Топлофикации искат двойно поскъпване на парното

05.05.2023 | 16:05
по статията работи: econ.bg
Проверка показва, че в подадените документи до КЕВР "Топлофикация София" ще остави цената почти без промяна от 1 юли тази година от 137,55 лева за мегаватчас без ДДС. В момента цената е 137,06 лева за МВтч
Топлофикации искат двойно поскъпване на парното
Снимка: под лиценза на creative commons

Някои от топлофикациите в страната са поискали двойно поскъпване на парното, стана ясно на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). 

"Понижаването на цената на природния газ в Европа и България ще даде възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да вземе решение за по-ниски крайни цени за топлофикациите за регулирания пазар", коментира зам.-председателят на форума Антон Иванов.

Проверка показва, че в подадените документи до КЕВР "Топлофикация София" ще остави цената почти без промяна от 1 юли тази година от 137,55 лева за мегаватчас (МВтч) без ДДС. В момента цената е 137,06 лева за МВтч. "Топлофикация Плевен" обаче иска повишение от 96,88 лв. на 215,03 лв. за мегаватчас. Бургаското топлофикационно дружество предлага поскъпване от 94,93 лв. на 199,36 лв./МВтч, а топлофикацията във Враца - от 113,15 лв. за мегаватчас цената да стане 257,70 лв.

Миналата година, няколко месеца след началото на енергийната криза в Европа и България, както и на фона на неяснотата на доставките на природен газ, КЕВР прие средно увеличение на цените на топлинната енергия за бита с 29,73% в страната, като дружествата поискаха много по-голямо поскъпване. За настоящия регулаторен период, който приключва в края на юни, цената за битовите потребители на "Топлофикация София" беше повишена с близо 40 на сто. Най-малко беше увеличението в Плевен и в Бургас - с по 11%. 

КЕВР се аргументира, че основните причини за увеличението са многократно нарасналите разходи на топлофикационните дружества за закупуване на природен газ и въглеродни емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна посочените два компонента представляват средно 80% от техните разходи за производство на топлинна енергия.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви наскоро пред журналисти, че регулаторът няма да допусне рязка промяна на цените на електроенергията и на топлинната енергия от 1 юли. Преди това Иванов заяви, че намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишаване на цената на топлинната енергия. 

"От 1 юли цената на парното ще се промени, като върху нея ще повлияе повтиняването на природния газ. Предполагам, че цената на парното  цената ще се запази, а ако има намаление, няма да е чувствително", каза пред Нова нюз Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.

При определяне на новите цени се прави прогноза за цената за следващия ценови период - от 1 юли до 1 юни. 2024 г. 

"Най-нормалното е тенденцията за цената на газа да се запази в годишен аспект, а през зимата да има повишение, след това намаляване", обясни той.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...