Запазваме валутния борд до влизането ни в еврозоната

27.11.2008 | 12:15
по статията работи: Петър Чернев
Правителството прие Конвергентната програма на България за 2008-2011 г.
Запазваме валутния борд до влизането ни в еврозоната

България ще запази паричния съвет при съществуващото равнище на фиксиран валутен курс от 1,95583 лв. за евро до присъединяването ни към еврозоната. Това предвижда Конвергентната програма на България за 2008-2011 г., съобщиха от правителствената информационна служба, цитирани от Агенция "Фокус". В началото на декември министърът на финансите ще представи документа пред Европейската комисия.

Приетата от Министерския съвет Конвергентна програма акцентира върху основните параметри на макроикономическата политика и реформите, които правителството се ангажира да реализира до 2011 г. Основен приоритет е поддържането на макроикономическата стабилност и устойчиви темпове на икономически растеж. Най-важните фактори за постигане на целите са продължаване на структурните реформи, подобряване на бизнес климата и повишаване ефективността на институциите.

Очаква се през 2009 г. световната финансова криза да окаже негативно влияние върху реалните процеси в икономиката. Основните канали, по които тя се предполага, че ще засегне икономиката ни, е инвестиционното търсене и намаленият приток на чуждестранни капитали. Най-важните рискове за изпълнението на бюджета в краткосрочен план са свързани с международната финансова криза и опасността от световна рецесия, които биха довели до по-нисък износ и по-малък приток на чуждестранни инвестиции. Правителството предвижда серия от мерки и буфери за ограничаване на тези рискове, изхождайки от принципите за запазване на финансовата стабилност и за активна икономическа политика на държавата, насочена към максимално запазване на гъвкавостта на икономиката и конкурентната среда.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...