Предстои да заработи първата българска мобилна мандра

28.03.2013 | 15:10
по статията работи: Теодора Пенева
Потребителите ще могат да си набавят сирене, кашкавал и мляко, произведени на място
Предстои да заработи първата българска мобилна мандра

Първата българска мандра в България разработиха учените от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян към Селскостопанската академия (ССА).

"Мобилните мандри могат да върнат традиционното българското сирене и кашкавал на трапезата ни, а фермерите от предпланинските и планински райони да увеличат доходите си и да излязат "на светло", коментират от ССА в прессъобщение до медиите.

Съоръжението е съвместна разработка на проф. Марин Тодоров от троянския институт и на инж. Христо Иванов от Пловдив. Проектът беше представен на провелата се в София агроконференция, организирана от Българския икономически форум.

За проекта

Целта на въвеждането на мобилни мандри на българския пазар е чрез тях малките ферми и сдружения да могат да излязат директно на пазара с продукцията си, обяснява проф. Тодоров. По този начин се възродява старата българска практика, при която животните се изкарват на високопланинските пасища, а млечните продукти се произвеждат на място.

"Така сиренето и кашкавалът ще се получават от най-хубавото ни мляко, добито само от паша", коментира още той. Гаранция за качеството на млечните продукти е, че те ще се преработват до два часа след издояването на животните.

Подвижните мандри отдавна са практика в редица европейски страни като Дания и Швеция. Чрез тях се пести транспорт на суровината, енергия и се произвеждат традиционни млечни продукти, типични за региона.

Разработените съоръжения са оборудвани с подходяща техника, която отговаря на всички хигиенни изисквания.

Подкрепа на малките производители

В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) е заложена по-голяма подкрепа за "малките ферми". С измененията в наредбата за директни продажби животновъдите ще имат право да изграждат малки цехове в стопанствата си, които ще функционират на същия принцип, както и технологиите на големите предприятия от хранително-вкусовата промишленост.

Разликата е единствено в това, че стопаните сами ще си бъдат доставчици и ще произвеждат суровината си, посочва Марин Тодоров.

Капацитетът на мобилните мандри позволява обработването на от 250 до 1000 литра мляко за един цикъл, който трае три часа. Суровината се събира два пъти - сутрин и вечер и веднага може да бъде подложена на съответната обработка (да се кваси, сири или охлажда).

Професорът добавя: "По този начин малките ферми, които в България наброяват около 30 000, ще отговорят на европейските директиви и изисквания за качество на млякото, а планинското животновъдство - съхранено".


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Момче седи с блондинка в колата:  Той:  - Да пусна ли климатика?  Тя:  - Пусни, аз слушам всичко!!!
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...