До вторник се спира търговията на кипърската фондова борса

22.03.2013 | 16:41
по статията работи: Петя Бързилска
Еврото поскъпна. Инвеститорите са оптимистични за договарянето на споразумение за спасителния пакет на страната
До вторник се спира търговията на кипърската фондова борса

На 20 март 2013 г. Надзорният орган за ценни книжа и пазари на Кипър обяви, че спира търговията с всички инструменти, допуснати до търговия на фондовата борса в страната, съобщават от Комисията за финансов надзор (КФН).

Първоначално беше обявено, че търговията ще бъде възстановена на 23 март 2013 г., но действието на мярката беше удължено до 26 март 2013 г. (вторник)

Като основни причина за спирането на търговията са посочени усложнената икономическа обстановка в страната, както и практическата невъзможност за осъществяване на сетълмента на сключените на борсата сделки, поради факта, че банките в страната също не работят.

Като последица от спирането на търговията в Кипър, Гръцкият надзорен орган спря търговията с книжата на две кипърски банки - Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank, допуснати до търговия на борсата в Атина. Гръцкият надзорен орган за момента не е посочил продължителността на мярката.

Същевременно днес еврото възстанови част от загубена си стойност. Сред инвеститорите се увеличи оптимизмът, че Кипър в последния момент може да постигне споразумение за спасителния план за страната, който ще предотврати крах на кипърската финансова система, пише агенция „Ройтерс“.

Европейският съюз даде на Кипър срок до понеделник да реши по какъв начин да събере нужните 5,8 млрд. евро. Това е условие за предоставянето на заем от международните кредитори (ЕС и Международния валутен фонд – МВФ) в размер на 10 млрд. евро. Ако не бъде постигнато споразумение, Европейската централна банка ще спре финансирането за банките в страната, които в момента имат голяма нужда от осигуряване на ликвидност.

Никозия е с една стъпка по-близо до постигането на споразумение, като вероятно скоро парламентът ще одобри нов план за събиране на нужните 5,8 млрд. евро. Първоначално идеята беше да се наложи еднократен данък върху лихвите по депозитите, като предложението беше отхвърлено от кипърските депутати.

В ранната търговия на борсата в Ню Йорк еврото поскъпна с 0,4 на сто до 1,2943 долара за едно евро. Тази седмица общата европейска валута стигна 4-месечно дъно след като парламентът на Кипър отхвърли спасителния пакет, предложен от международните кредитори.

Кипър не успя да постигне договаряне с Русия за получаване на средства от руската страна. Стана ясно, че предложенията на Никозия не са заинтересували руските инвеститори.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...