БЕХ плати и септемврийските заплати на миньорите от "Марица изток"

18.10.2024 | 07:35
по статията работи: econ.bg
По разпореждане на министъра на енергетиката Владимир Малинов и в съответствие с договора за заем, сключен на 16 август 2024 г. между БЕХ и "Мини Марица-изток", холдингът преведе на минната компания 16 млн. лв.
БЕХ плати и септемврийските заплати на миньорите от "Марица изток"
Снимка: под лиценза на creative commons

Българският енергиен холдинг (БЕХ) плати за пореден месец заплатите на миньорите от "Марица изток".

По разпореждане на министъра на енергетиката Владимир Малинов и в съответствие с договора за заем, сключен на 16 август 2024 г. между БЕХ и "Мини Марица-изток", холдингът преведе на минната компания 16 млн. лв. съобщиха от Министерство на енергетиката. Средствата са предназначени за изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в мините за мекец септември.

През ноември предстои нов превод в размер на 28 млн. лв., с който ще бъдат изплатени заплатите за месец октомври, информират още от министерството.

БЕХ вече предостави на дъщерното си дружество "Мини Марица-изток" 56 млн. лв. за изплащане на заплатите на служителите за юли и август, както и за социалните осигуровки и други плащания към бюджета.

Така общата сума, която държавният холдинг отпуска на миньорите от Маришкия басейн, достига 100 млн. лв. - колкото предвижда подписаното по-рано тази година споразумение за финансиране между БЕХ и минната компания. Отделно БЕХ е осигурил и 50 млн. лв. заем от търговска банка.

От съобщението става ясно, че през октомври БЕХ и "Мини Марица-изток" са подписали ново рамково споразумение за финансиране в размер на 100 млн. лв. до 30 юни 2025 г. Чрез неговото действие ще бъдат осигурени средства за изплащане на трудови възнаграждения на работещите в мините и задължения на дружеството към бюджета през предстоящите месеци.

Народното събрание гласува през април т.г. от държавния бюджет да бъдат отпускани по 250 млн. лв. годишно в продължение на 4 години за рекултивация на терени в Маришкия басейн и привеждането им в устойчиво състояние - общо 1 млрд. лв. за целия период. От дебатите по това решение стана ясно, че всъщност голяма част от държавната помощ ще отива за заплати и текущи разходи в мините. За да се осигурят тези пари обаче, е необходима нотификация от Брюксел. Докато се чака получаване на разрешението, бе решено БЕХ да финансира със заеми минната компания. 

"Мини Марица Изток" е в тежко финансово състояние, което ще продължи да се влошава.  Натрупаните загуби са за над 200 милиона лева, почти наполовина е намалял добивът на въглища, драстично са спаднали и приходите. Силно негативно се отрази затварянето на един от американските тецове в Маришкия басейн - "Контур Глобал", както и намалялото производство на електроенергия в държавната ТЕЦ Марица изток 2. През 2026 г. най-вероятно ще спрат доставките на въглища и за втората американска централа ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", тъй като изтича договорът й с НЕК за задължително изкупуване на произведената електроенергия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...