ДКЕВР: Газът може да поевтинее с поне 10-15% от октомври

03.08.2010 | 12:36
по статията работи:
В комисията не е постъпвала конкретна информация във връзка с преговорите с Русия за нови газови договори
ДКЕВР: Газът може да поевтинее с поне 10-15% от октомври

Най-малко с 10 - 15%* ще поевтинее природният газ от октомври заради по-благоприятните пазарни условия, договореното намаление на цената на руския газ и откритите край Каварна находища на "синьо" гориво.

Това обясни председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. По думите му все още не ясно как добивът на газ от новите находища ще се отрази на общата цена за българските потребители, предаде Dariknews.bg. Той също така изрази очакванията си за стабилизиране на международната цена на нефта, която влияе върху цените на природния газ

Все още не е ясно какви ще са количествата, които от "Мелроуз" могат да доставят като добив от "Галата", за да се каже как това ще повлияе на цената на газа. Ако те са малки, местният добив ще повлияе незначително на цената на синьото гориво.

При местния добив също има разходи, припомни Семерджиев, но посочи че винаги газът, добиван от находището "Галата", е бил на по-ниски цени от порядъка на 10-20%.

В комисията не е постъпвала конкретна информация във връзка с преговорите с Русия за нови газови договори.

Надяваме се, че към септември, когато трябва да определяме цената на природния газ, ще имаме възможност за корекция, дай боже да бъде надолу, заяви председателят на ДКЕВР, цитиран от Агенция "Фокус".

 

*Преди две седмици председателят на енергийния регулатор Семерджиев прогнозира поевтиняване на газа от октомври поне с 10 на сто. Тогава той посочи като причини договореното поевтиняване на руския газ с около 7 на сто и благоприятните условия на международните пазари.

Отделно енергийният министър Трайчо Трайков прогнозира допълнително поевтиняване на природния газ от четвъртото тримесечие с между 5 и 10 на сто заради откритите от британската компания „Мелроуз" залежи на синьо гориво край Каварна.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...