Указ за борба с дребното хулиганство

Президент на Републиката

Държавен вестник брой: 96

Година: 2004

Орган на издаване: Президент на Републиката

Дата на обнародване: 11.01.2005

1. (Ал. 1, изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) За дребно хулиганство, извършено от лице, навършило шестнадесетгодишна възраст, се налага административно наказание задържане в поделенията на Министерството на вътрешните работи до 15 денонощия или глоба от 10 до 200 лева.
(Ал. 2, изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) Дребно хулиганство по смисъла на този указ е непристойна проява, изработена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл.325 от Наказателния кодекс.
(Ал. 3, отм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.).
(Ал. 4, изм. и доп., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) Административно наказание не се налага, когато нарушителят е непълнолетен и с оглед на характера на деянието и на личността му може да бъде поправен с мерки за обществено въздействие, наложени от комисиите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
(5) (Нова, ДВ, бр. 96 от 2004 г. - в сила от 29.11.2004 г.) Указът не се прилага за извършени прояви на спортно хулиганство при провеждането на спортно мероприятие.

2. (Ал. 1 изм., ДВ, бр. 36 от 1979 г., бр. 38 от 1998 г.) За констатирана проява на дребно хулиганство органите на Министерството на вътрешните работи, кметове, съответно заместник-кметовете, съставят акт, в който описват подробно случая, а така също отбелязват името и адреса на нарушителя и на свидетелите, присъствували при извършване на нарушението. Ако нарушителят откаже или не е в състояние да подпише акта, това се отбелязва в същия акт. В него се вписват и възраженията на нарушителя, ако той направи такива. Когато актът не е съставен от орган на Министерството на вътрешните работи, съставителят го предава незабавно на неговите органи, които сами издирват лицето.

3. Въз основа на съставения акт и на събраните сведения за личността на нарушителя началникът на съответното поделение на Министерството на вътрешните работи или упълномощеното от него лице веднага, но не по-късно от 24 часа, когато се налага събиране на допълнителни сведения, извършва следното:
а/ внася преписката за решаване от районния съдия;
б/ (изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) изпраща преписката за разглеждане от съответната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетните в случаите на ал. 4 на чл.1;
в/ (изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) прекратява преписката, когато не са налице условията за налагане на административно наказание или на мярка за обществено въздействие; г/ (отм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.). В случаите на буква "а" лицето може да бъде задържано до 24 часа, когато не може да бъде представено веднага на съдията. За внасянето на преписката в районния съд и за задържането на нарушителя се уведомява съответният прокурор.

4. Районният съдия еднолично в открито съдебно заседание разглежда внесената от органите на Министерството на вътрешните работи преписка веднага или не покъсно от 24 часа от постъпването й.

5. Преписката се разглежда в присъствието на нарушителя, като при нужда се призовават или довеждат свидетели. За разглеждането на преписката районният съдия уведомява прокурора. (Ал. 3, изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) Нарушителят има право на адвокатска защита.

6. Въз основа на събраните доказателства районният съдия съгласно с чл.1 от този указ постановява решение, с което: а/ налага съответно административно наказание; б/ (изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) прекратява преписката, като я изпраща на съответната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, или в/ оправдава лицето. Когато при разглеждането на преписката се установяват признаци на извършено престъпление, материалите се изпращат на съответния прокурор.

7. Решението на районния съдия не подлежи на обжалване и се изпълнява незабавно. Наложеното административно наказание не се счита за осъждане и не се вписва в бюрата за съдимост.

8. Постановеното от районния съдия задържане се изтърпява в съответното поделение на Министерството на вътрешните работи. През време на задържането им нарушителите се включват в общественополезен труд съобразно тяхното здравословно състояние, възраст и др. (А. 2, изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) За времето на задържането нарушителите не получават трудово възнаграждение от работодателите си, като се запазва работата им и трудовия им стаж не се прекъсва.

9. (Ал. 1, изм., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) Когато районният съдия постанови задържане, той незабавно уведомява работодателя на нарушителя.
(Ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 38 от 1998 г.) За приложението на този указ се издава правилник от министъра на вътрешните работи и министъра на правосъдието и правната евроинтеграция.

(Доп., ДВ, бр. 38 от 1998 г.) Изпълнението на указа се възлага на министъра на вътрешните работи и на министъра на правосъдието и правната евроинтеграция.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив