Споразумение между Република България, Европейската инвестиционна банка и Национална компания “Железопътна инфраструктура” за потвърждаване и за изменение на Финансовия договор между Република България, Европейската инвестиционна банка и Национална компан

Министерство на транспорта

Държавен вестник брой: 107

Година: 2007

Орган на издаване: Министерство на транспорта

Дата на обнародване: 28.12.2007

Споразумение между Република България, Европейската инвестиционна банка и Национална компания “Железопътна инфраструктура" за потвърждаване и за изменение на Финансовия договор между Република България, Европейската инвестиционна банка и Национална компания “Български държавни железници" (България ­ железопътен проект на Трансевропейската мрежа ­ проект Б)

Това споразумение се сключва между:
Правителството на Република България, действащо чрез Министерството на транспорта, с адрес ул. Дякон Игнатий 9, София 1000, България, представлявано от г-н Петър Мутафчиев - министър на транспорта, и чрез Министерството на финансите, с адрес ул. Раковски 102, София 1040, България, представлявано от г-н Пламен Орешарски - министър на финансите,
наричано по-долу "Заемополучателят",
от една страна, и
Европейската инвестиционна банка със седалище бул. Конрад Аденауер 100, Люксембург, Велико херцогство Люксембург, представлявана от г-н Кормак Мърфи - началник на управление, и г-н Фулчери Бруни Рокиа - заместник-началник на управление,
наричана по-долу "Банката" от друга страна, и
Национална компания "Железопътна инфраструктура", със седалище бул. Мария-Луиза 110, София 1233, България, представлявана от г-н Антон Гинев - генерален директор,
наричана по-долу "НКЖИ"
от трета страна.
Банката, Заемополучателят и НКЖИ заедно са "Страните".
Като:
1. С финансов договор ("Финансовият договор") от 19 декември 2001 г., сключен между Заемополучателя, Банката и Български държавни железници (БДЖ) ("БДЖ"), Банката е отпуснала кредит на Заемополучателя в размер, равен на 70 000 000 евро, за целите на проект за железопътна инфраструктура, който трябва да се изпълни от БДЖ.
2. В рамките на реорганизацията на железопътния сектор на Заемополучателя съгласно Закона за регулиране на сектора за железопътен превоз, приет от 38-ото Народно събрание на 15 ноември 2000 г. и обнародван в "Държавен вестник", бр. 97 от 28 ноември 2000 г., който впоследствие е изменян ("Закон за железопътния транспорт на Република България"), БДЖ е разделена на две държавни компании. Съгласно този Закон за железопътния транспорт на Република България НКЖИ е правоприемник на БДЖ в частта за железопътната инфраструктура и съответно на НКЖИ са прехвърлени всички права и отговорности на БДЖ в частта за железопътната инфраструктура, произтичащи от баланса на БДЖ от 30 ноември 2001 г., включващи, но не само - всички права и отговорности, произтичащи от Финансовия договор.
3. Страните се споразумяха да приемат това прехвърляне на права и задължения по Финансовия договор, произтичащи от горепосоченото събитие, като изпълнят това споразумение ("Споразумението").
4. При изпълнението на Споразумението Страните също така се споразумяват да изменят някои разпоредби на Финансовия договор, посочени по-долу.
5. Всички термини с главни букви, използвани по-долу, ще имат същото значение, което им е приписано във Финансовия договор, освен ако не е посочено друго.

Ето защо с настоящото се договаря следното:

Приемане

Член 1
1.01 Страните потвърждават, че съгласно Закона за железопътния транспорт на Република България НКЖИ е правоприемник на БДЖ в частта за железопътната инфраструктура и съответно всички права и задължения на БДЖ в частта за железопътната инфраструктура, произтичащи от баланса на БДЖ от 30 ноември 2001 г., включващи, но не само - всички права и задължения по Финансовия договор, са прехвърлени съгласно действието на закона от БДЖ на НКЖИ, която следователно е поела тези права и задължения върху себе си.
1.02 В съответствие с изложеното в горната алинея всички референции във Финансовия договор към БДЖ се преработват на референции към НКЖИ.

Изменения

Член 2
Страните се договарят да внесат следните изменения във Финансовия договор:
2.01 В член 1.01 думите "да се използва изключително с цел финансиране на част от разходите по проекта" се изтриват.
2.02 В член 1.02, буква Б, датата "30 ноември 2006 г." се заменя с датата "30 юни 2010 г.".
2.03 В член 1.05 датата "31 март 2007 г." се заменя с датата "31 октомври 2010 г.".
2.04 В член 4.01, първи подпараграф, думите "тридесет и осем" се заменят с думите "двадесет и осем". В член 4.01, втори подпараграф, думите "двадесет и пет" се заменят с думата "деветнадесет".
2.05 В член 6.02 датата "31 декември 2002 г." се заменя с датата "31 декември 2009 г.".
2.06 Целият текст на член 6.04 се заменя със следния текст:
"Заемополучателят се задължава да осигури закупуването на стоки от Крайните бенефициенти и възлагането на услуги и работи по подпроектите, доколкото това е подходящо и удовлетворява Банката, посредством международни търгове, открити за участници от държавите - членки на Европейския съюз, Европейската икономическа зона и от Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция."
2.07 В член 12.01 адресите на Крайния бенефициент "1) Български държавни железници (БДЖ), ул. Ив. Вазов 3, София 1080, България; 2) Българска мисия към Европейските общности, авеню Мошицки 7, В-1180 Брюксел" се заменят със следните адреси:
"1) Национална компания "Железопътна инфраструктура"
бул. Мария-Луиза 110
София 1233
България;
2) Българска мисия към Европейските общности
ул. Д'Арлон 108
Брюксел 1040",
а адресите на Заемополучателя "1) Министерство на транспорта, ул. В. Левски 9, София 1080, България; 2) Българска мисия към Европейските общности, авеню Мошицки 7, В-1180 Брюксел" се заменят със следните адреси:
"1) Министерство на транспорта
ул. Дякон Игнатий 9
София 1000
България;
2) Българска мисия към Европейските общности
ул. Д'Арлон 108
Брюксел 1040".
2.08 Целият текст на Техническото описание, посочен в Приложение "А", се заменя с текста на Техническото описание, посочен в Приложение 1 към този документ.
2.09 Всички референции във Финансовия договор към "Министерство на транспорта и комуникациите" се преработват в референции към "Министерство на транспорта".

Липса на новация

Член 3
3.01 За избягване на съмнения страните приемат, че (i) това споразумение не води до новация на Финансовия договор и (ii) осъвременените с това споразумение права и задължения на Заемополучателя, както и тези на Крайния бенефициент по Финансовия договор остават непроменени.
3.02 Всички клаузи на Финансовия договор, които не са осъвременени от това споразумение, остават непроменени и в пълна сила и действие.

Финансов договор

Член 4
Страните заявяват, че са добре запознати с термините, условията и клаузите на Финансовия договор, копие от който всяка една от тях е получила.

Такси и разходи

Член 5
5.01 Такса за преструктуриране
Заемополучателят се съгласява да заплати на Банката такса от 10 000 евро във връзка със създаването, обсъждането, уреждането и прилагането на това споразумение. Тази такса се удържа от първото плащане по Заема.
5.02 Данъци, мита и такси
Заемополучателят ще плати всички данъци, мита, такси и други налози от каквото и да е естество, включително гербовия налог и регистрационните такси, произтичащи от изпълнението или прилагането на това споразумение или на който и да е свързан с него документ.
5.03 Други такси
Заемополучателят поема всички професионални, банкови, трансферни или разменни разходи, породени при изпълнението или прилагането на това споразумение или на който и да е свързан с него документ.

Закон и юрисдикция

Член 6
6.01 Това споразумение и неговото сключване, тълкуване и валидност се регулират от законите на Великото херцогство Люксембург.
6.02 Страните предават всички спорове във връзка с това споразумение на юрисдикцията на Съда на Европейските общности ("Съдът").
6.03 Република България и НКЖИ с настоящото се отказват от всеки имунитет или право да обжалват юрисдикцията на Съда.
6.04 Решението на Съда, дадено съгласно този член 6, ще бъде окончателно и обвързващо страните без ограничения или уговорки.
В свидетелство на което, страните са изготвили това споразумение в четири оригинала на английски език.
Всяка страница от настоящото е парафирана от името на Банката от г-н Бруни Рокиа, от името на Заемополучателя от г-жа Нели Йорданова - директор на дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерството на транспорта, и от името на НКЖИ от г-н Петър Дяков - директор на дирекция "Управление на международни проекти".
Люксембург, 23 януари 2007 г.
София, 27 февруари 2007 г.
 
Приложение 1
Приложение "А"

ТЕХНИЧЕСКО ОПИСАНИЕ

България - железопътен проект на Трансевропейската мрежа - проект "Б"
Проектът ще реконструира и електрифицира 134.4 км от 141.7 км единична железопътна линия между Пловдив и Свиленград, през Крумово и Димитровград, до стандарт за скорост от 160 км/ч и натоварване от 22.5 тона на ос. В допълнение проектът ще включва реконструкция и електрификация на останалата част от линията, от Свиленград до турската и гръцката граница, до стандарт за натоварване от 22.5 тона на ос и скорост 120 км/ч, които са допустими от настоящата геометрия. Линията е от национално значение за транзитния железопътния трафик по Общоевропейски транспортен коридор IV.
Проектът ще се състои от строителството, монтажа и пускането в експлоатация на следните основни компоненти с хоризонтални криви, ограничени до минимален радиус 1500 м, и вертикални криви, ограничени до 15 000 м радиус: таблица
Диспечерски центрове и АЛС от Крумово до Свиленград и границите (151 км)
Нови модерни компютърни гарови централизации със съвременни броячи на оси и система за контрол "SCADA".
Надзор на строителните работи
Проектът трябва да бъде завършен до края на 2009 г., с последващ едногодишен период за отстраняване на евентуални дефекти.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив