Споразумение за сътрудничество в енергийния сектор между Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България и Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния

МЕЕР

Държавен вестник брой: 83

Година: 2003

Орган на издаване: МЕЕР

Дата на обнародване: 26.04.2004

Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България и Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния, наречени "страните", оценявайки положително изпълнението на задълженията по междуправителствените спогодби, търговски договори и протоколи за сигурност и надеждност на експлоатацията на електропроводите и газопроводите, минаващи през територията на Република България и Румъния, подчертавайки важността и ползата от разширяването на сътрудничеството в областта на енергетиката и енергийните ресурси, на основата на взаимната изгода и на принципите на европейските документи и директиви, отчитайки необходимостта от засилване на двустранния диалог на всички нива и важността на такъв диалог за възприемане на обща политика в областта на енергетиката и енергийните ресурси в рамките на регионалното сътрудничество, с цел разширяване на сътрудничеството между националните енергийни системи и обезпечаване на сигурността на доставките на енергийни ресурси за двете страни, потвърждавайки тяхното желание за реформи и създаване на пазарни условия в областта на енергетиката, имайки предвид включването на Република България и Румъния в процеса за интегриране към структурите на Европейския съюз, се споразумяха за следното:

Член 1

1. Страните ще засилват сътрудничеството в областта на енергетиката - хидро-, топло- и ядрената енергетика, пренос и разпределение на електрическата енергия, петрола, природния газ и въглищата, както и възобновяемите енергийни източници, в съответствие с техните национални стратегии. Сроковете и условията за сътрудничество ще се определят от непосредствено засегнатите икономически представители на страните в пълно съгласие със законодателствата на двете страни и според Европейските стандарти и практики.
2. Страните ще обърнат специално внимание на развитието на енергийната политика, включваща регионално сътрудничество, енергийна ефективност, енергиен пазар и специфични оперативни инструменти, законовата рамка, обмяната на опит и защитата на околната среда. Условията в този параграф не са рестриктивни.
3. Страните ще обменят информация и ще подкрепят работата и усилията на енергийните институции и компании с цел хармонизиране на енергийното законодателство с това на Европейския съюз.
4. Страните ще насърчават и подкрепят преките контакти между икономическите субекти на двете страни, като съдействат за бизнес дейности като икономически мисии, семинари, панаири и изложения.

Член 2

1. Страните изразяват желанието си да укрепят сътрудничеството между Република България и Румъния в областта на електроенергетиката, за развитието на енергийните системи, взаимен обмен и пренос на електроенергия, спазвайки изискванията на UCTE, в рамките на процеса за присъединяването към електроенергийната система на Западна Европа.
2. Страните са съгласни да приложат Меморандума за разбирателство, подписан на 13.VIII.2002 г. между "НЕК" - ЕАД, и "Транселектрика", и да го считат за неразделна част от споразумението като приложение № 2.
3. Страните подкрепят изпълнението на общи проекти за развитието на телекомуникационните инфраструктури, принадлежащи на националните електрически компании, и за изграждането на защити, поддържащи регулирането на междусистемната обменна активна мощност на 400 kV двойна електропроводна линия.

Член 3

1. Като се основават на доброто сътрудничество в областта на природния газ, страните изискват икономическите субекти в тази област да сключат договор за пренос на природен газ от Руската федерация за Република България през територията на Румъния и да се споразумеят за транзитните тарифи, като обърнат внимание на това, че съществуващите договор за пренос на природен газ и споразумение за транзитните такси са в сила до 31.XII.2003 г.
1.1. Преговорите ще се сключат с оглед на взаимните икономически интереси в съгласие с действащите двустранни спогодби и принципите, установени в Договора за Енергийната харта и Протокола за транзит на енергийни материали и продукти към Договора за Енергийна харта.
1.2. Ако към времето на преговорите Протоколът за транзит на енергийни материали и продукти към Договора за Енергийната харта все още не е в сила по отношение на една или на двете страни по това споразумение, преговорите ще се водят, като се има предвид т. 1.1.
2. Страните поддържат необходимостта да се започнат ремонтни дейности по газопровода Исакча - Негру вода. 3. Страните препоръчват на българските и румънските икономически представители в областта на преноса на природен газ да анализират възможностите за връзка между националните транспортни системи в района Турну Магуреле - Левски и/или друга подходяща междусистемна връзка по дължината на общата им граница.

