Сделките с търговски имоти в България се увеличават с 24%

04.08.2008 | 15:47
по статията работи: econ.bg
Пазарът на търговски площи в Европа рано "излезе в отпуск", сочи доклад на Cushman&Wakefield. Сделките са с 63% по-малко спрямо 2007 година
Сделките с търговски имоти в България се увеличават с 24%


Цените на търговските недвижими имоти в Европа продължават да се покачват, като доходността остава на най-високото си ниво от 2006 г. насам. В същото време обаче обемът на инвестициите в недвижими имоти се срина – през второто тримесечие спадът е в размер на 63% спрямо същия период на миналата година, показва проучване на Cushman & Wakefield.

Източна Европа се оказа единственото място на Стария континент, където беше регистриран ръст на сделките с бизнес имоти. Особено впечатляващо е представянето на бързорастящия руски пазар, който отчита ръст от 69,7%. Анализаторите отбелязват и развитието на сектора в  България – увеличението е с почти с 24 на сто, коментира PropertyEU. В региона на Източна Европа ръстът е от над 7%.

Коренно противоположно е представянето на страните от Западна Европа – пазарът на бизнес площите се свива с около 50% през първата половина на годината. Във Великобритания, където беше регистриран драматичен спад на цените на имотите, сделките намаляват с 61%. Следват Германия – с 55,8% и Франция, където сделките с търговски площи са с 51 на сто по-малко. В страни като Гърция и Ейре ситуацията е още по-сериозна – в тези държави е регистрирано понижение от съответно 97% и 74,4%.

Като цяло стойността на сделките с търговски площи в Европа през първото шестмесечие достигат до 64,9 млрд. евро. През миналата година обаче стойността на сделките беше 130 млрд. долара. Очакванията на анализаторите са до края на годината обемът на сделките да достигне 150–155 млрд. евро.

Пазарът за наемане на площи остава по-гъвкав – имотите с най-високо качество отчитат ръст от близо 9 на сто от началото на годината. И тук отново се наблюдава сериозна разлика между Източна и Западна Европа, коментират от Cushman & Wakefield. В западните части на Европа наемите се покачват с 2,3% през второто тримесечие, докато на изток увеличението е с близо 17%. В Централна Европа наемите се покачват с 11 на сто.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...