Официално: "Мелроуз" ще добива газ край Каварна

04.08.2010 | 12:44
по статията работи:
Добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията
Официално: "Мелроуз" ще добива газ край Каварна

Правителството предостави на "Мелроуз Рисорсиз" ООД 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна". Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ от площта, предоставено през декември 2007 г.

Находището е разположено в континенталния шелф на Черно море и е с площ 4,36 кв. км. Запасите в него са 773 млн. куб. м, като добивът може да започне пет седмици след предоставяне на концесията, информира пресцентърът на МС.

Структурата се намира близо до платформа "Галата" и прилежащите газопреработвателни съоръжени в района на Варна, построени от "Мелроуз". Находището не е голямо, но е третото с търговски запаси, открито от компанията. Трите заедно имат предполагаем резерв от над 3 млрд. куб. м природен газ.

В края на месец юли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че природният газ ще поевтинее с допълнителни 5-10 процента от тази есен (преди това от ДКЕВР прогнозираха, че "синьото" гориво" може да поевтинее с до 15% от началото на новия отоплителен сезон - бел.ред.) заради открито находище. Количествата са достатъчни, за да покрият една пета от потреблението на газ в страната за 6 години, стана ясно още тогава.

Концесионното възнаграждение от договора с “Мелроуз” може да достигне 2 милиона долара годишно. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след днешното заседание на правителството, предаде БГНЕС.

Разрешението за концесия на едно от трите находища на природен газ на “Мелроуз” - находище "Каварна", се отнася до това, че от него ще могат да се добиват до 300 милиона куб. метра газ годишно или около 10% от потреблението в България. Предстои подписването на договора, като в него има граници за размера на добива.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...