Официално: Евродепутатите писаха слаба оценка на Желева

13.01.2010 | 15:12
по статията работи:
Барозу предпазливо подкрепи Желева. Борисов има план "Б". Името на Николай Младенов се спряга като евентуален заместник на Желева като кандидат-комисар
Официално: Евродепутатите писаха слаба оценка на Желева

Информацията е актуализирана в 20:00 часа

 

Желева оценена слабо

 

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева получи незадоволителна оценка от координаторите на политическите групи в Комисията по развитие към Европейския парламент (ЕП), която трябва да предложи на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау Барозу дали Желева да бъде одобрена на поста.

На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно, пише в официалните заключения на координаторите. Българският кандидат показал липса на яснота, както и неспособност да отговори подробно на въпросите и изглеждал неподготвен, съобщава БНТ.

В оценката е записано още, че Желева няма конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, както и че "изглежда, не знае географски къде се намират някои конфликтни зони".

Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях, констатират евродепутатите.

Предстои евродепутатите от същата комисия да изпратят въпрос до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и до правния отдел на парламента относно това дали подадената от Желева декларация за финансови интереси отговаря на изискванията в Кодекса за поведение на комисарите и дали има нередности в нея.

До момента председателят не е получил такава молба, но естествено ще отговори на всяка молба на Европейския парламент, подчерта говорителката на Барозу - Пиа Ахренкилде Хансен.

Барозу даде предпазлива подкрепа за Желева

 

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу даде предпазлива подкрепа за номинираната от България за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Румяна Желева, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

"Въз основа на предоставените до момента информации, председателят на Комисията има доверие на всички номинирани комисари", подчерта говорителката му на пресконференция.

Барозу "отбеляза, че г-жа Желева категорично е отрекла всички твърдения срещу нея", допълни тя.

"Председателят уважава много ролята на парламента в изслушванията", каза още тя, намеквайки, че той може да се съобрази с евентуално негативно мнение на депутатите за българката. Тя потвърди, че Етичният кодекс, от който са се водили комисарите при съставянето на декларацията за финансовите им интереси, предвижда те да декларират акциите, които притежават в търговски дружества.

По време на изслушването вчера Желева беше обвинена от евродепутатите, че в декларацията си пред ЕП не е оповестила собствеността на "Глобал Консулт". Тази информация съществува единствено в декларацията й при встъпването й в длъжност през юни 2007 г., но липсва от декларациите за цялата 2007 г. и 2008 г., както и от тази за встъпването й в длъжност за втори мандата в ЕП от юли 2009 г., припомня БТА.

Заговори се за смяна на българския кандидат за еврокомисар

 

Източници от ЕП заявиха, че в интерес на всеки е случаят да бъде приключен бързо и призоваха България да предложи друг кандидат в най-кратки срокове.

Във връзка с това се споменава името на Николай Младенов от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ. Младенов, който е роден през 1972 г., беше член на Европейския парламент през 2007-2009 г. и в момента е министър на отбраната. Той е известен с компетентността си по европейските въпроси и с отличния си английски, отбелязва "Еурактив". Освен това е бил в много от най-конфликтните точки на света и познава проблемите им. През лятото за анализаторите беше странно, че не е сред кандидатите за евродепутатите от ГЕРБ, а след парламентарните избори много се надяваха, че той ще оглави Външно министерство.

След снощните драматични събития в ЕП днес премиерът Бойко Борисов не скри, че има вариант "Б", в случай че Желева не бъде избрана. Но категорично отказа да бъде конкретен: "Ще ви кажа, когато преценя", заяви той.

Никой не е разговарял с мен, каза за БГНЕС министърът на отбраната Николай Младенов по повод появилите се предположения, че той е "резервният" вариант за български еврокомисар. Трябва да мине процедурата, както е по правилата, допълни Младенов.

На въпрос дали ще оттегли кандидатурата си, самата Желева, отговори днес, че към момента не обмисля никакви варианти, а изчаква становището на комисията по изслушването й. Според нея до 19 януари правните становища по случая с конфликта на интереси трябва да са готови.

