Търсим по-голяма подкрепа от Брюксел за земеделците заради руското ембарго

06.09.2014 | 15:18
по статията работи: Десислава Маданска
Усилията на ЕК са насочени към най-засегнатите сектори – плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти
Търсим по-голяма подкрепа от Брюксел за земеделците заради руското ембарго
Снимка: Thinkstock/Guliver

Нужни са допълнителни мерки за земеделските производители, с които те преодолеят по-лесно руското ембарго. Около това становище се обединиха министрите на земеделието на държавите-членки на ЕС на извънредния Съвет на министрите, проведен на 5 септември 2014 година в Брюксел, информираха от земеделското министерство.

В своето изказване ресорният министър Васил Грудев настоя прилаганите мерки да бъдат приложими във всички държави членки, като трябва да се гарантира равно третиране на земеделските производители в целия ЕС. Финансовите средства, отделени на този етап от ЕК, не са достатъчни за да осигурят ефективно овладяване на пазарната ситуация в сектора, коментира още той. Бюджетът за прилагане на мерките, по отношение на плодовете и зеленчуците извън ябълките и крушите, трябва да бъде увеличен.

„Мерките в сектора на млякото и млечните продукти са неприложими за нашата страна затова е необходимо да се осигури пряка подкрепа на производителите на мляко, с която да се компенсират претърпените от кризата загуби", отбеляза министър Грудев.

Комисарят по земеделие Дачан Чолош обясни, че на този етап усилията на ЕК са насочени към най-засегнатите сектори – плодове и зеленчуци и мляко и млечни продукти. Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията на пазара и е готова да използва всички инструменти за подкрепа, които предлага Общата селскостопанска политика, допълва в. „Стандарт“. Същевременно ще се работи в посока намиране на нови пазари и за целта ЕК отпуска 60 млн. евро допълнително за реализиране на промоционални програми за земеделски продукти. Важното е прилаганите мерки да бъдат ефективни и целенасочени, за да се гарантира реален ефект за земеделските производители в ЕС.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...