През XXI век робството е в пика си 1

21.10.2012 | 10:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Въпреки това съществува оптимизъм, че в следващите 30 години робството може да бъде премахнато
През XXI век робството е в пика си
Снимка: Sxc.hu

Размерите на робството в световен мащаб са шокиращо големи. Тенденцията е дори все повече хора да стават роби днес, откогато и да било през човешката история. Според активисти обаче, светът е близо до повратна точка и през следващите 30 години робството може да бъде премахнато, информира “Би Би Си”.

По последни оценки в момента броят на хората в робство е 27 млн. души - това е два пъти повече от общия брой афроамериканци, които се счита, че са взети от Африка по време на трансатлантическата търговия с роби.

Корабните записки правят възможно да се изчисли броят транспортирани роби от Африка до Америка и Карибския басейн от XVI век до 1808 г., когато тази търговия е забранена. Според данните са били продадени общо около 12,5 милиона души.

Числото 27 милиона роби се посочва от изследователя Кевин Бейл, които обяснява огромния брой несвободни хора с бързото увеличаване на населението, бедността и корупцията на правителствата.

"Много хора все още мислят за робството като за нещо случвало се в миналото, но то съществува под много форми на всеки континент - като се започне от сексуалната експлоатация и трафика на работници и се стигне до заробването заради дългове (на място, където хората са принудени да работят, за да връщат заемите си)", коментира той.

"Често си мисля за жертвите на робството в Северна Индия", казва разследващият журналист Бен Скинър, който е пропътувал през целия свят, документирайки случаи на робство.

"Имах възможност да отида при един роб една нощ и да го интервюирам. Попитах го защо не избяга. Отговорът му беше, че се страхува от изключителното насилие от човека, който го задържа заради дълг. В неговия свят този човек е бог. Той не е само човекът, отнемащ животи, но и човекът, който осигурява препитанието му. Ако помислим защо робството е продължило да съществува и как да бъде премахнато, то трябва да прекъснем цикъла на тази зависимост”, обяснява Скинър.

Според него много от робите, които той е срещал в Индия, никога не са имали свободен живот. Те са от изключително изолирани общности и не познават основни универсални права.

Докато в развиващите се страни има най-голям брой роби, то в развитите страни, където има сериозни закони за правата на човека, "не успяват да приложат закона, за да се справят с проблема", посочва Бейл.

Д-р Ейдън Маккуейд, директор на Anti-Slavery International, посочва, че много хора, които са били принуждавани да работят насила, просто са напуснали местата, на които са били задържани - нещо, което са се страхували да направят преди.

Това е важен фактор, който прави проблема с робството "решим в рамките на нашето поколение - за 25-30 години", коментира Бейлс.

"Според различни оценки, робският труд влива 40 млрд. долара в световната икономика. Въпреки че става дума за много пари, сумата е сред най-малките части от глобалната икономика, за които робството е допринасяло", допълва експертът. Двадесет и седем милиона души са огромен брой хора, но в същото време, на фона на съвременната популация, тези хора са най-малката част от населението на планетата, което е в робство. 

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Vasil Krastanov 21.10.2012 | 14:07
тази статистика може би е два или три пъти по голяма защото едва ли можем да кажем колко е скритото робство както имаме скрита безработица сигурно имаме и скрито робство
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Шеф към подчинен: - Не те ли е срам бе! Два часа закъсняваш! Аз на твое място изобщо не бих се показал на работа ... - Да. Но аз, за разлика от вас, съм съвестен и идвам...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; генерал Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...