни цели в магазини или търговски помещения с оглед продажба на чуждестранни продукти и по време на които продуктите остават под митнически контрол.

Глава IV
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ИЛИ ОСВОБОЖДАВАНЕ

Член 15
Забрана за въстановяване на или освобождаване от мита
(Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.)

1. Материалите без произход, използвани в производството на продукти, произхождащи от страна по споразумението или от една от страните, посочени в чл. 4 по смисъла на този протокол, за които в съответствие с разпоредбите на глава V се издава или изготвя доказателство за произход, не подлежат на възстановяване на или освобождаване от мита от какъвто и да е вид в тази страна по споразумението. 2. Забраната в ал. 1 се прилага по отношение на всякакви разпоредби за възстановяване, връщане или неплащане, частично или пълно, на мита или такси, имащи еквивалентен ефект, прилагани в страна по споразумението към материали, използвани в производството, където такова възстановяване, връщане или неплащане се прилага изрично или ефективно, когато продуктите, получени от въпросните материали, са изнесени и не остават там за местно потребление. 3. Износителят на продукти, покрити от доказателства за произход, трябва да бъде готов да представи по всяко време по искане на митническите власти всички необходими документи, доказващи, че никакво възстановяване не е получено по отношение на материалите без произход, използвани в производството на въпросните продукти, и че всички мита или такси, имащи еквивалентен ефект, прилагани към такива материали, са били действително платени. 4. Разпоредбите на ал. 1 до 3 се прилагат също по отношение на опаковките, по смисъла на чл. 8, ал. 2, принадлежностите, резервните части и инструментите по смисъла на чл. 9 и продуктите, формиращи комплект, по смисъла на чл. 10, когато такива артикули са без произход. 5. Разпоредбите на ал. 1 до 4 се прилагат само по отношение на материали, които са от вида, за който се прилага споразумението. Освен това те не ограничават прилагането на система за експортно възстановяване за селскостопански продукти, прилагана при износ, в съответствие с разпоредбите на споразумението. 6. Независимо от текста на ал. 1, страна по споразумението може да прилага разпоредби за възстановяване на или освобождаване от мита или такси с еквивалентен ефект, приложими към материалите, използвани в производството на произхождащи продукти, при следните изисквания: (а) за продуктите, класирани в глави от 25 до 49 и от 64 до 97 от Хармонизираната система - прилагане на ставка от 5 % или по-ниска, ако такава е в сила в тази страна по споразумението; (б) за продуктите, класирани в глави от 50 до 63 от Хармонизираната система - прилагане на ставка от 10 % или по-ниска, ако такава е в сила в тази страна по споразумението. Разпоредбите на този параграф се прилагат до 31.XII.2001 г.

Глава V
ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРОИЗХОД

Член 16
Общи изисквания

1. Продуктите с произход от страна по споразумението при внос в другата страна по споразумението се възползват от това споразумение при представяне на един от следните документи: (а) сертификат за движение EUR 1, чийто образец е посочен в приложение III; или (б) в случаите, посочени в чл. 21, ал. 1, декларация, чийто текст е посочен в приложение IV, изготвена от износителя върху фактура или всякакъв друг търговски документ, описващ въпросните продукти достатъчно подробно, за да могат да бъдат идентифицирани (наричана "декларация върху фактурата"). 2. Независимо от ал. 1, продуктите с произход по смисъла на този протокол, в случаите, посочени в чл. 26, се възползват от това споразумение, без да е необходимо да се предоставя какъвто и да е от посочените по-горе документи.

Член 17
Процедура за издаване на сертификат за движение EUR 1

1. Сертификатът за движение EUR 1 се издава от митническите власти на страната, от която се изнася, по писмена молба на износителя или на негова отговорност от негов упълномощен представител. 2. За тази цел износителят или негов упълномощен представител попълва сертификата за движение и формуляра на молбата, чиито образци са посочени в приложение III. Тези формуляри трябва да бъдат попълнени на турски, български, английски, френски или немски език и в съответствие с разпоредбите на националното законодателство на страната на износа. Ако са написани на ръка, трябва да са попълнени с мастило и с главни букви. Описанието на продуктите трябва да бъде дадено в графата, предназначена за тази цел, без да се оставят празни редове. Когато графата не е изцяло попълнена, трябва да се начертае хоризонтална линия под последния ред на описанието и празното място да се зачертае. 3. Износителят, подавайки молба за издаване на сертификат за движение EUR 1, трябва да бъде подготвен да представи по всяко време по искане на митническите власти на страната на износа, където се издава сертификат за движение EUR 1, всички необходими документи, доказващи произхода на въпросните продукти, както и изпълнението на другите изисквания на този протокол. 4. Сертификатът за движение EUR 1 се издава от митническите власти на страна по споразумението, ако въпросните продукти могат да бъдат считани като продукти с произход от страна по споразумението или от една от другите страни, посочени в чл. 4, и отговарят на изискванията на този протокол. 5. Митническите власти, издаващи сертификата, предприемат всякакви необходими мерки, за да проверят произхода на продуктите и изпълнението на другите изисквания на този протокол. За целта те имат право да изискват всякакви доказателства и да извършат всякакви проверки на счетоводната документация на износителя или всякакви други проверки, които счетат за необходими. Издаващите митнически власти трябва също да осигурят правилното попълване на формулярите, посочени в ал. 2. По-конкретно те трябва да проверят дали мястото, запазено за описанието на продуктите, е попълнено по такъв начин, че да изключи всички възможности за недобросъвестни допълвания. 6. Датата на издаване на сертификата за движение EUR 1 се отразява в графа 11 на сертификата. 7. Сертификатът за движение EUR 1 се издава от митническите власти и е на разположение на износителя веднага след като действителният износ е осъществен или осигурен.

Член 18
Сертификат за движение EUR 1, издаден впоследствие

1. Независимо от чл. 17, ал. 7, сертификатът за движение EUR 1 може по изключение да бъде издаден след износа на продуктите, за които се отнася, ако: (а) той не е бил издаден по време на износа поради грешка или неволен пропуск или специални обстоятелства; или (б) е доказано пред митническите власти, че сертификат EUR 1 е бил издаден, но не е бил приет при вноса по технически причини. 2. За прилагането на ал. 1 износителят трябва да посочи в своята молба мястото и датата на износа на продуктите, за които се отнася сертификатът за движение EUR 1, и да изложи причините за своята молба. 3. Митническите власти могат да издадат сертификат за движение EUR 1 впоследствие само след като проверят, че информацията, представена в молбата на износителя, е в съответствие с тази в кореспондиращите документи. 4. Сертификатите за движение EUR 1, издадени впоследствие, трябва да бъдат потвърдени с една от следните фрази: "Издаден впоследствие"; "Sonaradan verilmistir"; "Issued retrospectively"; "Delivere а posteriori"; "Nachtraglich ausgestellt". 5. Потвърждението, посочено в ал. 4, трябва да бъде вписано в клетка "Забележки" на сертификата за движение EUR 1.

Член 19
Издаване на дубликат на сертификат за движение EUR 1

1. В случай на кражба, изгубване или унищожаване на сертификат за движение EUR 1 износителят може да се обърне към митническите власти, които са го издали, за дубликат, изготвен на базата на износните документи, които те притежават. 2. Дубликатът, издаден по такъв начин, трябва да бъде потвърден с една от следните фрази: "Дубликат"; "Ikinci nushadir"; "Dublicate"; "Dublicata"; "Dublikat". 3. Потвърждението, посочено в ал. 2, трябва да бъде вписано в клетка "Забележки" на дубликата на сертификата за движение EUR1. 4. Дубликатът, който трябва да носи датата на издаване на оригиналния сертификат за движение EUR 1, влиза в сила от тази дата.

Член 20
Издаване на сертификати за движение EUR 1 на базата на предварително издадено или изготвено доказателство за произход

Когато продукти с произход са поставени под контрола на митническо учреждение в страна по споразумението, е възможно оригиналното доказателство за произход да бъде заменено от един или повече сертификати за движение EUR 1 с цел изпращане на всички или някои от тези продукти на друго място в една от страните по споразумението. Заместващите сертификати за движение EUR 1 трябва да бъдат издадени от митническото учреждение, под чийто контрол се намират продуктите.

Член 20а
Счетоводно разделяне
(Нов, ДВ, бр. 96 от 2001 г.)

1. Когато възникват значителни разходи или материални затруднения при съхраняването поотделно на складовите наличности от материали с произход и материали без произход, които са идентични и взаимозаменяеми, митническите органи могат по писмено искане на заинтересованите да разрешат използването на така наречения метод за "счетоводно разделяне" за управлението на такива складови наличности. 2. Този метод трябва да е в състояние да осигури за определен период количеството на получените продукти, които могат да бъдат считани за "произхождащи", да е еднакво с това, което би се получило, ако е имало физическо разделяне на наличностите. 3. Митническите органи могат да предоставят такова разрешение при всякакви условия, които счетат за уместни. 4. Този метод се предписва и прилага съобразно общите счетоводни принципи, приложими в страната, където продуктът се произвежда. 5. Бенефициентът на това улеснение според случая може да издава или да поиска издаване на доказателства за произход за количеството продукти, които могат да бъдат считани за произхождащи. По искане на митническите органи бенефициентът следва да представи декларация за начина, по който тези количества са били управлявани. 6. Митническите органи контролират използването на разрешението и могат да го оттеглят по всяко време, когато бенефициентът е злоупотребил по някакъв начин с разрешението или не изпълнява някое от условията, залегнали в този протокол.

Член 21
Условия за изготвяне на декларация върху фактура

1. Декларация върху фактура, както е посочено в чл. 16, ал. 1, буква "б", може да бъде изготвена: а) от одобрен износител по смисъла на чл. 22; или б) от всеки износител за всяка пратка, състояща се от един или повече пакети, съдържащи продукти с произход, чиято обща стойност не надвишава 6000 екю. 2. Декларация върху фактурата може да бъде попълнена, ако описаните продукти могат да бъдат считани като продукти с произход от страна по споразумението или от една от страните, посочени в чл. 4, и са изпълнени другите изисквания на този протокол. 3. Износителят, изготвящ декларация върху фактурата, трябва да бъде готов да представи по всяко време по искане на митническите власти на страната на износа всички необходими документи, доказващи произхода на описаните продукти, както и изпълнението на другите изисквания на този протокол. 4. Декларация върху фактурата може да бъде попълнена от износителя чрез напечатване на пишеща машина, полагане на печат или чрез отпечатване върху фактурата, известието за доставка или друг търговски документ на декларацията, текстът на която е даден в приложение IV, използвайки един от езиковите варианти, дадени в това приложение, и в съответствие с разпоредбите на националното законодателство на страната износител. Ако декларацията е написана на ръка, тя трябва да бъде попълнена с мастило с печатни букви. 5. Декларациите върху фактурите трябва да имат оригиналния подпис на износителя, направен собственоръчно. Все пак не се изисква един одобрен износител по смисъла на чл. 22 да подписва такива декларации при условие, че той писмено поеме задължение пред митническите власти на страната на износа, че приема пълната отговорност за всяка декларация върху фактура, която го идентифицира, все едно че тя е била подписана от него собственоръчно. 6. Декларация върху фактура може да бъде попълнена от износителя, когато продуктите, за които тя се отнася, са изнесени, или след износа при условие, че тя е представена в страната на вноса не по-късно от две години след вноса на продуктите, за които тя се отнася.

Член 22
Одобрен износител

1. (Доп., ДВ, бр. 96 от 2001 г.) Митническите власти на страната износител могат да упълномощят всеки износител, наричан оттук нататък "одобрен износител", който прави чести експедиции на продукти по това споразумение, да попълва декларации върху фактурите независимо от цената на описаните продукти. Износител, който иска такова упълномощаване, трябва да представи на митническите власти всички необходими гаранции за доказване на произхода на продуктите, както и изпълнението на другите изисквания на този протокол. 2. Митническите власти могат да поставят всякакви условия, които те считат за необходими, за да предоставят статут на одобрен износител. 3. Митническите власти предоставят на одобрения износител номер на митническо разрешително, който трябва да се поставя на декларацията върху фактурата. 4. Митническите власти контролират използването на разрешителното от одобрения износител. 5. Митническите власти могат да оттеглят разрешителното по всяко време. Те ще го направят, когато одобреният износител вече не предлага гаранциите, посочени в ал. 1, не изпълнява условията, указани в ал. 2, или по друг начин използва неправилно разрешителното.

Член 23
Валидност на доказателствата за произход

1. Доказателството за произход е валидно в рамките на четири месеца от датата на издаване в страната на износа и трябва да бъде представено в същия период на митническите власти в страната, в която се внася. 2. Доказателства за произход, които са представени на митническите власти в страната, в която се внася, след крайната дата за представяне, предвидена в ал. 1, могат да бъдат приети за целите на прилагането на преференциалния режим, ако закъснението в представянето на тези документи до крайната дата се дължи на изключителни обстоятелства. 3. В други случаи на закъснение при представяне митническите власти в страната, в която се внася, могат да приемат доказателствата за произход, когато стоките са им били представени преди указаната крайна дата.

Член 24
Представяне на доказателствата за произход

Доказателства за произход се представят на митническите власти в страната, в която се внася, в съответствие с процедурите, прилагани в тази страна. Тези власти могат да изискат превод на доказателството за произход, а също и декларацията за внос да бъде придружена от писмено изявление на вносителя, че продуктите отговарят на необходимите условия за прилагане на това споразумение.

Член 25
Внос, осъществяван чрез поредица от доставки

Когато се осъществява внос чрез поредица от доставки на продукти в демонтирано или немонтирано състояние, по смисъла на общо правило 2 а) от Хармонизираната система, попадащи в раздели XVI и XVII или позиции № 7308 и 9406, може по молба на вносителя и при условията, поставени от митническите власти на страната, в която се внася, за такива продукти да бъде представено на митническите власти едно- единствено доказателство за произход по време на първата доставка.

Член 26
Освобождаване от доказателство за произход

1. Продукти, изпращани като малки пратки от частни лица за частни лица или представляващи част от личния багаж на пътници, се третират като продукти с произход, без да се изисква представяне на доказателство за произход, при положение, че тези продукти не са внесени по търговски начин и са декларирани като отговарящи на условията на този протокол и когато няма съмнение за верността на такава декларация. В случай на продукти, изпратени по пощата, тази декларация може да бъде попълнена върху митническата декларация С2/СР3 или върху лист хартия, прикрепен към този документ. 2. Внос, който е инцидентен и се състои изцяло от продукти за лична употреба на получателите или пътниците или техните семейства, не се счита за внос с търговски характер, ако е видно от естеството и количеството на продуктите, че не са с търговска цел. 3. Освен това общата стойност на тези продукти не трябва да надвишава 500 екю в случаите за малки пратки или 1200 екю за продукти, които са част от личния багаж на пътниците.

Член 27
Потвърждаващи документи

Документите, посочени в чл. 17, ал. 3 и чл. 21, ал. 3, използвани за целите на доказване, че продукти, описани в сертификат за движение EUR 1 или в декларация върху фактура, могат да бъдат считани за продукти с произход от страна по споразумението или от една от другите страни, упоменати в чл. 4, и изпълняват другите изисквания на този протокол, могат да включват: а) директно доказателство за технологичните процеси, осъществени от износителя или доставчика, за получаване на въпросните стоки, съдържащо се например в неговата търговска или счетоводна документация; б) документи, доказващи произхода на използваните материали, които са издадени или изготвени в страна по споразумението, където тези документи се използват в съответствие с националното законодателство; в) документи, доказващи процесите на преработка или обработка на материали в страна по споразумението, издадени или изготвени в страна по споразумението, където тези документи се използват в съответствие с националното законодателство; г) сертификат за движение EUR 1 или декларации върху фактури, доказващи произхода на използваните материали, които са издадени или изготвени в страна по споразумението в съответствие с този протокол, или в една от другите страни, посочени в чл. 4, в съответствие с правилата за произход, които са идентични с правилата от този протокол.

Член 28
Съхраняване на доказателствата за произход и потвърждаващите документи

1. Износителят, подаващ молба за издаване на сертификат за движение EUR 1, съхранява най-малко 3 години документите, посочени в чл. 17, ал. 3. 2. Износителят, изготвящ декларация върху фактура, съхранява най-малко 3 години копие от тази декларация върху фактурата, както и документите, посочени в чл. 21, ал. 3. 3. Митническите власти на страната на износа, издаващи сертификат за движение EUR 1, съхраняват най-малко 3 години молбата, посочена в чл. 17, ал. 2. 4. Митническите власти на страната, в която се внася, съхраняват най-малко 3 години сертификата за движение EUR 1 и декларациите върху фактурите, които са им представени.

Член 29
Несъответствия и формални грешки

1. Откриването на несъществени несъответствия между данните, посочени в доказателството за произход, и тези, съдържащи се в документите, представени на митническото учреждение с цел изпълнение на формалностите по вноса на продуктите, не води по силата на този факт до невалидност и недействителност на доказателството за произход, ако е надлежно установено, че този документ отговаря на представените продукти. 2. Очевидни формални грешки, като например печатни грешки върху доказателство за произход, не могат да бъдат причина този документ да бъде отхвърлен, ако тези грешки не са такива, че да предизвикат съмнения относно точността на данните, посочени в този документ.

Член 30
Стойности, изразени в евро
(Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.)

1. За прилагане на разпоредбите на чл. 21, ал. 1, буква "b" и чл. 26, ал. 3 в случаите, когато продуктите са фактурирани във валута, различна от евро, стойностите в националните валути на страните, посочени в чл. 3 и 4, равностойни на стойностите, изразени в евро, се фиксират ежегодно от всяка от въпросните страни. 2. Всяка пратка ще се възползва от разпоредбите на чл. 21, ал. 1, буква "b" или на чл. 26, ал. 3 на база валутата, в която е изготвена фактурата, в съответствие със сумата, фиксирана от въпросната страна. 3. Стойностите, които следва да се използват в каквато и да е национална валута, са равностойностите в тази валута на стойностите, изразени в евро, на първия работен ден на октомври. Република Турция и Република България си съобщават взаимно стойностите, изразени в евро, до 15 октомври и стойностите се прилагат от 1 януари следващата година. 4. Всяка страна може да закръглява нагоре или надолу стойността, получена в резултат на превръщането в националната си валута на стойност, изразена в евро. Закръглената стойност не трябва да се различава с повече от 5 процента от стойността, получена в резултат на превръщането. Всяка страна може да запази непроменена своята национална валутна равностойност на стойност, изразена в евро, ако по време на годишното уточняване, предвидено в § 3, превръщането на тази стойност преди всякакво закръгляване води до увеличаване по-малко от 15 процента на националната валутна равностойност. Националната валутна равностойност може да бъде запазена непроменена, ако превръщането би довело до намаляване на тази равностойност. 5. Стойностите, изразени в евро, се преразглеждат от Смесения комитет по искане на всяка от страните. При извършване на този преглед Смесеният комитет проучва възможностите за запазване на ефекта от въпросните лимити в реални граници. За тази цел той може да реши да промени стойностите, изразени в евро.

Глава VI
РАЗПОРЕДБИ ЗА АДМИНИСТРАТИВНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Член 31
Взаимна помощ

1. Митническите власти на страните по споразумението си съобщават взаимно образците от отпечатъците на печатите, използвани в техните митнически учреждения, за издаване на сертификати EUR 1, както и адресите на митническите власти, отговорни за проверката на тези сертификати и на декларациите върху фактурите. 2. За осигуряване правилното прилагане на този протокол страните по споразумението си оказват взаимна помощ чрез компетентните митнически администрации в проверката на автентичността на сертификатите за движение EUR 1 или декларациите върху фактурите и верността на информацията, дадена в тези документи.

Член 32
Проверка на доказателствата за произход

1. Последващи проверки на доказателствата за произход се извършват по избор или когато митническите власти на страната на вноса имат основателни съмнения относно достоверността на такива документи, произхода на въпросните продукти или изпълнението на другите изисквания на този протокол. 2. За целите на прилагане на разпоредбите на ал. 1 митническите власти на страната, в която се внася, връщат сертификата за движение EUR 1 и фактурата, ако същата е била представена, декларацията върху фактурата или копия от тези документи на страната на износа, а където е възможно, посочват причините за молбата за проверка. Всякакви получени документи и информация, които навеждат на мисълта, че информацията, посочена върху доказателството за произход, е невярна, се представят в подкрепа на молбата за проверка. 3. Проверката се извършва от митническите власти на страната на износа. За тази цел те имат право да изискват всякакви доказателства и да извършват всякакви проверки на счетоводните документи на износителя или всякакви проверки, които счетат за необходими. 4. Ако митническите власти на страната, в която се внася, решат да отложат предоставянето на преференции за въпросните продукти в очакване на резултатите от проверката, предлагат на вносителя да освободи продуктите при спазване на всякакви предпазни мерки, които те счетат за необходими. 5. Резултатите от последващата проверка се съобщават във възможно най-кратки срокове на митническите власти, поискали нейното извършване. Тези резултати трябва ясно да посочват дали документите са автентични и дали описаните продукти могат да бъдат считани за продукти с произход от страна по споразумението или от една от другите страни, посочени в чл. 4, и дали те изпълняват другите изисквания на този протокол. 6. Ако в случаи на основателни съмнения няма отговор до изтичане на 10 месеца от датата на искането за последваща проверка или ако отговорът не съдържа достатъчна информация, за да определи автентичността на въпросния документ или действителния произход на продуктите, митническите власти, отправили молбата, отказват освен при изключителни обстоятелства предоставянето на преференции.

Член 33
Уреждане на спорове

Когато възникнат спорове във връзка с процедурите за последваща проверка по чл. 32, които не могат да бъдат уредени между митническите власти, изискващи последваща проверка, и митническите власти, отговорни за изпълнението на тази проверка, или когато те повдигнат въпрос, касаещ тълкуването на този протокол, те се представят пред Смесения комитет. Във всички случаи уреждането на спорове между вносителя и митническите власти на страната, в която се внася, се извършва съгласно законодателството на тази страна.

Член 34
Санкции

Санкции се прилагат спрямо всяко лице, което изготвя или става причина да бъде изготвен документ, който съдържа неточна информация с цел получаване преференциално третиране на продукти.

Член 35
Свободни зони

1. Страните по споразумението предприемат всякакви необходими мерки, за да се избегне възможността продуктите, предмет на търговски стокообмен под покритие на едно доказателство за произход, които по време на транспорта престояват в свободна зона, разположена на тяхна територия, да бъдат заменени от други стоки или да претърпят манипулация, различна от обичайните операции, предназначени да предотвратят тяхното повреждане. 2. Като изключение от разпоредбите на ал. 1, когато продукти с произход от страна по споразумението са внесени в свободна зона под покритие на доказателство за произход и претърпяват обработка или преработка, съответните власти издават нов сертификат EUR 1 по искане на износителя, ако извършената преработка или дообработка е в съответствие с разпоредбите на този протокол.

Глава VII
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Член 36
Подкомитет по митническата материя

Смесеният комитет ще създаде Подкомитет по митническата материя, за да го подпомага при извършване на неговите задължения и за да осигури информация и непрекъснат процес на консултации между експертите. Той ще се състои от експерти от двете страни, отговорни за въпросите, свързани с митническата материя.

Член 37
Изменения на протокола

Смесеният комитет може да реши да промени разпоредбите на този протокол.

