Устройствен правилник на Изпълнителната агенция "Пристанищна администрация" (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 110

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 31.01.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С правилника се определят дейността, структурата, организацията на работа и числеността на Изпълнителната агенция "Пристанищна администрация", наричана по-нататък "агенцията", и на нейните административни звена.

Чл. 2. Агенцията е юридическо лице - второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, към министъра на транспорта и съобщенията със седалище София, ул. Гурко 5, и с териториални звена във Варна, Бургас, Русе и Лом.

Чл. 3. Правомощията на агенцията се разпростират върху всички пристанища, с изключение на военните пристанища.

Чл. 4. (1) Издръжката на агенцията се формира от бюджетни средства и от приходи от собствена дейност. (2) Бюджетните средства включват трансфери от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията в съответствие с изискванията на чл.115 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата.

Чл. 5. Агенцията събира приходи от: 1. издаване на разрешения за достъп до пристанищата; 2. предоставяне на данни от публичните регистри, водени от агенцията; 3. дейностите по чл.63, ал. 4 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата и от всички други дейности и услуги, предвидени в закон.

Глава втора
ПРАВОМОЩИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР

Раздел I
Общи положения

Чл. 6. (1) Изпълнителният директор на агенцията е орган на изпълнителната власт, който се назначава от министъра на транспорта и съобщенията съгласувано с министър-председателя. (2) Изпълнителният директор ръководи и представлява агенцията.

Чл. 7. В изпълнение на своите правомощия изпълнителният директор издава индивидуални административни актове.

Раздел II
Правомощия на изпълнителния директор

Чл. 8. (1) Изпълнителният директор: 1. ръководи и организира дейностите на агенцията по обезпечаване на сигурността и безопасността на пристанищата по отношение на тяхната експлоатация и осигуряване равнището на обявените категории пристанища и стандарти при изпълнение на функциите, поети като задължение от държавата, по силата на международни договори и за решаване на всички въпроси от непосредствен обществен интерес; 2. подготвя предложения до министъра на транспорта и съобщенията за сключване, присъединяване, ратифициране, денонсиране и изменяне на международни договори и за участие в международни организации; 3. прави предложения до министъра на транспорта и съобщенията и обосновава необходимостта от привеждане на националното законодателство в съответствие с разпоредбите на международните организации и на Европейския съюз; 4. прави предложения до министъра на транспорта и съобщенията за определяне границите на територията на пристанищата за обществен транспорт и за съгласуването им с определените в закона органи на изпълнителната власт; 5. подготвя позицията на министъра на транспорта и съобщенията за съгласуване на документи за отреждане на земни и водни участъци за извършване на строителство по крайбрежието на Черно море и р. Дунав, във вътрешните води и в териториалното море, както и в зоните на действие на средствата за навигационно осигуряване; 6. подготвя позицията на министъра на транспорта и съобщенията за одобряване на генералните планове за изграждане, реконструкция или разширяване на пристанищата и на съоръженията за навигация след тяхното съгласуване по съответния ред от заинтересуваните лица; 7. подготвя позицията на министъра на транспорта и съобщенията за строителство на хидротехнически и навигационни съоръжения по чл. 61, ал. 3 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата; 8. подготвя становища за дейността на търговските дружества с държавно участие, чийто предмет на дейност е извършване на пристанищни дейности и услуги; 9. дава разрешения за достъп до пристанищата; 10. временно преустановява или ограничава експлоатацията на пристанищата, които не отговарят на изискванията за експлоатационна годност, със заповед: 11. сключва договори, свързани с осъществяването на дейността на агенцията; 12. утвърждава длъжностното разписание на агенцията и длъжностните характеристики на работещите в нея; 13. назначава и освобождава служителите в администрацията. (2) Функциите на изпълнителния директор в негово отсъствие се изпълняват от определен от него с писмена заповед служител на агенцията.

Чл. 9. Изпълнителният директор представя за утвърждаване от министъра на транспорта и съобщенията програма за всяка следваща бюджетна година за необходимите средства за поддържане и развитие на пристанищата за обществен транспорт.

Чл. 10. (1) Изпълнителният директор отговаря за своевременното събиране на приходите и за целесъобразното и законосъобразното разходване на бюджетните средства. (2) Изпълнителният директор ежегодно представя на министъра на транспорта и съобщенията доклад за дейността на агенцията.

Чл. 11. Изпълнителният директор осъществява своите правомощия във взаимодействие с органите на изпълнителната власт за провеждане на единната държавна политика в областта на пристанищната дейност.

Глава трета
СТРУКТУРА, ФУНКЦИИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА В АГЕНЦИЯТА

Раздел I
Общи положения

Чл. 12. (1) Агенцията е организирана в дирекции, които подпомагат изпълнителния директор при осъществяване на правомощията му, осигуряват технически дейността му и извършват дейности по административното обслужване на физическите и юридическите лица. (2) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2001 г., бр. 82 от 2003 г.) Общата численост на персонала в агенцията е 68 щатни бройки, разпределени съгласно приложението. (3) Структурата на звената и щатното разписание се утвърждават от изпълнителния директор в рамките на утвърдената численост.

Чл. 13. (1) Административното ръководство на агенцията се осъществява от главен секретар, назначен от изпълнителния директор за срок 5 години. (2) Главният секретар: 1. организира и координира оперативното изпълнение на общите задачи, възложени на общата и специализираната администрация; 2. подготвя ежегодния доклад на изпълнителния директор за дейността на агенцията; 3. организира подготовката на проекта за бюджет на администрацията.

Раздел II
Обща администрация

Чл. 14. (1) Общата администрация изпълнява функции по техническото осигуряване на дейността на изпълнителния директор, на специализираната администрация и на териториалните звена към специализираната администрация по отношение на: 1. правно-нормативното обслужване на агенцията; 2. информационното обслужване на агенцията; 3. човешките ресурси; 4. отбранително-мобилизационната подготовка и противопожарната охрана на агенцията; 5. безопасните условия на труд; 6. протоколната дейност; 7. деловодното обслужване; 8. управлението на собствеността на агенцията; 9. финансово-стопанското обезпечаване. (2) Общата администрация осигурява дейностите по административното обслужване на физически и юридически лица.

Чл. 15. (1) Общата администрация е организирана в дирекция "Административно-правно и финансово-стопанско обслужване". (2) Дирекцията по ал. 1: 1. изготвя проект на бюджет на агенцията; 2. упражнява контрол по опазване на движимото и недвижимото имущество на агенцията и извършва ежегодни инвентаризации; 3. отговаря за осигуряването на пропускателния режим в помещенията и сградите на агенцията; 4. планира и организира текущите ремонти на помещенията и сградите на агенцията и новото строителство, свързано с осигуряване на работата и; 5. осъществява материално-техническото снабдяване с консумативи, инвентар и организационна техника; 6. поддържа сградния фонд в съответствие с нормите на производствената хигиена и противопожарната охрана; 7. преценява законосъобразността на проектите на актове на изпълнителния директор на агенцията и на другите структурни звена; 8. изготвя правни становища и справки относно нормативните актове; 9. разработва предложения за решения на правни проблеми; 10. изготвя и съгласува трудовите договори и споразуменията към тях и заповедите за прекратяването им, актовете за назначаване, преназначаване и освобождаване на служителите на агенцията; 11. изготвя, оформя, съхранява и ползва служебните и кадровите дела; 12. контролира изпълнението на нормите за технически надзор и за охрана на труда в агенцията и организира и провежда инструктажи за точното им изпълнение; 13. изготвя противопожарните и мобилизационните планове на агенцията; 14. изгражда и поддържа информационната система, включително хардуерното и софтуерното осигуряване на агенцията, и информационните връзки с Министерството на транспорта и съобщенията и с други ведомства и институции; 15. осигурява подготовката на писмени материали, подготвяни от агенцията, за Министерството на транспорта и съобщенията и обратно; 16. организира и осъществява деловодната дейност в агенцията; 17. осигурява съхраняване на преписките и архивните дела.

Раздел III
Специализирана администрация

Чл. 16. (1) Специализираната администрация подпомага и осигурява осъществяването на правомощията на изпълнителния директор. (2) Специализираната администрация е организирана в Главна дирекция "Пристанища и пристанищни дейности", наричана по-нататък "главната дирекция", и териториални звена към нея във Варна, Бургас, Русе и Лом, осъществяващи контролни функции относно пристанищата и пристанищните дейности.

Чл. 17. Главната дирекция осъществява контрол върху експлоатационната годност на пристанищата и равнището на обявените категории пристанища.

Чл. 18. Главната дирекция контролира: 1. спазването на изискванията за техническа безопасност на пристанищните съоръжения, за охрана на труда и за безопасно осъществяване на товарно-разтоварни операции от квалифициран за съответния вид работа персонал; 2. спазването на изискванията за свободен достъп и прилагането на еднакви конкурентни условия за операторите на пристанищни дейности; 3. привеждането на пристанищата в съответствие с изискванията за експлоатационна годност и спазването им; 4. спазването на условията и реда за извършване на пристанищни дейности и услуги; 5. спазването на определените, обявените и регистрираните зони и съоръжения в пристанищата за обществен транспорт, в които може да се извършват товарно-разтоварни и претоварни операции и превоз на пътници по редовни линии, товари и поща.

Чл. 19. Главната дирекция изготвя становища по предоставяне на концесия за цяло пристанище за обществен транспорт или за отделни части от него (терминали) със съоръжения, необходими за осъществяването на завършен технологичен процес за обработка на товарите.

Чл. 20. Главната дирекция подготвя и предоставя информация за: 1. наложените ограничения в експлоатацията на пристанищата или тяхното отменяне; 2. вида и предназначението на пристанищата, както и промените във вида и предназначението им.

Чл. 21. Главната дирекция организира: 1. проектирането, изграждането, развитието и поддръжката на пристанищната инфраструктура - публична държавна собственост, която не е предоставена на концесия; 2. поддържането на съществуващите и изграждането на нови подходни канали, пристанищни акватории, морски и речни депа за изхвърляне на драгажна маса, защитни съоръжения и др.

Чл. 22. Главната дирекция води: 1. регистър на пристанищата в Република България; 2. регистър с база от данни за терените, сградите, пристанищните съоръжения, пътните и железопътните подходи, подводните, подземните и надземните комуникации на пристанищната инфраструктура и субструктура; 3. регистър на пристанищните оператори.

Чл. 23. (1) Главната дирекция контролира и ръководи методологично специализираните звена към пристанищните предприятия, на които министърът на транспорта и съобщенията е възложил функции на пристанищна администрация. Техническото обезпечаване на функциите на агенцията в района на действие на съответното териториално звено се осигурява от тези предприятия. (2) Главната дирекция констатира несъответствията с изискванията за експлоатационна годност на пристанищата и представя доклад до изпълнителния директор за временно преустановяване или ограничаване експлоатацията на тези пристанища.

Чл. 24. Териториалните звена осъществяват контрол, както следва: 1. звено Варна - район, ограничен от паралела на българо-румънската граница до паралела на нос Емине и навътре в морето - морските пространства на Република България; 2. звено Бургас - район, ограничен от паралела на нос Емине до паралела на българо-турската граница и навътре в морето - морските пространства на Република България; 3. звено Русе - район, ограничен от 374,100 км - българо-румънската граница, до 645 км от българския участък на р. Дунав; 4. звено Лом - район, ограничен от 645 км до 845,650 км - българо-сръбската граница, от българския участък на р. Дунав.

Глава четвърта
ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА В АГЕНЦИЯТА

Чл. 25. (1) Непосредственото ръководство на дирекциите и териториалните звена се осъществява от директори и ръководители на териториални звена, които носят отговорност за точното и срочното изпълнение на конкретните задачи при осъществяване на функциите им. (2) Директорите и ръководителите на териториалните звена дават задължителни указания в рамките на своите правомощия за осигуряване изпълнението на актовете на министъра на транспорта и съобщенията и на изпълнителния директор на агенцията.

Чл. 26. Директорите на дирекциите и ръководителите на териториалните звена: 1. разпределят задачите между служителите в дирекциите и териториалните звена; 2. изготвят предложения до изпълнителния директор за подбора и разпределянето на кадрите, за повишаването на квалификацията им, за поощряването и налагането на наказания на служителите.

Чл. 27. Ръководителите на териториалните звена ръководят дейностите по инспектиране и контрол в пристанищата и цялостната работа на съответното звено.

Чл. 28. (1) Ръководителят на териториално звено: 1. осъществява текущ контрол на пристанищата и пристанищните дейности; 2. контролира събирането на държавните такси; 3. контролира изпълнението на програмите за поддържане и развитие на пристанищата за обществен транспорт и състоянието на публичната държавна собственост; 4. осигурява актуализирането на регистрите; 5. контролира спазването на условията и реда за предоставяне на статистическата информация; 6. координира действията на специализираните звена към пристанищните предприятия по чл. 23. (2) При констатиране от служителите на териториалното звено на несъответствия с изискванията на закона ръководителят внася писмен доклад до директора и предлага мерки за отстраняването им.

Чл. 29. (1) При изпълнение на контролните функции по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата служителите от администрацията се легитимират с карта. (2) Всички контролирани физически и юридически лица са длъжни да оказват съдействие на служителите на агенцията при изпълнение на служебните им задължения.

Глава пета
СЛУЖИТЕЛИ В АДИНИСТРАЦИЯТА

Чл. 30. (1) За изпълнение на определени задачи, свързани с дейността на агенцията, могат да бъдат привличани нещатни сътрудници в качеството им на експерти. (2) Правата и задълженията на експертите по ал. 1 се определят с договор.

Чл. 31. (1) Работното време на служителите е 8 часа дневно и 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица. (2) Работното време е от 9 до 17 ч. и 30 мин. с почивка от 12 ч. и 30 мин. до 13 ч. (3) Работното време за денонощните служби на администрацията и плавателния състав е 12 часа за смяна по график, утвърден от изпълнителния директор.

Чл. 32. (1) За образцово изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да бъдат награждавани с отличия и награди. (2) Паричните и предметните награди могат да бъдат в размер до 4 основни месечни работни заплати, определени за заеманата от награденото лице длъжност. Видът на предметната награда се определя в заповедта на изпълнителния директор, с която лицето се награждава.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

Параграф единствен. Правилникът се приема на основание чл.55 от Закона за администрацията.

Приложение
към
чл. 12, ал. 2
от устройствения правилник
(Изм., ДВ, бр. 82 от 2003 г.)

Численост на персонала на Изпълнителната агенция "Пристанищна администрация" - 68 щатни бройки

Изпълнителен директор 1
Главен секретар 1
Обща администрация 12
в т. ч.:
Дирекция "Административно-правно и финансово-стопанско обслужване" 12
Специализирана администрация 54
в т. ч.:
Главна дирекция "Пристанища и пристанищни дейности" 54
от които в териториалните звена 40
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив