Споразумение за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Хидрографската служба на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия

МО

Държавен вестник брой: 50

Година: 2006

Орган на издаване: МО

Дата на обнародване: 25.06.2006

Министерството на отбраната на Република България и Хидрографската служба на Обединеното кралство, Министерството на отбраната, Обединено кралство (ХСОК) (оттук нататък наричани "участниците")
предвид Споразумението за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Обединеното кралство от 21 декември 1995 г. и
изразяващи взаимно желание да развиват сътрудничество помежду си в областта на хидрографията и сродните дисциплини, за избягване дублиране на усилията и за повишаване на безопасността по море и опазването на околната среда,
се споразумяха за следното:

Раздел 1 - Определения

Форсмажор: Всички обстоятелства, които не зависят от волята на който и да е от участниците, включително, но не само стачки, локаут, бунтове, саботаж, военни или пиратски действия, тероризъм, национални, местни или природни бедствия, или унищожение на основно оборудване от пожар, експлозия, буря, наводнение или земетресение.
Лицензиран партньор: Компания от частния сектор, на която Хидрографската служба на Обединеното кралство лицензира данни и/или продукти за внедряване в продукти, разпространявани на пазара съгласно лицензната търговска марка на Адмиралтейството за партньори.
Трета страна: Всяко лице, организация или институция, различни от участниците.

Раздел 2 - Обхват на договора

1. Хидрографската служба на Обединеното кралство (ХСОК) предоставя на Хидрографската служба на ВМС на България (ХС на ВМС) при публикация две копия от всички свои некласифицирани карти, бюлетини с известия до мореплавателите и други морски публикации (включително нови издания на тези карти и публикации), покриващи българските води. Хидрографската служба на ВМС предоставя на ХСОК при публикация две копия от всички свои некласифицирани карти, бюлетини с известия до мореплавателите и други морски публикации (включително нови издания на тези карти и публикации), покриващи българските води. Тези копия ще се предоставят безплатно и ще се изпращат по възможно най-целесъобразен начин. Всички предоставени морски карти и публикации са само за вътрешно ползване от ХСОК и ХС на ВМС и няма да се предоставят на трета страна.
2. За безопасността на море всеки участник предоставя на другия незабавно при получаване чрез факс или електронна поща критичната навигационна информация, получена от него за водите на другия. При получаване на информацията всеки участник може да преработи и допълни продуктите си.
3. В случай на възникнала възможност участниците разменят информация за технологични новости в областите, свързани с тяхната работа, включително хидрография, картография и информационни технологии. Ако е уместно, участниците съчетават това с помощ в обучението, проучването и прилагането на практика.

Раздел 3 - Производство на карти и публикации

1. Когато ХС на ВМС публикува международни карти (МК) съгласно картовите спецификации на Международната хидрографска служба (МХС) и Правилата на МХС за МК карти, ХСОК приема тези карти преференциално при производството на свои собствени версии за български води. Хидрографската служба на ВМС уведомява своевременно за плановете си за производство на МК карти, одобрени от ХСОК, включително детайли от новите карти и издания, които предстоят да бъдат публикувани. Хидрографската служба на Обединеното кралство може да продължи да произвежда допълнителни публикации за подпомагане ползването на картите, включително такива за плавателните направления, приливите и отливите, списъци на светлините и списъци на радиосигналите.
2. Министерството на отбраната на Република България дава разрешение на ХСОК да ползва и възпроизвежда български данни в своите продукти и услуги при условие, че се прави забележка за признание на авторските права върху данните. Хидрографската служба на Обединеното кралство ще заплаща хонорар под формата на процент от прихода на Министерството на отбраната на Република България за ползване на данни във всички продукти с изключение на публикации за приливите и отливите, списъци на светлините и списъци на радиосигналите. Хонорарите се определят годишно и се калкулират чрез умножаване на чистата печалба от продажбата на всеки продукт (аналогов и дигитален) по частта от продукта, получен от български данни, и по 12,5 % приход. За МК карти, произведени от ХС на ВМС и одобрени от ХСОК, процентът приход се увеличава до 15 %.
3. Хидрографската служба на Обединеното кралство е компетентна да лицензира ползването и възпроизвеждането на български данни чрез лицензирани партньори на ХСОК и чрез съвместни компании, основани от служби на ХСОК или дружества с ограничена отговорност при Адмиралтейството. Всички лицензионни такси, получени от ХСОК от тези организации във връзка с ползването на български данни, се заплащат ежегодно на Министерството на отбраната на Република България.

Раздел 4 - Авторски права

1. Участниците предприемат разумни мерки за защита на авторския материал на другата страна от злоупотреба.
2. Участниците заедно обсъждат система за работа с молби от частни издатели за възпроизвеждане на авторския им материал с гаранция за сигурност, съкращават административните процедури при работа с такива молби и извършват равностойна услуга на другия участник.

Раздел 5 - Решаване на спорове

1. Всеки спор относно тълкуването или прилагането на това споразумение се разрешава само чрез консултации и няма да бъде отнасян до национален или международен съд или трета страна за уреждане. Това включва всички спорни въпроси, възникнали при иск от трета страна или възможно нарушение на авторски права от трета страна.
2. Това споразумение може да бъде прекратено в случаи на форсмажор.

Раздел 6 - Изменение на споразумението

Това споразумение може да бъде изменено с взаимно писмено съгласие на участниците.

Раздел 7 - Срок на действие на споразумението

Споразумението влиза в сила от датата на последния подпис и действа до прекратяването му по взаимно съгласие или с даване на шестмесечно писмено предизвестие за прекратяване от страна на единия участник до другия.

Подписано е в два екземпляра на английски език.

За Република България:
капитан I ранг
Ангел Демирев,
началник на
Хидрографската служба
на Военноморските сили
на Република България,
Министерство на отбраната

За Обединено кралство
Великобритания и Северна Ирландия:
доктор Уин Уилямс,
Национален хидрограф
на Обединеното кралство
и изпълнителен директор
на Хидрографската служба
на Обединеното кралство,
Министерство на отбраната

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив