Петролът поевтинява до 103 долара за барел

09.04.2012 | 09:59
по статията работи: Петя Бързилска
Иран започва преговори за ядрената си програма
Петролът поевтинява до 103 долара за барел
Снимка: Sxc.hu

 

Петролът отново поевтиня. Това стана на фона на съгласието от страна на Иран да поднови преговорите относно ядрената си програма. В същото време в САЩ и Китай бяха публикувани икономически доклади, които засилиха тревогите за търсенето на гориво, коментира агенция "Блумбърг".

Фючърсите с доставка през май поевтиняха с 1,44 долара до 101.87 долара за барел на електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк. В Сингапур суровината се търгуваше за 102,05 долара за барел. В търговската сесия от четвъртък (5 април) контрактите затвориха при 103,31 долара за барел. От началото на годината досега „черното злато“ е поскъпнало с 3,3% в сравнение със същия период на миналата година.

В Лондон цената на сорта Brent за фючърсите с доставка през май падна с 0,9% до 122,36 долара за барел. Разликата с цената на лекия суров петрол беше 20,34 долара – най-голяма от три дни насам.

За 14 април са насрочени международните преговори между Иран и петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия. Срещата на високо равнище ще се проведе в Истанбул. Последните разговори относно ядрената програма на Техеран бяха през януари 2011 г. Страната е подложена на нарастващ икономически натиск, включително санкции от страна на САЩ към банки, които извършват плащания за ирански петрол.

Същевременно миналата седмица официален доклад на статистическата служба на Китай показа, че инфлацията в азиатската държава се е увеличила повече от прогнозите. Ускорените нива от друга страна могат да намалят въздействието на провежданите от китайските власти мерки за стимулиране на икономиката. Тези данни подновиха тревогите за световната икономика на фона на регистрираните (според доклад от 6 април, петък) по-малко от предвижданите нови работни места в САЩ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...