Станишев: Приоритетите на бъдещото правителство не са ясни*

27.07.2009 | 10:45
по статията работи: Петър Чернев
От РЗС, Атака и "Синята коалиция" потвърдиха подкрепата си за кабинета "Борисов". ДПС и "Коалиция за България" - конструктивна опозиция
Станишев: Приоритетите на бъдещото правителство не са ясни*

Точно в 10.00 ч. днес започна извънредно заседание на Народното събрание. По време на заседанието, в рамките на което ще бъде гласувано оглавявано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов правителство, участват 232-ма народни представители.

По време на днешното заседание ще бъдат гласувани три точки: Избиране на министър-председател на България; приемане на структура на Министерския съвет; избиране на членове на Министерския съвет.

Кандидат-премиерът представи програмата на бъдещото правителство и неговата структура. Той беше допуснат в пленарната зала след гласуване, по време на което той получи подкрепа от 231 народни представители.

До един месец ще бъдат уредени промените в правителството, обяви Борисов. Той припомни, че министерствата на извънредните ситуации и държавната администрация и административната реформа. Промени настъпват и в министерствата на образованието и транспорта, които се преобразуват съответно в Министерство на образованието, науката и младежта и Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

ГЕРБ спечели доверието на по-голямата част от хората в България. Тези резултати натовариха с големите очаквания партията и неговия лидер, заяви бившият премиер Сергей Станишев. Той добави, че страната се нуждае от силно и работещо правителство и отчете като позитивен факт желанието на Бойко Борисов да поеме политическата отговорност.

Правителството най-вероятно ще бъде избрано още днес с голяма подкрепа. Най-вероятно подкрепата за него ще бъде близо до конституционната, обясни още Станишев. Той добави, че правителството се нуждае от силна опозиция, която да може да контролира действията на управляващите.

„Коалиция за България" няма да подкрепи правителството. Една от причините за това решение е изборът на хората, които подкрепиха „червената партия" и очакват много по-различна програма в сравнение с това, което предлага ГЕРБ, обяви още Станишев. Той изрази опасението си, че „Атака" ще бъде допусната до властта.

За момента не ми е ясно какви ще бъдат политическите приоритети на бъдещото правителство. Това е принципен въпрос, без който „Коалиция на България" не може да окаже подкрепа, подчерта още бившият премиер.

Някои от промените в структурата на новото правителство носят съмнителен ефект. Сред тях са премахването на поста „вицепремиер, отговарящ за европейските фондове", както и сливането на няколко ресора в мегаминистерства, обяви още Станишев. Той добави, че промените може и да се окажат за добро.

Ние (бел.ред - „Синята коалиция") ще подкрепим правителството на Бойко Борисов. Двете политическите сили са много сходни като политически програми и приоритети. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. Той обяви, че чрез подкрепата коалицията ще може да види реализирани част от приотетите си.

Добра макроикономическа стабилност няма. Кризата вече е тук в България. Управлението на тройната коалиция оставя страната в тежка ситуация, обяви още Костов. Той пожела на Бойко Борисов да затвори фабриката за илюзии, която е действала през последните 8 години.

„Синята коалиция" не е част от правителството. Бъдещото правителство ще бъде съставено изцяло от ГЕРБ, обяви Костов. Той добави, че представляваната от него партия е готова да участва в съставянето на правителствената програма, която трябва да бъде приета още през септември.

В заключение Костов пожела успех на бъдещия премиер и засвидетелства подкрепата на „Синята коалиция".

РЗС ще подкрепи безулсовно правителството на ГЕРБ. Това правителство няма да бъде правителство на малцинството. Бъдещото правителсто ще може да разчита безусловно на подкрепата на „Ред, законност и справедливост"в следващите шест месеца. Това заюви и лидерът на РЗС  Яне Янев от парламентарната трибуна.

Той добави, че хората очакват поемане на лична отговорност, а не обща. "Страната се нуждае от антикризна програма. Това може да стане само и единствено, ако е налице конституционно мнозинство", обясни още Янев. Той поздрави Борисов за избора на министри и потвърди подкрепата на предвожданото от него правителство.