Член 4

1. Двете страни поддържат необходимостта от регионален енергиен пазар като част от Европейския енергиен пазар и считат, че създаването на регионален енергиен пазар ще допринесе за по-добра стабилност и сигурност не само в областта на енергетиката, но и за икономическа и политическа стабилност и устойчиво икономическо развитие в района, което ще бъде предпоставка за увеличаване на инвестициите в района.
2. Страните ще си взаимодействат в създаването на регионален енергиен пазар, като:
- съставят и приемат необходимите правни документи;
- провеждат консултации за изработването на интегрирана политика и стратегия в регионалното енергийно развитие;
- активно участват и си сътрудничат в регионалните инициативи и програми, определени от Пакта за стабилност, процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, Черноморското икономическо сътрудничество и създадените проекти за разширяване и модернизация на енергийните системи на двете страни, модернизация в областта на енергийното производство, ефикасно използване на местните ВЕИ, защита на околната среда;
- подкрепа на реформите;
- изграждане и модернизация на електро- и газопреносни мрежи; изграждане на регионални структури;
- създаване на център за регионална енергийна политика.

Член 5

1. Страните ще организират редовни двустранни консултации на ниво министри с цел анализиране на състоянието на осъществяваните действия за сътрудничество и определяне на нови възможности за взаимодействие в областта на енергетиката и енергийните ресурси. Консултациите ще се извършват на разменни начала в Република България и Румъния по предварително определен график.
2. Страните се договарят да създадат група на експертно ниво от двете министерства със специалното предназначение да контролира изпълняването на договореностите в споразумението и проектите за сътрудничество, представени в приложение № 1 като неразделна част от това споразумение. Икономическите субекти, включени в проектите за сътрудничество, могат да участват в срещите на групата.

Член 6

1. Това споразумение ще влезе в действие след изпълнението на задължителните вътрешни процедури за влизане в действие.
2. В споразумението могат да бъдат внасяни изменения и допълнения по взаимното съгласие на двете страни. Всяко допълнение и поправка ще бъдат приведени в изпълнение, като се спазва определената процедура и условията на предишната алинея.
3. Споразумението ще остане в действие, докато някоя от страните не изпрати писмена нотификация за неговото денонсиране. Това споразумение ще бъде считано за прекратено в последния ден на 6-месечния период, считан за започнал в деня на нотификацията.

Това споразумение бе сключено на 29 октомври 2002 г. в София в два оригинални екземпляра - на български, румънски и английски език, с равностойна сила, като меродавен в случай на противоречия в тълкуването е английският език.

За Министерството
на енергетиката и
енергийните ресурсии
на Република България:
Милко Ковачев,
министър на
енергетиката и
енергийните ресурси
За Министерството на
промишлеността
ресурсите
на Румъния:
Михай Беринде,
заместник-министър
на промишлеността
и ресурсите

Приложение № 1

ПРОГРАМА
за сътрудничество в областта на енергетиката

Дейности Срокове Отговорни институции в Република България и Румъния
1.Развитие на телекомуникационните инфраструктури, принадлежащи на националните електрически компании 4-то
тримесечие
на 2003 г.
"НЕК" - ЕАД/
"Транселектрика"
2.Инсталиране на защити на двойна линия 400 kV, като се използва предаване чрез високочестотни канали (PLC support) 1-во
тримесечие
на 2003 г.
"НЕК" - ЕАД/
"Транселектрика"
3.Сключване на нов транзитен договор за доставка на природен газ от Руската федерация за Република България, като се има предвид, че действието на съществуващия документ изтича на 31.XII.2003 г. 4-то
тримесечие
на 2003 г.
"Булгаргаз" - ЕАД/SNTGN
Transgaz
4.Споразумение за новите транзитни тарифи на природен газ, доставян от Руската федерация за Република България, като се има предвид, че действието на съществуващия документ изтича на 31.XII.2003 г. 4-то
тримесечие
на 2003 г.
"Булгаргаз" - ЕАД/SNTGN
Transgaz
5.Завършване на ремонтните дейности по транзитния газопровод "Исакча - Негру вода" 4-то
тримесечие
на 2003 г.
"Булгаргаз" - ЕАД/SNTGN
Transgaz
6.Анализиране на възможностите за свързване на преносните мрежи за природен газ в областта Турну Магуреле - Левски 4-то
тримесечие
на 2003 г.
"Булгаргаз" - ЕАД/SNTGN
Transgaz
7.Преглед на българския пазар за разпределение на нефтени продукти 1-во
тримесечие
на 2003 г.
SNP Petrom
8.Меморандум за разбирателство между "НЕК" - ЕАД, и "Термоелектрика" 4-то
тримесечие
на 2002 г.
"НЕК" - ЕАД/
"Термоелектрика"
9.Договор за аварийна помощ между "НЕК" - ЕАД, и "Термоелектрика" 4-то
тримесечие
на 2002 г.
"НЕК" - ЕАД/"Термоелектрика"
10.Изпълнение на договореностите от Меморандума за разбирателство, подписан на 13.VIII.2002 г. от "НЕК" - ЕАД, и "Транселектрика" 4-то
тримесечие
на 2003 г.
"НЕК - ЕАД/"Транселектрика"

