Кипър каза "не". А сега?

20.03.2013 | 11:40
по статията работи: Петя Бързилска
Коментарите: Берлин "съжалява", а Никозия се "ужасява"
Кипър каза "не". А сега?

Ситуацията в Кипър е проблемна, както за самите кипърци, така и за еврозоната, като за пореден път вниманието е насочено към нестихващата криза в Европа. На Никозия е поставено условието да въведе еднократен налог върху банковите депозити като предпоставка за получаването на спасителен пакет в размер на 10 млрд. евро. Допълнителната такса върху спестяванията на вложителите трябва да донесе 5,8 млрд. евро.

Относно сегашните проблеми на островната държава има няколко гледни точки. Международните кредитори, водени от Германия, плащат – те логично смятат, че Кипър трябва да даде своята дан. Друго мнение имат тези, на които им взимат – както големите руски инвеститори, така и самото население на страната. Тези, които получават, са трети – спасителният пакет се дава основно, за да се рекапитализира и спаси банковата система за островната държава.

"ЕС настоява, че решението за данъка е справедливо, защото разделя тежестта по покриване на банковите задължения между страните кредитори (Германия и северните й приятели) и гражданите на Кипър. Така ЕС отпуска 10 млрд. евро, а данъците предвиждат да донесат още около 6 млрд., с които да се запълнят банковите пробойни", заяви в коментарна статия икономистът Мартин Влaдимиров от "Експертен клуб за икономика и политика"

Германия

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Кипър, че разтърсените от кризата банки в страната може би никога няма да могат да отворят врати, ако Никозия отхвърли условията на спасителния пакет, пише „Би Би Си“. По думите му големите кипърски банки ще изпаднат в несъстоятелност, ако не бъдат предоставени спасителните капитали. Според Шойбле двете най-големи банки ще могат да функционират, само ако имат ликвидност, осигурена им спешно от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Преди дни стана ясно, че банките в Кипър ще бъдат затворени на 19 и 20 март, т.е. до четвъртък – 21 март, за да се предотврати масовото теглене на депозити.

Волфганг Шойбле заяви, че съжалява за решението на парламента на Кипър да отхвърли предложението за налагане на налог върху банковите депозити. „Ние съжаляваме за решението“, каза Шойбле пред германската телевизия ZDF. Кипър поиска спасителна програма. За такава ние трябва да калкулираме начина за страната да се върне към финансовите пазари. За това обаче, дългът на Кипър е твърде висок, заяви финансовия министър на най-голямата европейска икономика.

По думите му Кипър е в „сериозна ситуация“ и не може да вини никой друг освен себе си, предаде "Ройтерс". От друга страна в Германия сега предстоят избори и се засилва напрежението на населението на страната от увеличаващото се бреме вследствие на спасителните пакети за южните европейски държави-членки.

Кипър

Кристофър Писаридес, който е един от двамата нобелови лауреати по икономика от 2010 г., заяви пред „Блумбърг“, че е „ужасен“ от плана за налагане на данък върху вложенията, за да получи страната 10 млрд. евро.

Аз съм ужасен от решението на Еврогрупата. Идеята на единната валута и паричния съюз беше да има обединение на равноправни партньори, които си помагат един на друг. Сега ние имаме един голям партньор (Германия), който тормози един малък“, смята Писаридес, който е професор във висшето учебно заведение London School of Economics и Университета на Кипър.

Според него вложителите в Кипър са „хванати в огъня“ на политическите преговори. Икономистът реторично пита какво е станало с гаранцията на депозитите под 100 хил. евро, които са застраховани.

„И какво става, когато хората се събудят в събота и им се каже „съжаляваме, но ние няма да ви дадем да си изтеглите парите, докато не се разберем как да вземем голяма част от тях". Според икономиста ситуацията с банковата система в страната не е толкова лоша, като само две банки са направили лоши инвестиции преди три години във вихъра на кризата в Гърция.

В Кипър се проведоха масови демонстрации пред парламента срещу въвеждането на налога. Депутатите отхвърлиха вчера законопроекта за спасителния пакет, като нито един от народните представители не гласува "за".

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....