УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА

Приет с ПМС № 140 от 04.06.2009 г.
Обн. ДВ. бр.44 от 12 Юни 2009г., изм. ДВ. бр.69 от 28 Август 2009г., изм. ДВ. бр.25 от 30 Март 2010г., отм. ДВ. бр.27 от 9 Април 2010г.
Отменен с § 1, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 54 от 1 април 2010 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на отбраната и за определяне на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната - ДВ, бр. 27 от 9 април 2010 г., в сила от 25.05.2010 г.

 

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С правилника се определят организацията, редът на дейност, функциите и числеността на персонала на централната администрация на Министерството на отбраната.

 

Чл. 2. (1) Министерството на отбраната е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София, ул. Дякон Игнатий 3.

(2) Централната администрация на Министерството на отбраната е организирана в административни звена, които подпомагат министъра на отбраната и началника на отбраната при осъществяване на правомощията им, осигуряват технически дейността им и извършват дейности по административното обслужване на физическите и юридическите лица.

 

Глава втора.
ПРАВОМОЩИЯ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА

Раздел I.
Общи положения

Чл. 3. (1) Министърът на отбраната, наричан по-нататък "министъра", ръководи и отговаря за провеждането на държавната политика в областта на отбраната на страната.

(2) Министърът ръководи и представлява Министерството на отбраната.

 

Чл. 4. (1) При изпълнението на правомощията си и при изготвянето на проекти на нормативни и административни актове министърът се подпомага от началника на отбраната и от заместник-министри.

(2) Министърът делегира със заповед правомощия на заместник-министрите и определя техните функции.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) Функциите и правомощията на министъра в негово отсъствие от страната, при невъзможност да ги изпълнява в цялост или частично или когато ползва законоустановен отпуск, се изпълняват от определен с негова писмена заповед заместник-министър за всеки конкретен случай.

 

Раздел II.
Правомощия на министъра на отбраната

Чл. 5. Министърът на отбраната ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика в областта на отбраната на страната, като осъществява правомощията си по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ) и по други закони.

 

Раздел III.
Началник на отбраната

Чл. 6. (1) Началникът на отбраната ръководи Българската армия и отговаря пред министъра на отбраната за състоянието и готовността й за изпълнение на поставените задачи, както и за подготовката и предоставянето на военни оценки и препоръки за вземане на военно-политически решения в областта на отбраната и по използването на въоръжените сили.

(2) Началникът на отбраната ръководи разработването на стратегическите и оперативните планове на въоръжените сили.

(3) При осъществяване на функциите си по командването и по осигуряването на военна експертиза началникът на отбраната се подпомага от заместник-началника на отбраната, главния сержант на Българската армия, Щаба на отбраната, от специализираната и общата администрация на министерството.

(4) При осъществяване на функциите си по ръководство на военното разузнаване в Българската армия началникът на отбраната се подпомага от обособена структура от служба "Военна информация".

 

Раздел IV.
Политически кабинет

Чл. 7. (1) Политическият кабинет подпомага министъра при формулирането, разработването и изпълнението на конкретни решения за провеждане на правителствената политика в областта на отбраната и при осъществяването на гражданския контрол върху въоръжените сили.

(2) Политическият кабинет включва заместник-министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар и директора на дирекция "Връзки с обществеността".

(3) Работата на кабинета се подпомага от съветници, експерти и технически сътрудници.

 

Чл. 8. Началникът на кабинета:

1. организира работата на политическия кабинет, участва в заседанията, организирани от началника на кабинета на министър-председателя, и информира министъра и политическия кабинет за взетите решения;

2. подготвя програмата на министъра и координира изпълнението й;

3. организира подготовката и следи за изпълнението на работната програма на министерството и обобщава предложенията на членовете на кабинета за нейното допълване и актуализиране;

4. информира министъра за хода на ежедневната работа в министерството, преглежда и насочва по компетентност текущата кореспонденция, която получава, и осъществява контрол по сроковете за изпълнение на възложените от министъра задачи;

5. осъществява връзките на министъра с другите членове на Министерския съвет, с представители на държавните органи и с органите на местното самоуправление, с политически и обществени организации и с граждани;

6. координира работата на съветниците, експертите и техническите сътрудници към политическия кабинет;

7. организира работата на Съвета по отбрана.

 

Чл. 9. (1) Парламентарният секретар:

1. осъществява връзките на министъра с Народното събрание, с парламентарните групи, с постоянните и временните комисии на Народното събрание и с политическите партии;

2. при покана присъства на заседанията на комисиите на Народното събрание и координира присъствието на други длъжностни лица от министерството;

3. информира министъра и политическия кабинет за всички предложения във връзка със законопроекти, отнасящи се до дейностите в областта на отбраната;

4. координира и контролира подготовката на отговорите на актуални въпроси и питания на депутати;

5. информира министъра и политическия кабинет за дебатите по законопроектите по т. 3, обсъжданите въпроси и решенията на комисиите на Народното събрание, отнасящи се до дейностите в областта на отбраната;

6. поддържа актуална информация за състоянието на законопроектите по т. 3, одобрени от Министерския съвет по предложение на министъра и внесени в Народното събрание;

7. участва в заседанията на парламентарните секретари на министерствата и информира началника на политическия кабинет за взетите решения;

8. участва в изготвянето на проекта на законодателна програма на министерството.

