Готов е ДНК профилът на предполагаемия атентатор

19.07.2012 | 17:57
по статията работи: Петър Чернев
Всички веществени доказателства ще бъдат транспортирани до София
Готов е ДНК профилът на предполагаемия атентатор

ДНК профилът на предполагаемия атентатор, взривил автобус с израелски туристи на летището в Бургас, е готов. Това съобщи в морския град министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той допълни: "Само преди минути колегите вече имат изведен ДНК профил на терориста. Знаете, че тялото беше разчленено от силната взривна вълна, която се е получила от поставянето на взривната бомба. Така че имаме ДНК профил, имаме дактилоскопски отпечатъци.

"Всичко, което е свързано с идентификацията, биологичния материал и от пръстовите отпечатъци, е направено и вече е качено в системата за обмяна на информация с партньорските служби. Имаме вече изведени версии за държави, които могат да бъдат съпричастни с пребиваването на този терорист на територията на други държави в света. Не бих искал да конкретизирам дори и континент, защото все още работим", обясни вътрешният министър.

Всички веществени доказателства ще бъдат транспортирани до София, където при специални лабораторни условия и техника ще се обследват подробно. Ще се работи и в нощните часове, информира БНР.

По-рано днес на интернет страницата на МВР беше изнесена снимката на атентатора, който е взривил туристическия автобус, пълен с израелски туристи на летището в Бургас вчера. Наличен е и 14-секунден клип, в който се вижда как той влиза в помещението на летището, след което излиза.

Мъжът е бил с фалшива шофьорска книжка от Мичиган. Според информация на телевизия ABC в документа е бил посочен фалшив адрес, намиращ се в столицата на щата Луизиана - Батън Руж. Там се намира казиното The Belle of Baton Rouge. Името, записано във фалшивата шофьорска книжка, е Jacque Felipe Martin.

Междувременно потребителите във "Фейсбук" активно започнаха да споделят снимката на Mehdi Ghezali (Мехди Мухамед Гезали) - бивш затоворник в добилия печална популярност затвор Гуантанамо Бей. Според някои от тях той прилича на човека от записа от летище "Сарафово", който по-рано днес МВР разпространи. Дори бяха изказани предположения, че е възможно двамата всъщност да са едно и също лице.

Припомняме ви, че според изявление на премиера Бойко Борисов от късно снощи атентаторът е бял мъж, който е носел къси панталони, и е имал дълга коса. Министърът на външните работи Николай Младенов добави, че заснетият от камерите на летището е бил в страната между 4 и 7 дни.

 

Мехди Гезали. Снимка: Old.cageprisoners.com

Гезли е роден през 1979 г. в столицата на Швеция - Стокхолм. Баща му е алжирец, а майка му финландка. Той е израснал в шведския град Йоребро.

В историята на родения в Швеция млад мъж има няколко ареста.

Първият е станал факт през лятото на 1999 г., когато той е бил задържан по подозрения за съучастие на грабеж на бижута. Последва 3,5-годишна присъда, но Гезли излиза на свобода в края на 2000 г. Впоследствие той прави опит да запише ислямско право, но не успява и се завръща в родината си, информира сайтът globaljihad.net. Мъжът е отново арестуван на 1 декември 2001 г. след трагедията на 11 септември. След престой от 930 дни в Гуантанамо, Гезали е бил освободен под попечителство на правителството на Швеция на 8 юли 2004 г.

Оцени статията:
4.25/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...