Приложение № 2

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО
Днес, 13 август 2002 г., в София между "Национална електрическа компания" - ЕАД, със седалище и адрес на управление София, ул. Триадица 8, представлявана от изпълнителния директор Васил Петров Анастасов, и Compania Nationala de Transport al Energiei Electrica "Transelectrica" - S.A., със седалище и адрес на управление 33, Gen. Gh. Magheru Blvd., Букурещ, представлявана от генералния директор Жан Константинеску, имайки предвид, че на 28 март 1970 г. е подписана Двустранна спогодба между правителствата на Република България и Република Румъния за изграждането и експлоатацията на ВЛ 400 kV "Вулканещи - Добруджа" с цел преноса на електрическа енергия от СССР за Република България; имайки предвид, че на 23 юли 1982 г. е подписана Двустранна спогодба между правителствата на Република България и Република Румъния за изграждането и експлоатацията на съоръжения за пренос на електрическа енергия от СССР за Република България и Република Румъния като част от ВЛ 750 kV "Южноукраинска АЕЦ - Исакча - Варна"; имайки предвид, че посочените спогодби са сключвани под егидата на СИВ и разпадането на СИВ и неговата система за икономическа взаимопомощ поставя под съмнение принципите и целите за сътрудничество между неговите бивши членки; имайки предвид, че не се налага възстановяване на паралелната работа с Украйна, Молдова и Русия, както и факта, че ОЕС са се разделили на три несинхронно работещи части и посочените спогодби са практически неприложими; имайки предвид, че Република Румъния не работи в паралел с енергосистемите на републиките от бившия СССР; имайки предвид, че Република България и Република Румъния са подали молби за членство в UCTE, а в същото време са страни по спогодби на СИВ, което е в пълно противоречие с изявените претенции за влизане в ЕИО; страните се споразумяха за следното:
I. Общото мнение на страните е, че действието на посочените спогодби следва да бъде прекратено по начин, съответстващ на действащото законодателство на Република България и Република Румъния. В тази връзка двете страни се задължават да предприемат необходимите действия по уведомяването на своите две правителства за постигнатите договорености в този меморандум за разбирателство с цел прекратяване действието на посочените спогодби в най-кратък срок.
II. Страните считат, че отношенията между тях трябва да бъдат уредени чрез двустранен договор, уреждащ условията на бъдещата експлоатация на двете ВЛ 400 kV "Вулканещи - Добруджа" и ВЛ 750 kV "Исакча - Варна", който следва да бъде подписан в двумесечен срок от прекратяване действието на посочените спогодби. Страните се съгласяват, че като резултат от прекратяване действието на посочените спогодби отношенията между тях ще се основават на следните условия:
1. На румънската страна се предоставя правото на собственост на ВЛ 400 kV "Вулканещи - Добруджа" в частта му, намираща се на румънска територия, и използването му в зависимост от нуждите и перспективите за развитие на румънската преносна система с възможности за неговото свързване на румънска територия. С изпълнението на това условие отпадат задълженията на българската страна за плащане на ежегодните експлоатационни такси за ВЛ 400 kV "Вулканещи - Добруджа".
2. В замяна на предоставеното на румънската страна право по т. 1 от този меморандум на българската страна се предоставя гарантирано право за транзит на електрическа енергия през преносната мрежа на Република Румъния с мощност до 400 MW (което е половината от Нетната преносна мощност на ВЛ), постъпила на румънско-молдовската граница сега съществуващата ВЛ 400 kV "Вулканещи - Добруджа", като румънската страна се задължава да поддържа в техническа изправност ВЛ 400 kV с Република Молдова. Правото на транзит ще бъде ползвано от НЕК или неговия правоприемник и може да бъде преотстъпвано на трети български юридически лица. В случай че в п/ст "Исакча" бъде изградена постояннотокова вставка, транзитните условия през румънската преносна система (без ПТВ, ако "Транселектрика" не притежава обикновено мажоритарно дялово участие в дружеството по проекта за ПТВ) ще останат непроменени, като отделно се заплащат такси за ползване на ПТВ. Гарантираното право се предоставя за период 20 години считано от датата на сключване на договор между страните. Транзитните такси, които румънската страна ще получава за пренесената електрическа енергия, ще бъдат като прилаганите на територията на UCTE и ETSO. До въвеждане във Втора синхронна зона на UCTE на многостранна методология за трансгранични преноси транзитната такса ще бъде не по-висока от 1,5 евро/МW.h. В случай че българската страна не използва своето ексклузивно право, то може да бъде преразпределяно от румънската страна и на трети лица.
3. Двете страни се съгласяват, че ВЛ 750 kV между подстанции "Исакча" и "Варна" ще се използва на 400 kV като междусистемна връзка, като двете страни ще предприемат всички необходими технически действия в тази насока. Във връзка с прекратяването на спогодбата за ВЛ 750 kV "Южноукраинска АЕЦ - Исакча - Варна" отпадат задълженията на българската страна за плащане на определената със спогодбата годишна минимална такса.
III. Страните се съгласяват да предложат за въвеждане опростена методика за регламентиране на условията за транзит на електрическа енергия във Втора синхронна зона на UCTE до приемането на постоянна такава, съответстваща на принципите на действащата в ETSO.
IV. Страните считат, че създаването на регионален пазар на резервни мощности и енергия е нужен за обезпечаване на сигурността на паралелната работа и икономичното използване на енергийните ресурси в региона.
V. Страните се съгласяват да създадат смесена работна група, която да координира действията за решаване на въпросите, посочени в този меморандум за разбирателство. Този меморандум за разбирателство може да бъде променян само по взаимно съгласие на страните, отразено в писмена форма и подписано от упълномощени представители на страните. Меморандумът за разбирателство е изготвен на английски език в два еднообразни екземпляра - по един за всяка от страните, и влиза в сила от последната дата на неговото одобрение от упълномощените органи на компаниите.

За "НЕК" - ЕАД:
Васил Анастасов,
изпълнителен директор
За "Transelectrica" - S.A.:
Жан Константинеску,
генерален директор
ПОСОЛСТВО НА РУМЪНИЯ № 1670/27.05.2003 г.

