Управителят на БНБ внесе в парламента годишния отчет на банката

28.04.2023 | 10:45
по статията работи: econ.bg
Тази седмица Управителният съвет на Българската народна банка прие промени за задължителните минимални резерви, които банките поддържат
Управителят на БНБ внесе в парламента годишния отчет на банката
Снимка: БНБ

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев внесе в Народното събрание на Република България годишния отчет на БНБ за 2022 година, съобщиха от банката.

Внасянето на отчета е в съответствие с чл. 1, ал. 2 и във връзка с чл. 50 и чл. 51 от Закона за БНБ.

Тази седмица Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие промени за задължителните минимални резерви, които банките поддържат.

Промените включват: от 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента; от 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12 процента, посочиха от БНБ.

Нетни приходи от лихви на Българска народна банка през миналата година възлизат на 112.09 млн. лева при 89.98 млн. лева за 2021-а. Повишението е резултат от по-високите парични постъпления от лихви, макар че и при разходите за лихви са повече. Това четем в консолидирания отчет за всеобхватния доход на БНБ за 2022 година.

Нетни приходи от такси и комисиони на БНБ са нараснали до 29.94 млн. лева спрямо 22.77 млн. лева година по-рано. Паричните постъпления по този показател са повече, докато има свиване на разходите.

Общо приходите от дейността на БНБ са скочили над два пъти и са достигнали 133.41 млн. лева.

Административни разходи на централната банка също са се повишили – с около седем милиона лева, и са в размер на 149.48 млн. лева.

В крайна сметка БНБ приключва миналата година със загуба, която обаче расте. В края на декември тя е 16.07 млн. лева при 93.82 млн. лева.

За осъществяване на дейността си и за издръжка през миналата година Българската народна банка е изразходвала 124.11 млн. лв., което възлиза на 88.1 на сто от утвърдения по съответния раздел бюджет за годината. Това е записано в годишния отчет за 2022 г. на централната банка.

За издръжка на паричното обращение в страната са извършени разходи в размер на 30.15 млн. лв., което представлява 92.2 на сто от утвърдения бюджет за годината по този показател и почти една четвърт от всички разходи за издръжка на БНБ през миналата година.

В рамките на тези разходи за производство на нови банкноти са били изразходвани 10.22 млн. лв., а за отсичане на нови монети – 19.48 млн. лв., от които 6.51 млн. лв. са за разменни монети. Във връзка с изпълнението на приетата от УС на БНБ Монетна програма за 2022 г. разходите за отсичане на възпоменателни монети са на стойност 12.96 млн. лева.

За проектиране на нови емисии банкноти и монети са извършени разходи в размер на 69 хил. лева.

За материали, услуги и амортизация са платени 38 645 хил. лв., което представлява 82.3% от утвърдения бюджет за годината по този показател и 31.1% от всички разходи за издръжка на Банката през миналата година.

Разходите за външни услуги на БНБ са за 23.50 хил. лв., което представлява 77.4% от утвърдения бюджет за годината по този показател и 18.9% от всички разходи за издръжка на Банката през 2022 година. Най-голям дял в тази група заемат разходите за абонаментни такси за поддръжка на софтуерните продукти, за системите „Блумбърг“, „Ройтерс“ и други, за ползване на задължителни модули в ТАРГЕТ2 и абонаментни такси за „БОРИКА“ АД.

За консултантски услуги са платени 87 хил. лв., включително за оценка на информационната сигурност на SWIFT структурата в БНБ.

Разходите на БНБ за персонал, включително за социално и здравно осигуряване на служителите (общо 910 служители при 888 година по-рано), са в размер на 49.93 млн. лв., което представлява 98% от утвърдения бюджет за годината по този показател и 40.2% от всички разходи за издръжка на банката. В разходите за персонал са включени разходи за възнаграждения на членовете на УС на БНБ в размер на 1.55 млн. лв., като същата сума и изплатане и през 2021 година. С приемането на Бюджета на БНБ за 2022 г. е определен и размерът на месечните възнаграждения на членовете на съвета. За управителя е 20 313 лв.; за подуправителите – 17 411 лв., и за другите членове на УС – 5804 лв., и те са без изменения спрямо 2021 година.

За командировки в страната са изразходвани 61 хил. лв. във връзка с логистиката на паричните средства в касовите подразделения на БНБ и извършване на проверки в тези структурни звена.

Във връзка с участието си в Европейската система на централните банки (ЕСЦБ,) БНБ е изразходвала 2.43 млн. лв., или 51.7% от утвърдения бюджет за 2022 г. по този показател и 2% от всички разходи за нейната издръжка през миналата година. За годишна вноска в бюджета на Европейския банков орган са платени 1.79 млн. лева.

През 2022 г.БНБ е получила дивиденти от участието си в дъщерните фирми „Печатница на БНБ“

АД  (в размер на 4.58 млн. лв.) и в „БОРИКА“ АД (1.80 млн. лв.), както и от „Монетен двор“ ЕАД.

През миналата година БНБ е получила дивидент за участието си в Банката за международни разплащания (БМР) в размер на 5.44 млн. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...