Търговци: Без ДДС върху детските стоки

30.08.2013 | 10:55
по статията работи: Симеон Досев
Основните мотиви са ниските доходи и влошената демографска ситуация в страната
Търговци: Без ДДС върху детските стоки

Днес (30 август) Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ) внася в Народното събрание подписка в подкрепа на гражданската инициатива за намаляване до нула процента на ДДС ставката на детските стоки. Това се казва в писмо на Инициативния комитет до председателя на Народното събрание, президента на републиката, министър-председателя и министъра на икономиката и енергетиката.

Основните мотиви на Асоциацията са фактът, че средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците, както и анализите на добрите практики за прилагане на диференцирана и нулева ДДС ставка в 22 страни на ЕС, в това число Великобритания и Ирландия, които се характеризират с висока раждаемост.

Асоциацията припомня, че по данни на НСИ към 31 декември 2013 г. в България има 346 378 деца от 0 до 4 години,а по прогнозни данни на Евростат към 2025 г. тази възрастова група от българското население ще наброява не повече от 275 000.

Данните за първата половина на 2013 г. са очертали нов спад в раждаемостта с около 2 500 бебета спрямо миналата година, информират от АТСДБ Според отчетът за 2012 г. за изпълнение на Актуализираната национална стратегия спадът се задълбочава вследствие на намаляване на детеродния контингент в страната и поради съзнателно отлагане на вече планирани раждания.

По данни на Асоциацията през последните 10 години броят на жените в детеродна възраст е намалял с 265 000, броят на децата, родени от българките по време на техния репродуктивен период от 1.8 през 1990 г., спада на 1.5 през 2012 г. Вносителите на писмото определят това като крайно драматичен показател за нормалното възпроизводство на населението и за демографското заместване на работната сила

През юни АТСДБ стартира Национална подписка под наслов „Искам братче! Искам сестриче!“. В законовия срок гражданската инициатива е събрала 17 185 подписа.

Според браншовата организация обобщените данни от съдържанието на подписката показват, че идеята среща най-голяма подкрепа в Североизточна и Югозападна България.

Варна и Бургас са показали значителна активност спрямо другите големи градове на страната. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...