(2) Парламентарният секретар координира работата си с парламентарния секретар на Министерския съвет.

 

Глава трета.
СТРУКТУРА, ФУНКЦИИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) Централната администрация е структурирана в една главна дирекция, 14 дирекции, Инспекторат, служба "Сигурност на информацията", инспекция "Контрол по въоръженията" и звено "Финансов контрол и материални проверки".

(2) Общата численост на персонала в административните звена от централната администрация е посочена в приложението.

 

Чл. 11. Министърът на отбраната утвърждава длъжностното разписание на длъжностите в централната администрация по предложение на ръководителите на административните звена, а за административните звена от Щаба на отбраната - по предложение на началника на отбраната.

 

Чл. 12. Централната администрация подпомага и осигурява министъра при подготовката, организацията, изпълнението и контрола на решенията и актовете, свързани с осъществяването на правомощията на министъра.

 

Раздел II.
Инспекторат

Чл. 13. (1) Инспекторатът на министерството осигурява изпълнението на контролните функции на министъра при провеждането на държавната политика в областта на отбраната.

(2) Инспекторатът извършва контролни и други проверки по указание на министъра в структурите на министерството по чл. 77, ал. 2 ЗОВСРБ по отношение на:

1. спазването на нормативните актове и заповедите на министъра;

2. управлението на човешките ресурси;

3. спазването на правата на човека;

4. опазването на околната среда.

(3) Инспекторатът извършва проверки на бойната подготовка, отбранително-мобилизационната подготовка, войсковия ред и дисциплината и на оперативните способности на формированията от Българската армия.

(4) Инспекторатът извършва проверки по предложенията, сигналите и жалбите, подадени от физически или юридически лица до министъра, докладва резултатите от извършените проверки, като предлага решение на министъра, и уведомява подателите за взетите решения и предприетите мерки.

(5) Инспекторатът осъществява съдействие и контрол по привеждане в изпълнение на препоръките и предложенията на омбудсмана на Република България.

(6) Инспекторатът е на пряко подчинение на министъра и се ръководи от главен инспектор.

(7) Организацията на дейността, видовете проверки, както и условията и редът за извършването им се определят с акт на министъра.

 

Раздел III.
Служба "Сигурност на информацията"

Чл. 14. (1) Служба "Сигурност на информацията" се ръководи от служител по сигурността на информацията и е на пряко подчинение на министъра.

(2) Служба "Сигурност на информацията" отговаря непосредствено за защита на класифицираната информация в централната администрация.

(3) Служба "Сигурност на информацията" осъществява дейностите по защитата на класифицираната информация в министерството, като:

1. определя и разработва общите изисквания, правила и основни регламентиращи документи в областта на документалната, персоналната, физическата, индустриалната, криптографската сигурност на информацията и сигурността в автоматизирани информационни системи (АИС) и мрежи;

2. организира разкриването и закриването на регистратури за национална и чуждестранна класифицирана информация;

3. организира и контролира прилагането на изискванията и мерките за видовете сигурност на класифицираната информация;

4. разработва изискванията и правилата за въвеждането в експлоатация на криптографски мрежи при сложни условия;

5. получава, съхранява, разпределя и води отчета на национални криптографски средства и материали за въоръжените сили и тези на НАТО за Република България;

6. разработва политиката и организира издаването, одобряването и прилагането на цифрови сертификати;

7. организира процеса по наблюдение и контрол на АИС и мрежи, анализира уязвимостите за сигурността и предприемането на необходимите мерки за предотвратяването на компютърни инциденти и ликвидирането на последиците от тях;

8. организира разработването на документи, свързани със скритото управление на войските за мирно и военно време;

9. организира и извършва обучение на служителите с функционални задължения в областта на защитата на класифицираната информация;

10. осъществява взаимодействие с национални органи, служби или организации, както и със сродни служби и органи на други държави или международни организации по въпроси, свързани със защитата на класифицираната информация;

11. осъществява методическо ръководство на служителите по сигурността на информацията в структурите на министерството по чл. 77, ал. 2, т. 2, 3 и 5 ЗОВСРБ.

 

Раздел IV.
Дирекция "Вътрешен одит"

Чл. 15. (1) Дирекция "Вътрешен одит" е на пряко подчинение на министъра и осъществява вътрешен одит по Закона за вътрешния одит в публичния сектор (ЗВОПС).

(2) Дирекция "Вътрешен одит" осъществява дейността по вътрешен одит на всички структури, програми, дейности и процеси в министерството, включително на разпоредителите със средства на Европейския съюз и по други програми и на разпоредителите с бюджетни кредити от по-ниска степен към министъра, които нямат изградени звена за вътрешен одит, в съответствие с чл. 13 ЗВОПС.

(3) Директорът на дирекция "Вътрешен одит" докладва директно на министъра.

