Край Койнаре има 2,2 млрд. куб. метра природен газ

04.10.2013 | 09:35
по статията работи: Георги Велев
На практика няма разлика между шистовия газ и природния газ, заяви Стефан Анастасов, мениджър на "ТрансАтлантик Петролеум"
Край Койнаре има 2,2 млрд. куб. метра природен газ

В района на ловешкото с. Койнаре има открити 2,2 млрд. куб. метра природен газ. Това обяви Стефан Анастасов, мениджър на „ТрансАтлантик Петролеум“ в България по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги“, организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Той заяви, че "търговското откритие на фирмата е за наличие на природен газ в района на Койнаре. Тези залежи са доказани, като е възможно те да достигнат и 6 млрд. кубични метра. Ако това се докаже, то това находище може да покрие консумацията на природен газ у нас през следващите две години и половина".

Договорът за геоложкото откритие е  от началото на 2013 г., а компанията вече е инвестирала 45 млн. долара в търсене и проучване на природен газ у нас. Анастасов заяви, че "на практика няма разлика между шистовия газ  и природния газ. След допълнителни проучвания на терена ще се прецени доколко е рентабилно да се направи газопровод до находището".

Малко по-рано директорът на Булгаргаз“ обяви, че газовата компания ще подпише догодина договор за доставки на природен газ с „ТрансАтлантик Петролеум“.

"Ако занапред Народното събрание преосмисли политиката си по отношение на газ и премахне наложения мораториум върху проучванията екологичното министерство, има възможност да създаде регламент, чрез който да се съблюдава как се извършват добивите на неконвенционалния газ". Това обясни и заместник-министърът по околната среда и водите Чавдар Георгиев. Неговото лично убеждение бе, че след като страната ни е относително бедна на ресурси, то неминуемо в един момент ще трябва да прибегнем и до шистовия газ. Той обаче заяви, че " екологичното ведомство няма намерение да подеме инициатива за премахване на мораториума за проучванията".

Според Георгиев страната ни е заела доста консервативно мнение по отношение на добива на неконвенционален газ. "В момента повечето от европейските страни изчакват да видят как ще протекат проучванията за добив на газ", припомни Георгиев. Той добави, че има специалисти, които смятат, че в Европа не е икономически изгодно да се добива шистов газ.

 80 години се развива шистовата технология в САЩ

"Темата за шистовия газ е доста динамична и тепърва ще се развива", обясни и Иванка Диловска, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). Тя заяви, че благодарение на тази технология в  момента САЩ са износител на природен газ и цените на суровината в световен мащаб намаляха значително. Прогнозите за САЩ са до 2035 г. половината от доставките на синьо гориво да идват от сондажи, направени чрез технологията фракинг.

Цените на природния газ вече се откъсват от тези на петрола като причина за това е промяната в политиката на САЩ и започналия износ на газ и определянето на част от цените на базата на спот-пазарите, обясни още Диловска. По думите й технологията за шистовия газ се проучва от 80 г. в Северна Америка като САЩ са инвестирали много средства в тези находища. Там пазарът е и силно ликвиден с добре развита инфраструктура – нещо, което в Европа няма как да се случи на този етап. Според Диловска Старият континент ще продължи да страда от дефицит на природен газ и през следващите години.

Според председателя на ЕМИ, ако използването на шистов газ се разшири в глобален план, то петролът ще отстъпи лидерското си място при първичното енергийно потребление. Това при всички положения ще се отрази на цените на фосилните горива.

Европа се върна към  въглищата

Според Диловска ниските цени на природния газ в света доведоха до въглищен ренесанс в Европа. Заради използването на шистов газ в САЩ  се стига до карбонови промени в другите страни. В САЩ се намаляват  излъчваните в атмосферата вредни емисии, а в Европа те са се увеличили през миналата година с 1%. Причината е, че компаниите предпочитат да използват въглища, чийто цени също паднаха, след като стана по-евтино да се използва природен газ като енергиен ресурс. Заради тези проблеми всъщност не работи и пазарът на въглеродни емисии в Европа, припомниха от ЕМИ.

Оттам прогнозираха, че занапред ще бъде затруднено и въвеждането на нови възобновяеми енергийни източници, защото енергията от тях е по-скъпа, отколкото е природният газ. Все пак Европа ще запази тази своя политика до 2020 г., защото това е начертано като развитие, припомни Диловска. За периода след това обаче се вече се води полемика в коя насока да се тръгне. Диловска обясни, че заради водените от Брюксел екологосъобразните и ограничаващи политики в момента 85% от ютилити компаниите няма да инвестират в Европа в следващите пет години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...