Икономиката може да посивее, ако минималният осигурителен доход се увеличи административно

15.09.2015 | 09:07
по статията работи: econ.bg
Разликата между най-големия и най-малкия процент е 81 пъти, посочи Васил Велев
Икономиката може да посивее, ако минималният осигурителен доход се увеличи административно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Административното покачване на минималните осигурителни доходи ще доведе до посивяване на икономиката. За това предупреди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР по повод увеличението на минималните осигурителни прагове в 47 икономически дейности..

По думите му увеличението на минималните осигурителни доходи е по-малко отколкото представя Министерството на труда и социалната политика - 7,5% според ведомството, а според работодателите - 6,2. 

„Не е 8 на сто, както беше тиражирано. След разпростирането му трябва да стане 4,4%, а според Министерството – между 7,5 и 8,6 на сто. Разликите идват от грешното третиране на постигнатото споразумение. Браншовите организации са се споразумели за нещо съвсем различно“, каза Велев.

Постигнатото споразумение е между синдикати и работодатели. За останалите сектори се обсъжда възможността да бъде разпространен административно този процент, сочат данни на социалното министерство.

Велев обясни, че на предстоящата пресконференция, освен на реалните проценти, ще бъде акцентирано и върху пороците на осигурителната система:

„Административното разпростиране ще ускори и без това неизбежния край на тази система на договаряне на минимални осигурителни доходи. Тя отново ни прави уникални. Няма такава система в другите страни в ЕС. Тя беше въведена като временна мярка и вече е изживяла времето си. Тази година предлагаме да не се разпростира в секторите, в които няма договорености, и да останат такива, каквито са били. Трябва да спрем марша към командно административна система“, смята работодателят.

Той посочи, че разликата в процентите на ръст между най-големия и най-малкия процент е 81 пъти.

„Как можем да кажем, че за останалите, за които нямаме договорености, ще разпрострем един и същ процент. С това административно покачване на минималните осигурителни доходи ще доведе до посивяване на икономиката“, добави Велев.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...