(4) Дирекция "Вътрешен одит":

1. планира, извършва и докладва дейността по вътрешен одит в съответствие с изискванията на ЗВОПС, стандартите за вътрешен одит, Етичния кодекс на вътрешните одитори, статута на вътрешния одит и утвърдената от министъра на финансите методология за вътрешен одит в публичния сектор;

2. изготвя на базата на оценка на риска тригодишен стратегически план и годишен план за дейността си, които се утвърждават от министъра;

3. изготвя одитен план за всеки одитен ангажимент, който съдържа обхват, цели, времетраене и разпределение на ресурсите за изпълнение на ангажимента, одитния подход и техники, вида и обема на проверките;

4. дава на министъра независима и обективна оценка за състоянието на одитираните системи за финансово управление и контрол;

5. оценява процесите за идентифициране, оценяване и управление на риска, въведени от министъра;

6. проверява и оценява: съответствието на дейностите със законодателството, вътрешните актове и договори; надеждността и всеобхватността на финансовата и оперативната информация; създадената организация по опазване на активите и информацията; ефективността, ефикасността и икономичността на дейностите; изпълнението на задачите, договорите, поетите ангажименти и постигането на целите;

7. при възлагане от министъра дава съвети, мнение и обучава с цел подобряване процесите на управление на риска и контрола;

8. докладва и обсъжда с министъра и с ръководителите на структурите, чиято дейност е одитирана, резултатите от всеки извършен одитен ангажимент и представя одитен доклад;

9. дава препоръки в одитните доклади за подобряване на адекватността и ефективността на системите за финансово управление и контрол, подпомага министъра при изготвянето на план за действие и извършва проверки за проследяване изпълнението на препоръките;

10. изготвя и представя на министъра годишен доклад за дейността по вътрешен одит в съответствие с чл. 40 ЗВОПС;

11. осигурява повишаването на професионалната квалификация на вътрешните одитори и осъществява контакти с другите звена за вътрешен одит от организациите от публичния сектор с цел обмяна на добри практики.

 

Раздел V.
Инспекция "Контрол на въоръженията"

Чл. 16. (1) Инспекция "Контрол на въоръженията" е на пряко подчинение на министъра и осигурява цялостното практическо изпълнение на задълженията и реализирането на правата на Република България по международните договори и споразуменията в областта на контрола на въоръженията (КВ) и мерките за укрепване на доверието и сигурността (МУДС) в Европа.

(2) Инспекция "Контрол на въоръженията":

1. участва в работата на структурите на НАТО по планиране, координиране и провеждане на дейности по КВ и МУДС в Европа, във форуми на ОССЕ и в други международни форуми на многостранна или двустранна основа по въпроси на изпълнението на договорите и споразуменията в областта на КВ и МУДС в Европа;

2. планира, организира, осигурява и осъществява цялостната инспекционна дейност на територията на Република България и на чужда територия, задължителна по силата на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), документите по МУДС, Договора за установяване на режима "Открито небе", Конвенцията за забрана на химическото оръжие (КЗХО) и Дейтънското споразумение;

3. разработва становища, позиции и предложения на министерството по въпроси на контрола на въоръженията, МУДС и Кодекса на поведение на държавите в областта на политико-военните аспекти на сигурността, необходими при провеждане на преговори, международни форуми, работни срещи и други;

4. събира, систематизира, анализира и води на отчет цялата постъпваща в министерството информация по изпълнението на задълженията и реализиране правата на Република България и обобщава информацията за министерството, подлежаща на предоставяне на останалите държави участнички в съответствие с договорите и споразуменията в областта на КВ и МУДС в Европа;

5. подпомага и контролира подготовката на обектите за контрол в министерството за приемане на инспекции и посещения за оценка по ДОВСЕ и Виенския документ - 1999 г.;

6. осигурява и провежда подготовка и обучение на военните инспектори, офицерите от групите за съпровождане на чуждестранните инспектори, наблюдателите на военна дейност и определения личен състав за осигуряване изпълнението на наблюдателните полети, обработката и анализа на информационните носители.

 

Раздел VI.
Звено "Финансов контрол и материални проверки"

Чл. 17. Звено "Финансов контрол и материални проверки":

1. осигурява извършването на предварителен контрол по законосъобразност по чл. 13, ал. 3, т. 5 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, на всички документи и действия, свързани с финансовата дейност в централната администрация на министерството;

2. извършва предварителен контрол за законосъобразност при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки по Закона за обществените поръчки, касаещи доставки на стоки и услуги по изпълнението на Единния финансов план за материално-техническо снабдяване (МТС) на министерството и строителство и строителни услуги по Единния поименен списък за строителство и строителни услуги на министерството;

3. извършва материални проверки на материалноотговорните лица в структурите на министерството по отношение на събирането, съхраняването, разходването и отчитането на материалните активи на министерството съгласно чл. 31 от Закона за държавната финансова инспекция;

4. документира резултатите от извършените проверки, като изготвя доклади и актове за начет.

 

Раздел VII.
Главен секретар

Чл. 18. (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.)

 

Раздел VIII.
Обща администрация

Чл. 19. (1) Общата администрация подпомага осъществяването на правомощията на министъра и на началника на отбраната, създава условия за осъществяване дейността на специализираната администрация и на Щаба на отбраната и извършва техническите дейности по административното обслужване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) Общата администрация е организирана в 4 дирекции:

1. дирекция "Административно и информационно обслужване";

2. дирекция "Връзки с обществеността";

3. дирекция "Комендантство";

4. (нова - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) дирекция "Финанси".