Желева е скрила пред ЕП участието си във фирми

 

Продадохте ли фирмата си, г-жо Желева? Това питаха особено настойчиво евродепутатите при изслушването на Желева вчера.

Справка в търговския регистър (Brra.bg) показва, че до 9 април 2009 г. Румяна Русева Желева е била едноличен собственик и управител на фирма "Глобал Консулт". На тази дата тя е продала дяловете си в дружеството, които са на обща стойност 5000 лв. (минималния капитал за ООД по това време), на Ивета Колева и Светослав Донев, които по това са нейни съдружници във фирмата. Тогава е сменено и името на компанията - сега тя се казва "Ауто Спа", пише Vesti.bg. След като решението е внесено в Агенцията по вписванията, Румяна Желева е заличена като собственик и управител на фирмата на 22 април 2009 г.

Като евродепутат между май 2007 и юли 2009 г. Румяна Желева е попълвала годишни имуществени декларации пред българската Сметна палата и аналогични пред Европейския парламент (ЕП).

Според декларациите на Желева пред Сметната палата за 2007 г. и 2008 г. тя обявява, че е 100% собственик във фирма "Глобал консулт". Същевременно пред ЕП Желева обявява, че няма какво да декларира като финансови интереси, съобщава Mediapool.bg.

Според правилата на ЕП всеки евродепутат отговаря на изискванията, които се поставят пред депутатите от националния парламент на страната, която го излъчва в ЕП. Така Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание на Република България разпорежда, че "Народният представител няма право да участва в управителни или надзорни органи на търговски дружества и кооперации" (чл. 118 т.2). Това автоматично означава, че ставайки евродепутат, Румяна Желева няма право да е и едноличен собственик на дружество и негов управител, каквато е била и в двете години като член на ЕП.

От Сметната палата отказаха да коментират данните в имуществената декларация, подадена от Румяна Желева. Причината е, че палатата все още не е приключила насрещните проверки за верността на декларациите, попълнени от членовете на новото правителство. Румяна Желева е подала своята декларация в края април 2009 година. Документът съдържа информация за имотното състояние на Желева през предходната година, когато тя беше евродепутат. В текста не са посочени дялове или акции в дружества. От Сметната палата казаха, че все още не е ясно кога ще приключи проверката на декларациите, съобщи БНР.

Възможно е да се блокира изборът на новата ЕК



Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Румяна Желева за комисар, целият процес по назначаването на новата Европейска комисия може да се забави до пролетта, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Парламентът обаче трябва да гласува назначаването на цялата комисия на 26 януари и остава много малко време за проучване. При това положение назначаването на новата комисия може да бъде отложено до март и изпълнителната власт да остане в ръцете на временна ЕК, посочват източници от парламента.

ЕНП защити Желева, отвръща на удара

Междувременно стана ясно, че Европейската народна партия (ЕНП) обмисля да бламира словашкия кандидат за комисар Марош Шефчович заради атаката на социалистите и зелените срещу Желева. Това обяви след среща на групата на ЕНП заместник-председателят й Йожеф Сайер.

ЕНП обяви, че Шефкович от Партията на европейските социалисти (ПЕС) не може да стане заместник-председател на ЕК. От ЕНП са открили негово изказване от преди четири години, което според тях представлява проява на расизъм спрямо ромското малцинство, съобщи БНР.

Сайер нарече изслушването на българския кандидат "лов на вещици".

Ето какво каза Сайер: От името на ЕНП ще кажа ясно, че Желева не беше подложена на честно изслушване.  Това не са стандартите на този парламент, това е лов на вещици. От името на ЕНП искам ясно да кажа, че ще я защитаваме, не лично нея, а личното й достойнство, да я защитим срещу неоснователните обвинения. Това не са стандартите на ЕП - обвинения за дребни дела. И въпреки това смятаме, че всички съмнения, повдигнати вчера - за дребни финансови нередности, трябва да бъдат проверени от българските власти, от председателя на ЕК и от нея самата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...