Българинът бърка пасивите с активи

18.11.2013
по статията работи: Момчил Лалев
Според експерт хората трябва да инвестират в коли и жилища минимално
Българинът бърка пасивите с активи
Снимка: Sxc.hu
Още по темата

Българинът спестява цял живот, накрая изсипва трудно спечеленото в пасиви като коли, мебели и ремонти, а това не го прави богат. Това заяви финансовият консултант Мариян Йорданов.

Според консултанта, за да направите успешна инвестиция трябва да са изпълнени три условия едновременно, предаде БТА. Първо условие е предварително да сте обмислили какво искате да купите, защо и на каква цена. По думите на специалиста така ще сте психически готови за покупка, когато шансът се появи.

На второ място трябва да търсите инвестицията, като проучвате и следите информационните източници.

На трето място, трябва да имате парите, с които да участвате, смята експертът.

Как да повишим цената на дома си

"Проблемът на българина е, че пасивите у нас се считат за активи. Дори и без добри инвестиции, ограничаването на вложенията в пасиви е достатъчно", подчертава Йорданов.

Пасив е нещо, което купувате, а след това се нуждае от още пари, за да не губи стойност. Добър пример за това са лекият автомобил или жилищети, друг - цигарите, които освен това влошават здравето.

Актив е нещо, което купуваме и след това ни носи доходи. Актив обаче не е да купите акции точно преди срив на пазара или да купите бизнес точно преди да фалира, посочва финансистът.

Покупката на активи изисква знания, които българинът рядко има желание да получи, например с четене в интернет, мислене и правене на планове. Слабата финансова култура обаче не позволява на българина да погледне отвъд депозита и жилището.

Нужно е хората да разберат, че инвестирането в пасиви, каквито са колите и жилищата, трябва да е минимално. В същото време трябва да се търси възможност за печалба от собствен бизнес или чужд бизнес (например инвестиции в акции на фондовата борса). Хората правят точно обратното и затова печелят малко или направо губят пари, твърди консултантът.

У българите липсва финансовата култура, изразяваща се в умението да разпределяш личните си средства, също заяви преди време Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции. Тя коментира, че "колкото и да е парадоксално – кредитите са за хора с възможности. Кредитът не е продукт за хора, които едва свързват двата края".

Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...