Образованието и квалификацията, въплътени в човешката личност, които водят до увеличение на доходите в бъдеще. При измерването на човешкия капитал трябва да се включва системното и несистемно обучение, а също и пропуснатите доходи по време на периода на обучение: често пъти измер­ването на човешкия капитал се свежда на практика само до измерване на разходите за системното обучение. Човешкият капитал може да бъде “общ", т.е. полезен в много професионални дей­ности, изискващи например грамотност, и “специфичен", т.е. полезен само за определен вид работа или фирма, например познаването на вътреш­ните счетоводни процедури на една транснационална корпорация. Въпреки че първите опити за оценка на човешкия капитал са направени от сър Уилям Пети, а самото понятие е напълно изяснено от Адам Смит, едва през шестдесетте години Гари Бейкър и Теодор Шулц започват да го прилагат широко в икономическата теория.

Критиците на този подход твърдят, че изчисляването на степента на възвращаемост на инвестициите в човешкия капитал не отчита обществената възвращаемост и че е трудно да се разграничат инвестициите в човешки капитал от личното потребление; в известен смисъл всички лични разходи имат евентуален ефект върху бъдещите печалби, включително разходите за здравословното състояние, облеклото и социалните контакти. Полезни приложения на теорията за човешкия капитал са направени при изследването на търсенето на работа на трудовия пазар, диференцирането на трудовите възнаграждения и миграцията.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

 ECON.BG

 

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8082
GBP2.4796 2.4887 2.2803
от 00:24 28 Март 2024 повече »
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
Статистическият институт прави двойна проверка на цените От няколко месеца Националният статистически институт (НСИ) прави двойна проверка на цените, по които се изчислява инфлацията. Търговските вериги...