АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли заявлението за 30% поскъпване на тока за бита

16.05.2024 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Най-вероятно още в понеделник АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли. Вместо него ще бъде внесено друго заявление
АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли заявлението за 30% поскъпване на тока за бита
Снимка: под лиценза на creative commons

Най-вероятно още в понеделник АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли. Вместо него ще бъде внесено друго заявление, съобщи на брифинг енергийният министър Владимир Малинов.

Каза, че със сигурност новото заявление няма да предвижда такъв ръст в цената, като разходите на централата ще бъдат оптимизирани, без това да поставя под въпрос сигурната й работа, увери Малинов.

Той съобщи и че междувременно правителството ще компенсира дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който вече надхвърля 430 млн. лв., за да не се налага заради него да се повишава цената на тока за бита.

Вчера стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за повишаване на цената на доставяния за бита ток с 30% от 1 юли.

Дружеството е изчислило, че тарифата му за домакинствата трябва да се промени от сегашните 63.48 лв./МВтч без ДДС на 82.52 лв.

На АЕЦ "Козлодуй" се пада близо половината от количествата ток за регулирания пазар и ако КЕВР одобри искането, това ще има сериозен ефект върху крайните цени на битовите потребители.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 187.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...