Тарифа за таксите, които се събират от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол по Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 104

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 27.01.2005

Чл. 1.

За видовете изпитване на един сорт от полски култури в един пункт в системата на Главна дирекция "Сортоизпитване" за една година се събират следните такси (лв.):

Култура, наименование Различимост, хомогенност и стабилност Биологични и стопански качества Агроеко- логично Предвари- телно Демонст- рационно
на един
декар
Производ- ствено
на един
декар
1. Пшеница обикновена, Triticum aestivum, subsp. vulgare (Vill., Host) Mackey, зимна 129 108 80 80 109 92
2. Пшеница обикновена пролетна 125 104 77 77 100 85
3. Пшеница твърда, Triticum durum Desf. 129 108 80 80 109 92
4. Ръж, Secale cereale L., за зърно 138 117 86 86 112 95
5 Тритикале, Triticosecale Witt. 145 123 90 90 124 104
6. Житни зимни, за зелена маса 117 99 73 73 108 91
7. Овес, Avena sativa L., зимен 144 120 89 89 119 101
8. Овес пролетен 128 108 79 79 104 89
9. Ечемик многореден зимен, Hordeum sativum subsp.vulgare L. 125 105 77 77 103 88
10. Ечемик двуреден, Hordeum distichum Jessen, зимен 125 104 77 77 102 86
11. Ечемик пролетен 126 105 78 78 101 85
12. Царевица, Zea mays L., за зърно, неполивна 141 96 71 71 98 83
13. Царевица за зърно, поливна 141 119 88 88 122 103
14. Царевица, за силаж, неполивна 216 153 113 113 134 114
15. Царевица, за силаж, поливна 216 182 134 134 169 144
16. Царевица захарна, Zea mays ssp. saccharata Sturt. 146 122 90 90 124 106
17. Царевица пуклива, Zea mays L. subsp. everta Sturt. 107 90 66 66 88 74
18. Сорго, Sorghum Vulgare var. eusorghum Pers., за зърно 131 110 80 80 104 89
19. Сорго за зелена маса 204 171 126 126 144 122
20. Сорго за силаж, Eurosorghum (Pers)х Sudanensis(Piper) 141 119 88 88 108 92
21. Просо, Panicum miliaceum L. 131 110 80 80 104 89
22. Ориз, Oriza sativa L. 180 152 112 112 185 157
23. Фасул полски, Phaseolus vulgaris L. 119 99 73 73 96 82
24. Леща, Lens culinaric Medik. 180 150 112 112 101 86
25. Соя, Soja hispida Moench., неполивна 198 108 79 79 112 95
26. Соя, поливна 198 167 122 122 156 132
27. Нахут, Cicer arietinum L. 153 128 95 95 119 101
28. Грах фуражен, Pisum sativum L., subsp. arvense, за зърно 189 158 116 116 114 97
29. Грах фуражен, зимен, за зелена маса 92 77 56 56 72 61
30. Грах фуражен, пролетен, за зърно 191 161 118 118 116 98
31. Грах фуражен, пролетен, за зелена маса 95 80 59 59 74 64
32. Фий, Vicia sativa L., зимен, пролетен, за зърно 182 152 112 112 103 88
33. Фий зимен, пролетен, за зелена маса 86 72 54 54 64 54
34. Цвекло захарно, Beta vulgaris L., var. saccharifera, поливно 206 158 116 116 151 128
35. Цвекло захарно, неполивно 206 135 100 100 125 106
36. Цвекло захарно, за ризомания 206 135 100 100 125 106
37. Цвекло кръмно, Beta vulgaris L., var. crassa, неполивно 206 140 103 103 128 109
38. Цвекло кръмно, поливно 206 211 156 156 190 161
39. Памук, Gossipium hirsutum L., неполивно 243 138 102 102 140 120
40. Памук поливен 243 204 151 151 209 176
41. Лен влакнодаен, Linum usitatissimum L. 180 152 112 112 124 104
42. Koноп, Cannabis sativa L. 149 125 92 92 110 95
43. Слънчоглед, Helianthus annuus L., неполивно 138 104 77 77 83 70
44. Слънчоглед поливен 138 116 85 85 92 79
45 Рапица, Brassica napus var. oleifera Metzg., зимна, пролетна 189 156 146 146 143 122
46. Сусам, Sesamum indicum L. 365 306 226 266 247 210
47. Фъстъци, Arachis hypogaea L. 417 350 258 258 251 214
48. Тикви, Cucurbita moschata Duch. 233 195 144 144 110 94
49. Дини, Citrulus vulgaris Schrad., неполивни 248 195 144 144 110 94
50. Дини поливни 248 209 154 154 120 102
51. Пъпеши, Cucumis melo L. 318 267 197 197 136 115
52. Бобови треви многогодишни, първа година 143 119 88 88 104 89
53. Бобови треви многогодишни, втора година 155 129 96 96 98 84
54. Треви житни многогодишни, първа година 210 177 131 131 115 98
55. Треви житни многогодишни, втора година 170 143 106 106 80 68
56. Байкалска превара, Scutellaria baicalensis Gorgi, първа година 300 230 173 173 168 168
57. Байкалска превара, втора година 195 125 94 94 85 84
58. Бял риган, Origanum Heracleoticum L., първа година 233 179 131 131 161 37
59. Бял риган, втора година 140 108 79 79 88 74
60. Исоп, Hyssopus officinalis L., първа година 83 53 36 36 61 52
61. Исоп, втора година 42 26 18 18 31 26
62. Исоп, трета година 59 35 25 25 42 36
63. Лавандула, Lavandula vera DC., първа година 240 168 127 127 97 84
64. Лавандула, втора година 134 86 61 61 55 47
65. Лавандула, трета година 218 167 127 127 95 80
66. Мента, Mentha L. 368 284 204 204 222 190
67. Монарда, Monarda L., първа година 285 234 180 180 202 172
68. Монарда, втора година 210 161 120 120 130 110
69. Хризантема, Chrisanthemum indicum L., първа година 240 204 157 157 181 154
70. Хризантема, втора година 159 122 92 92 106 89
71. Тютюн, Nicotiana tabacum L., ориенталски, басми, Джебел 406 681 681 681 681 681
72. Тютюн ориенталски, басми, Неврокоп 271 455 455 455 455 455
73. Тютюн ориенталски, Баши бали, Мелник, Дупница 271 455 455 455 455 455
74. Тютюн ориенталски, Баши бали, Пловдив 128 215 215 215 215 215
75. Тютюн ориенталски, Баши бали, Харманли, Крумовград, Тополовград 193 324 324 324 324 324
76. Тютюн ориенталски, Баши бали, Източен Балкан, Северна България 180 301 301 301 301 301
77. Тютюн едролистен, Виржиния, Бърлей 146 245 245 245 245 245

