Аскеерите със специален юбилей

01.04.2014 | 12:08
по статията работи: Надежда Стоянова
Наградите ще бъдат раздадени на 24 май
Аскеерите със специален юбилей

Малко след като Съюзът на артистите в България раздаде отличията Икар, идва ред и на наградите „Аскеер“. Те се присъждат за принос в театралното изкуство още от 1991 г., а лауреати са актьори, режисьори, композитори, поети и други представители на сценичното изкуство.

Тази година наградата „Аскеер“ за Съвременна българска драматургия ще бъде присъдена за десети пореден път. Това е една от най-важните категории. Сред номинираните са пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2013 до 31 март 2014 г. Номинираните бяха избрани измежду 25 заглавия от различни театри.

В последните години се наблюдава увеличаване на българските заглавия, отбелязват организаторите на наградите. Освен това броят на премиерните пиеси също е доста внушителен – 25. Близо една пета от тях са на „новопосветени” автори. 18 заглавия са реализирани в столицата, 3 са копродукции, 7 – на извънстолични театри, а 2 от тях са поставени и в чужбина.

Статуетките се присъждат в 12 категории, като победителите се избират от специално жури, в което влизат композитори, драматурзи, театроведи, писатели, хуманитарни учени, културолози и други. През 2013 голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство бе връчена на Емилия Радева. Проф. дфн Александър Шубанов пък получи почетен „Аскеер“ за творческа чест и принос.

Номинации в категория Съвременна българска драматургия АСКЕЕР 2014:

  1. Злият принц” от Георги Тенев

(Народен театър „Иван Вазов”, постановка Георги Тенев, 10 ноември 2013 г.)

  1. Покана за вечеря от Оля Стоянова

(Театър „София”, постановка Тея Сугарева, 11 март 2014 г.)

  1. Хората от Оз” (Поредица от разговори, чиято последователност може да се променя според вкуса, желанието или настроението на читателя) от Яна Борисова

(Театър 199 „Валентин Стойчев“, постановка Галин Стоев, 6 април 2013 г.)

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...