НАСА зове света на помощ срещу астероидна заплаха

19.09.2013 | 11:10
по статията работи: Георги Георгиев
Космическата агенция събира идеи как да спасим Земята, ако към нея се насочи астероид-убиец
НАСА зове света на помощ срещу астероидна заплаха

Щатската космическа агенция НАСА продължава да разширява полето на търсене на идеи, които биха помогнали за спасяването на Земята от големи астероиди-убийци.

Официални представители на агенцията възнамеряват да посетят тазгодишното изложение за изобретения и иновации World Maker Faire в Ню Йорк, който ще се проведе през събота и неделя. Там те ще се опитат да убедят глобалната общественост от изобретатели и инженери да помогнат в откриването, проследяването и отразяването на астероиди, които заплашват да поразят смъртоносно планетата.

По време на събитието НАСА ще наблегне на своята програма „Голямото астероидно предизвикателство“ (Asteroid Grand Challenge), която от миналия юни събира идеи за справяне с космически заплахи.

„За разлика от традиционните мисии на НАСА за изследване и добиването на нови научни знания, това голямо предизвикателство е ръководено от идеята, че защитата на нашата планета е проблем, по-голям от която и да е програма, мисия или държава“, коментира в свое изявление ръководителят на технологичните разработки на агенцията Мейсън Пек.

„За първи път НАСА се обръща към индустрията, академичните среди, организациите на акционерите и отделните граждани за идеи как да откриваме, следим и отразяваме астероиди“, допълва Пек. „Тези партньорства представят нов начин за правене на бизнес за НАСА и са призив за действие към изобретателите: присъединете се към нас и се превърнете във важна част от бъдещето на космическите изследвания“.

По време на панаира в Ню Йорк представителите на космическата агенция ще обясняват как потребителите могат да използват персоналните си компютри, за да следят орбитите на астероидите.

Проектът „Голямото астероидно предизвикателство“ е един от многото подобни проекти на администрацията на президента Обама, целящи да подпомогнат научните иновации. В него се събират идеи и за амбициозната мисия на НАСА да улови малък астероид (с размер около 8 метра) и да го постави в орбита около Луната. След това парчето скала ще може да бъде посетено от астронавти, които да го изучат и да вземат проби.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...