Българите в чужбина остават без наши паспорти

21.01.2010 | 08:19
по статията работи:
Хората, които искат да си издадат български паспорт с биометрични данни, ще трябва да се прибират в България. Издаването им трябва да започне от края на март
Българите в чужбина остават без наши паспорти

Българите в чужбина няма да могат да подават документи за задгранични паспорти в представителствата ни след 15 февруари 2010 г., съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

След тази дата мисиите ни ще издават само пасавани. Това означава, че човек, който държи на българския международен паспорт, ще трябва да пътува до родината, за да подаде на място документи. Наш гражданин може да си дойде само с лична карта, единствено ако е в държава от ЕС. Ако има непълнолетно дете или е извън ЕС, пасаванът е единствената възможност. Но за да се получи, се изискват желание, време и пари.

Може би е по-добре все пак желаещият да изчака, докато и службите у нас започнат да приемат документи за биометричните паспорти. Последното обещание от МВР е, че това ще става от 29 март 2010 г. От тази дата и т. нар. биометрични гишета в мисиите ни зад граница обещават да почнат обработка на заявления за новите паспорти.

Такива оборудвани гишета има едва в 39 български мисии в странство (страната ни поддържа представителства в над 130 държави). Всяко от тях струва по 115 000 лв., а изграждането им започна преди 2 г. заради строгите изисквания на Шенген и ЕС. Извън тези 39 места заявки за задгранични паспорти няма да се приемат. Те ще приемат само заявления за издаване на шофьорска книжка и лична карта - с биометрична защита от по-ниска степен, пише в днешния си брой вестник "Труд".

Според официалната справка на МВнР 39-те гишета са оборудвани не само за издаване на биометричните визи, но и за личните документи. Някои експерти обаче твърдят, че тепърва предстои те да се пригодят за приемането на документи за паспорти. Това изисквало по-различна технология от тази за визите. Специална комисия от висши ръководители на МВнР и МВР ще лети в началото на февруари до САЩ и Канада именно заради паспортната биометрия. Фактът, че нямаме все още модерните паспорти, утежнява още повече проблема с отпадането на визите за САЩ.

В момента български гражданин, който се нуждае от лична карта или паспорт, подава документи в съответната мисия в чужбина и чака от 1 до 3 месеца да го получи по пощата. В МВнР се говори, че откакто Милен Керемедчиев, бивш. зам. външен министър, стана шеф на пощите ни, документите наистина пристигат за 1 месец (срещу съответната цена на куриерската услуга). Тази новост обаче поставя в неравностойно положение нашите сънародници в различните държави и създава предпоставки за възникване на административен хаос.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...