Посолството на Румъния поднася почитанията си на Министерството на външните работи на Република България и като се позовава на приложение № 2 - Меморандум за разбирателство между "Транселектрика" - С.А., Румъния, и "НЕК" - ЕАД, България, подписан в София на 13 август 2002 г., към Споразумението за сътрудничество в енергийния сектор между Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България и Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния, подписано на 29 октомври 2002 г. и влязло в сила на 18 февруари 2003 г., има честта да предложи на уважаемото министерство поправки на грешките, забелязани в същия, както следва:
1. По отношение на 1-ви и 2-ри параграф от преамбюла вместо "Република България" трябва да се използва "Народна република България", а вместо "Република Румъния" - "Социалистическа република Румъния". Съответните параграфи трябва да гласят: "на 28 март 1970 г. между правителството на Народна република България и правителството на Социалистическа република Румъния беше подписана Двустранна спогодба за изграждане и експлоатация на 400 kV въздушен електропровод "Вулканещи - Добруджа" с цел пренос на електроенергия от Съюза на съветските социалистически републики до Народна република България; на 23 юли 1973 г. между правителството на Народна република България и правителството на Социалистическа република Румъния беше подписана Двустранна спогодба за изграждане и експлоатация на електропреносни съоръжения, представляващи част от 750 kV въздушен електропровод "Южноукраинска АЕЦ - Исакча - Варна" с цел пренос на електроенергия от Съюза на съветските социалистически републики до Народна република България и Социалистическа република Румъния;".
2. По отношение на 5-и и 6-и параграф от преамбюла вместо "Република Румъния" трябва да се използва "Румъния". Съответните параграфи трябва да гласят: "Румъния не работи в паралел с енергийните системи на републиките от бившия Съюз на съветските социалистически републики; Република България и Румъния кандидатстват за присъединяване към UCTE и същевременно са страни по спогодби на СИВ, което изцяло противоречи на декларираните цели на присъединяването към ЕИО (Европейската икономическа общност)."
3. По отношение на чл.I вместо "Република Румъния" трябва да се използва "Румъния". Текстът трябва да гласи следното: "Общото мнение, споделяно от страните, е, че посочените спогодби трябва да бъдат прекратени по начин, който отговаря на действащото законодателство в Република България и Румъния."
4. По отношение на чл.II, ал. 2 вместо "Република Румъния" трябва да се използва "Румъния". Текстът трябва да гласи следното: "Срещу правото, дадено на румънската страна по подклауза 1 на този меморандум за разбирателство, българската страна ще получи гарантираното право да транзитира електроенергия през преносната мрежа на Румъния с мощност до 400 МW (което е половината от нетната преносна мощност на въздушния електропровод), доставена до румънско-молдовската граница по съществуващия 400 kV въздушен електропровод "Вулканещи - Добруджа", а румънската страна поема задължението да поддържа в изправност 400 kV електропровод с Република Молдова." В случай че българската страна е съгласна с горните предложения, тази нота и нотата-отговор на Министерството на външните работи на Република България ще представляват разбирателство между двете страни за коригирането на грешките в приложение № 2 - Меморандум за разбирателство между "Транселектрика" - С.А., Румъния, и "НЕК" - ЕАД, България, подписан в София на 13 август 2002 г., към Споразумението за сътрудничество в енергийния сектор между Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България и Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния, подписано на 29 октомври 2002 г. и влязло в сила на 18 февруари 2003 г., и така изменените текстове ще се считат за неразделна част от споразумението. Посолството на Румъния в Република България използва тази възможност да поднови уверенията си за най-високо уважение към Министерството на външните работи на Република България.

