Споразумение между правителството на Република България и правителството на Алжирската демократична и народна република за сътрудничество в областта на растителната защита и карантина на растенията

МЗГ

Държавен вестник брой: 72

Година: 2005

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 02.09.2005

Правителството на Република България и правителството на Алжирската демократична и народна република, наричани по-нататък "двете страни",
желаещи да установят работни отношения и отношения на сътрудничество в областта на растителната защита и карантина на растенията;
загрижени да защитят взаимно растенията и растителните продукти на техните страни срещу вредителите, които могат да бъдат пренесени от растенията и растителните продукти, предназначени за консумация или за репродукция;
работещи в рамките на взаимното спазване на фитосанитарните законодателства, отнасящи се до обмена на стоки, предназначени за консумация и за репродукция,
се споразумяха за следното:

Член 1

Двете страни ще предприемат съответни мерки, за да предотвратят пренасянето на вредители на територията на другата страна вследствие на износа на растения или растителни продукти.

Член 2

Двете страни ще обменят действащото в техните страни фитосанитарно законодателство, отнасящо се до износа, вноса и транзита на растения или растителни продукти.

Член 3

Двете страни ще се информират незабавно за внесените изменения в списъците с вредители. Измененията ще бъдат предавани по дипломатически път.

Член 4

Официалните фитосанитарни служби на двете страни ще издават фитосанитарен сертификат за изнасяните растения и растителни продукти, които са чувствителни към вредителите. Фитосанитарният сертификат ще удостоверява, че изнасяният продукт е в съответствие с фитосанитарните норми на страната вносител и че е свободен от вредители.

Член 5

Разпоредбите на член 4, отнасящи се до фитосанитарния сертификат, ще се прилагат така също за транзитни пратки на територията на едната или другата страна.

Член 6

Когато внесените пратки с растения или растителни продукти се окажат заразени с вредители, фитосанитарните власти на страната вносител вземат съответните карантинни мерки и информират незабавно фитосанитарните органи на страната износител.

Член 7

При износа на стоки двете страни се ангажират да не използват за растенията или растителните продукти амбалажен материал, който би могъл да разпространи вредители или да благоприятства тяхното разпространение. Когато тези материали са все пак използвани, трябва да бъдат взети карантинните мерки, предвидени в това споразумение, както и да се приложи ефикасно третиране. В този случай институцията, отговаряща за осъществяването на растителната карантина на страната износител, ще посочи във фитосанитарния сертификат приложеното третиране и вида на използвания препарат.

Член 8

Износът, вносът и транзитът на растения или растителни продукти може да се извършва само на входните пунктове, определени от фитосанитарните власти на страните.

Член 9

Колетите с растения, изпращани до дипломатическите представителства на двете страни или пристигащи чрез тяхното посредничество във вид на дарения или обмен, ще бъдат третирани в съответствие с разпоредбите на споразумението.

Член 10

Двете страни ще насърчават сътрудничеството и обмена на опит в областта на растителната защита и карантината на растенията. За тази цел компетентните служби на двете страни ще провеждат съгласувателни съвещания с цел разрешаване на евентуални проблеми, възникнали по време на прилагането на това споразумение.

Член 11

Официалните фитосанитарни служби на двете страни се ангажират да сключват в случай на нужда допълнителни фитосанитарни разпоредби по прилагането на споразумението.

Член 12

Двете страни се ангажират да повишават обмена на техническия и практическия опит, така както и резултатите от научните изследвания в рамките на това споразумение, и да окуражават на базата на специфични разпоредби взаимната помощ в областта на обучението и на фитосанитарните изследвания.

Член 13

Всяко различие, произтичащо от тълкуването или прилагането на споразумението, ще бъде уредено по взаимна договореност.

Член 14

Разпоредбите на това споразумение не нарушават правата и задълженията, уредени от едната или другата страна с трети страни или международни организации и/или регионални организации в областта на растителната защита.

Член 15

Споразумението ще влезе в сила от датата на последната нотификация, чрез която двете страни ще бъдат уведомени по дипломатически път за изпълнението на необходимите за целта конституционни процедури. То може да бъде изменено в случай на нужда при съгласие на двете страни. Всяко изменение ще влиза в сила според същата процедура, необходима за влизането в сила на споразумението. То ще остане валидно за неопределен срок, докато едната от двете страни не уведоми другата страна по дипломатически път с 6-месечно предизвестие намерението си да го денонсира.

Член 16

Отговорните органи по прилагането на това споразумение са: за правителството на Република България - Министерството на земеделието и горите, и за правителството на Алжирската демократична и народна република - Министерството на земеделието и селскостопанското развитие.

Член 17

Споразумението е в сила до присъединяването на Република България към Европейския съюз (ЕС), след което подлежи на преразглеждане за извършване на промени за привеждането му в съответствие със законодателството на ЕС. В случай на разногласие в тълкуването на това споразумение предимство има текстът на френски език.

Изготвено в София на 20 декември 2004 г. в два оригинални екземпляра на български, арабски и френски език, като и трите текста имат еднаква правна сила.

За правителството на
Република България:
Мехмед Дикме,
министър на
земеделието и
горите

За правителството на
Алжирската демократична
и народна република:
Саид Баркат,
министър на земеделието
и селскостопанското развитие

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив