До 2011 година в държавите в ЕС трябва да има гореща линия за изчезнали деца

25.05.2010 | 16:22
по статията работи:
ЕС вече създаде правилата, гарантиращи, че навсякъде в общността номер 116 00 е запазен за гореща линия за изчезнали деца
До 2011 година в държавите в ЕС трябва да има гореща линия за изчезнали деца

Вивиан Рединг, зам.-председател на Европейската комисия и комисар за правосъдието, основните права и гражданството, и Нели Крус, зам.-председател на ЕК и комисар по цифровите технологии, приканиха държавите-членки на ЕС да положат повече усилия за въвеждане на системи за ранно предупреждение за изчезнали деца и да приведат в действие горещата телефонна линия за изчезнали деца 116 000 във възможно най-кратки срокове. Изявлението на комисарите беше направено по повод 25 май, Международния ден на изчезналите деца.

ЕС вече създаде правилата, гарантиращи, че навсякъде в общността този номер е запазен за гореща линия, на която да се съобщава за изчезнали деца и да се предоставят насоки и подкрепа на техните семейства. Понастоящем такива горещи линии функционират в 11 държави-членки (Белгия, Дания, Гърция, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия).

С приемането на нови правила на ЕС за телекомуникациите през ноември 2009 г. държавите-членки на ЕС се задължават да положат всички усилия, за да гарантират, че горещата телефонна линия 116 000 ще бъде активирана в срок до 25 май 2011 г. Комисията ще наблюдава отблизо прилагането на това задължение от страна на държавите-членки, както направи за единния европейски номер за спешни случаи 112, който понастоящем работи безплатно навсякъде в ЕС.

Комисията подкрепя също така създаването на трансгранични системи за ранно предупреждение за изчезнали деца, които да помагат при издирването на отвлечени деца, като дават възможност на гражданите да предоставят информация на съответните органи в реално време. Системи за ранно предупреждение съществуват в 8 държави-членки  (Холандия, Португалия, Франция, Люксембург, Белгия, Гърция, Германия и Великобритания).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...