Трима учени си поделиха Нобеловата награда за химия

09.10.2013 | 13:50
по статията работи: Георги Георгиев
Те са създателите на модерните компютърни симулации на сложни химични процеси
Трима учени си поделиха Нобеловата награда за химия

Тази година Кралската шведска академия на науките реши да отличи трима учени с Нобеловата награда за химия за разработването на многомащабни модели на комплексни химични системи.

Носителите на наградата са съответно Мартин Карплус от Университета на Страсбург и Харвард, Майкъл Леви от Университетското училище по медицина в Станфорд и Арие Уоршел от университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис.

Тримата са отличени заради постиженията им през 70-те години, когато те създават мощни компютърни програми, използвани за разбирането и предсказването на химични процеси. Тези компютърни модели, имитиращи реалните събития, стават жизнено важни за повечето от големите успехи на химията днес.

Една от големите трудности при разбирането на химичните реакции е че те се случват страшно бързо. За частица от милисекундата електроните прескачат от едно атомно ядро в друго – процес, който просто не може да се проследи стъпка по стъпка с помощта на традиционните химични методи.

Благодарение на мощния софтуер, създаден от Карплус, Леви и Уоршел учените успели да вникнат в детайли на сложни процеси като прочистването на изгорелите газове с катализатори и дори фотосинтезата в зелените листа.

Нещо повече, с работата си тримата учени успяват да накарат класическата механика на Нютон да работи заедно с принципите на фундаментално различната квантова физика. До преди техният фундаментален труд химиците е трябвало да избират по кой начин да подхождат към разбирането на химичните процеси.

Силата на класическата физика е, че нейните изчисления са прости и могат да се използват за моделирането на наистина големи молекули. Но с нея не могат да се симулират химически реакции, което е силата на квантовата физика. От своя страна симулациите единствено с квантова физика са изключително сложни и изискват невероятна компютърна мощ, за да работят при нещо повече от малки молекули.

Тримата учени намират среден път и да облекчат значително работата на колегите си. Те отварят пътя към симулирането на безбройни химични реакции, които през следващите години водят до създаването на нови лекарства и полезни химични вещества. Затова и заслужено днес те получават Нобелова награда.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...