Борисов се закани да закрие енергийния холдинг

28.08.2009 | 10:03
по статията работи:
Дават бившия министър Петър Димитров на прокурор. Според Бойко Борисов е много лесно да си премиер
Борисов се закани да закрие енергийния холдинг

Да си премиер е 10 пъти по-лесно отколкото да си главен секретар на МВР или кмет. Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" тази сутрин премиерът Бойко Борисов.

Аз нямам претенции, че съм безгрешен, както направих с Агенцията по горите – назначих един човек в петък и ми беше достатъчно до понеделник, че трябва да бъде махнат, призна премиерът. Харесваше ми работата в МВР. Сега обаче се раздавам повече отколкото тогава. Работата като премиер ми допада, защото имам същите големи оперативни възможности, добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

Борисов коментира категоричната си победа на изборите. Той посочи, че хората са пожелали управлението на тройната коалиция да спре. Според него същото е било пожелано и от Брюксел.

„Брюксел ни спря парите преди една година. За да ги спрат, година-две преди това е имало предупреждение към предишните управляващи. Спрели са ни парите - народът не гласува за тях. Сега е ред на правосъдието”, коментира той.

Нямам намерение да преразказвам телефонния си разговора с Владимир Путин, каза Борисов по повод снощния си разговор с руския си колега. По време на разговора, който е продължил около час, е станало ясно, че Путин познава поименно състава на кабинета "Борисов" и е наясно с изказванията им. От разговора е станало ясно още, че руската страна иска да получи ясни отговори по отношение на енергийните проекти - да, или не.

Предишното правителство не е направило нищо за тези проекти, коментира премиерът. Той добави: "В бюджета на Руската федерация е имало предвидени 3.5 млрд. долара, за строежа на АЕЦ "Белене". Тези пари не са били използвани".

Проектът "Бургас-Александруполис" ще бъде осъществен, ако бъдат намерени технологии, които гарантират екологията. Подобно е положението и с втората атомна централа в Белене, стана ясно още от думите на премиера. Той добави, че е много важно да получим уверения от Европейския съюз, че блоковете на втората централа няма да повторят съдбата на спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй" в следващите 10-15 години.

За нас са важни и „Южен поток" и „Набуко". В края на краищата или и двата, или който да е - да има гарантирана газ, която да дойде в България. Двата проекта не са конкурентни, за нас са изгодни и двата, добави премиерът.

Най-хубавото, което могат да направят бившите управници, е да признаят, че са некадърни, коментира още премиерът Борисов. Той даде за пример взетият от BNP Paribas заем за строежа на АЕЦ "Белене", който възлиза на 250 млн. евро.

"Той е направен така, че да е изискуем. И сега трябва или да го връщаме, или да плащаме лихви по 20 млн. лв. За момента нямам решение на проблема.Тези пари са били взети и "опукани" за неясни дейности около проекта "Белене", вместо да бъдат използвани за строеж и разрушване на предишните конструкции", обясни премиерът. Той заяви намерението си да даде на прокурор на бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

"Чиновниците в Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вземат 5-6 пъти повече от мен като премиер. Ще закрия Енергийния холдинг, никому не е нужен. Най-вероятно това ще стане в следващите 1-2 седмици. Не може премиерът да взима 2 хил. лева, а тези чиновници дори до 10 пъти повече", посочи Борисов. Той допълни, че предпочита да работи с един отговорен човек.

Аз съм убеден, че някой от бившите министри ще получи присъда, може и условна, но ще получат. Това го показват нещата, които са правили, беше категоричен премиерът.

Впоследствие бившият министър Петър Димитров коментира желанието на премиера Борисов да закриеха холдинга. Според Димитров решението на Борисов е "антибългарски ход и ще бъде грешка."

Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше създаден през септември миналата година. В него включват всички големи енергийни дружества като Националната електрическа компания, „Булгаргаз", АЕЦ „Козлодуй", "Мини Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2". Структурата управлява активи, които се оценяват на около 8.5 млрд. евро.

Изпълнителният директор на холдинга не беше открита за коментар на новината от Дарик радио.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 15.05   1514 г. – Фернандо Магелан официално е освободен от служба при португалския крал. 1525 г. – Приключва Селската война – народно въстание, избухнало в...