 

Чл. 20. Дирекция "Административно и информационно обслужване":

1. организира подготовката на ежедневния доклад на министъра и на началника на отбраната;

2. организира и осъществява деловодната и архивната дейност на централната администрация;

3. организира изготвянето на становища на министерството по проекти на нормативни актове и осигурява технически изпращането на материалите за заседания на Министерския съвет;

4. организира информационното и библиотечното обслужване на централната админис-трация;

5. отговаря за проектирането, разработването и техническата поддръжка на интернет страницата на министерството и за техническата поддръжка на интернет страниците на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра с изключение на Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната";

6. планира, организира и осигурява в материално-техническо отношение автоматизираната обработка на информацията в централната администрация;

7. осигурява интегрирането на информационните системи на централната администрация с информационните системи на другите звена от държавната администрация;

8. осъществява административно-техническото и документално-информационното обслужване на министъра, началника на отбраната, политическия кабинет, заместник-началника на отбраната и на главния сержант на Българската армия;

9. подготвя и осигурява провеждането на заседанията на Съвета по отбрана към министъра;

10. подготвя и осигурява провеждането на оперативни съвещания и други мероприятия под ръководството на началника на отбраната и заместник-началника на отбраната.

 

Чл. 21. Дирекция "Връзки с обществеността":

1. подпомага министъра и началника на отбраната при осъществяване на дългосрочната медийна политика на министерството, като планира, координира и ръководи всички дейности по връзките с обществеността;

2. организира подготовката и провеждането на информационни кампании и ежедневни мероприятия по приоритетите на политиката в областта на отбраната, като осигурява прозрачност, своевременност и обективност;

3. организира публичните изяви на министъра, началника на отбраната и на заместник-министрите;

4. изготвя ежедневни информационни бюлетини;

5. поддържа актуализирането и публикуването на информация на интернет страницата на министерството;

6. осъществява протоколно-представителната дейност в министерството, като осигурява подготовката и провеждането на празници и церемонии;

7. осигурява официалната кореспонденция на министъра, началника на отбраната и членовете на политическия кабинет и съставя и координира общата програма при посещенията им у нас и в чужбина.

 

Чл. 22. Дирекция "Комендантство":

1. осигурява стопанисването и управлението на недвижимите имоти и движимите вещи, предоставени за административни нужди на централната администрация;

2. организира и контролира ремонта и поддръжката на сградния фонд, машините, съоръженията и оборудването на централната администрация;

3. организира и извършва годишни инвентаризации на движимите вещи, предоставени на централната администрация в установените срокове;

4. (отм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.)

5. осигурява хигиената в сградите, предоставени за ползване от централната администрация;

6. осигурява противопожарната безопасност в сградите, предоставени за ползване от централната администрация;

7. организира транспортното осигуряване на централната администрация;

8. осигурява дейността на централната администрация във военно време.

 

Чл. 22а. (Нов - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) Дирекция "Финанси":

1. реализира функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджетни кредити по изпълнението на бюджета и извършване на плащанията и администратор на бюджетните приходи съгласно Закона за устройството на държавния бюджет;

2. организира и осъществява разходването на финансовите ресурси по бюджета на министерството в съответствие с приоритетите на провежданата отбранителна политика;

3. извършва банковите разплащания на разпоредителите с бюджетни кредити на министерството, включени в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА);

4. консолидира финансово-счетоводната информация на министерството за нуждите на управлението на финансовите ресурси и осигурява финансово-счетоводното обслужване на централната администрация;

5. извършва всички разплащания с контрагентите по централизираното материално-техническо осигуряване, строителство и строителни услуги в министерството;

6. организира дейностите по формиране на счетоводната политика, прилагане на данъчното законодателство, финансово-счетоводната отчетност, изплащането на възнагражденията, общественото и здравното осигуряване;

7. контролира дейността по извършването на годишни инвентаризации на имуществото на министерството;

8. организира дейностите по управление и разпореждане, включително чрез стоковите борси или чрез комисионер, с излишните за министерството движими вещи по реда на Закона за държавната собственост и подзаконовите актове по прилагането му и изготвянето на първичните счетоводни документи в съответствие със Закона за счетоводството;

9. ръководи методически финансовите органи в министерството.

 

Раздел IX.
Специализирана администрация

Чл. 23. (1) Специализираната администрация е организирана в една главна дирекция и 5 дирекции.

(2) Специализираната администрация подпомага и осигурява осъществяването на правомощията на министъра, началника на отбраната и на заместник-министрите в рамките на делегираните им правомощия и определените им функции.

 

Чл. 24. (1) Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" подпомага министъра при формиране и реализиране на политиката по управление на военната инфраструктура на министерството и на инвестициите, като:

1. осъществява дейността по отчетността и регистрацията на имотите - държавна собственост, като поддържа Регистър на имотите, съставя актове за публична държавна собственост за имоти, свързани с класифицирана информация, представляваща държавна тайна, или със сигурността и отбраната на страната, и води регистър за тях, както и създава и поддържа специализирани карти;

2. ръководи и координира дейностите по придобиване и управление на недвижимите имоти - публична държавна собственост;

3. координира и организира процеса по преобразуване на собствеността и извършва дейностите по разпореждане с недвижимите имоти;

4. реализира политиката за инвестиции в строителството и модернизацията на военната инфраструктура;

5. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) координира капиталовите инвестиции за военната инфраструктура и предлага включването на обекти в Единния поименен списък за строителство и строителни услуги;

6. оценява съответствието на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите; координира реализацията на договорите в строителния процес; подпомага министъра при разрешаване ползването на строежите;

7. организира и осъществява дейностите по възлагане на обществени поръчки, международни търгове за строителство и строителни услуги и концесии за строителство;

8. ръководи и организира дейностите по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

(2) Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" има териториални звена в София, Пловдив, Хасково, Сливен, Варна и Плевен.