Чл. 2.

За видовете сортоизпитване на един сорт от зеленчукови култури в един пункт в системата на Главна дирекция "Сортоизпитване" за една година се събират следните такси (лв.):

№ по ред Култура,
наименование
Различимост, хомогенност и стабилност Стопански качества Агроеко-
логично
Предва-
рително
Демонстра-
ционно на 100 м2
Производ-
ствено на 500 м2
78. Домати, Lycopersicon esculentum Mill., без колове (детерминантни) 294 194 148 148 61 271
79. Домати с колове (индетерминантни) 347 264 202 202 85 378
80. Домати под полиетилен 377 288 218 218 149 660
81. Домати оранжерийни 504 578 462 462 923 4099
82. Пипер, Capsicum annuum L. 291 183 139 139 66 290
83. Патладжан, Solanum melongena L. 293 183 140 140 66 295
84. Краставици, Cucumis sativus L., салатени 324 243 185 185 82 364
85. Краставици късоплоди, на земя 275 165 126 126 66 294
86. Краставици късоплоди, на телена конструкция 320 213 163 163 101 448
87. Краставици под полиетилен 365 285 217 217 133 590
88. Краставици в оранжерия 737 737 589 589 1414 6282
89. Тиквички готварски, Cucurbita pepo L. ser. giromontia 324 216 166 166 82 364
90. Дини, Citrulus vulgaris Schrad., под полиетилен 365 285 217 217 133 590
91. Пъпеши, Cucumis melo L., под полиетилен 365 285 217 217 133 590
92. Фасул, Phaseolus vulgaris L., градински, неувивен 249 140 106 106 35 158
93. Фасул градински, увивен 252 168 127 127 37 166
94. Грах градински, Pisum sativum L. 249 167 126 126 36 160
95. Бакла, Vicia faba L. 240 156 118 118 30 132
96. Бамя, Hibiscus esculentus L. 240 156 118 118 30 132
97. Зеле главесто, Brassica oleracea, var. capitata L., предзимно 279 197 149 149 36 160
98. Зеле главесто, ранно 279 170 130 130 36 160
99. Зеле главесто, късно 279 170 130 130 36 160
100. Зеле цветно, Brassica oleracea convar. Botrytis L. 279 180 137 137 40 176
101. Зеле брюкселско, Brassica oleracea, var.gemmifera. DC. 279 186 140 140 40 176
102. Алабаш, Brassica oleracea, var. gongylodes L. 238 129 97 97 49 218
103. Салата, Lactuca sativa L. 215 105 78 78 25 112
104. Маруля, Lactuca sativa var. romana L. 215 105 78 78 25 112
105. Спанак, Spinacia oleracea L. 215 93 70 70 20 94
106. Моркови, Daucus carota L. 240 156 118 118 49 218
107. Магданоз, Petroselinum hortense Hoffm. 215 107 79 79 32 143
108. Целина, Apium graveolens L. 215 113 84 84 32 143
109. Пащърнак, Pastinaca sativa L. 215 113 84 84 32 143
110. Салатно цвекло, Beta vulgaris, subsp. rapaceae atrorubra Krass. 239 129 97 97 49 217
111. Ряпа, Raphanus sativus, var. major (L.) A. Vess. 239 129 97 97 49 217
112. Репички, Raphanus sativus, var. minor DC. 215 104 78 78 49 217
113. Лук, Allium cepa L., едногодишен предзимен 257 174 132 132 50 226
114. Лук едногодишен пролетен 257 149 112 112 50 226
115. Лук двугодишен 230 119 89 89 40 174
116. Праз, Allium porrum L. 279 170 130 130 36 160
117. Чесън, Allium sativum L. 257 140 104 104 34 148
118. Картофи, Solanum tuberosum L., ранни, поливни 381 227 181 181 50 223
119. Картофи ранни, неполивни 38 1 168 134 134 31 138
120. Картофи средноранни и късни, поливни 402 239 191 191 56 251
121. Картофи средноранни и късни, неполивни 402 192 154 154 49 217
122. Цветя едногодишни 130 113 86 86 49 221
123. Цветя многогодишни 249 209 161 161 53 232
124. Роза декоративна, Rosa hibrida L. 300 252 194 194 64 284

