Българско гражданство ще се получава с инвестиция над 1 млн. лв.

29.11.2012 | 12:50
по статията работи: Евгени Бърдаров
Депутатите отхвърлиха предложение за промяна в условията
Българско гражданство ще се получава с инвестиция над 1 млн. лв.
Снимка: Sxc.hu

Чуждестранен инвеститор може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне 1 година и е вложил не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

Това решиха днес депутатите при гласуването на промените на второ четене в Закона за насърчаване на инвестициите, предаде БГНЕС. Условията са дружеството да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Любен Татарски предложи прагът от 1 млн. лв за покупка на имот с цел получаване на българско гражданство да бъде намален на 600 хил. лв. Предложението му обаче бе отхвърлено.

Народните представители от опозицията възразиха, че по този начин се правят промени в режима на допускане на чужденци в страната и придобиване на гражданство.

Идеята на част от управляващите била да бъдат привлечени повече чуждестранни инвестиции в страната ни. Основното опровержение е, че трябва да се търсят повече български инвестиции, а не да се придава такава важност на чуждестранните.

Част от съпартийците на Татарски също изказаха недоволство от внесеното предложение. "Изразила съм категорично несъгласие по двата параграфа от законопроекта", заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ. "За мен това не е инвестиция и не може да се придобива статут на постоянно пребиваване при купуване на два апартамента", каза Фидосова, два часа преди предложението да бъде отхвърлено от народните заседатели.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...