Основният бизнес на „Еврохолд“ расте силно през първото полугодие на 2017 г.

01.08.2017 | 12:40
по статията работи: econ.bg
През януари-юни 2017 г. „Еврохолд България“ АД увеличава консолидираните си оперативни приходи с 26% на годишна база до над 647 млн. лв.
Основният бизнес на „Еврохолд“ расте силно през първото полугодие на 2017 г.
Снимка: БГНЕС

Основният бизнес на една от големите български публични компании - „Еврохолд България“ АД, бележи силен ръст през първото полугодие на 2017 г. след значително повишаване на приходите и оперативните печалби и на трите стратегически бизнес линии на холдинга - застраховане, продажба на автомобили и лизинг, показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван на БФБ-София АД. 

През януари-юни 2017 г. „Еврохолд България“ АД увеличава консолидираните си оперативни приходи с 26% на годишна база до над 647 млн. лв. Основен принос има застрахователният подхолдинг в групата - „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ), чийто премиен приход нараства с 32% на годишна основа до 540 млн. лв. Всички дъщерни застрахователни дружества на ЕИГ, опериращи в България, Румъния, Македония и Украйна, повишават приходите си от застрахователни премии. Реализираната от ЕИГ консолидирана оперативна печалба за полугодието е в размер на 30.4 млн. лв.   

Другите два подхолдинга, обединяващи автомобилния и лизинговия бизнес на „Еврохолд България“ АД -  „Авто Юнион“ АД и „Евролийз Груп“ ЕАД, също повишават продажбите си с двуцифрени темпове и реализират ръст на оперативната си печалба (в таблицата по-долу). За първите шест месеца на 2017 г. „Авто Юнион“ АД е продал 2358 автомобила, което е над 24% ръст спрямо същия период на предходната година и надхвърля средния за българския пазар ръст на продажбите на нови автомобили за периода (19% за второто тримесечие на 2017 г. по данни на Съюза на вносителите на автомобили в България).     

Оперативната и нетната печалба на „Еврохолд България“ АД през януари-юни 2017 г. намаляват съответно до 17.3 и 3.9 млн. лв. Причината за спада е, че през същия период на 2016 г. компанията-майка генерира приход от продажба на акции в размер на близо 16 млн. лв.          

Кирил Бошов, председател на УС на „Еврохолд България“ АД, коментира: „Тенденцията на стабилен ръст на приходите и печалбите на трите основни бизнес линии на холдинга от първото тримесечие продължи и през второто. Предвижданията ни са това да се запази и през следващото полугодие с оглед добрите икономически перспективи пред региона, което от своя страна ще резултира и в повишаване на рентабилността на компанията. Запазваме очакванията си консолидираните приходи на „Еврохолд“ за 2017 г. да надхвърлят 1.4 млрд. лв.“ 

През 2016 г. консолидираните оперативни приходи на холдинга преминаха 1 млрд. лв. за първи път в историята и компанията излезе на 6.9 млн. лв. консолидирана печалба.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....