Член 38
Стоки в режим транзит или склад

Разпоредбите на това споразумение могат да бъдат прилагани към стоки, които отговарят на разпоредбите на този протокол и които към датата на влизане в сила на това споразумение са или в режим транзит или са складирани в свободни складове или в свободни зони в страна по споразумението при условие, че на митническите органи на страната на вноса в рамките на четири месеца от тази дата се представи сертификат EUR1, издаден впоследствие от компетентните органи на страната на износа заедно с документи, показващи, че стоките са били транспортирани директно.

Приложение I
към протокол В

Уводни забележки към списъка в приложение II

Забележка 1: Списъкът определя условията, които трябва да бъдат изпълнени за всички продукти, за да бъдат считани за достатъчно обработени или преработени по смисъла на чл. 6 от този протокол. Забележка 2: 2.1. Първите две колони в списъка описват получения продукт. Първата колона уточнява номера на позицията или главата от Хармонизираната система, а втората колона дава описанието на стоките, използвано в тази система за тази позиция или глава. За всеки номер в първите две колони е посочено правило в колони 3 или 4. Когато в някои случаи номерът от колона 1 е предшестван от "от", това означава, че правилата в колони 3 и 4 се прилагат само за част от позицията или главата така, както е описано в колона 2. 2.2. Когато няколко номера на позиции са групирани в колона 1 или когато е посочен номер на глава и описанието на продуктите в колона 2 е дадено в общи термини, съответните правила в колони 3 и 4 се прилагат за всички продукти, които в рамките на Хармонизираната система се класират в позициите на главата или в коя да е от позициите, групирани в колона 1. 2.3. Когато в този списък за различни продукти, включени в една и съща позиция, има различни правила, всяко тире съдържа описанието на тази част от позицията, която е обхваната от съответните правила по колони 3 и 4. 2.4. Когато за номер в първите две колони е дадено правило както в колона 3, така и в колона 4, износителят може по избор да приложи или правилото, посочено в колона 3, или правилото в колона 4. Ако в колона 4 не е дадено правило, следва да бъде приложено правилото, посочено в колона 3. Забележка 3: 3.1. Разпоредбите на чл. 6 от този протокол, касаещи продукти, добили произход, които се използват в производството на други продукти, се прилагат независимо дали този произход е бил придобит вътре в завода, където продуктите са били използвани, или в друг завод в страните по споразумението. Пример: Един мотор от позиция № 8407, за който правилото предвижда стойността на материалите без произход, които могат да бъдат използвани, да не превишава 40 % от цената на производителя, е произведен от "други легирани стомани, грубо оформени чрез коване" от позиция № от 7224. Ако тази заготовка е била изкована в страна по споразумението от блок без произход, тя вече е придобила характера на продукт с произход чрез прилагане на правилото от списъка за продуктите от позиция № от 7224. Заготовката може вече да бъде считана като продукт с произход при изчисляване стойността на двигателя, независимо дали тя е произведена в същия завод или в друг завод в страна по споразумението. Стойността на стоманения блок без произход не трябва да се отчита при сумиране стойността на използваните материали без произход. 3.2. Правилото в списъка определя минималната степен на обработка или преработка, която се изисква, и извършването на по-голяма обработка или преработка също придава произход и обратно, извършването на по-малка обработка или преработка не може да придаде произход. Следователно, ако едно правило предвижда, че материали без произход в определен етап на производство могат да бъдат използвани, използването на такива материали в по-ранен стадий е разрешено, а използването на такива материали в по-късен стадий не е. 3.3. Независимо от забележка 3.2, когато правилото посочва, че "материали от всяка позиция" могат да бъдат използвани, материали от същата позиция като тази на продукта също могат да бъдат използвани при условие обаче, че са спазени специфичните ограничения, които също биха могли да се съдържат в това правило. Все пак изразът "производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № ..." означава, че могат да бъдат използвани само материали, класирани в същата позиция както продукта, но с описание, което е различно от това на продукта, така както е дадено в колона 2 от списъка. 3.4. Когато едно правило в списъка уточнява, че един продукт може да бъде произведен от повече от един материал, това означава, че един или повече материали могат да бъдат използвани. То не изисква всички те да бъдат използвани. Пример: Правилото за тъкани от позиции по ХС 5208 до 5212 предвижда използването на естествени влакна и възможността за използване и на химически влакна наред с другите материали. Това не означава, че двата материала трябва да бъдат използвани едновременно; възможно е да бъде използван единият или другият или двата заедно. 3.5. Когато едно правило в списъка уточнява, че един продукт трябва да бъде произведен от определен материал, условието очевидно не забранява използването на други материали, които поради естеството си не отговарят на правилото. (Виж също забележка 6.2, свързана с текстила.) Пример: Правилото за приготвени храни от позиция № 1904, което специално изключва използването на житни продукти и на техни производни, не забранява използването на минерални соли, химикали и други добавки, които не са житни продукти. Все пак това не се прилага към продукти, които независимо че не могат да бъдат произведени от конкретен материал, посочен в списъка, могат да бъдат произведени от материал от същия вид в по-ранен стадий на производство. Пример: В случай на облекла от "от" глава 62, произведени от нетъкани материали, ако за този клас от артикули е разрешено използването само на прежди без произход, не е възможно да се започне от нетъкан текстил, дори ако нетъканият текстил не може нормално да бъде направен от прежди. В такива случаи изходният материал нормално ще бъде в стадия на обработка, предшестващ преждата - т.е. в състояние на влакна. 3.6. Когато в някое правило от списъка са дадени два процента за максимална стойност на материали без произход, които могат да бъдат използвани, тези проценти не могат да бъдат сборувани. С други думи, максималната стойност на всички използвани материали без произход никога не може да превишава най-високия от дадените проценти. Освен това отделните проценти не трябва да бъдат превишавани по отношение на конкретните материали, към които се прилагат. Забележка 4: 4.1. Терминът "естествени влакна", използван в списъка, се отнася за влакна, различни от изкуствени или синтетични влакна. Той е ограничен до стадиите преди извършване на преденето, включвайки отпадъци и освен ако не е предвидено друго, включва влакната, които са били кардирани (щрайхгарни), пенирани (камгарни) или обработени по друг начин, но не предени. 4.2. Терминът "естествени влакна" включва косми от конски опашки и гриви от позиция № 0503, коприна от позиции № 5002 и 5003, както и влакната от вълна, фините и грубите косми от позиции № 5101 до 5105, памучните влакна от позиции № 5201 до 5203 и другите растителни влакна от позиции № 5301 до 5305. 4.3. Термините "предилна маса", "химически материали" и "материали за производство на хартия" са използвани в списъка, за да опишат материалите, некласирани в глави от 50 до 63, които могат да бъдат използвани за производството на изкуствени, синтетични или хартиени влакна или прежди. 4.4. Терминът "синтетични или изкуствени щапелни влакна" е използван в списъка по отношение на синтетични или изкуствени кабели от нишки, щапелни влакна или отпадъци от щапелни влакна от позиции № 5501 до 5507. Забележка 5: 5.1. Когато за даден продукт в списъка е направено препращане към тази забележка, условията, посочени в колона 3, не се прилагат за отделните основни текстилни материали, използвани при производството на този продукт, които, взети заедно, представляват 10 % или по-малко от общото тегло на всички използвани основни текстилни материали. (Виж също забележки 5.3 и 5.4.) 5.2. Все пак толерансът, посочен в забележка 5.1, може да бъде прилаган само за смесени продукти, които са произведени от два или повече основни текстилни материала. Основни текстилни материали са следните: - коприна; - вълна; - груби косми; - фини косми; - косми от конски опашки и гриви; - памук; - материали за производство на хартия и хартия; - лен; - коноп; - юта и други растителни ликови влакна; - сизал и други текстилни влакна от вида "Agave"; - кокосово влакно, абака, рами и други растителни текстилни влакна; - синтетични нишки; - изкуствени нишки; - синтетични щапелни влакна от полипропилен; - синтетични щапелни влакна от полиестер; - синтетични щапелни влакна от полиамид; - синтетични щапелни влакна от полиакрилонитрил; - синтетични щапелни влакна от полиимид; - синтетични щапелни влакна от политетра-флуороетилен; - синтетични щапелни влакна от полифенилен сулфид; - синтетични щапелни влакна от поливинилхлорид; - други синтетични щапелни влакна; - изкуствени щапелни влакна от вискоза; - други изкуствени щапелни влакна; - прежди от полиуретан, с полиетерни гъвкави сегменти, дори обвити; - прежди от полиуретан, с полиестерни гъвкави сегменти, дори обвити; - продукти от позиция 5605 (метализирани прежди), включващи лента, състояща се от сърцевина от алуминиево фолио или сърцевина от пластмасов филм, дори покрит с алуминиев прах, с дебелина, непревишаваща 5 мм, скрепени чрез прозрачно или оцветено лепило между два пласта от пластмасов филм; - други продукти от позиция 5605. Пример: Прежда от позиция № 5205, изработена от памучни влакна от позиция № 5203 и синтетични щапелни влакна от позиция 5506, е смесена прежда. Поради това синтетичните щапелни влакна, които не отговарят на правилата за произход (изискващи производство от химически материали или от предилна маса), могат да бъдат използвани до размер 10 % от теглото на преждата. Пример: Вълнен плат от позиция № 5112, изработен от вълнена прежда от позиция № 5107 и синтетична прежда от щапелни влакна от позиция № 5509, е смесена тъкан. Поради това синтетичната прежда, която не отговаря на правилата за произход (изискващи производство от химически материали или от предилна маса), или вълнената прежда, която не отговаря на правилата за произход (изискващи производство от естествени влакна, нещрайхгарни, нито камгарни, нито подготвени по друг начин за предене), или комбинация от двата вида прежди могат да бъдат използвани при условие, че тяхното общо тегло не превишава 10 % от теглото на плата. Пример: Тъфтинг изделие от позиция № 5802, изработено от памучна прежда от позиция № 5205 и памучна тъкан от позиция № 5210, е смесен продукт само ако памучната тъкан сама по себе си е смесена тъкан, изработена от прежди, класиращи се в две самостоятелни позиции, или ако използваните памучни прежди сами по себе си са смеси. Пример: Ако същото тъфтинг изделие е било произведено от памучна прежда от позиция № 5205 и синтетична тъкан от позиция № 5407, тогава очевидно използваните прежди са два самостоятелни основни текстилни материала и тъфтинг изделието съответно е смесен продукт. Пример: Тъфтинг килим, изработен от изкуствени прежди и памучни прежди и с основа от юта, е смесен продукт, защото са използвани три основни текстилни материала. Следователно всякакви материали без произход, които са в по-късен стадий на производство, отколкото разрешава правилото, могат да бъдат използвани при условие, че общото им тегло не превишава 10 % от теглото на текстилните материали на килима. Следователно и ютената основа и/или изкуствените прежди могат да бъдат вносни при този стадий на производство при условие, че изискванията за теглото са изпълнени. 5.3. В случай на продукти, включващи "полиуретанови прежди, с полиетерни гъвкави сегменти, дори обвити", този толеранс е 20 % по отношение на тази прежда. 5.4. В случай на продукти, включващи "лента, състояща се от сърцевина от алуминиево фолио или от сърцевина от пластмасов филм, дори покрит с алуминиев прах, с дебелина, непревишаваща 5 мм, слепени чрез лепило между два пласта от пластмасов филм", този толеранс е 30 % по отношение на тази лента. Забележка 6: 6.1. В случаите на текстилните продукти, които са маркирани в списъка със знак в долния край на страницата, който препраща към тази забележка, текстилни материали, с изключение на хастарите и помощните шивашки тъкани, които не отговарят на правилото, посочено в колона 3, могат да бъдат използвани за въпросния конфекциониран продукт при условие, че се класират в позиция, различна от тази на продукта, и че тяхната стойност не превишава 8 % от цената на производител за продукта. 6.2. Независимо от разпоредбите на забележка 6.3 материалите, които не са класирани в глави от 50 до 63, могат да бъдат използвани свободно в производството на текстилни продукти, дори и да съдържат текстилни материали. Пример: Ако едно правило в списъка предвижда за определен текстилен артикул, като панталони, да бъде използвана прежда, това не забранява използването на метални артикули, като копчета, защото копчетата не са класирани в глави от 50 до 63. По същата причина то не забранява използването на ципове, независимо че циповете обикновено съдържат текстил. 6.3. Когато се прилага процентно правило, стойността на материалите, които не са класирани в глави от 50 до 63, трябва да бъдат отчетени при изчисляване на стойността на вложените материали без произход. Забележка 7: 7.1. За целите на позиции № от 2707, 2713 до 2715, от 2901, от 2902 и от 3403 "специфичните процеси" са следните: (а) вакуумна дестилация; (б) редестилация чрез процес на дълбоко фракциониране1; (в) крекинг; (г) риформинг; (д) екстракция чрез селективни разтворители; (е) обработка, състояща се от следните операции: обработка с концентрирана сярна киселина, с олеум или със серен анхидрид; неутрализация чрез алкални агенти; обезцветяване и пречистване с естествена активна глина, с активирана глина, с активен въглен или боксит; (ж) полимеризация; (з) алкилиране; (и) изомеризация. 7.2. За целите на позиции № 2710, 2711 и 2712 "специфични процеси" са следните: (а) вакуумна дестилация; (б) редестилация чрез процес на дълбоко фракциониране1; (в) крекинг; (г) риформинг; (д) екстракция чрез селективни разтворители; (е) обработка, състояща се от следните операции: обработка с концентрирана сярна киселина, с олеум или със серен анхидрид; неутрализация чрез алкални агенти; обезцветяване и пречистване с естествена активна глина, с активирана глина, с активен въглен или боксит; (ж) полимеризация; (з) алкилиране; (и) изомеризация; (к) десулфуризация с водород, само по отношение на тежките масла, попадащи в позиция № от 2710, водеща до намаляване най-малко с 85% на съдържанието на сяра в обработваните продукти; (л) депарафинизация по начин, различен от филтруването, само по отношение на продуктите, попадащи в позиция № от 2710; (м) обработка с водород, различна от десулфуризацията, само по отношение на тежките масла, попадащи в позиция № от 2710, при която водородът участва активно в химическа реакция, осъществена при налягане, по-високо от 20 bar, и при температура, по-висока от 250 °С, с помощта на катализатор. Довършителната обработка с водород на смазочните масла от позиция № 2710, целяща подобряване на цвета или на стабилността (например хидроочистка или обезцветяване), не се счита за специфичен процес; (н) атмосферна дестилация, само по отношение на мазутите, попадащи в позиция № от 2710, при условие, че тези продукти при дестилация по метод ASTMD86, при 300 °С дестилират по-малко от 30 обемни % (включително загубите); (о) обработка чрез електрически ток с висока честота, само по отношение на тежките масла, от позиция № от 2710, различни от газьолите и мазутите. 7.3. За целите на позиции № от 2707, 2713 до 2715, от 2901, от 2902 и от 3403 прости операции, като почистване, преливане, обезсоляване, водно сепариране, филтриране, оцветяване, маркиране, получаване на определено сярно съдържание в резултат на смесване на продукти с различно сярно съдържание, всяка комбинация от тези или подобни операции не придават произход.