„Атака" дава безусловна подкрепа на представения днес кабинет. В момента страната има нужда от силно правителство и силна подкрепа в Парламента. Това бяха думите на  лидерът на политическа партия "Атака" Волен Сидеров. Той добави, че това е шансът на България да дръпне и да излезе от образа на най-корумпирана държава в Европа.

Уважаеми бивши управляващи, не се притеснявайте от подкрепата на „Атака". До момента вие работехте заедно с партии, които участваха активно в корупцията в България, добави още Сидеров. Той увери, че никой не иска лагери и репресии спрямо бившата власт и че хората в България искат законни наказания за хората, които до момента са управлявали страната.

Настъпва нов етап в българската политика. За първи път една партия ще състави сама правителство. Този модел може и да се окаже, че е  по-устойчив от досегашното коалиране. Налице е шанс в България да започне ера на политическото джентълмнество, обяви още Сидеров. Той добави, че подкрепата на партията ще бъде доказателство, че същестува безкорисна подкрепа без да искаш нещо в замяна.

Идеите на „Атака" нямат място в управлението. Те нямат нищо общо с европейското управление. Това обясни заместник-председателят на ДПС Лютви Местан . Той добави, че управлението на „Атака" изпъква на фона на еднопартийното правителство на ГЕРБ и подчерта, че идеите на партията на Волен Сидеров са противоконституционни.

Мандатът е ваш. България има нужда от успеха на всяко правителство. За това не искаме на гледаме поредния епизод на сериала „Крушението на лидерите". България има нужда от стабилно управление, обяви още Местан. Той добави, че ДПС ще бъде конструктивна и много ясна опозиция на кабинета и управляващото мнозинство.

Между програмите на ГЕРБ и „Синята коалиция" има много общо. Сега на дневен ред е въпросът как държавата може да се справи с кризата. Този проблем може да се разреши с „изваждането на светло" на всички истини, свързани с управлението на ДПС и БСП. Това обяви лидерът на СДС Мартин Димитров. Той добави, че разкриването на  нарушенията на бившето управление може д а доведе до връщането на европейското финансиране.

Още през септември трябва да стане ясно колко голям е дефицитът в бюджета. Нашата прогноза е, че става дума за 3 млрд. лв., коментира Димитров. Той добави, че през септември трябва да стане ясно дали и проектите „Белене", „Бургас-Александруполис" и „Южен поток"  могат да бъдат спрени. Тези проекти, по думите на Димитров, тежат на бюджета на страната и единствено могат да продължат, ако е налице частен интерес.

Вече не може да се действа на принципа на пробите и грешките. Възможността за извършване на грешки е минимизирано от политическото наследство, което оставя управлението на тройната коалиция, подчерта още Димитров.

През целия мандат правителството водеше разумна фискална политика. Налице са достатъчно оценки в подкрепа на това твърдение, направени от редица водещи международни агенции. Това заяви бившият министър на финансите Пламен Орешарски. Той добави, че бъдещото правителство трябва да продължи водената до момента програма.

Същевременно бившият министър на финансите обвини бъдещото управление в лиспа на идеи за спрявяне с икономическата кризата и изказа съмнение, че правителството на ГЕРБ може да се справи с кризата. Той добави, че бъдещите управници са прекалили с критиката към досегашното управление, а то е оставило страната в добро фискално положение в сравнение с доста други европейски държави.

В пленарната зала присъстват представители на миналия и новия кабинет, както и президентът Георги Първанов.

Президентът каза на влизане в Парламента, че очаква новото правителство да се обърне с лице към проблемите на кризата, да направи актуализиран антикризисен план, да посрещне възможно най-действено предизвикателствата на кризата.

В началото на пленарното заседание клетва като депутат положи Иван Алексиев от листата на ГЕРБ в Бургас. Той заема мястото на Тодор Йосифов, по известен като рапъра Маниака, който сам се отказа от депутатското място.

Как протече гласуването за новия кабинет можете да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...