Почина простреляният "писател на мафията" Георги Стоев

07.04.2008 | 13:41
по статията работи: Лили Бончева
Според публикации в пресата Георги Стоев е пряк свидетел на създаването на групировките ВИС и СИК и участник в тези събития
Почина простреляният "писател на мафията" Георги Стоев

Известният със скандалните си книги за престъпния свят у нас 34-годишен Георги Стефанов Стоев почина днес, 7 април, около 19.20 часа. Стоев беше прострелян с два куршума в главата недалеч от столичния хотел "Плиска".

Пострадалият беше откаран в "Пирогов" в изключително тежко състояние. Той беше опериран от неврохирурзи. Операцията приключи малко преди 16 часа, като при хирургическата намеса бяха открити два куршума. Веднага след операцията Стоев беше преведен в реанимацията на "Пирогов".

Според очевидци нападението е извършено от двама души, които са избягали преди пристигането на силите на реда. Инцидентът стана около 12.45 часа днес, след като Стоев е излязъл от кафене в района на хотела.

По информация на полицията авторът е подготвял книга за организираната престъпност и срещата е била заради новото издание, предаде Дарик радио. На нея пристигнал само един от двамата, с които предварително е имал уговорка Стоев, и който е станал пряк свидетел на инцидента. От полицията съобщиха, че Георги Стоев живее наблизо.

Според публикации в пресата Георги Стоев е пряк свидетел на създаването на групировките ВИС и СИК и участник в тези събития. Посветен е бил в част от заверите на наемните убийци, жертвите и организаторите на поръчковите разстрели в България, разпределението на наркопазара и безкрайните войни в подземния свят.

Стоев нашумя с книгите си за подземния свят - "ВИС", "ВИС-2", "СИК", "BG Кръстника - истинската история на Маджо", "BG Кръстника -2: Маргина, Бойко и другите", "BG Кръстника 3: Любен Гоцев - истинският Кръстник", "На пилона", "Имало едно време на изток" и др. В тях Стоев прави разкрития за живота на борческите групировки. Познавал се е с писателя Христо Калчев и е негов анонимен съавтор. В продължение на 7 години се срещат и обсъждат новините от подземния свят.

Стоев твърди, че е бил част от група за "мокри поръчки", но никога не изпълнявал такива и по думите му - отдавна е скъсал с "борческите среди". Той е казвал, че никога не е бил член на ВИС, но е имал много приятели от тези среди. "С някои от тях имах и общ бизнес. От тези мои контакти с тях съм научил доста неща", разказа неотдавна Стоев. Той е притежавал един от 12-те уникални златни пръстена, които разстреляният преди време Поли Пантев е подарил на най-близките от своя кръг момчета. "С Поли Пантев /убит на остров Аруба през 2001г, бел.ред/ имахме общ бизнес със заведения. Евгени Стефанов - Женята /убит през 2003 г., бел.ред. / също ми беше приятел. За съжаление се познавах и с убийци, без да знам, че са такива или по-точно, че един ден ще се превърнат в такива", каза в едно от последните си интервюта Стоев. Негов съученик е взривеният Момчил Бенев, познава загиналия през 2001 г. Велизар Върбанов от Червен бряг при престрелка с Любен Пехливанов, както и Серафим Антонов (осъден за убийството на Стефан Рибаков). Стоев твърди, че “Държавна сигурност е подпомогнала създаването на групировките. С какво може да се занимава ДС, при положение че е приключила дейността й в паричната схема, а тя познава перфектно престъпността? Само със създаване на нови механизми, чрез които да действа престъпността, в случая тези групировки", твърди още той. Стоев е заявявал и че знае кой стои зад убийството на Илия Павлов. Той е споделял публично детайли и за Васил и Георги Илиеви, Маргините, Младен Михалев-Маджо, Любен Гоцев и др.

БГНЕС съобщи, че Георги Стоев е бил обект на разработка за готвено от него покушение срещу Георги Пехливанов, който е една от знаковите фигури в подземния свят по време на прехода у нас и е спряган за наследник на убития през 2001 г. мафиотски бос Поли Пантев.

Днес около час след нападението срещу Стоев министърът на вътрешните работи Румен Петков трябваше да присъства на пресконференция, но не се появи пред журналистите.

Това е вторият разстрел в София за последните 24 часа, след като вчера около 18.30 ч. във входа на блока си в ж.к "Люлин" беше разстрелян изпълнителният директор на "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев.


Информацията е актуализирана към 22:00 часа
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...