Барозу: Европа трябва да изгради "новото" нормално

11.09.2013 | 13:00
по статията работи: Симеон Досев
В годишното си обръщение председателят на ЕК заяви, че нещата никога няма да са както преди, а европейските лидери трябва да продължат с усилията за излизане от икономическата криза
Барозу: Европа трябва да изгради "новото" нормално

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова да се направи всичко възможно за запазване на крехкото икономическо възстановяване, въпреки че излизането от кризата намалява натиска, информира агенция „Ройтерс“.

Това стана днес (11 септември) на годишната реч "Състоянието на Съюза“ пред Европейския парламент. В нея Барозу предупреди европейските политици да не подценяват сегашната ситуация в момент, в който безработицата е на рекордно високо ниво. Той призова също така към постоянство.

„Не правете тази грешка - няма начин бизнесът да е както преди“, заяви той пред евродепутатите в Страсбург. „Някои хора смятат, че след като всичко приключи нещата ще бъдат отново постарому. Те грешат. Никога няма да се върнем към „старото“ нормално, трябва да изградим „ново“ нормално“, допълни Барозу.

Еврозоната вече се върна обратно на пътя на икономическия растеж след като рекордно дългата икономическа рецесия почти не разруши валутния съюз.

„Възстановяването се вижда. Това трябва да ни насърчи да продължим с усилията...Дължим го на 26-те милиона безработни“, каза той. „Имайки предвид крехкото възстановяване, най-големият риск сега е политически“.

Натискът да бъдат предприети незабавни мерки намаля сред европейските лидери, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща през миналата година да направи всичко възможно за да спаси еврозоната.

От Франция до Португалия, тежките реформи, изисквани от Комисията се сблъскват със съпротивлението на националните политици, които нямат интерес да се занимават с деликатни въпроси като несъстоятелността на банките. Катаклизмите в Португалия през юли, когато финансовият министър на страната неочаквано подаде оставка, напомни за нестабилността в Южна Европа, както и за опасностите, които дебнат страни като Гърция, Ирландия, Португалия и Кипър.

Плановете на Комисията за създаване на банков и фискален съюз също не срещат одобрението на европейските лидери и до голяма степен изгубиха смисъла, който им се предаваше в началото.

Барозу, чийто мандат ще приключи след една година, се опита да контрира част от това съпротивление, заявявайки, че финансовите пазари все още не са напълно убедени, че Европа е преодоляла проблемите си.

„В тази фаза на кризата работата на правителствата е да осигурят сигурност и предсказуемост, която все още липсва на пазарите“, заяви той. „През последните години видяхме, че всичко, което поставя под съмнение готовността на правителствата да провеждат реформи, веднага бива наказвано“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...