Бизнес климатът през септември се влошава

30.09.2024 | 16:10
по статията работи: econ.bg
През септември общият показател на бизнес климата се понижава с 1 пункт в сравнение с август заради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността
Бизнес климатът през септември се влошава
Снимка: под лиценза на creative commons

През септември общият показател на бизнес климата се понижава с 1 пункт в сравнение с август заради по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността.

В този сектор показателят пада с 5.2 пункта, а мениджърите отчитат и в момента намалена производствена активност, а прогнозите за следващите три месеца се влошават. Най-сериозните затруднения остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила.

В сектора на услугите и строителството климатът остава на равнището си приблизително от август. Подобрение има единствено в търговията на дребно, където и прогнозите за идните 6 месеца са позитивни. И тук обаче през последния месец нараства негативното влияние на фактора "несигурна икономическа среда".

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на 22,5%).

В секторите "услуги", "промишленост" и "строителство" предприемачите очакват запазване на настоящите ценови равнища, показва септемврийската анкета на НСИ. В промишлеността оценките за бизнес средата се влошават заради очакванията за по-ниска производствена активност в следващите три месеца. В строителството и услугите оценките са по-скоро оптимистични.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...