Чл. 3.

За видовете изпитване на един сорт от трайни култури и породи/хибриди копринена буба в един пункт в системата на Главна дирекция "Сортоизпитване" за една година се събират следните такси (лв.):


по
ред
Наименование Различимост,
хомогенност и
стабилност
Стопански
качества
Агроеколо-
гично
125. Дюля, Cydonia
oblonga Mill.,
засаждане
234 234 234
126. Дюля неплододаваща 147 147 147
127. Дюля плододаваща 252 252 252
128. Круша,
Pirus communis L.,
засаждане
187 187 187
129. Круша неплододаваща 140 140 140
130. Круша плододаваща 250 250 250
131. Ябълка,
Malus domestica Borkh.,
засаждане
187 187 187
132. Ябълка неплододаваща 140 140 140
133. Ябълка плододаваща 237 237 237
134. Вишна,
Cerasus vulgaris
Mill., засаждане
345 345 345
135. Вишна неплододаваща 226 226 226
136. Вишна плододаваща 580 580 580
137. Кайсия,
Armeniaca vulgaris L.,
засаждане
324 324 324
138. Кайсия неплододаваща 190 190 190
139. Кайсия плододаваща 348 348 348
140. Праскова,
Persica vulgaris Mill.,
засаждане
373 373 373
141. Праскова неплододаваща 225 225 225
142. Праскова плододаваща 506 506 506
143. Слива,
Prunus domestica L.,
засаждане
367 367 367
144. Слива неплододаваща 287 287 287
145. Слива плододаваща 444 444 444
146. Череша,
Cerasus avium L.,
засаждане
275 275 275
147. Череша неплододаваща 203 203 203
148. Череша плододаваща 560 560 560
149. Бадем,
Amigdalis communis L.,
засаждане
257 257 257
150. Бадем неплододаващ 161 161 161
151. Бадем плододаващ 460 460 460
152. Лешник,
Corylus avellana L.,
засаждане
206 206 206
153. Лешник неплододаващ 132 132 132
154. Лешник плододаващ 477 477 477
155. Орех, Juglans regia L.,
засаждане
429 429 429
156. Орех неплододаващ 241 241 241
157. Орех плододаващ 635 635 635
158. Малина,
Rubus idaeus L.,
засаждане
88 88 88
159. Малина неплододаваща 138 138 138
160. Малина плододаваща 124 124 124
161. Ягода,
Fragaria ananassa Duch.,
засаждане
86 86 86
162. Ягода плододаваща 98 98 98
163. Черница, Morus SP.,
засаждане
138 138 138
164. Черница неплододаваща 43 43 43
165. Черница плододаваща 141 141 141
166. Лоза, Vitis vinifera L.,
засаждане, десертна
138 138 138
167. Лоза неплододаваща,
десертна
101 101 101
168. Лоза плододаваща,
десертна
221 221 221
169. Лоза засаждане,
винена
199 199 199
170. Лоза неплододаваща,
винена
206 206 206
171. Лоза плододаваща,
винена
283 283 283
172. Буба копринена,
Bombyx mori L.
111 111 111

Чл. 4.

За изпитване на трайни култури с ограничено разпространение на един сорт в един пункт, за закрила, за стопански качества и за агроекологично изпитване се събират следните такси (лв.):


по
ред
Наименование Различимост,
хомогенност и
стабилност
За стопански
качества
Агроеколо-
гично
173. Джанка,
Prunus cerasifera Ehrh.,
Афъзка
160 214 214
174. Трънкослива,
Prunus
domestica ssp. instit.
160 214 214
175. Мушмула,
Mespilus L.
152 197 197
176. Кестен обикновен,
Castanea sativa Mill.
193 258 258
177. Райска ябълка,
Piospirus kaki
140 187 187
178. Нар, Nara punica
granatum L.
140 187 187
179. Черница на плод,
Morus sp.
134 179 179
180. Махалебка,
Prunus mahaleb L.
160 214 214
181. Дива череша,
Cerasus avium L.
160 214 214
182. Дрян, Cornus SP 140 187 187
183. Скоруша,
Sorbus domestica L.
186 248 248
184. Смокиня,
Ficus carica L.
140 187 187
185. Дафиново дърво,
Dafinlaurus nobilis L.
74 99 99
186. Маслина,
Olea europea L.
160 214 214
187. Шипка, Roza sp. 140 187 187
188. Хмел,
Hamulus lupulus L.
186 248 248
189. Облепиха,
Hippophae
rhamnoides L.
74 99 99
190. Калина,
Sorbus aucoparia L.
152 197 197
191. Арония,
Aronia melanocarpa
102 136 136
192. Актинидия,
Aktinidia chinensis L.
140 187 187
193. Къпина, Rubus
mearocarpos Benth.
102 136 136
194. Касис,
Ribes nigrum L.
102 136 136
195. Червено френско грозде,
Ribes rubrum L.
102 136 136
196. Бодливо немско грозде,
Grosularia reclinata var.
vulgare
102 136 136
197. Боровинка,
Oxiycoccus
quadripetalus Gilib.
102 136 136
198. Корков дъб,
Quercus suber L.
102 136 136
199. Топола,
Popolus Leuce
102 136 136
200. Японски кестен,
Castanea erenata Sieb.
102 136 136
201. Китайски кестен,
Castanea
mollissima Bl.
102 136 136
202. Смърч,
Picea abies (L.) Karst.
102 136 136
203. Туя, Thuia
occidentalis
102 136 136
204. Кедър, Cedrus
deodаra
102 136 136

Чл. 5.

За фитопатологична оценка на един сорт за една година се събират следните такси:

Наименование на изпитването/вид на културата Лв.
А. Полско отчитане:
1. Устойчивост на факултативно и облигатно паразитни гъби 160
2. Устойчивост на фитопатогенни бактерии 170
3. Устойчивост към вируси 194
Б. На инфекционен фон (наблюдение на един патоген):
1. Зърнено-житни култури 30
2. Царевица 30
3. Полски фасул 35
4. Леща 35
5. Соя 20
6. Захарно цвекло 20
7. Кръмно цвекло 20
8. Слънчоглед 40
9. Рапица 30
10. Тютюн 20
11. Домати 20
12. Други зеленчукови култури 40

Чл. 6.

За лабораторни анализи на една проба за оценка на сортове културни растения и на породи/хибриди копринена буба се събират следните такси:

Наименование на анализа Лв.
А. Зърно
1. Регистриране и подготовка на пробата 3,50
2. Влага 8,50
3. Маса на 1000 зърна 3,00
4. Хектолитрова маса 1,70
5. Степен на смилане 3,80
6. Обща стъкловидност 3,70
7. Съдържание на суров протеин 19,90
8. Седиментационно число 15,60
9. Количество и качество на глутена 12,80
10. Съдържание на скорбяла 14,30
11. Съдържание на сурови мазнини 28,30
12. Пробно смилане 26,80
13. Влага на брашното 6,50
14. Валориграфия 19,40
15. Пробно изпичане на хляб по БДС 12,90
16. Пробно изпичане на хляб по РМ 15,80
17. Варимост на ориз 9,30
18. Варимост на фасул 7,90
19. Варимост на леща 7,80
20. Технологичен анализ на твърда пшеница 75,00
21. Алвеографски анализ на брашно от твърда пшеница 65,00
22. Електрофоретичен анализ на глиедини от твърда пшеница 250,00
23. Електрофореза 102,00
Б. Сухи треви
1. Влага 11,80
2. Съдържание на суров протеин 22,40
3. Съдържание на сурови влакна 39,30
В. Зеленчуци и плодове
1. Сухо вещество 10,00
2. Съдържание на общи захари 22,40
3. Съдържание на редуциращи захари 20,50
4. Съдържание на сурови влакнини 36,50
5. Съдържание на скорбяла 13,80
6. Съдържание на суров протеин 19,40
7. Общо съдържание на киселини 3,60
8. Съдържание на витамин С 10,20
Г. Бубено семе
1. Здравно състояние 4,00
2. Чистота и люпимост 4,20

Чл. 7.

За лабораторни анализи на отделни видове култури за един сорт се събират следните такси:

Култура Вид на анализа Лв.
1. Влакнодаен лен Техническа дължина на влакното, дебелина на влакното, здравина на ликото, рандеман на ликото 60
2. Маслодаен лен Определяне на маслено-киселинен състав, съдържание на масло, суров протеин 80
3. Коноп Техническа дължина на влакното, дебелина на влакното, здравина на ликото, рандеман на ликото........... 60
4. Памук Омаганяване............... 11
Технологични качества: линейна плътност, микромерна стойност, модална дължина, щапелна дължина, равномерност на влакното, здравина на снопче, коефициент на зрелост, процент на зрелост 60
5. Ечемик двуреден пивоварен Влага, водочувствителност, общ белтък, време на озахаряване, екстрактно съдържание фин шрот, екстрактна разлика, вискозитет на л.п.м., цвят на л.п.м., разтворим азот.................... 180
6. Маслодайна рапица Определяне на маслено-киселинен състав, глюкозинолати, газхроматография............ 200
7. Захарно цвекло Добив на кореноплоди, биологична захар и технологична захар, захарно съдържание, разтворима пепел, рандеман по пепел, бяла захар по пепел, калий, натрий, азот, чистота на сока, рандеман............. 27,50
8. Тютюн Химико-технологична оценка: влагосъдържание, брой листа в кг. Сух тютюн, запълваща способност и условен цигарен рандеман, експертна оценка, никотин, захар, общ азот, направа на цигари, пропушване на една проба............ 217
9. Царевица, при заявка Съдържание на суров протеин
Съдържание на лизин
12
16
10. Слънчоглед, при заявка Определяне на маслено-киселинен състав 30
Съдържание на суров протеин 19,90
11. Зърнено-житни култури (зимни форми) и др. зимуващи видове Студоустойчивост 8

Чл. 8.

Лабораторните анализи на етерично-маслени култури се заплащат по договаряне.

Чл. 9.

При сортоизпитване се събират следните такси, свързани с процедурите:

Наименование на процедурата Лв.
1. Вписване на заявка в регистрационната книга на ГД "Сортоизпитване" 27
2. Внасяне на необходими допълнителни промени в описанието по искане на възложителя или на ГД "Сортоизпитване" 71
3. Продължаване на срока за отговор по искане на възложителя:
а) за първо продължение 40
б) за второ продължение 71
4. Удължаване на експертизата по искане на възложителя - за всяка година 27
5. Искане за вписване на промяна в наименованието 36
6. Вписване в сортовата листа-за всяка година 27
7. Заявяване за изпитване на стопански качества на сортове растения и породи копринена буба 27
8. Продължаване на срока за изпитване поради екстремни метеорологични условия или по вина на възложителя:
a) за закрила 80
б) за стопански качества 80
9. Допълнителна експертиза за трансформация на авторско право в сертификат 80
10. Искане за предоставяне на принудителна лицензия 178
11. Разглеждане на жалба срещу решение за предоставяне и за отказ на принудителна лицензия 89
12. Допълнителна експертиза на наименованието и описанието на сорта и на техническия въпросник към заявката 53
13. Публикуване на доклад за разглеждане от експертна комисия 89
14. Искане за прехвърляне или промяна на авторство 53
15. Разглеждане на жалба срещу решение на експертна комисия за отхвърляне или отлагане 89

Чл. 10.

При сортоизпитване по чл.3 и чл.38, ал. 13 от закона се заплащат определените в тарифата такси.

Чл. 11.

Възнагражденията за сортоизпитване на култури и за лабораторни анализи, които не са посочени в тарифата, се определят от директора на ИАСАС след договаряне с възложителя.

Чл. 12.

За сортоизпитване, извършено от регистриран сортоизпитател по чл.38, ал. 3 от закона в регистриран частен пункт за сортоизпитване, ИАСАС изплаща 80 на сто от съответната такса.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив