Новите български депутати положиха клетва

14.07.2009 | 10:20
по статията работи:
Цецка Цачева стана първата жена председател на българския парламент
Новите български депутати положиха клетва

Събитията от първия ден на новото 41-о Народно събрание следи Деляна Петкова, Econ.bg

Парламентът легитимира законността на държавата и ние трябва да сме поласкани, че сме тук. С тези думи доайенът на българските депутати проф. Андрей Пантев от "Коалиция за България" откри първото заседание на 41-тото Народно събрание. „Ние трябва да поздравим онези, които спечелиха толкова хубава победа и да ги уверим, че нямаме никакъв интерес от техния провал", допълни още проф. Пантев пред пълната парламентарна зала.

Той увери спечелилите, че неговата парламентарна група ще ги подкрепи, когато работят в интерес на гражданите. Обърна се и към победените с думите, че загубите облагородяват човека.

При откриването на първото заседание на НС проф. Пантев призова за приемственост, но не „злостна", а ползотворна за страната.

„Често пъти изходът от кризата може да се окаже по-опасен от самото влизане, защото изходи има разни", допълни в заключение професорът. Той призова депутатите да помнят, че политиката не решава проблеми, а ги предотвратява. „Ние трябва да предотвратим нещо да не се случи, а не после да се чудим какво да правим".

Лесно се служи на велико Отечество, на Отечество във възход. Саможертвено е да се служи на Отечество в криза или в развитие, обърна се професорът към младите хора в страната.

Депутатите се изправиха на крака и положиха клетва да спазват Конституцията  и законите на страната под ръководството на проф. Пантев.

На пленарното заседание присъстват президентът Георги Първанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, омбудсманът Гиньо Ганев, патриарх Максим, представители на съдебната власт и дипломати.

"На 5 юли гражданите гласуваха да спрат всички порочни практики", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при откриването на пленарната сесия на Народното събрание. Той обеща да гарантира прозрачно управление, да няма политически чадъри над партии или личности и да прекъснат схемите между властта и икономиката.

„Тези схеми правят незаслужено богати някои хора”, допълни Цветанов.

На дневен ред ще бъдат борбата срещу корупцията и връщането на доверието към България от страна на европейските институции, спирането на източването на държавата и актуализацията на държавния бюджет.

Ще има нови изисквания към парламентарната дейност, за да дадем пример на гражданите. Първите мерки ще са намаляването на парламентарните комисии, обясни Цветанов. Следващите ни стъпки ще бъдат законодателни промени за реформа в секторите.

Липсата на мнозинство може да се окаже нашият шанс да управляваме по нов начин, коментира още Цветанов.

Той обясни, че ще предложи сътрудничество с партиите, които са най-близки до разбиранията на ГЕРБ и коментира, че няма да търгуват с постове, а ще бъдат уточнявани принципи и приоритети.

"Следващата седмица ще представим Меморандум за сътрудничество, който може да бъде подписан от партиите, които не са участвали в предишното управление", обясни в заключение Цветан Цветанов.

Кръстът на управлението е тежък, много по-тежък, отколкото, когато си в опозиция", каза премиерът Сергей Станишев, който е и председател на ПГ на „Коалиция за България".

Ние няма да бъдем самоцелна опозиция, ще бъдем силна, активна, предвидима опозиция. Ще подкрепим всяко предложение, което е в интерес на страната, обеща Станишев. Ще работим за излизане от кризата, за запазването на валутния борд и финансовата стабилност на страната. Ще работим за децентрализация на общините, защото истинските проблеми на хората се решават именно от и в общините, допълни още той.

Очакваме от управляващите уважение към всеки експерт, независимо от неговата партийна принадлежност. Няма да позволим реваншизъм, който да разклати стабилността на институциите. „За четири години ние не допуснахме реваншизъм и ще се противопоставим на опити за политически репресии", коментира Станишев.  

Ще се борим срещу методите за излизане от кризата за сметка на гражданите - очакваме запазването на стабилен растеж на пенсиите, гарантиране на майчинството, Сребърния фонд и други социални придобивки, които подобряват живота на хората.

Грешка е премахването на механизма за контрол по оперативните програми, ръководен досега от вицепремиера Плугчиева, смята премиерът. Той призова и да не се спират важните проекти, особено в енергийната област.

Кризата е безпрецедентна, поясни още Станишев. Той допълни, че повечето страни в ЕС завършват фискалната 2009 година с бюджетен дефицит. Политиката на управляващите обаче доведе до смекчаване на ефектите, допълни той.

За нас не е драма да сме в опозиция - това е волята на народа. Въпросът обаче е дали четем вярно вота и каква роля отрежда той за ДПС. Ние не загубихме изборите, а имаме ръст от 31%. С тези думи се обърна към колегите си председателят на ПГ на ДПС Лютфи Местан.

ДПС е необходима политическа сила, когато някой се нуждае от власт и удобен виновник в края на мандата, с ирония отбеляза Местан.

Отношението към вота за ДПС е фундаментално важен за българската демокрация и мерило за политическата култура. Гласувалите за нас не могат да се приемат като неравностойни, те трябва да бъдат приемани както всички останали граждани на страната.

Страната се нуждае от конкретни антикризистни мерки за смекчаване на негативните ефекти и бърз изход от кризата, допълни той. 

Не чухме нито дума за извинение от управляващите. Напротив премиерът Станишев дори почти ни се скара, заяви в своето слово лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Той обяви, че управлението на Станишев е било режим, репресиращ ученици и студенти, фермери и пенсионери и обвини ДПС, че именно те са източникът на „езика на омразата" - в някои части от страната не може да се говори на български, българите презрително се наричат гяури, коментира той.

Сидеров призова Главния прокурор да снеме имунитета на лидера на ДПС Ахмед Доган, с мотива за антиконституционна дейност. Той визира изказванията на Доган преди изборите.

„Аз благодаря на българските граждани, че свалиха от власт ДПС, НДСВ и БСП и ги пратиха в забравата", коментира още Сидеров.

Мерките трябва да бъдат в подкрепа на българския бизнес, на българското селско стопанство, допълни още лидерът на "Атака". Той призова да се търси отговорност на досега управлявалите и допълни, че няма да подкрепи управление, което ще повтори коалиционните компромиси. 

Ние ще започнем парламентараната ни дейност и внасяме за първи път предложение за осъждане на геноцида над българите в Османската империя. НС трябва да приеме историческата истина, а именно, че в рамките на Османската империя е имало смяна на религията на българите, кръвен данък, физическо унищожение.

"По време на робството са убити милиони българи". 17 май - датата, на която е извършено Баташкото клане, трябва да бъде обявена за Ден на геноцида над българите, допълни още Сидеров.

Той призова и държавата да настоява за обезщетенията от Турция към тракийските българи. Тези обещетения са вписани в договор и надхвърлят 15 млрд. долара, уточни Сидеров. Той поиска и премахването на новините на турски език по БНТ и отмяната на двойното гражданство.

Имаше много емоционални изказвания, но никой не предложи нещо конкретно за излизане от кризата. Говорейки за актуализация на бюджета - основното е съкращаване на разходите. „Има къде да се реже без хората да пострадат. Има голяма бюрокрация, която трябва да бъде премахната", коментира и Мартин Димитров, съпредседател на „Синята коалиция".

Още тази есен трябва да върнем поне част от европейските фондове, тъй като те са ключови да преживеем кризата. За тази цел трябва спешно да върнем доверието в България. Това може да бъде постигнато, ако хора с минало в Държавна сигурност не получат място в управлението, препоръча Димитров.

„Синята коалиция" ще подкрепи всички действия за премахването на политическата корупция в България. Трябва да има почтеност и коректност, допълни той и припомни, че БСП гласува закон за приватизацията на болниците, а след това се обяви срещу продажбата на болничните заведения.

От „Синята коалиция" предложиха още да с създаде анкетна комисия, която да провери сделките и назначенията, които извърши правителството на Станишев в „последните дни и нощи".

От партията предлагат още Главният прокурор да бъде назначаван от Народното събрание, тъй като тази реформа ще промени към добро цялата съдебна система.

Трябва да се прегледат договорите за АЕЦ „Белене", „Южен поток", "Бургас - Александруполис" и другите проекти, тъй като никой не знае какво е подписано, какво сме приели. Това са лобистки проекти, защитаващи руския интерес и НС трябва да ги преразгледа и ако е възможно да ги спре. „За АЕЦ „Белене" трябва да се търси частен инвеститор, а не да се строи с държавни пари", допълни Димитров.

Той призова за нов Изборен кодекс и въвеждането на електронно гласуване. Само това може да помогне на България, завърши той.

Хората си поискаха държавата и дадоха мандат на Бойко Борисов. Вярваме, че ГЕРБ ще защити кредита на доверие и „Ред, законност и справедливост" ще даде подкрепата си на правителство с министър-председател Бойко Борисов.

41-тото Народно събрание трябва да насрочи избори за Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция на България. „Така ще останем в историята като най-градивния парламент", смята лидерът на РЗС Яне Янев.

Той призова и за ново изборно законодателство. Сред предложенията са ограничаване на местата за гласуване в чужбина само на българска територия - в консулства и посолства, и актуализиране на избирателните списъци.

От РЗС също се обявиха за създаване на комисия, която да провери сделките на досегашното правителство. Яне Янев призова управляващите да прекратят назначенията в последната минута, за да не се бламират усилията на новото правителство.

Цецка Цачева е новият председател на Народното събрание

Депутатите избраха и председател на Народното събрание. С 227 гласа "за", трима въздържали се и нито един против за председател на НС беше избрана плевенската адвокатка Цецка Цачева от парламентарната група на ГЕРБ. Тя стана първата жена в българската история, която заема отговорния пост.

1509938328_400

С 227 гласа "за", нито един против и трима въздържали се Цецка Цачева беше избрана за председател на 41-то Народно събрание. Цачева е първата жена председател на българския парламент. Нейната кандидатура беше предложена от Парламентарната група на ГЕРБ. Снимка: БТА

"Днес отваряме нова страница в българския парламентаризъм, защото това е първото Народно събрание, което се конструира в условията на членство на България в ЕС", заяви пред депутатите Цачева, след като беше избрана.

"Българските избиратели ще искат по-високи доходи, некорумпирани институции и по-добър живот. Като нов депутат искам да ви кажа, че те не приемат в полупразна зала на Народното събрание да се приемат закони, не приемат гласуването с чужди карти. Ние трябва да работим за българските граждани с по-голямо участие на неправителствените организации, браншови и граждански", посочи Цачева.

"За да има развитие напред, ние трябва да намерим баланса между опита и рутината на дългогодишните членове на НС заедно с новаторския дух на всички колеги, които пристъпваме за първи път прага на тази зала, за да работим", каза Цачева.

"Ние ще защитим доверието на хората, изказано към всеки един от нас", заключи новият председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Веднага след избора на Цачева, парламентът избра и нейните заместници - по един от всяка парламентарна група. С 235 гласа "за" и 1 "въздържал" се за заместник-председатели на парламента бяха избрани:
  • Лъчезар Иванов - ГЕРБ
  • Георги Пирински - "Коалиция за България"
  • Христо Бисеров - ДПС
  • Павел Шопов - "Атака"
  • Екатерина Михайлова - "Синята коалиция"
  • Атанас Семов - РЗС

Парламентът избра временна комисия по правилника и дейността на Народното събрание, съобщи БТА. В нея ще участват 14 народни представители, като 7 ще са от ГЕРБ, двама от левицата, двама от ДПС и по един от "Атака", Синята коалиция и РЗС. Срокът на дейността й е до 14 дни. Не беше прието предложението на Иван Костов от Синята коалиция да се запише конкретен десетдневен срок. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че членовете на комисията ще се мобилизират и ще довършат работата си в максимално кратък срок. В комисията от името на ПГ на ГЕРБ ще участват Искра Фидосова, която ще е и председател, Лъчезар Иванов, Десислава Атанасова, Юлиана Колева, Тодор Димитров, Ивайло Тошев и Павел Димитров. ПГ на левицата излъчи Любен Корнезов и Янаки Стоилов за свои представители, ДПС - Йордан Цонев и Лютви Местан, "Атака" - Огнян Стоичков, Синята коалиция - Екатерина Михайлова, а РЗС - Марио Тагарински.

Шест временни парламентарни секретари ще има в 41-то Народно събрание, решиха депутатите по предложение на председателя на парламента Цецка Цачева. Народното събрание прие решение за временно прилагане на парламентарния правилник. Според сегашния правилник парламентарните секретари са 14. Временните секретари ще са Пламен Нунев от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от левицата, Митхат Метин от ДПС, Петър Хлебаров от "Атака", Мариана Даракчиева от Синята коалиция, Бисерка Петрова от РЗС.

Консултации при президента за новото правителство

Президентът Георги Първанов каза преди началото на заседанието, че би искал новият парламент не просто да изкара мандата си, а да свърши много работа, защото "ни чакат много проблеми, свързани с кризата, проблеми, които ще трябва да преодоляваме с оглед диалога с ЕС. Този натоварен дневен ред изисква пълна мобилизация", посочи президентът.

Припомняме ви, 6 партии и коалиции влязоха в 41-то Народно събрание: ГЕРБ - със 116 депутати и председател Цветан Цветанов, "Коалиция за България" - с 40 депутати и председател Сергей Станишев, ДПС - с 38 депутати и председател Ахмед Доган, "Атака" - с 21 депутати и председател Волен Сидеров, "Синята коалиция" - с 15 депутати и съпредседатели Иван Костов и Мартин Димитров и РЗС - с 10 депутати и председател Яне Янев.

По-късно днес, в 16 часа президентът Георги Първанов ще проведе консултации на "Дондуков" 2 с парламентарно представените сили. Очаква се след това държавният глава да връчи мандат за съставяне на правителство на партия ГЕРБ. Президентът Първанов ще възложи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да състави новото правителство.

До момента три са сигурните имена в кабинета "Борисов". Бъдещият премиер вече обяви, че начело на вътрешното министерство ще застане председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Симеон Дянков е кандидатурата за поста финансов министър в бъдещия кабинет. За министър на образованието Бойко Борисов посочи столичния заместник-кмет Йорданка Фандъкова.

По закон в срок от една седмица кандидат-премиерът трябва да предложи за гласуване в Народното събрание новия кабинет.

Столичният кмет Бойко Борисов вече заяви, че до 27 юли ще бъде подготвен екипът за новото правителство, след което той ще бъде предложен за одобрение на Народното събрание.

*Информацията е актуализирана в 16:00 часа

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...