1 Виж допълнителна обяснителна забележка 4 (б) към глава 27 от Комбинираната номенклатура.

Приложение II
(Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г., бр. 32 от 2004 г.)

Списък на обработки и преработки, които се изисква да бъдат извършени върху материалите без произход, за да може произведеният продукт да получи произход Възможно е не всички посочени в списъка продукти да бъдат обхванати от споразумението. Поради това е необходимо да се имат предвид другите части на споразумението

№ на позиция по ХС Описание на продукта Обработки и преработки, извършвани върху материали без произход, които придават произход на продукта
(3 или 4)
Глава 01 Живи животни Всички използувани животни от глава 1 трябва да бъдат изцяло получени
Глава 02 Меса и карантии, годни за консумация Производство, в което всички използвани материали от глави 1 и 2 трябва да бъдат изцяло получени
Глава 03 Риби и ракообразни, мекотели и други морски безгръбначни Производство, в което всички използвани материали от глава 3 трябва да бъдат изцяло получени
от Глава 04 Мляко и млечни продукти; птичи яйца; естествен мед; продукти от животински произход, годни за консумация, неупоменати, нито включени другаде; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали от глава 4 трябва да бъдат изцяло получени
0403 Мътеница, подквасени млека и сметана, кисело мляко, кефир и други ферментирали или подкиселени млека и сметана, дори концентрирани или с прибавка на захар или други подсладители, ароматизирани или с прибавка на плодове, ядки или какао Производство, в което:
- всички използвани материали от глава 4 трябва да бъдат изцяло получени;
- всякакви използвани плодови сокове (с изключение на тези от ананас, сладък лимон или грейпфрут) от позиция № 2009 трябва да бъдат вече с произход;
- стойността на всеки използван материал от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производителя за продукта
от Глава 05 Други продукти от животински произход, неупоменати, нито включени другаде, с изключение на: Производство, в което всички използвани материали от глава 5 трябва да бъдат изцяло получени
от 0502 Приготвени четина от свине или глигани и косми от борсук Чистене, дезинфекциране, сортиране и подреждане на четината и космите
Глава 06 Живи растения и цветарски продукти Производство, в което:
- всички използвани материали от глава 6 трябва да бъдат изцяло получени;
- стойността на всички използвани материали да не превишава 50 % от цената на производител за продукта
Глава 07 Зеленчуци, растения, корени и грудки, годни за консумация Производство, в което всички използвани материали от глава 7 трябва да бъдат изцяло получени
Глава 08 Плодове, годни за консумация; цитрусови или пъпешови кори Производство, в което:
- всички използвани плодове и ядки трябва да бъдат изцяло получени;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 не трябва да превишава 30 % от цената на производител за продукта
Глава 09 Кафе, чай, мате и подправки с изключение на: Производство, в което всички използвани материали от глава 9 трябва да бъдат изцяло получени
0901 Кафе, дори печено или декофеинизирано; черупки и люспи от кафе; заместители на кафе, съдържащи кафе, независимо от съотношението в сместа Производство от материали от всяка позиция
0902 Чай, дори ароматизиран Производство от материали от всяка позиция
от 0910 Смеси от подправки Производство от материали от всяка позиция
Глава 10 Житни растения Производство, в което всички използвани материали от глава 10 трябва да са изцяло получени
Глава 11 Мелничарски продукти; малц; скорбяла и нишесте; инулин; пшеничен глутен; с изключение на: Производство, в което всички използвани житни растения, ядливи зеленчуци, корени и грудки от позиция № 0714 или плодове трябва да бъдат изцяло получени
от 1106 Брашна, грис и прахове от зеленчуци със сухи бобови чушки от позиция № 0713 Изсушаване и смилане на зеленчуци с бобови чушки от позиция № 0708
Глава 12 Маслодайни семена и плодове; разни видове семена, семена за посев и плодове; индустриални или медицински растения; слама и фураж Производство, в което всички използвани материали от глава 12 трябва да бъдат изцяло получени
1301 Шеллак; естествени клейове, смоли, смолисти клейове и олеорезини (например балсами) Производство, в което стойността на всички използвани материали от позиция № 1301 не трябва да превишава 50 % от цената на производител за продукта
1302 Растителни сокове и екстракти; пектинови материали, пектинати и пектати; агар- агар и други лепкави и сгъстяващи материали, дори модифицирани, извлечени от растения:
- Лепкави и сгъстяващи материали, модифицирани, извлечени от растения Производство от немодифицирани лепкави и сгъстяващи материали
- Други Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
Глава 14 Материали за сплитане и други продукти от растителен произход, неупоменати, нито включени другаде Производство, в което всички използвани материали от глава 14 трябва да бъдат изцяло получени
от Глава 15 Мазнини и масла от животински или растителен произход; продукти от тяхното разпадане; обработени мазнини за хранителни цели; восъци от животински или растителен произход; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиция, на продукта различна от тази
1501 Мазнини от свине (включително свинска мас) и мазнини от домашни птици, различни от тези от позиции № 0209 или 1503:
- Мазнини от кости или от отпадъци Производство от материали от всяка позиция, с изключение на тези от позиции № 0203, 0206 или 0207 или кости от позиция № 0506
- Други Производство от меса или карантии, годни за консумация от свине от позиции № 0203 или 0206, или от меса или карантии годни за консумация от, домашни птици от позиция № 0207
1502 Мазнини от животни от рода на едрия рогат добитък, овцете или козите, различни от тези от позиция № 1503:
- Мазнини от кости или от отпадъци Производство от материали от всяка позиция, с изключение на тези от позиции № 0201, 0202, 0204 или 0206 или кости от позиция № 0506
- Други Производство, в което всички използвани материали от глава 2 трябва да бъдат изцяло получени
1504 Мазнини и масла и техните фракции от риби или морски бозайници, дори рафинирани, но не химически променени:
- Твърди фракции Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 1504
- Други Производство, в което всички използвани материали от глави 2 и 3 трябва да бъдат изцяло получени
от 1505 Рафиниран ланолин Производство от сурова мазнина от вълна от позиция № 1505
1506 Други видове мазнини и масла от животински произход и техните фракции, дори рафинирани, но не химически променени:
- Твърди фракции Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 1506
- Други Производство, в което всички използвани материали от глава 2 трябва да бъдат изцяло получени
1507 до 1515 Растителни масла и техните фракции:
- Соево, фъстъчено, палмово, копрово, палмистово, бабасуово, тунгово оитисиково масло, миртов восък, японски восък, фракции от масло от жожоба и масла за техническа или индустриална употреба, различни от тези за производство на храни или за човешка консумация Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
- Твърди фракции, с изключение на тази от масло от жожоба Производство от други материали от позиции № 1507 до 1515
- Други Производство, в което всички използвани растителни материали трябва да бъдат изцяло получени
1516 Мазнини и масла от животински или растителен произход частично или напълно хидрогенирани, интерестерифицирани преестерифицирани или елайдинирани, дори рафинирани, но не обработени по друг начин Производство, в което:
- всички използвани материали от глава 2 и техните фракции, трябва да бъдат изцяло получени;
- всички използвани растителни материали трябва да бъдат изцяло получени. Все пак материали от позиции № 1507, 1508, 1511 и 1513 могат да бъдат използвани
1517 Маргарин; хранителни смеси или препарати от животински или растителни мазнини или масла или от фракции от различни мазнини или масла от настоящата глава, различни от хранителните мазнини и масла и техните фракции от позиция № 1516 Производство, в което:
- всички използвани материали от глави 2 и 4 трябва да бъдат изцяло получени;
- всички използвани растителни материали трябва да бъдат изцяло получени. Все пак, материали от позиции № 1507, 1508, 1511 и 1513 могат да бъдат използвани
Глава 16 Продукти от месо, риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни Производство от животни от глава 1. Всички използвани материали от глава 3 трябва да бъдат изцяло получени
от Глава 17 Захар и захарни изделия; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 1701 Захар от захарна тръстика или от цвекло и химически чиста захароза, в твърдо състояние, ароматизирана или оцветена Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 17 не превишава 30% от цената на производител за продукта
1702 Други видове захар, включително лактоза, малтоза, глюкоза и фруктоза (левулоза), химически чисти, в твърдо състояние; захарни сиропи без ароматизиращи или оцветяващи добавки; заместители на мед, дори смесени с естествен мед; карамелизирана захар и карамелизирани меласи:
- Химически чиста малтоза и фруктоза Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 1702
- Други захари в твърдо състояние, оцветени или ароматизирани Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 17 не превишава 30% от цената на производител за продукта
- Други Производство, в което всички използвани материали трябва да бъдат вече с произход
от 1703 Меласи, получени в резултат на извличането или рафинирането на захарта, ароматизирани или оцветени Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 17 не превишава30 % от цената на производител за продукта
1704 Захарни изделия без какао(включително белия шоколад) Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
Глава 18 Какао и продукти от какао Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
1901 Екстракти от малц; хранителни продукти от брашна, грис, скорбяла, нишесте или екстракти от малц, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 40 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде; храни, приготвени от продуктите от № 0401 до 0404, несъдържащи какао или съдържащи тегловно по-малко от 5 % какао, изчислено на базата на напълно обезмаслената маса, неупоменати, нито включени другаде:
- Малцов екстракт Производство от житни от глава 10
- Други Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта,
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
1902 Тестени храни, дори варени или пълнени (с месо или други продукти) или обработени по друг начин, такива като спагети, макарони, юфка, лазаня, кнедли, равиоли, канелони; кус-кус дори приготвен:
- Съдържащи тегловно 20 % или по-малко месо, карантии, риби, ракообразни или мекотели Производство, в което всички използвани житни растения и техните производни (с изключение на твърдата пшеница и нейните производни) трябва да бъдат изцяло получени
- Съдържащи тегловно повече от 20 % меса, карантии, риби, ракообразни или мекотели Производство, в което:
- всички използвани житни растения и техните производни (с изключение на твърдата пшеница и нейните производни) трябва да бъдат изцяло получени;
- всички използвани материали от глави 2 и 3 трябва да бъдат изцяло получени
1903 Тапиока и нейните заместители, приготвени от нишесте на люспи, зърна, заоблени зрънца, отсявки или подобни форми Производство от материали от всяка позиция, с изключение на картофеното нишесте от позиция № 1108
1904 Продукти на базата на житни растения, приготвени чрез набъбване или печене (например corn flakes); житни растения(различни от царевицата), на зърна или под формата на люспи или други преработени зърна (с изключение на брашното и гриса), варени или приготвени по друг начин, неупоменати, нито включени другаде Производство:
- от материали, некласирани в позиция № 1806;
- в което всички използвани житни растения и брашна (с изключение на твърдата пшеница и гриса) трябва да бъдат изцяло получени;
- в което стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
1905 Хлебарски, тестени, сладкарски или бисквитни продукти, дори с прибавка на какао; хостии, празни капсули от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти Производство от материали от всяка позиция с изключение на тези от глава 11
от Глава 20 Хранителни продукти от зеленчуци,плодове, ядки или други части от растения; с изключение на: Производство, в което всички използвани плодове, ядки или зеленчуци трябва да бъдат изцяло получени
от 2001 Игнами, сладки картофи и подобни части от растения, годни за консумация, съдържащи тегловно 5 % или повече нишесте и скорбяла, приготвени или консервирани с оцет или оцетна киселина Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 2004 и от 2005 Картофи под формата на брашна, грис или люспи, приготвени или консервирани по начин, различен от този с оцет или оцетна киселина Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
2006 Зеленчуци, плодове, ядки, кори от плодове и други части от растения, варени в захарен сироп (изцедени, захаросани или кристализирани) Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
2007 Конфитюри, желета, мармелади,пюрета и каши от плодове или от ядки, приготвени чрез варене със или без прибавка на захар или други подсладители Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
от 2008 - Ядки, без прибавка на захар или алкохол Производство, в което стойността на използваните ядки и маслодайни семена с произход от позиции № 0801, 0802 и 1202 до 1207 превишава 60 % от цената на производител за продукта
- Фъстъчено масло; смеси на базата на житни; сърцевина от палма; царевица Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
- Други с изключение на плодове и ядки, приготвени по начин, различен от варене във вода или на пара, без прибавка на захар, замразени Производство, в което: - всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта; - стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
2009 Плодови сокове (включително шира от грозде) или зеленчукови сокове, неферментирали, без прибавка на алкохол, със или без прибавка на захар или други подсладители Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
от Глава 21 Разни видове хранителни продукти, с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 2101 Екстракти, есенции и концентрати от кафе, чай, мате, печена цикория и други заместители на кафето Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- използваната цикория трябва да бъде изцяло получена
2103 Препарати за сосове и готови сосове; комбинирани подправки; синапено брашно и готова горчица:
- Сосове и готови сосове, комбинирани подправки Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Въпреки това синапено брашно или готова горчица могат да бъдат използвани
- Синапено брашно и готова горчица Производство от материали от всяка позиция
от 2104 Супи и бульони и препарати за супи и бульони Производство от материали от всяка позиция с изключение на приготвени или консервирани зеленчуци от позиции № 2002 до 2005
2106 Хранителни продукти, неупоменати, нито включени другаде Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта
от Глава 22 Безалкохолни и алкохолни напитки и видове оцет; с изключение на: Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- цялото грозде или други използвани материали, извлечени от грозде, трябва да са изцяло получени
2202 Води, включително минералните води и газираните води, подсладени със захар или други подсладители или ароматизирани, и други безалкохолни напитки, с изключение на плодовите и зеленчуковите сокове от позиция № 2009 Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 17 да не превишава 30 % от цената на производител за продукта;
- всякакви използвани плодови сокове (с изключение на сокове от ананас, сладки лимони и грейпфрут) трябва да са с произход
2208 Етилов алкохол, неденатуриран, с обемен алкохолометричен титър под 80%; ракии, ликьори и други спиртни напитки Производство:
- от материали, некласирани в позиции № 2207 или 2208;
- в което цялото грозде и други използвани материали, извлечени от грозде, трябва да са изцяло получени или целият използван материал е вече с произход, като арак може да бъде използван до 5 % обемно
от Глава 23 Остатъци и отпадъци от хранителна промишленост; приготвени храни за животни; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 2301 Китово брашно; брашна, прахове и агломерати от риби или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни, негодни за консумация от човека Производство, в което всички използвани материали от глави 2 и 3 трябва да са изцяло получени
от 2303 Остатъци при производството на нишесте от царевица (с изключение на концентрираните течности за накисване), със съдържание на протеин, изчислено върху сухия продукт, превишаващо 40 % Производство, в което използваната царевица трябва да е изцяло получена
от 2306 Кюспета и други твърди остатъци при екстракцията на маслиново масло, съдържащи повече от 3 % маслиново масло Производство, в което всички маслини трябва да са изцяло получени
2309 Готови храни от видовете, използвани за храна на животни Производство, в което:
- всички използвани житни растения, захар или меласи, месо или мляко трябва да са с произход;
- всички използвани материали от глава 3 трябва да са изцяло получени
от Глава 24 Тютюн и обработени заместители на тютюна; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали от глава 24 трябва да са изцяло получени
2402 Пури (включително тези с отрязани краища); пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна Производство, в което най-малко 70 % тегловно от използваните необработен тютюн или отпадъци от тютюн от позиция № 2401 трябва да са с произход
от 2403 Тютюн за пушене Производство, в което най-малко 70 % тегловно от използваните необработен тютюн или отпадъци от тютюн от позиция № 2401 трябва да са с произход
от Глава 25 Сол; сяра; пръст и камъни; гипс; вар и цимент; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 2504 Естествен графит на кристали, обогатен с въглерод, пречистен и смлян Обогатяване с въглерод, пречистване и смилане на суровия графит на кристали
от 2515 Мрамор, просто нарязан с трион или по друг начин на блокове или на плочи с квадратна или правоъгълна форма с дебелина, непревишаваща 25 см Рязане с трион или по друг начин на мрамора (дори и да е бил вече рязан с трион) с дебелина, превишаваща 25 см
от 2516 Гранит, порфир, базалт, пясъчник и други камъни, използвани за направа на паметници или в строителството, просто нарязани с трион или по друг начин, на блокове или на плочи с квадратна или правоъгълна форма, с дебелина, непревишаваща 25 см Рязане с трион или по друг начин на камъка (дори и да е бил вече рязан с трион) с дебелина, превишаваща 25 см
от 2518 Калциниран доломит Калциниране на некалциниран доломит
от 2519 Натрошен естествен магнезиев карбонат (магнезит), в херметически затворени контейнери и магнезиев оксид, дори чист, различен от електростопения или калцинирания до пълно обезводняване (фритован) магнезиев оксид Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак естественият магнезиев карбонат (магнезит) може да бъде използван
от 2520 Гипсови свързващи вещества, специално приготвени за стоматологията Производство, в което стойността на всички използвани материали да не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 2524 Влакна от естествен азбест Производство от азбестов концентрат
от 2525 Слюда на прах Смилане на слюда или отпадъци от слюда
от 2530 Видове багрилна пръст, калцинирана или на прах Калциниране или смилане на видовете багрилна пръст
Глава 26 Руди, шлаки и пепели Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от Глава 27 Минерални горива, минерални масла и продукти, получени от тяхната дестилация; битумни продукти; минерални восъци; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 2707 Масла, в които ароматните съставки преобладават тегловно по отношение на неароматните, представляващи масла, близки до минералните масла, получени чрез дестилация на каменовъглени катрани при висока температура, дестилиращи повече от 65 % от своя обем при температура 250 ?С (включително смесите от петролен спирт и бензол), използвани като гориво за двигатели или отопление Рафиниране и/или един или повече специфични процеси (1)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 2709 Суров нефт от битуминозни шисти Деструктивна дестилация от битуминозни шисти
2710 Нефт и масла от битуминозни шисти, различни от суровите; неупоменати, нито включени другаде в продукти, съдържащи тегловно 70 % или повече нефт или масла от битуминозни шисти и чийто основен компонент са тези продукти Рафиниране и/или един или повече специфични процеси(2)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
2711 Нефтен газ и други газообразни въглеводороди Рафиниране и/или един или повече специфични процеси(2)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50% от цената на производител за продукта
2712 Вазелин, парафин, микрокристален нефтен восък, суров парафин, озокерит, лигнитен восък, торфен восък, други минерални восъци и подобни продукти, получени по синтетичен или друг начин, дори оцветени Рафиниране и/или един или повече специфични процеси (2)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
2713 Нефтен кокс, нефтен битум и други отпадъци от нефт или от битуминозни минерали Рафиниране и/или един или повече специфични процеси(1)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
2714 Природни битуми и природни асфалти; битуминозни шисти и пясъци; асфалтити и асфалтени скали Рафиниране и/или един или повече специфични процеси(1)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
2715 Битумни смеси на базата на природен асфалт или битум, нефтен битум, минерален катран или пек от всички използвани минерален катран (например битумни замазки, битум, разтворен в нефтен дестилат) Рафиниране и/или един или повече специфични процеси(1)
или
Други операции, в които материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от Глава 28 Неорганични химични продукти; органични или неорганични съединения на благородни метали, на редкоземни метали, на радиоактивни елементи или на изотопи; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 2805 "Mischmetall" Производство чрез електролиза или термична обработка, в която стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 2811 Серен триоксид Производство от серен диоксид Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 2833 Алуминиев сулфат Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 2840 Натриев перборат Производство от динатриев тетраборат пентахидрат Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 29 Органични химични продукти; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в стойността на позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при 40 % от условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което всички използвани материали не превишава цената на производител за продукта
от 2901 Ациклени въглеводороди за използване като гориво за двигатели или за отопление Операции при рафиниране и/или един или повече специфични процеси(1) или други операции, при които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 2902 Циклани и циклени (с изключение на азулени), бензол, толуол, ксилол, за използване като гориво за двигатели или за отопление Операции при рафиниране и/или един или повече специфични процеси(1)
или
други операции, при които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 2905 Метални алкохолати от алкохолите от тази позиция и от етанол или глицерол Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 2905 Все пак металните алкохолати от тази позиция могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава40 % от цената на производител за продукта
2915 Наситени ациклени монокарбоксилни киселини и техните анхидриди, халогениди, пероксиди и пероксикиселини; техните халогено-, сулфо-, нитро- или нитрозопроизводни Производство от материали от всяка позиция. Все пак стойността на всички използвани материали от позиции № 2915 и 2916 не трябва да превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 2932 - Вътрешни етери и техните халогено-, сулфо-, нитро- или нитрозопроизводни Производство от материали от всяка позиция. Все пак стойността на всички използвани материали от позиция № 2909 не трябва да превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Циклени ацетали и вътрешни хемиацетали и техните халогено-, сулфо-, нитро- или нитрозопроизводни Производство от материали от всяка позиция Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
2933 Хетероциклени съединения, съдържащи само азотни хетероатоми Производство от материали от всяка позиция. Все пак стойността на всички използвани материали от позиции № 2932 и 2933 не трябва да превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
2934 Нуклеинови киселини и техните соли; други хетероциклени съединения Производство от материали от всяка позиция. Все пак стойността на всички използвани материали от позиции № 2932, 2933 и 2934 не трябва да превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 30 Фармацевтични продукти; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материали, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
3002 Човешка кръв; животинска кръв, приготвена за терапевтични, профилактични или диагностични цели; антисеруми и други кръвни съставки; модифицирани имунологични продукти, дори получени по биотехнологичен път; ваксини, токсини, култури от микроорганизми (с изключение на маите) и други подобни продукти:
- Продукти, съставени от две или повече съставки, които са били смесени за терапевтични или профилактични цели, или несмесени тяхната (продукти за тези цели, представени под формата на дози или пригодени за продажба на дребно Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция е № 3002. Описаните материали могат също да бъдат използвани при условие, че стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
- Други:
--човешка кръв Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 3002. Описаните материали могат също да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
-- животинска кръв, приготвена за терапевтични или профилактични цели Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 3002. Описаните материали могат също да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
-- кръвни съставки, различни от антисерумите, хемоглобина и серум глобулина Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 3002. Описаните материали могат също да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
-- хемоглобин, кръвен глобулин и серум глобулин Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 3002. Описаните материали могат също да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
-- други Производство от материали от всяка позиция, включително други материали от позиция № 3002. Описаните материали могат също да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
3003 и 3004 Медикаменти (с изключение на продуктите от позиции № 3002, 3005 или 3006):
- Получени от амикацин от позиция 2941 Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материали от позиции № 3003 или 3004 могат да бъдат използвани при условие, че тяхната обща стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта
- Други Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материали от позиции № 3003 или 3004 могат да бъдат използвани при условие, че тяхната обща стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта;
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от Глава 31 Торове; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3105 Минерални или химически торове, съдържащи два или три от подхранващите елементи азот, фосфор и калий; други торове; продукти от настоящата глава, представени под формата на таблетки или други подобни форми или в опаковки с брутно тегло, непревишаващо 10 кг, с изключение на:
- натриев нитрат
- калциев цианамид
- калиев сулфат
- калиево- магнезиев сулфат
Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материали, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20% от цената на производител за продукта;
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 32 Дъбилни или багрилни екстракти; танини и техните производни; пигменти и други багрилни вещества; бои и лакове; китове; мастила; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3201 Танини и техните соли, естери, етери и други производни Производство от дъбилни екстракти с растителен произход Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3205 Оцветителни лакове; препарати, посочени в забележка 3 на настоящата глава, на базата на оцветителни лакове(3) Производство от материалите от всяка позиция, с изключение на позиции № 3203, 3204 и 3205. Все пак материалите от позиция № 3205 могат да бъдат използвани, при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 33 Етерични масла и резиноиди; готови парфюмерийни, козметични и тоалетни препарати; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3301 Етерични масла (обезтерпенени или не), включително така наречените "конкрети" или "абсолю": резиноиди; маслени смоли, получени чрез екстракция; концентрирани разтвори на етерични масла в мазнини, в нелетливи масла, във восъци или в аналогични материали, получени чрез извличане или накисване; остатъчни терпенови субпродукти, получени от обезтерпенването на етеричните масла; ароматични дестилирани води и водни разтвори на етерични масла Производство от материали от всяка позиция, включително материалите от отделна"група"(4) от настоящата позиция. Все пак материалите от същата група могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 34 Сапуни, повърхностно активни органични продукти, препарати за пране, смазочни препарати, изкуствени восъци, восъчни препарати, препарати за лъскане или почистване, свещи и подобни артикули, пасти за моделиране, "зъболекарски восъци" и съставки а зъболекарството базата на гипс; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3403 Смазочни препарати, съдържащи тегловно по-малко от 70 % нефт или масла от битуминозни шисти Рафиниране и/или един или повече специфични процеси(1)
или
Други операции, в които всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3404 Изкуствени восъци и восъчни препарати:
- На базата на парафин, нефтени восъци, восъци, получени от битуминозни шисти, парафинови отпадъци Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
- Други Производство от материали от всяка позиция, с изключение на: - хидрогенирани масла, имащи характер на восъци от позиция № 1516;


- мастни киселини, не химически определени или промишлени мастни алкохоли, имащи характер на восъци от позиция № 3823;

- материали от позиция № 3404

Все пак тези материали могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта

Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 35 Белтъчни вещества; продукти на базата на модифицирани скорбяла или нишесте; лепила; ензими; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3505 Декстрини и модифицирани скорбяла и нишесте (например желатинирани или естерифицирани скорбяла и нишесте); лепила на базата на скорбяла или нишесте, или на декстрини или други модифицирани скорбяла или нишесте:
- Етери и естери на скорбялата или нишестето Производство от материалите от всяка позиция, включително други материали от позиция № 3505 Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Други Производство от материалите от всяка позиция, с изключение на тези от позиция № 1108 Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3507 Ензимни препарати, неупоменати, нито включени другаде Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
Глава 36 Барути и експлозиви; пиротехнически артикули; кибрити; пирофорни сплави; възпламенителни материали Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 37 Фотографски или кинематографски продукти; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3701 Чувствителни, неекспонирани фото- графски плаки и плоскоформатни филми, които не са от хартия, картон или текстил; чувствителни, неекспонирани, плоскоформатни филми за моментално проявяване и изготвяне на снимки, дори в опаковки:
- Филми за моментално проявяване и изготвяне на цветни снимки, в опаковки Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от позиции № 3701 или 3702. Все пак материалите от позиция № 3702 могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 30 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Други Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от № 3701 или 3702. Все пак материалите от позиция № 3701 и 3702 могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3702 Чувствителни, неекспонирани фотоленти на рула, които не са от хартия, картон или текстил; чувствителни, неекспонирани фотоленти на рула за моментално проявяване и изготвяне на снимки Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от позиции № 3701 или 3702 Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3704 Фотографски плаки, ленти, филми, хартия, картон и текстил, експонирани, но непроявени Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от позиции № 3701 до 3704 Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от Глава 38 Различни химически продукти; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3801 - Колоиден графит в маслена суспензия и полуколоиден графит; въглеродни пасти за електроди Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
- Графит под формата на паста, представляващ смес от повече от30 % тегловно графит с минерални масла Производство, в което стойността на всички използвани материали от позиция№ 3403 не превишава 20 % от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3803 Рафинирано талово масло Рафиниране на сурово талово масло Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3805 Терпентиново масло, получено при производството на целулоза по сулфатния метод, пречистено Пречистване чрез дестилация или рафиниране на суров спирт от сулфатен терпентин Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3806 Естерни смоли Производство от смолни киселини Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3807 Дървесен катран (дървесен смолен катран) Дестилация от дървесна смола Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3808 Инсектициди, отрови за гризачи, фунгициди, хербициди, инхибитори на кълнене и регулатори на растежа на растенията, дезинфекционни средства и други подобни, представени във форми или опаковки за продажба на дребно или във вид на препарати или артикули, като ленти, фитили и свещи, съдържащи сяра, и хартиени мухоловки Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3809 Препарати за апретура или дообработка, ускорители на боядисване или фиксиране на багрила и други продукти и препарати (например препарати за скробване и препарати за стипцоване), използвани при производството на текстил, хартия, кожи или в подобни производства, неупоменати, нито включени другаде Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3810 Препарати за декапиране на метали; флюсове за заваряване или спояване и други спомагателни препарати, използвани при заваряване или спояване на металите; пасти и прахове за заваряване или спояване, съставени от метал и от други продукти; препарати за защитно покритие или облицовка на електроди или пръчици за заваряване Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3811 Антидетонатори, забавители на окисляване, пептизиращи присадки, средства за подобряване на вискозитета, антикорозионни присадки и други подобни за добавяне към минерални масла (включително към бензина) или към други течности, използвани за същите цели, както минералните масла:
- Присадки за смазочни масла, съдържащи нефт или масла от битуминозни шисти Производство, в което стойността на всички използвани материали от позиция № 3811 не превишава 50 % от цената на производител за продукта
- Други Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3812 Препарати, наречени "ускорители на вулканизацията"; сложни пластификатори за каучук или пластмаси, неупоменати, нито включени другаде; антиокислителни препарати и други сложни стабилизатори за каучук или пластмаси Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3813 Смеси и заряди за пожарогасители; пожарогасителни гранати и бомби Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3814 Сложни органични разтворители и разредители, неупоменати, нито включени другаде; препарати за премахване на бои или лакове Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3818 Химични елементи, легирани с оглед използването им в електрониката под формата на дискове, плочки или аналогични форми; химични съединения, легирани с оглед използването им в електрониката Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3819 Течности за хидравлични спирачки и други течни препарати за хидравлични трансмисии, които не съдържат нефт или масла от битуминозни минерали или ги съдържат, но под 70 % тегловно Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3820 Антифризи и препарати против заскрежаване Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3822 Диагностични или лабораторни реактиви върху всякакъв носител и приготвени диагностични или лабораторни реактиви, дори представени върху носител, различни от посочените в позиции № 3002 или 3006 Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3823 Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини; промишлени мастни алкохоли:
- Промишлени монокарбоксилни мастни киселини; масла от рафинация, съдържащи киселини Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
- Промишлени мастни алкохоли Производство от материали от всяка позиция, включително материали от позиция № 3823
3824 Свързващи препарати за леярски форми или сърца; химични продукти и препарати на химическата промишленост или на други свързани с нея промишлености (включително смесите от естествени продукти), неупоменати, нито включени другаде; отпадъчни продукти от химическата промишленост или от други свързани с нея промишлености, неупоменати, нито включени другаде:
- Следните продукти от тази позиция: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази

Свързващи препарати на продукта. Все пак за леярски форми материалите, класирани в или сърца, на същата позиция, могат да базата на бъдат използвани при естествени смолни условие, че тяхната продукти стойност не превишава 20 % от цената на производител за продукта

Нафтенови киселини, техните неразтворими във вода соли и техните естери

Сорбитол, различен от този от позиция № 2905

Нефтени сулфонати, с изключение на нефтените сулфонати на алкалните метали, на амония или на етаноламините; тиофенсъдържащи сулфонови киселини от масла от битуминозни минерали и техните соли

Обменители на йони

Абсорбиращи смеси за подобряване вакуума в електронни тръби

Алкални железни оксиди за пречистване на газове
Амонячни води и суров амоняк, получени от пречистване на светилния газ
Сулфонафтенови киселини, техните неразтворими във вода соли и техните естери
Фузелови масла и Дипелово масло
Смеси от соли, имащи различни аниони Копиращи пасти на базата на желатин, дори върху хартиена или текстилна основа

Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Други Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
3901 до 3915 Пластмаси в първични форми, отпадъци, изрезки и остатъци от пластмаси, с изключение на позиции № от 3907 и 3912, за които правилата са изложени по-долу:
- Продукти на съполимеризация, при които един мономер съдържа тегловно повече от 99 % от съдържанието на целия полимер Производство, в което:
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 39 не превишава 20 % от цената на производител за продукта(5)
Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Други Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 39 не превишава 20 % от цената на производител за продукта(5) Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3907 - Съполимери на поликарбонат и акрилонитрил- бутадиен-стирол(ABS) Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак материалите, класирани в същата позиция, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта(5)
- Полиестер Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 39 не превишава 20 % от цената на производител за продукта и/или производство от поликарбонат от тетрабромо-(бисфенол А)
3912 Целулоза и нейните химически производни, неупоменати, нито включени другаде, в първични форми Производство, в което стойността на всички материали, класирани в същата позиция, не превишава 20% от цената на производител за продукта
3916 до 3921 Полуготови продукти и изделия от пластмаси; с изключение на позиции № от 3916, от 3917, от 3920 и от 3921, за които правилата са изложени по-долу:
- Плоски продукти, в по-напреднала обработка от повърхностната или изразени във форми, различни от правоъгълната (включително квадратната); други продукти в по- напреднала обработка от повърхностната Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 39 не превишава 50% от цената на производител за продукта Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Други:
- - Продукти на съполимеризация, при които един мономер съдържа тегловно повече от 99 % от съдържанието на целия полимер Производство, в което:
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта;
- стойността на всички използвани материали от глава 39 не превишава 20 % от цената на производител за продукта(5)
Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- - Други Производство, в което стойността на всички използвани материали от глава 39 не превишава 20 % от цената на производител за продукта(5) Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3916 и от 3917 Профили и тръби Производство, в което:
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта;
- стойността на всички използвани материали от същата позиция не превишава 20 % от цената на производител за продукта
Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
от 3920 - Листове или фолио от йономери Производство от частична сол на термо- пластмаси, която е стойността на съполимер на етилен и на метакрилова киселина, частично неутрализирани с метални йони, главно на цинка или на натрия Производство, в което всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Листове от регенерирана целулоза, полиамиди или полиетилен Производство, в което стойността на всички материали, класирани в същата позиция, не превишава 20 % от цената на производител за продукта
от 3921 Фолио от метализирана пластмаса Производство от високопрозрачно полиестерно фолио с дебелина до 23 микрона(6) Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
3922 до 3926 Артикули от Производство, в пластмаса което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от Глава 40 Каучук и каучукови изделия; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 4001 Ламинирани листове от суров каучук за обувки Напластяване на листове от естествен каучук
4005 Невулканизирани каучукови смеси в първични форми или на плочи, листове или ленти Производство, в което стойността на всички използвани материали, с изключение на естествения каучук, не превишава 50 % от цената на производител за продукта
4012 Пневматични гуми от каучук, регенерирани или употребявани; бандажи, сменяеми протектори за пневматични гуми и колани (предпазни ленти от каучук):
- Регенерирани гуми от каучук, плътни или кухи Регенериране на употребявани гуми
- Други Производство от материали от всяка позиция, с изключение на тези от позиции № 4011 или 4012
от 4017 Изделия от втвърден каучук Производство от втвърден каучук
от Глава 41 Кожи (различни от кожухарските); с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 4102 Сурови кожи от овце Премахване на или агнета, вълната от овчата или обезкосмени агнешката кожа
4104 до 4107 Кожи, обезкосмени, различни от кожите от позиции № 4108 или 4109 Додъбване на предварително продъбената кожа или
Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
(Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
От 4114
Кожи с лаково или друго покритие; метализирани кожи материали от позиции № 4104 до 4106, 4107, 4112 или 4113, при условие че тяхната обща стойност не превишава 50 % от цената на производител за продукта
Глава 42 Кожени изделия; седларски или сарашки артикули; пътнически артикули, ръчни чанти и други подобни; изделия от черва Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от Глава 43 Кожухарски кожи и облекла от тях; изкуствени кожухарски кожи; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 4302 Продъбени или апретирани кожухарски кожи, съединени:
- На платна, на кръстове или подобни форми Избелване или боядисване, в допълнение към рязането и съединяването на несъединени продъбени или апретирани кожухарски кожи
- Други Производство от несъединени продъбени или апретирани кожухарски кожи
4303 Облекла, допълнения към облеклото и други артикули от кожухарски кожи Производство от несъединени продъбени или апретирани кожухарски кожи от позиция № 4302
от Глава 44 Дървен материал и изделия от дървен материал; дървени въглища; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 4403 Дървен материал, грубо издялан, с квадратно напречно сечение Производство от необработен дървен материал, дори с обелена кора или само грубо издялан
от 4407 Дървен материал, нарязан или бичен надлъжно, цепен или кръгообразно нарязан, с дебелина над 6 мм, рендосан, шлифован или клинозъбно съединен Рендосване, шлифоване или клинозъбно съединяване
от 4408 Фурнирни листове и развиван фурнир за шперплат, с дебелина, непревишаваща 6мм, цепен и друг надлъжно нарязан дървен материал, цепен или кръгообразно нарязан, с дебелина, непревишаваща 6мм, рендосан, шлифован или клинозъбно съединен Цепене, рендосване, шлифоване или клинозъбно съединяване
от 4409 Дървен материал, профилиран по дължината на един или няколко ръбове или страни, дори рендосан, шлифован или клинозъбно съединен:
- Шлифовани или клинозъбно съединени Шлифоване или клинозъбно съединяване
- Пръчки и корнизи Преработка във форма на пръчки или корнизи
от 4410 до 4413 Пръчки и корнизи от дърво, за мебели, рамки, вътрешна украса и други подобни Преработка във форма на пръчки или корнизи
от 4415 Каси, касетки, щайги, барабани и други подобни амбалажи от дървен материал Производство от дъски, неизрязани във форма
от 4416 Бъчви, каци, качета и други бъчварски изделия и техните части от дървен материал Производство от разцепени дъги, само нарязани с трион по двете главни повърхности, но не допълнително обработени
от 4418 - Дърводелски изделия и части за строителството от дървен материал Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта. Все пак клетъчни дървесни плочи и покривни шиндри могат да бъдат използвани
- Пръчки и корнизи Преработка във форма на пръчки или корнизи
от 4421 Дървен материал, приготвен за кибритени клечки; дървени клечки за обувки Производство от дървен материал от всяка позиция с изключение на профилирания по дължината на един или няколко ръбове или страни от позиция № 4409
от Глава 45 Корк и изделия от корк; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
4503 Изделия от естествен корк Производство от корк от позиция № 4501
Глава 46 Тръстикови или кошничарски изделия Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
Глава 47 Дървесна маса или маса от други влакнести целулозни материали; хартия или картон за рециклиране (отпадъци и остатъци) Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от Глава 48 Хартии и картони; изделия от целулозна маса, от хартия или от картон; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 4811 Хартии и картони, разчертани, линирани или карирани Производство от материалите за производство на хартия от глава 47
4816 Индиго, хартии, наречени "автокопирни" и други хартии за копиране или типографска хартия (различни от включените в позиция № 4809), комплекти от восъчни листа и офсетни плаки от хартия, дори представени в кутии Производство от материалите за производство на хартия от глава 47
4817 Пликове, листа-пликове, неилюстрирани пощенски картички и картички за кореспонденция, от хартия или картон; кутии, папки и други подобни от хартия или картон, съдържащи комплекти от артикули за кореспонденция Производство, в което: - всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта; - стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 4818 Тоалетна хартия Производство от материалите за производство на хартия от глава 47
от 4819 Кутии, торби, пликове, калъфи и други амбалажи от хартия, картон, целулозна вата или платна от целулозни влакна Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 4820 Блокове от листа за писма Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
от 4823 Други хартии, картони, целулозна вата и платна от целулозни влакна, изрязани на формат Производство от материалите за производство на хартия от глава 47
от Глава 49 Произведения на издателства, на пресата или на останалата графическа промишленост; ръкописни или машинописни текстове и чертежи; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
4909 Пощенски картички, напечатани или илюстровани; картички с напечатани пожелания или лични съобщения, дори илюстровани, със или без пликове, гарнитури или апликации Производство от материали, некласирани в позиции № 4909 или 4911
4910 Всякакви видове напечатани календари, включително календари във вид на блокове, чиито листа се разгръщат:
- Календари от вида "вечни" или със заменяеми блокчета, монтирани върху основа, различна от хартия или картон Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали не превишава 50 % от цената на производител за продукта
- Други Производство от материали, некласирани в позиции № 4909 или 4911
от Глава 50 Коприна; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от 5003 Отпадъци от коприна (включително пашкулите, негодни за свилоточене, отпадъците от нишки и накъсаните на влакна отпадъци), кардирани или пенирани Кардиране или пениране на отпадъци от коприна
5004 до 5006 Копринени прежди и прежди от копринени отпадъци Производство от(7):
- сурова коприна или отпадъци от коприна, кардирана или пенирана или обработена по друг начин за предене,
- други естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5007 Тъкани от коприна или от отпадъци от коприна:
- Съдържащи гумени конци Производство от единични прежди(1)
- Други Производство от(7):

- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- хартия
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост към свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли, грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта

от Глава 51 Вълна, фини и груби косми; косми и тъкани от гриви и опашки; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
5106 до 5110 Прежди от вълна, от фини или груби косми или от гриви и опашки Производство от(7):
- сурова коприна или отпадъци от коприна, кардирана или пенирана или обработена по друг начин за предене,
- други естествени влакна, некардирани (нещрайхгарни), нито пенирани (нито камгарни) или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5111 до 5113 Тъкани от вълна, или от фини или груби косми или от гриви и опашки:
- Съдържащи гумени конци Производство от единични прежди(7)
- Други Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- хартия
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост към свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли, грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта
от Глава 52 Памук; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
5204 до 5207 Прежди и конци от памук Производство от(7):
- сурова коприна или отпадъци от коприна, кардирана или пенирана или обработена по друг начин за предене,
- други естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5208 до 5212 Памучни тъкани:
- Съдържащи гумени конци Производство от единични прежди(7)
- Други Производство от:
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- хартия
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост към свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли, грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта
от Глава 53 Други растителни текстилни влакна; хартиена прежда и тъкани от хартиена прежда; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
5306 до 5308 Прежди от други растителни текстилни влакна; хартиена прежда Производство от(7):
- сурова коприна или отпадъци от коприна, кардирана или пенирана или обработена по друг начин за предене,
- други естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5309 до 5311 (Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.) Тъкани от други растителни текстилни влакна; тъкани от хартиена прежда:
- Съдържащи гумени конци Производство от единични прежди(7)
- Други Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- прежди от юта,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- хартия
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост към свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли, грапавини), където стойността на използваната ненапечатана тъкан не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта
5401 до 5406 Прежди, единични нишки и конци от синтетични или изкуствени нишки Производство от(7):
- сурова коприна или отпадъци от коприна, кардирана или пенирана или обработена по друг начин за предене,
- други естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5407 и 5408 Тъкани от прежди от синтетични или изкуствени нишки:
- Съдържащи гумени конци Производство от единични прежди(7)
- Други Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- хартия
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост към свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли, грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта
5501 до 5507 Щапелни синтетични или изкуствени Производство от химически материали или влакна предилна маса
5508 до 5511 Прежди и шевни конци от щапелни синтетични или изкуствени влакна Производство от(7):
- сурова коприна или отпадъци от коприна, кардирана или пенирана или обработена по друг начин за предене,
- други естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5512 до 5516 Тъкани от щапелни синтетични или изкуствени влакна:
- Съдържащи гумени конци Производство от единични прежди(7)
- Други Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- хартия
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, офиксиране, кардиране, излаждане, преработка за придаване устойчивост към свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли, грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта
от Глава 56 Вати, филцове и нетъкани текстилни материали; специални прежди; канапи, въжета и дебели въжета; артикули на въжарството; с изключение на: Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5602 (Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.)
Филцове, дори импрегнирани, промазани, покрити или ламинирани:
- Иглонабити филцове Производство от(7):
- естествени влакна,
- химически материали или предилна маса
Все пак:
- полипропиленови прежди от позиция № 5402,
- полипропиленови влакна от позиции № 5503 или 5506 или
- полипропиленови кабели от нишки от позиция № 5501, чиято линейна плътност във всички случаи на единична нишка е по- малка от 9 децитекса, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 40% от цената на производител за продукта
- Други Производство от(7):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, направени от казеин, или
- химически материали или предилна маса
5604 Жици и въжета от каучук, покрити с текстил; текстилни нишки, ленти и подобни форми от позиции № 5404 или 5405, импрегнирани, промазани, покрити или обвити с каучук или с пластмаси:
- Жици и въжета от каучук, покрити с текстил Производство от каучукови жици или въжета, непокрити с текстил
- Други Производство от(7):
- естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5605 Метални прежди и метализирани прежди, дори навити, съставени от текстилни прежди, от ленти или подобни форми от позиции № 5404 или 5405, комбинирани с метал под формата на конци, ленти или прах, или покрити с метал Производство от(7):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
5606 Навити прежди, навити ленти и подобни форми от позиции № 5404 или 5405, различни от тези от позиция № 5605 и различни от преждите от навити косми от гриви и опашки; шенилна прежда; прежди наречени "във верижка" Производство от(7):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене,
- химически материали или предилна маса, или
- материали за производство на хартия
Глава 57 (Изм., ДВ, бр. 96 от 2001 г.)
Килими и други подови настилки от текстилни материали:
- От иглонабити филцове Производство от(7):
- естествени влакна, или
- химически материали или предилна маса
Все пак:
- полипропиленови прежди от позиция № 5402,
- полипропиленови влакна от позиции № 5503 или 5506 или
- полипропиленови кабели от нишки от позиция № 5501, чиято линейна плътност във всички случаи на единична нишка е по- малка от 9 децитекса, могат да бъдат използвани при условие, че тяхната стойност не превишава 40 % от цената на производител за продукта

Тъкани от юта могат да бъдат използвани като основа.
- От други филцове Производство от(7):
- естествени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене, или
- химически материали или предилна маса
- От други текстилни материали Производство от(7):
- прежди от кокос или от юта,
- синтетични или изкуствени прежди,
- естествени влакна, или
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене
Тъкани от юта могат да бъдат използвани като основа
от Глава 58 Специални тъкани; тъфтинг изделия; дантели; гоблени; пасмантерия; бродерии; с изключение на:
- Комбинирани с каучукови жици Производство от единични прежди(7)
- Други Производство от(7):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене или
- химически материали или предилна маса или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост на свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли и грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5% от цената на производител за продукта
5805 Ръчно тъкани гоблени (тип гоблени, фландерски, обюзонски, бове и други подобни) и ръчно бродираните гоблени (например с полегат бод, на кръстчета), дори конфекционирани Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
5810 Бродерии на парчета, на ленти или на мотиви Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали не превишава 50% от цената на производител за продукта
5901 Тъкани, промазани с лепило или нишестени материали от видовете, използвани за подвързване в картонажното производство, производството на калъфи или за подобни приложения; копирни платна или транспаранти за рисуване; платна, подготвени за рисуване; твърдо гумирано платно и подобни твърди тъкани от видовете, използвани в шапкарството Производство от прежди
5902 Платна за пневматични гуми, получени на основата на прежди с висока здравина, от найлон или от други полиамиди, от полиестери или от вискозна коприна:
- Съдържащи тегловно не повече от 90 % текстилни материали Производство от прежди
- Други Производство от химически материали или от предилна маса
5903 Импрегнирани тъкани, промазани или покрити с пластмаси или ламинирани с пластмаси, различни от тези от позиция № 5902 Производство от прежди
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост на свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли и грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5% от цената на производител за продукта
5904 Линолеуми, дори изрязани; подови настилки, съставени от един слой или от едно покритие, нанесено върху текстилна основа, дори изрязани Производство от прежди(7)
5905 Стенни облицовки от текстилни материали:
- Импрегнирани, промазани, покрити или ламинирани с каучук, пластмаси или други материали Производство от прежди
- Други Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене или
- химически материали или предилна маса
5906 Гумирани тъкани, различни от тези от позиция № 5902:
Тъкани от трикотаж Производство от(7):
- естествени влакна,
- щампелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене или
- химически материали или предилна маса
- Други тъкани от синтетични прежди, съдържащи тегловно повече от 90% текстилни материали Производство от химически материали
- Други Производство от прежди
5907 Други импрегнирани, промазани или покрити тъкани; рисувани платна за театрални декори, за фон на ателиета или аналогични приложения Производство от прежди
или
Печатане, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране, термофиксиране, кардиране, изглаждане, преработка за придаване устойчивост на свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли и грапавини), където стойността на използваната непечатана тъкан не превишава 47,5% от цената на производител за продукта
5908 Фитили, изтъкани, сплетени или плетени от текстилни материали, за лампи, нагреватели, запалки, свещи или други подобни; нажежаващи се чорапчета и тръбовидни плетени платове, служещи за тяхното производство, дори импрегнирани:
- Нажежаващи се чорапчета, импрегнирани Производство от парчета, цилиндрично оплетени
- Други Производство, в което всички използвани материали са класирани в позиция, различна от тази на продукта
5909 до 5911 Текстилни артикули от вида, подходящ за промишлено приложение:
- Полиращи дискове или пръстени, различни от тези от филц от позиция № 5911 Производство от прежди или отпадъци от тъкани или парцали от позиция № 6310
- Тъкани тъкани от видовете, обикновено използвани за производство на хартия или за други технически цели, филцови или нефилцови, дори импрегнирани или промазани, тръбовидни или безконечни, с една или с няколко основи и/или вътък, или плоскотъкани с няколко основи и/или вътък, от позиция № 5911 Производство от(7): - прежди от кокосови влакна,
- следните материали:
-- прежди от политетрафлуороетилен(8),
-- прежди, многократно усукани от полиамид, промазани, импрегнирани или покрити с фенолна смола,
-- прежди от синтетични текстилни влакна от ароматни полиамиди, получени чрез поликондензация на m-фениленедиамин и изофталова киселина,
-- единична нишка от политетрафлуоро-етилен(8)
-- прежди от синтетични текстилни влакна от поли-p-фенилентерефталамид,
-- прежди от стъклени влакна, покрити с фенолна смола, обвити с акрилна прежда(8)
-- съполиестер на единична нишка от полиестер и смоли от терефталова киселина и 1,4 циклохексанедиметанол и изофталова киселина,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене, или
- химически материали или предилна маса
- Други Производство от(7):
- прежди от кокосови влакна,
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна,некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене, или
- химически материали или предилна маса
Глава 60 Трикотажни платове Производство от(7):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна,некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене, или
- химически материали или предилна маса
Глава 61 Облекла и допълнения за облекла, трикотажни или плетени:
- Получени чрез зашиване или съединяване по друг начин на две или повече парчета от трикотажна тъкан, които са били или изрязани във форма, или получени направо във форма Производство от прежди(7, 9)
- Други Производство от(7):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна, некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене, или
- химически материали или предилна маса
от Глава 62 Облекла и допълнения за облекла, различни от трикотажните или плетените; с изключение на: Производство от прежди(7, 9)
от 6202, от 6204, от 6206, от 6209 и от 6211 Облекла и допълнения за облекла, бродирани, за жени, момичета или бебета Производство от прежди(9)
или
Производство от небродирани тъкани, при условие, че стойността на използваните небродирани тъкани не превишава 40 % от цената на производител за продукта(9)
от 6210 и от 6216 Пожароустойчива екипировка от тъкани, покрити с фолио от алуминизиран полиестер Производство от прежди(9)
или
Производство от непокрити тъкани, при условие, че стойността на използваните непокрити тъкани не превишава 40 % от цената на производител за продукта(9)
6213 и 6214 Носни кърпи, джобни кърпички,шалове, ешарпи, кърпи за глава, шалчета, мантили,була и воалетки и подобни артикули:
- Бродирани Производство от неизбелени единични прежди(7, 9)
или
Производство от небродирани тъкани, при условие, че стойността на използваните небродирани тъкани не превишава 40 % от цената на производител за продукта(9)
- Други Производство от неизбелени единични прежди(7, 9)
или
Конфекциониране с последващо напечатване, придружено от поне две подготвителни или довършителни операции (като измиване, избелване, мерсеризиране,термофиксиран е кардиране,изглаждане, преработка за придаване устойчивост на свиване, дълготрайно апретиране, декатиране, импрегниране, поправяне и почистване от възли и грапавини), като стойността на използваните непечатани изделия от позиции № 6213 и 6214 не превишава 47,5 % от цената на производител за продукта
6217 Други конфекционирани допълнения за облекла; части за облекла или за допълнения за облекла, различни от тези от позиция № 6212:
- Бродирани Производство от прежди(9)
или
Производство от небродирани тъкани, при условие, че стойността на използваните небродирани тъкани не превишава 40 % от цената на производител за продукта(9)
Пожароустойчива екипировка от тъкани, покрити с фолио от алуминизиран полиестер Производство от прежди(9)
или
Производство от непокрити тъкани, при условие, че стойността на използваните непокрити тъкани не превишава 40 % от цената на производител за продукта(9)
- Помощни текстилни материали за яки и ръкавели, изрязани Производство, в което:
- всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта;
- стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
- Други Производство от прежди(9)
от Глава 63 Други конфекционирани текстилни артикули; асортименти; парцали и употребявани дрехи и текстилни артикули; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
6301 до 6304 Одеяла, спално бельо и т. н.; пердета и т. н.; други артикули за обзавеждане:
- От филцове, от нетъкан текстил Производство от(7):
- естествени влакна, или
- химически материали или предилна маса
- Други:
-- Бродирани Производство от неизбелени единични прежди(9, 10)
или
Производство от небродирани тъкани (различни от трикотажните), при условие, че стойността на използваните небродирани тъкани не превишава 40 % от цената на производител за продукта
-- Други Производство от неизбелени единични прежди(9, 10)
6305 Амбалажни чували и торбички Производство от(9):
- естествени влакна,
- щапелни синтетични или изкуствени влакна,некардирани, нито пенирани или обработени по друг начин за предене, или
- химически материали или предилна маса
6306 Покривала и външни щори; палатки, платна за лодки, сърфове или сухопътни ветроходи; артикули за къмпинг:
- От нетъкан текстил Производство от (9, 7):
- естествени влакна, или
- химически материали или предилна маса
- Други Производство от неизбелени единични прежди (9, 7)
6307 Други конфекционирани артикули, включително шаблоните за дрехи Производство, в което стойността на всички използвани материали не превишава 40 % от цената на производител за продукта
6308 Асортименти, съставени от парчета от тъкани и от конци, дори с допълнения, за изработване на килими, на гоблени, на бродирани покривки за маси или салфетки или на подобни текстилни артикули, в опаковки за продажба на дребно Всеки артикул в асортимента трябва да отговаря на правилото, което ще се прилага, ако той не е бил включен в асортимента. Все пак артикули без произход могат да бъдат включени, при условие, че тяхната обща стойност не превишава 15 % от цената на производител за продукта
от Глава 64 Обувки, гети и подобни артикули; изключение на: Производство от с материали от всяка позиция, с изключение на горните части, фиксирани към вътрешните подметки или към други части на подметките от позиция № 6406
6406 Части за обувки (включително горните части, дори фиксирани върху подметки, различни от външните подметки); подвижни вътрешни подметки, табан хастари и подобни подвижни артикули; гети, гетри и подобни артикули и техните части Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
от Глава 65 Шапки и части за шапки; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
6503 Шапки от филц, изработени с помощта на щумпи или дискове от позиция № 6501, дори гарнирани Производство от прежди от текстилни влакна(9)
6505 Шапки от трикотаж или конфекционирани от дантели, филц или други текстилни продукти, на парчета (но не на ленти), дори гарнирани; мрежи и филета за коса от всякакви материали, дори гарнирани Производство от прежди от текстилни влакна(9)
от Глава 66 Чадъри, сенници, слънчобрани, бастуни, бастуни-столове, камшици,бичове и техните части; с изключение на: Производство, в което всички използвани материали се класират в позиции, различни от тази на продукта
6601 Чадъри, сенници и слънчобрани (включително чадърите бастуни, плажните чадъри, градинските сенн
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив