Турската лира продължава свободното си падане

02.12.2021 | 14:05
по статията работи: econ.bg
Турската лира се понижи с над 1% спрямо долара в началото на днешната търговия, след като президентът на страната Реджеп Ердоган назначи снощи Нуредин Небати за финансов министър
Турската лира продължава свободното си падане
Снимка: под лиценза на creative commons

Турската лира се понижи с над 1% спрямо долара в началото на днешната търговия, след като президентът на страната Реджеп Ердоган назначи снощи Нуредин Небати за финансов министър (бивш заместник-финансов министър). В същото време вниманието на участниците на турските финансови пазари е фокусирано и върху разговорите на централната банка на страната с инвеститори, които ще се проведат в четвъртък.

Нуредин Небати беше назначен след оставката на Лутфи Елван, последният висш турски служител в правителството, който се придържаше към стандартната (общоприетата) политика.

През сутрешната днешна търговия турската валута поевтинява с над 1% към 13,50 лири за един щатски долара. От началото на годината насам турската валута се обезцени с над 50 на сто заради твърдо отстояваната позиция на на Ердоган за понижаване на лихвите въпреки девалвацията на местната валута и растящата инфлация.

В сряда Турската централна банка проведен интервенция на валутния пазар, при която лирата поскъпна само за кратко към 12,45 нивото, след като по-рано през деня се обезцени до ново рекордно дъно от близо 14 лири за долара (около 13,91).

Очаква се днес управителят на централната банка Сахап Кавчиоглу да проведе разговор с местни и чуждестранни инвеститори, като вниманието на инвеститорите логично е бъде насочено към агресивното намаляване на основния лихвен процент на банката с 400 базисни пункта от септември насам и перспективата за по-нататъшно понижаване този месец, въпреки че годишната инфлация в Турция достигна близо 20%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...