 

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.) Дирекция "Правно-нормативна дейност" осигурява в правно отношение законосъобразното изпълнение на правомощията на министъра, началника на отбраната, заместник-министрите и постоянния секретар на отбраната, като:

1. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.) подпомага разработването на проекти на нормативни актове на министъра, съгласува и/или изготвя становища за законосъобразност на проектите на актове на министъра, началника на отбраната, заместник-министрите и постоянния секретар на отбраната;

2. изготвя или дава становища по законосъобразност на проекти на актове на Народното събрание и на Министерския съвет;

3. изготвя становища по правни въпроси във връзка с дейността и функциите на министерството;

4. организира и осъществява процесуалното представителство на министерството;

5. ръководи методически юрисконсултите от министерството;

6. осигурява в правно отношение дейността по възлагане на обществени поръчки с възложител министърът и по предоставянето на концесии;

7. осигурява в правно отношение дейността по управление и разпореждане с недвижими имоти в управление на министерството;

8. участва в преговори и изготвя проекти на международни договори и дава становища по прилагането на международното право в областта на отбраната;

9. осигурява в правно отношение участието на министерството в дейността на международни организации и инициативи по въпроси, свързани с отбраната и сигурността;

10. организира изпълнението на правомощията на министъра в качеството му на едноличен собственик на капитала в търговските дружества с държавно участие.

 

Чл. 26. Дирекция "Политика за сигурност и отбрана":

1. подпомага министъра в процеса на формиране, провеждане и контрола по изпълнението на политиката за националната и колективната сигурност и отбрана;

2. извършва периодични прегледи и оценка на съответствието на стратегическите документи, свързани с политиката за сигурност и отбрана, с действащата нормативна уредба;

3. координира провеждането на прегледи на отбраната и на въоръжените сили и формулира политиката за тяхното развитие;

4. (доп. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) изготвя Указания по отбранителна политика, Указания за планиране използването на въоръжените сили и Годишен доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили;

5. (отм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.)

6. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) организира определянето на целите на дългосрочното планиране;

7. организира осъществяването на двустранното, многостранното и регионалното сътрудничество в областта на отбраната;

8. координира използването на системата за управление на страната и въоръжените сили за работа във военно време в частта й за министерствата, държавните агенции, областните и общинските администрации и други граждански структури.

9. (отм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.)

10. (отм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.)

11. (отм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.)

 

Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет":

1. реализира функциите на министъра като първостепенен разпоредител с бюджетни кредити по управлението на процесите на планиране, програмиране и годишното планиране на разходите за отбрана;

2. ръководи методически планиращите органи в министерството;

3. разработва указания за отбранително планиране, координира процеса на дългосрочното планиране на отбраната и контролира осъществяването на трансформацията на отбранителните способности на въоръжените сили;

4. организира подготовката и поддържането на държавен военновременен план, неговото ресурсно осигуряване и контрол, изготвя проект на военновременен бюджет на министерството и участва в изготвянето на проект на военновременен бюджет на страната;

5. планира и координира дейностите на структурите от министерството по чл. 77, ал. 2 от ЗОВСРБ по защита при бедствия, опасност от терористичен акт и във военно време;

6. планира и организира отбранително-мобилизационната подготовка на министерството и на страната;

7. разработва средносрочни бюджетни прогнози, проектобюджет и бюджет на министерството в съответствие с националното законодателство;

8. изготвя Единен финансов план за материално-техническо снабдяване на министерството и Единен поименен списък за строителство и строителни услуги;

9. координира, коригира и утвърждава разходите и плащанията, контролира лимитите за разход и съгласува финансовите параметри на решения за откриване на процедури и проекти на договори за реализиране на плановете за материално-техническо осигуряване, строителство и строителни услуги;

10. участва със свои представители в комисии за провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки с възложител министърът;

11. провежда годишен програмен преглед и обобщава разработването на отбранителните програми за Програмния съвет;

12. организира и прилага Интегрираната система за управление на ресурсите за отбрана в министерството;

13. съгласува националния принос към отбранителните способности на НАТО и ЕС с отбранителните програми в министерството по отношение на финансовата макрорамка в средносрочен и дългосрочен период;

14. разработва методология за остойностяване на отбранителните разходи в министерството.

 

Чл. 28. Дирекция "Управление на човешките ресурси":

1. подпомага министъра при формиране и осъществяване на кадровата политика в министерството;

2. подпомага министъра при осъществяване на дейностите по кадровото и кариерното развитие на военнослужещите от министерството;

3. организира и координира дейността по подбора, назначаването и отчета на военнослужещите и цивилните служители от министерството, работещи в национални представителства, щабове и органи на международни организации;

4. подпомага министъра при осъществяване на общото ръководство и контрол по прилагане на държавната политика и държавните стандарти за образование, обучение и квалификация във военните академии и във висшите военни училища;

5. предлага на министъра насоките за организиране и контрол на дейността по провеждане на обучението на кадри от министерството във военни и граждански академии и училища в чужбина;

6. координира дейността по безопасни и здравословни условия на труд на работните места в министерството и осъществява контрол по спазването й;

7. организира изграждането и развитието на автоматизираната система за управление на човешките ресурси и води отчета на личния състав на министерството с изключение на личния състав на структурите по чл. 77, ал. 2, т. 4 ЗОВСРБ;

8. администрира възникването, изменянето и прекратяването на трудовите и служебните правоотношения на личния състав в централната администрация, в т.ч. планира и организира повишаването на квалификацията му;

9. разработва длъжностното разписание и поименното разписание на длъжностите и възнагражденията на личния състав в централната администрация;

10. организира изготвянето на тестове за определяне нивото на владеене на чужди езици и провеждането на изпити съгласно стандартите на НАТО.

 

Чл. 29. Дирекция "Политика по въоръженията":

1. подпомага министъра при формиране на политиката в областта на развитието на въоръжението и техниката;

2. подпомага министъра при формиране на политиката в областта на изследванията и технологиите за отбрана и координира нейната реализация;

3. координира планирането и управлението на проектите за придобиване на отбранителни продукти;

4. осъществява сътрудничеството и координира изпълнението на политиката на доставките в областта на въоръженията, изследванията и технологиите за отбрана и отбранителната индустрия в рамките на Европейския съюз и НАТО;

5. осъществява координация и контрол на дейностите по заявяване, сключване на договорите по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране;

6. координира и осъществява дейностите по международното военнотехническо сътрудничество в областта на отбранителната индустрия;

7. осъществява пазарно проучване на стоки и услуги;

8. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г.) координира придобиването на отбранителни продукти за министерството;

9. осъществява процеса по възлагане на поръчки за доставки и услуги в изпълнение на Единния финансов план за материално-техническо снабдяване на министерството;

10. извършва контрол на търговските договори и офсетните споразумения от страна на възложителя по отношение на спазването на условията за тяхното изпълнение с изключение на строителството и строителните услуги;

11. организира формирането и координира прилагането на интегриран системен подход към качеството на отбранителните продукти през целия им жизнен цикъл;

12. организира и контролира дейността по сертифициране на системите за управление и осигуряване качеството на производителите;

13. организира изграждането и поддръжката на национална кодификационна система, съвместима със системата на Организацията на Северноатлантическия договор, и организира дейностите по кодификация на материални средства за отбрана на страната;

14. организира и координира процеса по ратифицирането, разпространението и прилагането на стандартизационните споразумения на Организацията на Северноатлантическия договор и съюзните публикации и по прилагането на стандартите на Европейския съюз - на Европейската организация по стандартизация (CEN) и на Европейската агенция за отбрана (EDA);

15. подпомага министъра при формиране на политиката в областта на разработването на военни стандарти и военни технически спецификации на продукти с военно предназначение;

16. подпомага министъра при формиране политиката на министерството в областта на измерванията и метрологичния контрол и организира и контролира нейното изпълнение;

17. осъществява дейностите по защита и използване на индустриалната собственост на министерството;

18. подпомага министъра при формиране на политиката по осигуряване на авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства;

19. подпомага министъра при формиране на политиката в областта на изпитванията на отбранителни продукти и системи и организира тяхното осъществяване;

20. координира и осъществява дейностите по взаимоотношенията и взаимодействието на министерството с националната отбранителна индустрия и с научни организации, работещи в сферата на сигурността.

 

Раздел X.
Щаб на отбраната

Чл. 30. (1) Щабът на отбраната е организиран в 4 дирекции.

(2) Щабът на отбраната подпомага министъра на отбраната с военна експертиза при реализирането на държавната политика в областта на отбраната и началника на отбраната при изпълнение на командните му правомощия по отношение на Българската армия.

 

Чл. 31. Дирекция "Операции":

1. организира изграждането и поддържа система за командване и управление на въоръжените сили;

2. организира разработването на военни доктрини, устави и други документи, регламентиращи дейността на въоръжените сили;

3. подпомага началника на отбраната при поддържането на бойната готовност на въоръжените сили и изготвя предложения до министъра на отбраната за привеждането им в по-високи степени, както и за провеждането на обща или частична мобилизация;

4. участва в планирането и контрола на операциите на стратегическо ниво;

5. подпомага началника на отбраната при планирането и ръководството на стратегическото развръщане на Българската армия и преподчиняването на определените за участие в операцията формирования на Съвместното оперативно командване;

6. разработва указания по мерките за защита на силите и средствата и правилата за използване на сила;

7. организира общото ръководство на използването на способностите на Българската армия по ядрена, химическа и биологическа защита и екология и инженерното осигуряване;

8. разработва военнотехнически анализи на провежданите операции;

9. разработва националната програма за подготовка и сертифициране на щабовете и формированията от въоръжените сили;

10. анализира последствията от бедствия на територията на страната и координира дейността на военните формирования по оказване помощ на населението;

11. организира дейностите по гражданско-военно сътрудничество във въоръжените сили;

12. планира мобилизационното развръщане на формированията от въоръжените сили, използването на резерва и попълване на загубите от личен състав, ръководи военния отчет на личния състав и техника от резерва, необходими за въоръжените сили;

13. организира разработването на военна експертиза и осъществява междуведомствена координация по охраната на въздушното и морското пространство и отбраната на страната;

14. провежда операционни анализи за осигуряване процесите на управление в областта на отбраната;

15. организира, координира и планира дейностите по съвместно използване на военни съоръжения на територията на Република България в съответствие със сключените международни договори.

 

Чл. 32. Дирекция "Логистика":

1. организира разработването на концепции, доктрини и други документи, регламентиращи логистичното осигуряване на въоръжените сили;

2. участва в отбранителното и оперативното планиране на стратегическо ниво;

3. участва в планирането на бойната готовност на въоръжените сили;

4. координира организационното изграждане и модернизацията на Системата за логистично осигуряване на Българската армия;

5. координира и разработва план за снемане от употреба на отбранителни продукти на Българската армия;

6. води отчета и извършва анализ на отбранителните продукти за Българската армия;

7. управлява процеса на експлоатация на отбранителните продукти;

8. организира създаването и поддържането на запаси от материални средства за стратегическото и мобилизационното развръщане на въоръжените сили;

9. планира и координира транспортното осигуряване на стратегическото развръщане на въоръжените сили;

10. организира поддръжка на съюзнически войски на територията на Република България като страна домакин;

11. участва в планирането на медицинското осигуряване на Българската армия във взаимодействие с Военномедицинската академия;

12. определя военновременните потребности на въоръжените сили, анализира и води отчет на състоянието на осигуреността на Българската армия с основни образци въоръжение и техника и участва в системата за експортен контрол.

 

Чл. 33. Дирекция "Стратегическо планиране":

1. организира разработването на Националната военна стратегия, концепции и други документи, регламентиращи дейността на въоръжените сили;

2. участва в отбранителното планиране, като осъществява дългосрочно и средносрочно планиране на необходимите способности, организационно изграждане, развитие и използване на Българската армия;

3. организира и ръководи предварителното оперативно планиране на стратегическо ниво;

4. координира дейностите на Българската армия по интеграцията в НАТО, Европейския съюз и при участие в мероприятия по регионалното военно сътрудничество;

5. разработва военна експертиза за участие в съюзното отбранително планиране;

6. участва в цялостния процес на функциониране на Интегрираната система за управление на ресурсите за отбрана, включително разработване на финансови анекси и разчети към стратегическите планове и програми;

7. осъществява дейностите по организационно-щатното изграждане на Българската армия и на контингентите, участващи в мисии и операции извън територията на страната.

 

Чл. 34. Дирекция "Комуникационни и информационни системи":

1. планира и координира изграждането и развитието и поддръжката на комуникационно-информационната система на въоръжените сили;

2. организира и ръководи за нуждите на отбраната процеса на оперативно и технологично съвместяване и интеграция на комуникационната и информационната система на въоръжените сили с комуникационните и информационните системи на министерствата и ведомствата;

3. планира и организира изграждането на системата за командване, управление, комуникации, компютри и информация (C4I) на структурите на министерството по чл. 77, ал. 2 ЗОВСРБ;

4. планира и координира използването на комуникационните и информационните ресурси на обществените пощенски и електронни съобщителни мрежи в интерес на отбраната на страната;

5. участва в разпределянето на националния честотен спектър и управлява честотния ресурс, предоставен за нуждите на отбраната в интерес на национални, съюзнически и коалиционни сили, развърнати на територията на страната;

6. организира и ръководи процеса на оперативно и технологично съвместяване, интеграцията на комуникационно-информационните, навигационните и сензорните системи на Българската армия с комуникационните и информационните системи на НАТО и Европейския съюз;

7. планира защитата на комуникационните и информационните системи за нуждите на структурите на министерството по чл. 77, ал. 2 ЗОВСРБ;

8. формулира насоките за развитие и превъоръжаване с навигационни системи и сензори.

 

Раздел XI.
Организация на работата в централната администрация

Чл. 35. (1) Организацията на работа на министерството се осъществява по реда на правилника.

(2) Административните звена в централната администрация осъществяват функциите си по компетентност с пряк обмен на информация помежду си, а при изпълнение на задачи от смесена компетентност водещото звено обобщава окончателното становище.

(3) Министърът издава Инструкция за деловодната дейност и документооборота в централната администрация.

 

Чл. 36. Военнослужещите, държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение в централната администрация, изпълняват възложените им задачи и отговарят пред прекия си ръководител за изпълнението на работата съобразно длъжностните си характеристики.

 

Чл. 37. За образцово изпълнение на служебните си задължения военнослужещите, държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение в централната администрация, могат да бъдат награждавани при условия и по ред, определени с Правилника за прилагане на ЗОВСРБ.

 

Чл. 38. Военнослужещите, държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение в централната администрация, работещи с класифицирана информация и/или владеещи чужди езици, получават допълнителни месечни възнаграждения при условия, по ред и в размери, определени от министъра в рамките на средствата за работна заплата по бюджета за съответната година.

 

Чл. 39. По конкретни проблеми министърът със заповед може да създава съвети като консултативни звена. Дейността на съветите се обслужва от административните звена на министерството.

 

Чл. 40. (1) Непосредственото ръководство на административните звена в централната администрация се осъществява от техните ръководители, които носят отговорност за точното и срочното изпълнение на конкретните задачи при осъществяване на функциите им.

(2) Ръководителите на административни звена дават задължителни указания в рамките на своята компетентност за осигуряване изпълнението на актовете на Министерския съвет, на министъра, заместник-министрите и началника на отбраната.