ДО МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ № 04-04-58

Министерството на външните работи на Република България поднася почитанията си на Посолството на Румъния в София и има честта да потвърди получаването на нотата на последното № 1670/27.05.2003 г., която гласи следното: "Посолството на Румъния поднася почитанията си на Министерството на външните работи на Република България и като се позовава на приложение № 2 - Меморандум за разбирателство между "Транселектрика" - С.А., Румъния, и "НЕК" - ЕАД, България, подписан в София на 13 август 2002 г., към Споразумението за сътрудничество в енергийния сектор между Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България и Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния, подписано на 29 октомври 2002 г. и влязло в сила на 18 февруари 2003 г., има честта да предложи на уважаемото министерство поправки на грешките, забелязани в същия, както следва:
1. По отношение на 1-ви и 2-ри параграф от преамбюла вместо "Република България" трябва да се използва "Народна република България", а вместо "Република Румъния" - "Социалистическа република Румъния". Съответните параграфи трябва да гласят: "на 28 март 1970 г. между правителството на Народна република България и правителството на Социалистическа република Румъния беше подписана Двустранна спогодба за изграждане и експлоатация на 400 kV въздушен електропровод "Вулканещи - Добруджа" с цел пренос на електроенергия от Съюза на съветските социалистически републики до Народна република България; на 23 юли 1973 г. между правителството на Народна република България и правителството на Социалистическа република Румъния беше подписана Двустранна спогодба за изграждане и експлоатация на електропреносни съоръжения, представляващи част от 750 kV въздушен електропровод "Южноукраинска АЕЦ - Исакча - Варна" с цел пренос на електроенергия от Съюза на съветските социалистически републики до Народна република България и Социалистическа република Румъния;".
2. По отношение на 5-и и 6-и параграф от преамбюла вместо "Република Румъния" трябва да се използва "Румъния". Съответните параграфи трябва да гласят: "Румъния не работи в паралел с енергийните системи на републиките от бившия Съюз на съветските социалистически републики. Република България и Румъния кандидатстват за присъединяване към UCTE и същевременно са страни по спогодби на СИВ, което изцяло противоречи на декларираните цели на присъединяването към ЕИО (Европейската икономическа общност)."
3. По отношение на чл.I вместо "Република Румъния" трябва да се използва "Румъния". Текстът трябва да гласи следното: "Общото мнение, споделяно от страните, е, че посочените спогодби трябва да бъдат прекратени по начин, който отговаря на действащото законодателство в Република България и Румъния."
4. По отношение на чл.II, ал. 2 вместо "Република Румъния" трябва да се използва "Румъния". Текстът трябва да гласи следното: "Срещу правото, дадено на румънската страна по подклауза 1 на този меморандум за разбирателство, българската страна ще получи гарантираното право да транзитира електроенергия през преносната мрежа на Румъния с мощност до 400 MW (което е половината от нетната преносна мощност на въздушния електропровод), доставена до румънско-молдовската граница по съществуващия 400 kV въздушен електропровод "Вулканещи - Добруджа", а румънската страна поема задължението да поддържа в изправност 400 kV електропровод с Република Молдова." В случай че българската страна е съгласна с горните предложения, тази нота и нотата-отговор на Министерството на външните работи на Република България ще представляват разбирателство между двете страни за коригирането на грешките в приложение № 2 - Меморандум за разбирателство между "Транселектрика" - С.А., Румъния, и "НЕК" - ЕАД, България, подписан в София на 13 август 2002 г., към Споразумението за сътрудничество в енергийния сектор между Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България и Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния, подписано на 29 октомври 2002 г. и влязло в сила на 18 февруари 2003 г., и така изменените текстове ще се считат за неразделна част от споразумението. Посолството на Румъния в Република България използва тази възможност да поднови уверенията си за най-високо уважение към Министерството на външните работи на Република България." Министерството на външните работи на Република България би желало да уведоми почитаемото посолство, че българската страна е съгласна с горните предложения на румънската страна и че тази нота и нотата на посолството № 1670/27.05.2003 г. ще представляват разбирателство между двете страни за коригиране на грешките в приложение № 2 - Меморандум за разбирателство между "Транселектрика" - С.А., Румъния, и "НЕК" - ЕАД, България, подписан в София на 13 август 2002 г., към Споразумението за сътрудничество в енергийния сектор между Министерството на енергетиката и енергийните ресурси на Република България, Министерството на промишлеността и ресурсите на Румъния, подписано на 29 октомври 2002 г. и влязло в сила на 18 февруари 2003 г., и така изменените текстове ще се считат за неразделна част от споразумението. Министерството на външните работи на Република България използва тази възможност да поднови уверенията за най-високо уважение към Посолството на Румъния в София.

София, 10 юли 2003 г.

ДО ПОСОЛСТВОТО НА РУМЪНИЯ СОФИЯ

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив