Добиваме евтин газ край Девенци от средата на 2013 г.

14.11.2012 | 14:45
по статията работи: Петър Чернев
Концесионерът на находището вече има подписан договор с "Булгаргаз"
Добиваме евтин газ край Девенци от средата на 2013 г.

Държавната компания „Булгаргаз” е подписала предварителен договор с Direct Petroleum в петък миналата седмица, с който се дава на концесия находището в Девенци. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”. Той бе на откриването на конференция на тема "Инвестиционни механизми за енергийна ефективност".

В момента, в който договорът влезе в сила, което се очаква да е от втората половина на следващата година, „Булгаргаз” ще започне да използва количества газ от находището. Суровината ще бъде на цена, която е с 35% по-ниска от вносната.

В първите години добивът от Девенци ще бъде в размер на добитите количества от "Мелроуз Рисорсиз", така че поне още 10% от местната консумация на природен газ ще бъде осигурена от местен източник, заяви министърът. След 2020 г. местният добив ще нарасне значително и ще покрива по-голяма част от нашето потребление, информира БТА.

В края на месец септември тази година стана ясно, че конесионерът Direct Petroleum вече има получена положителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за концесията. Очаква се такъв документ да бъде получен и за самата тръба, чиято дължина ще бъде около 18 км. Тя ще свързва с газопреносната мрежа на страната. Строителството ще продължи около 6 месеца.

Впоследствие днес кабинетът предостави на Direct Petroleum 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат от находище „Койнаре” – участъци „Борован”, „Враняк”, „Девенци” и „Садовец”. Находището се намира на териториите на общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Долни Дъбник, Червен бряг и Кнежа, които ще получават половината от извършваните концесионни плащания, пропорционално на територията им, попадаща в рамките на находището. Това става ясно от информацията на МС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...