 

Чл. 41. (1) Ръководителят на административно звено:

1. ръководи повереното му административно звено за изпълнение на функциите му по правилника;

2. организира работата в съответното звено, контролира и отговаря за срочното изпълнение на задачите;

3. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.) докладва на началника на отбраната, заместник-министрите на отбраната, началника на политическия кабинет и на постоянния секретар на отбраната по въпроси от тяхната компетентност;

4. участва при покана в работата на политическия кабинет;

5. осигурява взаимодействието с другите звена на министерството;

6. изготвя ежегодно отчет за дейността на ръководеното от него звено и предлага мерки за усъвършенстване на дейността му;

7. предлага назначаване, повишаване, преместване, стимулиране, санкциониране и освобождаване на работещите в съответното звено служители;

8. дава предложения за повишаване квалификацията на служителите от звеното в съответствие с функциите му.

(2) Ръководителите на административни звена по ал. 1 периодично представят на контролиращите ги длъжностни лица информация за изпълнението на поставените задачи.

 

Чл. 42. (1) При възлагане на задачи на повече от едно административно звено служителите от министерството пряко взаимодействат помежду си.

(2) При необходимост ръководителите на административни звена по ал. 1 организират създаването на работни групи за решаване на възникналите проблеми.

 

Чл. 43. (1) Документите, изпратени до министерството, се завеждат в канцеларията във входящ регистър, като се отбелязва датата на получаването.

(2) При завеждането на документите се извършва проверка за наличието на всички материали, посочени в тях, и се образува преписка.

 

Чл. 44. Преписките подлежат на насочване според адресата или съдържанието им.

 

Чл. 45. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.) Министърът, началникът на отбраната, заместник-министрите, началникът на политическия кабинет, заместник-началникът на отбраната и постоянният секретар на отбраната възлагат преписките, насочени към тях, с резолюция до съответните ръководители на административни звена. Резолюцията съдържа указания, срок за изработване, дата и подпис.

(2) Ръководителите на административни звена възлагат с резолюция изработването на преписките на един или повече служители, като конкретизират задачите.

 

Чл. 46. Изходящите от министерството документи се съставят в два екземпляра. Вторият екземпляр съдържа инициалите и подписа на служителя, който е изготвил документа, и на ръководителя на съответното административно звено, като се посочва и датата.

 

Чл. 47. (1) Достъпът на външни лица в сградата на министерството се разрешава след издаване на пропуск от охраната или след представяне на документ, разрешаващ влизането, съгласно инструкция за охраната и пропускателния режим в министерството, издадена от министъра.

(2) Пропускът съдържа трите имена на посетителя и на лицето, при което той отива. След приключване на посещението служителят, провел срещата, разписва пропуска.

 

Чл. 48. (1) В министерството се организира приемна, където граждани и организации могат да подават предложения, сигнали, жалби и молби. Работното време на приемната се оповестява на интернет страницата на министерството и на общодостъпно място в сградата му.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.) Приемното време на министъра, началника на отбраната, заместник-министрите, главния инспектор, постоянния секретар на отбраната и ръководителите на административни звена, обслужващи физически и юридически лица, се оповестява на интернет страницата и в приемната на министерството.

(3) Предложенията и сигналите - писмени или устни - могат да бъдат подадени лично или чрез упълномощен представител. Редът за регистрация, както и организацията на работа с предложенията и сигналите в министерството се уреждат с акт на министъра.

(4) Не се образува производство по анонимни предложения и сигнали, както и по сигнали, отнасящи се до нарушения, извършени преди повече от две години.

 

Чл. 49. Работното време в министерството е от 9,00 до 17,30 ч с почивка от 12,30 до 13,00 ч.

 

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Правилникът се приема на основание чл. 81, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 42, ал. 4 от Закона за администрацията.

 

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 211 ОТ 20 АВГУСТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 140 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 69 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 28.08.2009 Г.)

§ 13. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 51 ОТ 26 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 30.03.2010 Г.)

§ 1. В Устройствения правилник на Министерството на отбраната, приет с Постановление № 140 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 44 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 69 от 2009 г.), се правят следните изменения:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ...

2. Навсякъде в правилника думите "главен/главния/главният секретар" се заменят съответно с "постоянен/постоянния/постоянният секретар на отбраната".

 

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 51 ОТ 26 МАРТ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 25 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 30.03.2010 Г.)

§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

 

Приложение към чл. 10, ал. 2
Приложение към чл. 10, ал. 2

(Изм. - ДВ, бр. 69 от 2009 г., в сила от 28.08.2009 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2010 г., в сила от 30.03.2010 г.)

Обща численост на персонала в административните звена в централната администрация на Министерството на отбраната - 1432 щатни бройки
 

Началник на отбраната 1
Заместник-началник на отбраната 1
Главен сержант на Българската армия 1
Политически кабинет 20
Постоянен секретар на отбраната 1
Инспекторат 44
служба "Сигурност на информацията" 86
дирекция "Вътрешен одит" 25
инспекция "Контрол на въоръженията" 23
Звено "Финансов контрол и материални проверки" 10
Обща администрация 375
в т.ч.:  
дирекция "Административно и информационно обслужване" 135
дирекция "Връзки с обществеността" 30
дирекция "Комендантство" 140
дирекция "Финанси" 70
Специализирана администрация 602
в т.ч.:  
Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" 183
дирекция "Правно-нормативна дейност" 50
дирекция "Политика за сигурност и отбрана" 67
дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" 82
дирекция "Управление на човешките ресурси" 80
дирекция "Политика по въоръженията" 140
Щаб на отбраната 243
в т.ч.:  
дирекция "Операции" 86
дирекция "Логистика" 49
дирекция "Стратегическо планиране" 60
дирекция "Комуникационни и информационни системи" 48

 

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив