Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Албания за сътрудничество в областта на здравеопазването

МЗ

Държавен вестник брой: 38

Година: 2004

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 12.05.2004

Правителството на Република България и правителството на Република Албания, наричани по-нататък "договарящи страни", водени от желанието да развиват и задълбочават сътрудничеството в областта на здравеопазването между двете страни, убедени, че това сътрудничество допринася за подобряване на здравето на населението на двете страни, се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите страни съдействат за развитие и разширяване на сътрудничеството в областта на здравеопазването на основата на реципрочност и взаимен интерес и в съответствие с действащите в своите страни законодателства.

Член 2

Договарящите страни си сътрудничат в следните приоритетни области:
1. здравна политика;
2. медицинско обслужване на населението;
3. здравен контрол на храните, стоките и факторите на околната среда;
4. епидемиологичен контрол на заразните и паразитните болести;
5. промоция на здраве и профилактика на болестите;
6. лекарствена политика;
7. здравно законодателство;
8. политика на обучение на медицинския персонал;
9. медицинска наука. Сътрудничеството в тези области не изключва и други области на сътрудничество при взаимен интерес.

Член 3

Сътрудничеството се осъществява чрез:
1. обмен на информация за здравето на населението и изследванията в тази област, статистически данни в областта на здравеопазването, обмен на нормативни документи в областта на здравеопазването;
2. обмен на експерти и работни групи;
3. участие в международни медицински прояви, които се провеждат в другата договаряща страна;
4. директно сътрудничество между здравни институции на двете страни;
5. обмен на опит и практически резултати по приоритетни за страните проблеми;
6. обмен на информация относно процедурите за разрешаване за употреба на лекарствени продукти, контрола на производството, употребата и разпространението на лекарства;
7. други взаимно съгласувани форми на сътрудничество.

Член 4

Договарящите страни съдействат и насърчават сътрудничеството между медицински университети, национални центрове, лечебни заведения и други здравни институции. Съответните институции могат да сключват преки договори, определящи предмета на сътрудничество, неговите форми, етапите на работа и финансовите условия.

Член 5

Договарящите страни насърчават участието на своите специалисти в научни конгреси и други медицински прояви с международно участие. За тази цел те си изпращат ежегодно информация за организираните от тях медицински прояви, включително за времето и мястото на провеждане.

Член 6

1. Договарящите страни се информират взаимно за регистрираните на техните територии заразни и паразитни болести, които биха могли да допринесат за разпространението на трансгранични епидемии.
2. Договарящите страни обменят информация за екологичната обстановка в своите страни и съгласуват в рамките на правомощията си мерки за оздравяването є, особено по въпроси, засягащи замърсяването на околната среда.

Член 7

Договарящите страни обменят опит в разработване на програми за обучение и следдипломна квалификация на медицински кадри и канят преподаватели за четене на лекции, както и експерти за разработване на проекти.

Член 8

Оказването на медицинска помощ на гражданите на едната страна при пребиваването им в другата страна се осъществява в съответствие с действащото в приемащата страна законодателство.

Член 9

1. Договарящите страни определят за компетентни органи за координация на дейностите, свързани с реализацията на това споразумение, Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Република Албания.
2. За оценка на изпълнението на споразумението и за определяне на нови конкретни задачи за следващата година представители на Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на здравеопазването на Република Албания провеждат в разменен порядък всяка година работна среща.
3. Дневните и квартирните разходи на участниците в срещите по т. 2 са за сметка на страната домакин, а пътните разходи са за сметка на изпращащата страна.

Член 10

За краткосрочно обучение и обмяна на опит договарящите страни разменят лекари, стоматолози, фармацевти, научни работници, преподаватели и други медицински специалисти. Страните се споразумяха този обмен да се извършва при следните финансови условия:
1. Безвалутен обмен в размер до 30 дни годишно, който се осъществява на реципрочна основа. В този случай изпращащата страна поема пътните разходи до столицата на другата страна. Приемащата страна поема дневните, квартирните и транспорта във вътрешността на страната. Размерът на дневните и квартирните пари се определя в съответствие с действащите в приемащата страна нормативи.
2. На валутна основа, като разходите за пътни, дневни и квартирни са за сметка на изпращащата страна.
3. Двете страни се информират взаимно за датата на посещението, броя на експертите, съответните им длъжности, езикови познания и темите за дискусии най-малко два месеца преди датата на посещение.

Член 11

При покани на специалисти за участие в конгреси и други медицински прояви финансовите условия се посочват в поканите.

Член 12

1. Това споразумение влиза в сила от датата на получаване на втората нота, с която по дипломатически път договарящите страни се уведомяват взаимно, че са изпълнили изискванията на националното си законодателство за влизане на споразумението в сила.
2. Това споразумение се сключва за срок 5 години. Неговото действие се подновява автоматически за всеки следващ период от 5 години, в случай че нито една от страните не уведоми по дипломатически път другата страна за намерението си да го денонсира не по-късно от 6 месеца преди изтичане срока на действие на споразумението.

Член 13

С влизането в сила на това споразумение се прекратява в отношенията между двете договарящи страни действието на Спогодбата между правителството на Народна република България и правителството на Народна социалистическа република Албания за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, съставена в София на 13 март 1990 г.

Съставено в Тирана на 5 юни 2003 г. в два оригинални екземпляра на български, албански и английски език. В случаи на противоречия и различия при тълкуване на текстовете на споразумението меродавен е текстът на английски език.

За правителството на
Република България:
Славчо Богоев,
зам.-министър на
здравеопазването

За правителството на
Република Албания:
Петрит Васили,
зам.-министър на
здравеопазването

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив